به گزارش خبرنگار ايرنا از مسكو، روابط تنگاتنگي كه پس از روي كار آمدن دولت 'حسن روحاني' در دستور كار دستگاه ديپلماسي ايران قرار گرفت در سال 97 نيز در حوزه هاي مختلف ادامه يافت.
'ولاديمير پوتين' رييس جمهوري روسيه بهار امسال در تركيه، پاييز در تهران و اواخر زمستان در سوچي در قالب نشست سه جانبه سران آستانه يا تروئيكاي سوريه (ايران، روسيه و تركيه) با همتاي ايراني خود ديدار و گفت وگوهاي سه جانبه و دو جانبه اي را براي رسيدن به اتفاق نظر در خصوص همكاري هاي منطقه اي و موضوع سوريه ادامه داد.
همكاري هايي كه باعث پايان يافتن جنگ هشت ساله در سوريه شده است و اين كشور را در مسير حل و فصل بحران و بازگشت پناهندگان و آوارگان سوري به كشور خود قرار داده است.
'محمد جواد ظريف' وزير امورخارجه ايران نيز در سال گذشته ديدارهاي متعددي با همتاي روس خود داشت، او نخست در آنكارا و در حاشيه نشست سران آستانه با لاوروف ديدار و گفت وگو كرد و يك ماه بعد در ارديبهشت ماه راهي مسكو شد تا در آستانه آغاز تحريم هاي آمريكا عليه ايران، آخرين مذاكرات را با يكي ديگر از اعضاي برجام كه به صورت جدي خواهان حفظ اين توافق است، داشته باشد.
ظريف در ديدار با همتاي خود گفت كه ايران همكاري هاي بين المللي خود با روسيه را ادامه خواهد داد و 'سرگئي لاوروف' هم با بيان اينكه همكاري هاي موثر و مفيدي در مورد مسائل منطقه اي بخصوص در مورد درياي خزر با ايران داريم، گفت: در زمينه هاي بين المللي بويژه در مذاكرات آستانه همكاري هاي مفيدي صورت گرفت كه از ايران بابت آن قدرداني مي كنيم.
در يك سال گذشته ظريف و لاوروف چندين بار در خصوص مسائل مختلف از جمله در خصوص درياي خزر، موضوع سوريه و ونزوئلا با يكديگر تبادل نظر و گفت وگو كرده اند ضمن اينكه آذرماه 97 'عباس عراقچي' معاون وزير امور خارجه ايران راهي روسيه شد تا درخصوص همكاري هاي ايران و روسيه درباره برجام پس از خروج آمريكا از توافق هسته اي تبادل نظر و گفت و گو كند.
جابري انصاري دستيار ارشد وزير امور خارجه ايران و مذاكره كننده ارشد كشورمان در امور سوريه نيز در يك سال گذشته دوبار راهي مسكو شد تا مقدمات همكاري هاي ايران، روسيه و تركيه در قالب نشست آستانه را فراهم كند.
'محسن بهاروند' دستيار وزير و مديركل آمريكاي وزارت امور خارجه ايران آخرين ديپلمات ايراني در سال 97 بود كه پس از تشديد بحران در ونزوئلا و به واسطه همراستا بودن ديدگاه هاي دو كشور در خصوص دولت قانوني مادورو راهي روسيه شد تا با همتايان خود در وزارت امور خارجه روسيه در اين باره به موضعي مشترك دست پيدا كند.
در مجموع مي توان گفت ايران و روسيه در يك سال گذشته ضمن گسترش و تعميق همكاري هاي سياسي و ديپلماتيك، در حوزه هاي قضايي، مجلس، آمبودزمان ها (مشابه سازمان بازرسي كل كشور)، مبارزه با مواد مخدر، همكاري هاي نظامي و انتظامي، ورزشي و فرهنگي و هنري نيز ارتباطات گسترده داشته اند كه در ادامه به صورت مختصر به برخي از آنها اشاره مي شود.
** توافقات تاريخي و همكاري هاي چندجانبه اقتصادي
در حوزه اقتصادي همكاري هاي روسيه و ايران امسال تنگاتنگ تر از هرزماني بود چرا كه همان گونه كه پيش تر گفته شد خروج آمريكا از برجام و تحريم هاي پي در پي عليه روسيه، تهران و مسكو را بيش از پيش به يكديگر نزديك كرد و مجموعه عوامل باعث شد تا همكاري هاي روسيه وايران شكل و ماهيت تازه اي به خود بگيرد و با تغييراتي مواجه شود.
نخستين تغيير را مي توان تصويب كنوانسيون حقوقي درياي خزر خواند كه پس از 22 سال بحث و گفت وگو در قالب 52 نشست گروه كاري سرانجام در پنجمين نشست سران كشورهاي حاشيه درياي خزر با همراهي ايران و روسيه به تصويب رسيد تا اين پهنه آبي با ماهيت منحصر بفردش به درياي صلح و دوستي تبديل شود.
اگر چه برخي از مخالفان تلاش كردند از امضاي اين كنوانسيون به عنوان موضوع تقسيم درياي خزر ياد كنند اما مقامات ايران تاكيد كردند كه موضوع تقسيم درياي خزر در اجلاس سران كشورهاي ساحلي درياي خزر مطرح نيست و تصميم گيري درباره آن به آينده و مذاكرات بيشتر موكول شده است.
عدم حضور نيروهاي خارجي در درياي خزر را مي توان بزرگترين دستاورد امضاي اين كنوانسيون خواند.
بي شك امضاي موافقت نامه محدوده آزاد تجاري ميان ايران و كشورهاي عضو اتحاديه اقتصادي اوراسيا كه رهبري آن در دست روسيه است ديگر دستاورد مهم در سال 97 بوده است.
دستاوردي كه بلافاصله 'بنيامين نتانياهو' نخست وزير رژيم صهيونيستي را به تكاپو انداخت تا در ديدار با ولاديمير پوتين از تمايل خود براي همكاري با اعضاي اتحاديه اقتصادي اوراسيا سخن بگويد.
در يك سال گذشته اين توافقنامه در كشورهاي روسيه و قزاقستان تصويب شد اما مراحل قانوني تصويب آن در مجلس ايران در جريان است.
بسياري اميدوارند با اجراي اين پروژه، تراز تجاري ايران و روسيه نيز متحول شود.
بر اساس گزارش سازمان گمرك روسيه، ايران با روسيه در سال 2018، يك ميليارد و 740 ميليون دلار مبادلات بازرگاني داشته كه يك ميليارد و 207 ميليون دلار آن صادرات به ايران و 533 ميليون دلار واردات بوده است.
اين در حالي است كه در سال 2017 ايران و روسيه يك ميليارد و 707 ميليون دلار مبادلات بازرگاني داشتند و صادرات كالاهاي روسيه به ايران يك ميليارد و 314 ميليون دلار و واردات از ايران 392.2 ميليون دلار بود.
برخي كارشناسان معتقدند افزايش قيمت دلار در ايران و سود بيشتر در صادرات محصولات به خارج، باعث افزايش ميزان صادرات محصولات ايراني به روسيه بوده چرا كه تغيير خاصي در نحوه تجارت ميان دو كشور صورت نگرفته است هر چند كه مقامات مسكو و تهران به شدت به دنبال گسترش همكاري هاي اقتصادي بخش هاي خصوصي يكديگر هستند.
'مهدي سنايي' سفير جمهوري اسلامي ايران اميدوار است با تصويب اين توافقنامه و ايجاد منطقه آزاد تجاري ميان ايران و اعضاي اتحاديه اقتصادي اوراسيا تراز تجاري ايران با كشورهاي عضو بخصوص روسيه رشد چشم گيري داشته باشد.
وي معتقد است كه راه اندازي منطقه آزاد تجاري شرايط را تغيير خواهد داد و پس از اجرايي شدن، تاثير بسزايي در روان سازي تجارت منطقه اي بر جاي مي گذارد و با كاهش تعرفه هاي گمركي به توسعه مبادلات تجاري بين ايران و كشورهاي عضو اتحاديه اقتصادي اوراسيا كمك زيادي مي كند.
** مشكلات ناشي از تحريم ها براي همكاري هاي دو كشور
همكاري هاي اقتصادي ايران و روسيه پس از تحريم ها به دليل وابستگي روسيه در برخي از حوزه ها به فناوري روز آمريكا يا روابط تنگاتنگ اقتصادي برخي شركت هاي بزرگ روسيه با طرف آمريكايي با مشكلاتي هم مواجه شد.
يكي از اين مشكلات گريبان شركت هواپيمايي سوخو را گرفت كه بيش از 10 درصد تجهيزات هواپيماي مسافربري اين شركت از طريق شركت هاي آمريكا تامين مي شود به عبارت ديگر سوخو براي فروش هواپيما بايد از آمريكا اجازه بگيرد.
برخي از شركت هاي قدرتمند و بزرگ نفتي روسيه نيز از ترس روبرو شدن با تحريم هاي آمريكا يا از دست دادن منافع و سرمايه گذاري هاي خود در ديگر كشورها يا ايالات متحده از همكاري خود با ايران كه پيش تر در خصوص آن به توافق رسيده بودند صرف نظر كردند.
با اين وجود همكاري در بخش هاي نفت و گاز، ترانزتيت و حمل و نقل، كشاورزي، گردشگري و بانكي و مالي نه تنها متوقف نشده است بلكه با نام هاي جديدي در حال اجرا يا حركت است چرا كه هر دو كشور در حال بررسي راه هايي براي دور زدن تحريم هاي آمريكا هستند.
اواسط سال 97 'حميدرضا عراقي' معاون وزير نفت اولين مقام بلندپايه اقتصادي ايران بود كه راهي مسكو شد تا درباره آينده بازار گاز پس از آغاز تحريم هاي آمريكا با طرف روسي رايزني كند.
در ادامه 'بيژن نامدار زنگنه' وزير نفت ايران در ادامه رايزني هاي نفتي خود راهي مسكو شد تا ديداري با 'الكساندر نوواك' وزير انرژي روسيه داشته باشد و از موضع روس ها در خصوص همكاري در بازار نفت مطلع شود.
اگرچه ديدار زنگنه از مسكو براي رسانه هاي روسي نيز خبري غيرمنتظره بود اما بار ديگر جهان را متوجه ديدار مقامات نفتي ايران و روسيه در مسكو كرد.
مذاكرات زنگنه و نوواك به مدت دو ساعت و پشت درهاي بسته برگزار شد و وزير نفت كشورمان پس از اين نشست اعلام كرد ديدار بسيار خوبي بود. نوواك هم گفت كه با زنگنه درخصوص مسائل انرژي و طرح هاي مشترك گفت وگو كرده است.
'عبدالناصر همتي' رئيس كل بانك مركزي ايران ديگر مقام بلندپايه اقتصادي ايران بود كه در سال گذشته راهي مسكو شد تا راهي براي مقابله با تحريم هاي آمريكا بيابد.
او در سفر به مسكو با همتاي روس خود ديدار كرد و سپس به ايرنا گفت كه هدف دو طرف تمركز بر مبادله براساس پول ملي است و بايد به تدريج دلار و بقيه ارزها را از روابط تجاري خود حذف كنيم ضمن اينكه راه هاي گسترش همكاري هاي مالي و بانكي بررسي شد.
محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ايران پس از سفر رئيس كل بانك مركزي ايران به كشورهاي چين و روسيه در مجلس شوراي اسلامي اعلام كرد كه چيني ها و روس ها به عنوان شركاي راهبردي ايران اعلام كرده اند كه بدون پيوستن به 'كروه ويژه اقدام مالي'(اف.اي.ت.اف) نمي توانند با ما كار كنند.
به گفته ظريف، كروه ويژه اقدام مالي ارتباط مستقيم با بسته شدن حساب دانشجويان و بازرگانان ايراني دارد و مستقيما به عدم امكان پرداخت به ايران مربوط است، اگرچه ممكن است دلايل ديگر هم وجود داشته باشد اما اين چيزي است كه دوستان ما هم به ما ميگويند. مثلا چينيها كه نيات استكباري عليه ايران ندارند و از نظر مواضع بين المللي شبيه جمهوري اسلامي و شريك راهبردي ما هستند به آقاي همتي گفته اند بدون FATF نميتوانيم با شما كار كنيم.
در كنار تلاش هاي بخش مالي و بانكي كشور، 'محمد اسلامي' وزير راه و شهرسازي هم پاييز براي ادامه و توسعه همكاري هاي ترانزيتي به روسيه سفر كرد. او در سفري سه روزه علاوه بر شركت در هفته حمل و نقل روسيه با همتاي خود و رئيس راه آهن روسيه نيز ديدار كرد تا به چرخ در حركت طرح هاي مشترك ترانزيتي ميان دو كشور سرعت بيشتري بدهد.
گفتني است، راه گذر شمال - جنوب كه هند را از طريق ايران و آذربايجان به روسيه متصل مي كند طرحي مهم بين ايران، هند و روسيه است كه 11 كشور نيز به آن پيوسته اند.
راهگذر آسيايي اروپايي شمال-جنوب از هند و ايران و جمهوري آذربايجان به روسيه و سپس به شمال اروپا و اسكانديناوي كشيده مي شود.
در صورت اجراي راهگذر شمال-جنوب، ايران، روسيه و جمهوري آذربايجان افزون بر بهره برداري هاي اقتصادي سه جانبه و همچنين منطقه اي در مبادلات، مي توانند از مزيت هاي آن به عنوان پيوند دهنده دو قاره آسيا و اروپا بهره بگيرند.
با توجه به بازارهاي گسترده و پرمصرف چند ميليارد نفري كشورهاي مسير راهگذر هلسينكي-بمبئي و نيازهاي متفاوت، ايران، روسيه و جمهوري آذربايجان امكان پيوند فعال تر با اقتصاد بين المللي را پيدا مي كنند و مي توانند با استفاده از اين فرصت ها، زمينه كاهش وابستگي به درآمدهاي نفتي را فراهم كرده و از ديگر توانمندي هاي استفاده نشده بهره ببرند.
به عقيده كارشناسان، افزون بر مسير 7200 كيلومتري اصلي، شاخه هاي انشعابي اين گذرگاه بين قاره اي به طول هزاران كيلومتر ده ها كشور دورتر را در آسيا و اروپا به هم پيوند خواهد داد و يكي از اقتصادي ترين مسيرهاي جاده اي بين المللي مي شود.
ولاديمير پوتين رييس جمهوري روسيه پيش تر با اشاره به اهميت طرح راهگذر شمال-جنوب اعلام كرد كه همكاري هاي چهارجانبه در اين باره جريان دارد.
'رضا اردكانيان' وزير نيروي كشورمان كه اكنون رياست كميسيون همكاري هاي اقتصادي بين دولتي را برعهده دارد ديگر وزير اقتصادي ايران بود كه در سرماي زمستان وارد روسيه شد تا گرماي تازه اي به روابط اقتصادي دو كشور در شرايطي بدهد كه هر دو با تحريم هاي پي در پي آمريكا مواجه هستند.
اردكانيان پس از ديدارهاي خود به خبرنگار ايرنا در مسكو گفت كه قطعا با اتكا به ظرفيت هاي بسيار خوب انساني، منابع طبيعي و با توجه به عزم رهبران دو كشور بر توسعه همكاري ها، مي توان از تحريم ها به عنوان فرصت حداكثر بهره برداري را كرد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به توافق با طرف روسي درباره تاريخ برگزاري نشست كميسيون مشترك همكاري هاي ايران و روسيه در ايران اعلام كرد: پانزدهمين نشست كميسيون مشترك ايران و روسيه و كنفرانس ايران و قفقاز شمالي چشم اندازهاي همكاري بزودي در ايران برگزار شود.
توسعه گردشگري و لغو رواديد و همچنين قراردادهاي مربوط به احداث نيروگاه حرارتي در ايران و احتمال مشاركت گروه «مبنا» در ساخت نيروگاه هاي سيكل تركيبي در منطقه قفقاز شمالي، موضوع كشت فراسرزميني، همكاري هاي كشاورزي و واردات برخي كالاها و محصولات غذايي از روسيه، توسعه همكاري هاي دو كشور در عرصه حمل و نقل ريلي و پروازهاي مستقيم از ديگر مواردي بود كه در ديدارهاي اردكانيان مورد توجه قرار گرفت ضمن اينكه در چند ماه گذشته اردكانيان و نوواك بيش از سه بار با يكديگر تلفني گفت وگو كرده اند.
** آغازي تازه در روابط فرهنگي ايران و روسيه
اما ايران و روسيه گام هاي بلند نيز در توسعه همكاري هاي فرهنگي براشتند، در همين چارچوب هفته فرهنگي ايران دوازدهم شهريور ماه سال جاري به مدت يك هفته در شهرهاي مسكو و اوفا برگزارد شد كه با استقبال كم سابقه روس ها از فرهنگ، هنر و تمدن ايران زمين همراه شد.
در طول برگزاري هفته ايران در روسيه، برنامه هاي مختلفي توسط گروه هاي موسيقي و هنرمندان فعال در زمينه صنايع دستي، قهوه خانه و سفره خانه سنتي، نقالي، كتاب آرايي برگزار شد و محصولات ايراني به نمايش درآمدند.
نفس، شيار 143، پري دريايي، سكوت رعنا و فصل نرگس از جمله فيلم هاي ايراني بودند كه در طول هفته فرهنگي ايران در مسكو به نمايش درآمدند.
در چارچوب هفته فرهنگي ايران، 'ابوذر ابراهيمي تركمان' رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي كه به روسيه سفر و به باشقيرستان رفت و با وزير فرهنگ و رئيس جمهوري اين منطقه ديدار و گفت و گو كرد.
همكاري ميان كتابخانهها، موزهها و انستيتوهاي فرهنگي و هنري، چاپ و انتشار كتاب، برگزاري همايشهاي علمي مشترك و جشنوارههاي فرهنگي و هنري و فيلم، از پيشنهادات ارايه شده از سوي رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در ديدار با همتايان روس بود.
در طول برگزاري نمايشگاه صنايع دستي ايران در روسيه در سال گذشته، كارگاه هاي مختلفي نيز توسط هنرمندان ايراني براي آشنايي روس ها از فرهنگ و هنر ايراني برگزار شد كه مورد استقبال گسترده جوانان مسكو قرار گرفت.
كارگاه خوش نويسي احمد احمدي، شاهنامه خواني مرشد مجتبي بيگي، مينا كاري افشين ميرلوحي، حكاكي يا قلم زني ضربي بر روي چرم شهين نظري، ميناكاري و قلمزني راحله شهسواراني، سوخته كاري بر روي چوپ علي نصرآبادي، آموزش خاتم كاري ابراهيم گلريز خاتمي، نقاشي چوبسوز (سوخته كاري روي چوب) علي اكبر نصر آبادي، آموزش مشبك فلز زهرا شاه طوسي، مليله كاري نقره مجيد ولي دروي، آموزش نقاشي مكتب اصفهان محمدعلي حدت، نقاشي خط حسين نوروزي، نقاشي مينياتور يوسف حسيني و سفالگري آزاده درخشان از جمله كارگاه هايي بود كه در طول هفته فرهنگي ايران در روسيه به اجرا درآمد.
اما همكاري هاي فرهنگي ايران و روسيه در سال 97 با برگزاري هفته ايران پايان نيافت چرا كه آبان ماه 'سيدعباس صالحي' وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي راهي مسكو شد تا برگ تازه اي از روابط فرهنگي ميان ايران و روسيه رقم بخورد.
تاكيد بر توسعه روابط در ديدار با همتايان روس، ديدار صميمانه با ايران شناسان روس، رايزني با مقامات موزه ارميتاژ دومين موزه مطرح جهان براي انتقال برخي آثار به ايران براي مشاهده مردم و تاكيد بر جايگاه ويژه ايران در همايش فرهنگي سن پترزبورگ تنها گوشه اي از ديپلماسي فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ايران در سفر به روسيه بود.
** سال پر رفت وآمد ورزشكاران ايران به روسيه
در حوزه ورزشي نيز اتفاقات متعددي در يك سال گذشته ميان ايران و روسيه رقم خورد، جدا از ميزباني جام جهاني فوتبال در روسيه كه با حضور رضايت بخش تيم ملي فوتبال ايران به پايان رسيد، نظاميان ايران نيز در مسابقات بين المللي نظاميان جهان در روسيه شركت و مسئولان ايراني بهترين نفرات خود را براي نمايش اقتدار و توان نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي به روسيه اعزام كردند.
مسابقات نظاميان جهان در 28 رشته و به ميزباني هفت كشور ايران، روسيه، قزاقستان، چين، جمهوري آذربايجان، بلاروس و ارمنستان برگزار شد و نظاميان نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران در 16 رشته غواصي عمق، نبرد تانك هاي تي 72، دسته هوابرد، كوهستان، نگهداري توپخانه، رقابت بين يگان هاي ش . م . ه ، رقابت بين كاربران سگ ها، گشت جاده اي، حافظان نظم، نبرد نفربرهاي بي ام پي 2، تكاوران دريايي، رقابت پهپادها، رقابت خدمه خمپاره اندازها، رقابت خدمه ناوهاي جنگي، پنجگانه نظامي و تك تيراندازي از 28 رشته مسابقات بين المللي نظامي 2018 شركت كردند.
اما اين پايان همكاري هاي ورزشي ايران و روسيه در سال 97 نبود چرا كه تيم ملي كشتي آزاد كشورمان دو بار راهي روسيه شد و نخست آذرماه موفق شد در قالب مسابقات جام ايوان ياريگين در مسكو با شكست تيم روسيه به مقام نخست برسد و در دومين رويارويي در اسفند ماه در روسيه با قبول شكست مقابل ميزبان نايب قهرمان جام جهاني شود.
تيم بانوان فوتبال ايران نيز اوايل اسفند ماه در تورنمنت چهارجانبه روسيه شركت كرد و با دو پيروزي برابر بلاروس و آذربايجان و شكست مقابل ميزان به مقام دومي رسيد.
درخشش پي در پي سردار آزمون در تيم روبين كازان صدرنشين ليگ برتر روسيه و مطرح شدن نام اين بازيكن ايراني در فهرست بهترين بازيكنان روسيه و همچنين پيروزي امير علي اكبري در مسابقات MMA در چارچوب رقابتهاي سازمان ACA در روسيه از ديگر رخدادهاي ورزشي ايران در روسيه طي يك سال گذشته بود.
** كمك هاي پارلماني براي توسعه روز افزون روابط
اوايل امسال «محمد رضا پورابراهيمي» رئيس كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي نخستين نماينده ملت بود كه راهي روسيه شد تا در خصوص توسعه همكاري هاي پارلماني با همتايان خود ديدار و گفت وگو كند.
وي در سفري كه به روسيه داشت به ايرنا گفت كه ايران به روسيه پيشنهاد داده است هم راستا با دولت هاي دو كشور، مجالس نيز كميسيون همكاري اقتصادي تشكيل دهند.
پورابراهيمي با بيان اينكه زمينه گسترده اي براي همكاري هاي پارلماني وجود دارد، بيان كرد: در ديدار نوروز امسال (فروردين) 'وياچسلاو والودين' رئيس مجلس دوماي روسيه با 'علي لاريجاني' رئيس مجلس شوراي اسلامي؛ پيشنهاد داديم كه كميسيون مشترك اقتصادي در پارلمان دو كشور تاسيس شود.
وي با اشاره به اينكه اين پيشنهاد از طرف لاريجاني مطرح شده است، اظهار كرد: كميسيون مشترك اقتصادي مجالس دو كشور مي تواند در كنار كميسيون امنيت ملي و حوزه هاي ديگر تكميل كننده همكاري هاي پارلماني ايران و روسيه باشد.
اين نماينده مجلس ادامه داد: اين پيشنهاد را در ديدار با رئيس كميسيون اقتصادي دوماي روسيه و رئيس كميسيون اقتصادي شوراي فدراسيون مطرح كرديم، روس ها هم مانند ايراني ها تحريم هاي آمريكا را تجربه مي كنند و ارتقاء سطح همكاري هاي اقتصادي به نفع دو كشور است.
علي مطهري نايب رئيس مجلس شوراي اسلام نيز اواخر خرداد ماه براي شركت در همايش پارلمانتاريسم به روسيه سفر كرد و به ايرنا گفت: ما به روس ها و ساير مدعوين اين همايش كه از كشورهاي مختلف جهان به روسيه آمده بودند پيشنهاد داديم كه كارگروهي پارلماني براي تامين و برقراري عدالت در سطح جهان تشكيل شود.
پس از سفر مطهري، علي لاريجاني در راس هياتي بلند پايه راهي شهر ولگوگراد (استالينگراد) در حاشيه ساحل رود ولگا در جنوب روسيه شد تا ضمن شركت در نشست كميسيون عالي مشترك پارلماني ايران و روسيه جاني تازه به همكاري هاي پارلماني دو كشور بدهد.
تاكيد بر افزايش حجم معاملات تجاري دو كشور با وجود رشد 30 درصدي و اعلام آمادگي روسيه براي برقي كردن قطار بندرعباس- سرخس از مهمترين دستاوردهاي اين سفر بود.
** نزديكي مواضع قضايي و گسترش همكاري هاي انتظامي
در حوزه قضايي و حقوق بشري، «ناصر سراج» رئيس سازمان بازرسي كل كشور آبان ماه سال 97 در دومين كنفرانس بين المللي صيانت از حقوق بشر در اوراسيا و اجلاس اتحاديه آمبودزمان هاي اوراسيايي در مسكو شركت كرد و ضمن ديدار با ساير همتايان خود از ديگر كشورها با همتايان روس نيز ديدار و تبادل نظر كرد و بر گسترش همكاري و تعامل تهران و مسكو در خصوص مسائل حقوق بشري تاكيد كرد.
سردار 'اسكندر مومني' دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر كشورمان نيز اواسط اسفند ماه راهي مسكو شد تا يك هفته پيش از نشست سازمان ملل براي آزاد سازي كانابيس ها (مشتق هاي شاهدانه، گل، ماريجوانا و حشيش) با روس ها در خصوص رسيدن به مواضع مشترك در اين باره تبادل نظر كند؛ ايران در كنار روسيه و چين از مخالفان آزاد شدن كانابيس ها هستند.
اروپام ** 1346**2040
مسكو - ايرنا - ايران و روسيه در سال 97 در حالي روابط خود را در حوزه هاي مختلف گسترش دادند كه آمريكا و برخي متحدان اين كشور تمام توان خود را بكار گرفتند تا تهران و مسكو از يكديگر فاصله بگيرند.