به گزارش ايرنا، غرغن نام روستايي از توابع فريدن در 140 كيلومتري غرب اصفهان است كه كليساي سنت نشان آن در 22 آبان 1386 با شمارهٔ ثبت 19862 به عنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
به گفته مورخان، مهاجرت ارامنه به ايران در دوره صفويه در چند نوبت صورت گرفت و در هر بار گروهي از ارامنه به اصفهان و مناطق شمالي ايران انتقال يافتند، ساكنان اصلي اين روستا ارامنهاي بودند كه در زمان صفويان به فريدن بزرگ كوچانده شدند،نام اين روستا نيز واژهاي ارمني و بسياري از عناوين مزارع و باغ ها روستا نيز ارمني است.
به گفته تاريخ نگاران، پس از اين كه در سال 1349 احداث و آب گيري سد زاينده رود سبب مهاجرت ساكنان روستا هاي پشت سد شد، تعدادي از اهالي روستاي يان چشمه و بابادگان به اين روستا كوچ كرده و زمين هاي كشاورزي و منازل ارامنه را خريداري كردند.
روستاي غرغن معماري ويژه و منحصر به فردي دارد، اين آبادي از چندين قلعه تشكيل شده كه نحوه چينش قلعه ها و ساخت جوي ها، چاه ها، طويلههاي احشام، كاهدان ها، ديوار ها، آشپزخانه ها و ارتباط زير زميني قلعه ها قابل توجه است، طبيعت و چشم اندازهاي اطراف اين روستا نيز در نوع خود بي نظير است.
اهالي مهمان نواز غرغن به دامپروري، توليد فرآورده هاي لبني، صنايع دستي و كشاورزي مشغولند و با زبان شيرين تركي سخن مي گويند كه كمي نسبت به ترك زبانان منطقه متفاوت است.
فريدن را از اين رو به 'سرزمين شش قوم' مي شناسند كه در طول سالهاي متمادي اقوام مختلفي در كنار هم با الفت و دوستي روزگار مي گذراندند.
كليساي روستاي غرغن به عنوان يكي از مهم ترين نماد حضور ارامنه در اين منطقه شناخته مي شود، يادگار اصيلي كه در همه روزهاي سال به ويژه نوروز ميزبان گردشگران بسيار از جمله اقليت هاي ديني است، اين بنا گواه همزيستي مسالمت آميز اديان در كهن ديار فريدن است.
باستان شناسان بر اساس كتيبه هاي چوبي به جاي مانده، قدمت اين بنا را به سال 1903 ميلادي مصادف با اواخر حكومت قاجار نسبت مي دهند.
مسئول نمايندگي ميراث فرهنگي، صنايع دستي وگردشگري فريدن با بيان اينكه وسعت كليساي غرغن 2 هزار متر و مساحت بناي اصلي 200 مترمربع است، در گفت و گو با ايرنا افزود: اين بنا با هشت ستون چوبي نگه داشته شده است كه بر روي برخي از اين ستون ها كتيبه هايي وجود دارد.
به گفته وي نماي داخلي كليسا نيز آجري و سقف بنا باچوب پوشيده شده است كه به آن گرجي پوش، مي گويند، ديواره هاي محوطه بيروني كليسا ازسنگ و خاك ساخته شده است.
محمود سليمي افزود: در اطراف ساختمان كليسا نيز اقامتگاه هايي كوچك تعبيه شده است و تابلوهاي زيبا و نفيس آويخته شده از ديوارها همچنين كتاب ها، فرش واشياء قديمي موجود در اين بنا هر يك در بردارنده بخشي از فرهنگ و آداب و اعتقاد قوم ارامنه است.
مسوول نمايندگي ميراث فرهنگي فريدن افزود: فريدن به واسطه همزيستي با پيروان اديان مختلف از ظرفيت هاي متنوع گردشگري قومي- اقليتي برخوردار است كه اين مساله زمينه مساعدي براي رونق گردشگري فرهنگي در اين منطقه ايجاد كرده است.
بنا به اظهار كارشناسان، گردشگري فرهنگي نوعي از گردشگري است كه از طريق آن يك گردشگر به دركي عميق از فرهنگ مردمان ديگر دست مييابد، گردشگري فرهنگي اين امكان را فراهم ميسازد تا جوامع محلي، فرهنگها و اقليت ها در يك جامعۀ بزرگ تر بتوانند ارزشهاي فرهنگي خود را به ديگران معرفي كنند، اين نوع گردشگري همچنين دليلي براي نگهداري از ميراث فرهنگي بهجاي مانده از پيشينيان است.
سليمي در ادامه با بيان اينكه كليساها از عوامل جذب گردشگر به شمار مي روند، افزود: ميراث فرهنگي نسبت به شناسايي، حفظ و ترميم آثار تاريخي به جاي مانده از تاريخ ارامنه اهتمام جدي داشته و صدور تاريخ و فرهنگ اين بناها را در اولويت اصلي برنامه هاي خود قرار داده است.
فرماندر فريدن ايران را از معدود كشورهاي كم تنش چند فرهنگي از نظر زبان، دين و مذهب توصيف كرد و در اين خصوص به ايرنا گفت: در طول تاريخ، مردم جهان شاهد جنگ هاي متعدد عقيدتي يا قوميتي بوده اند اما زندگي مسالمت آميز پيروان اديان توحيدي در ايران و از جمله اصفهان همواره زبانزد بوده است.
به گفته وي مسيحيان، كليميان، زرتشتيان و اهل سنت استان اصفهان، در كنار ساكنان شيعه اين خطه، زندگي مسالمت آميزي را سپري مي كنند كه اين روابط حسنه مي تواند به عنوان يك الگو، بازتاب جهاني پيدا كند.
سيد تقي معين الديني افزود: اين پيشينه و آثار به جاي مانده از آن، فرصت بي نظيري براي تعامل دوسويه و استفاده از ظرفيت هاي فرهنگي نهفته در آن است.
وي وجود پيروان اديان توحيدي در استان اصفهان را فرصت مناسبي براي بررسي نقاط مشترك بين اين اديان دانست و افزود: مردم فريدن از دير باز تاكنون تعامل مثبت و دوستانه با اقليت هاي مذهبي داشته اند، ارامنه در بسياري از روستاهاي فريدن سكونت داشتند و اكنون برخي ارامنه در اين شهرستان روزگار مي گذرانند.
به گزارش ايرنا، نخستين گروه گردشگران آلماني در بازديد از جاذبه هاي گردشگري فريدن از جمله كليساي غرغن در سال 1394، اين منطقه را از منظر جاذبه هاي طبيعي و اقليمي بسيار عالي توصيف كردند، آنها فريدن را از نظر تمدن كهن، شخصيت هاي بلند آوازه تاريخي و تعدد قوميتها منحصر به فرد توصيف كردند، بازديد گردشگران داخلي و خارجي از كليساي روستاي غرغن در سال هاي بعد ادامه يافت تا اينكه اكنون اين بنا به يكي از مقصدهاي برجسته گردشگري غرب استان شناخته شده است، تعداد انگشت شماري از اهالي روستا ارمني هستند اما اين كليسا هر ساله در مناسبت هاي مختلف، پذيراي خيل عظيمي از هموطنان مسيحي و ارمني است.
آمارها حاكي از آن است نزديك به هفت هزار نفر از ارامنه كشور در استان اصفهان سكونت دارند، ارامنه داراي كليساهاي متعدد در گوشه و كنار استان اصفهان و آزادي در انجام مناسك و برپايي آيين هاي مذهبي و اجتماعي خود هستند.
گواه روشن زندگاني ارامنه در غرب استان، تولد ميناسيان پژوهشگر، كتاب شناس، تاريخ نگار و مترجم ايراني در سال 1299 در روستاي ارمني نشين خويگان اين منطقه است.
شاخص ترين اثر ميناسيان در زمينه تاريخ نگاري، كتاب ' تاريخ سيصد و پنجاه ساله ارامنه فريدن' است كه در سال 1362 از طرف انجمن ادبي 'گروگ مليد' در بيروت به چاپ رسيد، او در اين كتاب كه نگارش آن 10 سال به طول انجاميد، موفق شد اسناد و مدارك بايگاني شده سيصد و پنجاه ساله كليساي وانك را گردآوري و تنظيم كند.
فريدن به دليل موقعيت جغرافيايي منحصر به فرد خود، شاهرگ حياتي اتصال استان اصفهان به غرب كشور به شمار مي رود و به همين دليل جمعيتي زياد از مسافران و گردشگران در ايام نوروز به اين منطقه وارد مي شوند.
در زمان حاضر دو كليساي تاريخي روستاي غرغن وسواران فريدن درفهرست آثارملي به ثبت رسيده و مقدمات ثبت كليساي روستاي سينگرد نيز در حال انجام است.
27 اثر تاريخي شهرستان شامل 9 بنا و 18 تپه و محوطه تاريخي به ثبت ملي رسيده است.
غرغن نام روستايي از توابع بخش مركزي فريدن در استان اصفهان است كه در فاصله 16 كيلومتري از مركز شهرستان قرار دارد.
فريدن با 2 شهر داران و دامنه، 28 روستا و جمعيت بيش از 49 هزار نفر در 140 كيلومتري غرب استان واقع است.
6026/9861
اصفهان- ايرنا- در حركت به سوي غرب اصفهان، بنايي قديمي واقع در قلب يك روستا، چكيده اي از تاريخ كهن و پر فراز و نشيب فريدن را به نمايش گذاشته است، كليسايي كه نمود همزيستي مهرورزانه اديان در پهنه نصف جهان است.