۲۷ اسفند ۱۳۹۷، ۱۶:۴۶
کد خبر: 83247926
T T
۰ نفر

بيدار شدن ويروس‌هاي خفته در ماموريت‌هاي فضايي

۲۷ اسفند ۱۳۹۷، ۱۶:۴۶
کد خبر: 83247926
بيدار شدن ويروس‌هاي خفته در ماموريت‌هاي فضايي

تهران- ايرنا- مطالعات جديد محققان ناسا نشان مي‌دهد‌ ويروس‌هاي هرپس (تب‌خال) غيرفعال يا به اصطلاح خفته در نيمي از خدمه ماموريت‌هاي ايستگاه فضايي بين‌المللي و شاتل فضايي، پس از شروع ماموريت و سفر به فضا، مجددا فعال مي‌شود.

به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، گرچه بسياري از اين ويروس ها علائم كم و غير جدي را نشان مي دهند ولي مي‌توانند يك تهديد جدي براي مسافران فضايي و خدمه ايستگاه‌هاي فضايي باشند.
محققان در طي سفرهاي فضايي به مدت هفته‌ها و ماه‌ها در معرض تابش‌هاي كيهاني و ميكروگرانش قرار دارند‌ و از اين رو خطرات بسياري از جمله كاهش تراكم استخواني، بيماري‌هاي قلبي، كاهش قدرت باروري و مشكلات جسمي ديگر سلامتي فضانوردان را تهديد مي‌كند، علاوه بر مشكلات جسمي، ‌فضانوردان به دليل استرس زياد، ‌تنهايي و انزوا، محصور شدن در فضاپيما و اختلال در چرخه خواب در معرض مشكلات روحي مختلفي قرار دارند. به همين دليل محققان در تلاشند تا آسيب‌هاي وارده به فضانوردان را تا حدممكن كاهش دهند.
به اين منظور نمونه بزاق،‌ خون و ادرار فضانوردان قبل از شروع سفر، در حين سفر و پس از پايان سفر بررسي دقيق مي‌شود.
اين مطالعه نشان مي‌دهد با شروع سفر سطح هورمون‌هاي استرس مانند كورتيزول و آدرنالين افزايش مي‌يابد. اين هورمون‌ها سركوب‌كننده سيستم ايمني هستند. سلول‌هايي كه سركوب‌شده اند، نمي‌توانند ويروس‌ها و عوامل بيماري‌زا را حذف كنند و از اين رو فضانوردان مستعد بيماري‌هايي از قبيل آلودگي به ويروس مي‌شوند. بنابراين بسياري از ويروس‌هاي خفته و غير فعال مجددا فعال مي‌شوند. مطالعات گسترده‌اي در زمينه حفظ سلامت فضانوردان آغاز شده كه نتايج بسيار با ارزشي نيز براي سلامت افراد روي زمين به همراه داشته است. توسعه فناوري‌هاي سفرهاي فضايي از جمله تشخيص سريع و دقيق بيماري‌ها با استفاده از نمونه بزاق از جمله مواردي هستند كه در كلينيك‌هاي مختلف و براي تمام افراد قابل استفاده هستند.
نتايج اين مطالعه در نشريه Frontiers in Microbiology منتشر شده است.
علمي **9259** 1055
۰ نفر