به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا، این رویداد برای اولین بار در سال 2007 میلادی توسط مجمع عمومی سازمان ملل و به اتفاق آراء با هدف افزایش آگاهی در مورد این بیماری شكل گرفت.
اوتیسم یك عارضه عصبی پیچیده است كه شامل اختلال در تعاملات اجتماعی، مهارتهای زبانی و مهارتهای ارتباطی میشود. این معلولیت رشدی معمولا در سه سال اول زندگی به طور كامل قابل تشخیص است. معمولا این سه سال اول، دوره طلایی قلمداد میشود و چنانچه در این دوره مربیان و والدین كودك این عارضه را شناسایی كنند و در صورت درمان و رسیدگی میتوان كودك را به مدرسه فرستاد و مهارتهای زیادی را به او آموخت.
با توجه به اینكه اوتیسم و عوارض آن هنوز هم در برخی نقاط جهان كمتر شناخته شده و از طرفی اختلالی رو به رشد است، آگاهیبخشی در مورد علائم بیماری، تشخیص، آموزش و كمك به خانواده بیماران بسیار ضروری است.
سازمان ملل متحد روز جهانی اوتیسم در سال 2019 میلادی را با رویكردی علیه تبعیض و تعهد در مشاركت مبتلایان به اوتیسم در عرصه های اجتماعی برگزار كرده و همگان را به حمایت از بیماران برای دستیابی به حداكثر توانایی و قابلیت های فیزیكی و ذهنی به عنوان بخشی از اهداف برنامه توسعه پایدار 2030 تشویق میكند.
شعار روز جهانی اوتیسم در سال 2019 میلادی، «فناوری های یاری رسان، مشاركت فعال» انتخاب شده است. بر اساس این شعار، جامعه از نظر نیروی انسانی و تجهیزات و فناوری باید آماده زندگی افراد مبتلا به اوتیسم باشد. فناوریهای یاریرسان بخش مهمی از تمهیدات ضروری برای این افراد است تا با كمترین نیاز به افراد دیگر و بدون كمك و یاری بتوانند نیازهای اولیه خود را برطرف كنند. شغل و درآمد یكی از اولین نیازهای این افراد است. سازمان ملل طی گزارشی در سال 2017 میلادی اعلام كرد كه بیش از 80 درصد از بزرگسالان مبتلا به اوتیسم بیكار هستند و استخدام را مزیتی برای بیماران اوتیسم دانست.
دیر به حرف افتادن یا عدم تمایل به صحبت كردن؛ مشكل در درك دیدگاه گوینده، استفاده از كلمات و عبارتهای تكراری، تكرار رفتارهای كلیشهای مانند تكان دادن دست یا بدن، تمركز طولانی مدت روی اشیا، خودزنی، پرخاشگری، ناتوانی در بیان اسم، ناتوانی در برقراری ارتباط چشمی، علاقه به بازیهای تكراری، خیره شدن به یك شی یا تصویر، فقدان حس همدلی و به اشتراك گذاشتن احساسات و عدم تمایل به ایجاد دوستی با هم سن و سالان از مهمترین نشانههای این اختلال است.
معمولا تشخیص بیماری اوتیسم بین 21 ماهگی تا 24 ماهگی نوزاد صورت می گیرد؛ البته گاهی اوقات این زمان تا چهار سالگی كودك نیز طول می كشد.
بر اساس آمار مركز كنترل و پیشگیری از بیماری ها در آمریكا، از هر 150 كودك در سراسر جهان، یك نفر به اختلال اوتیسم (ASD) مبتلا است و احتمال بروز این بیماری در تمام گروه های نژادی، قومی، اجتماعی و اقتصادی وجود دارد.
اوتیسم در پسران (از هر 42 پسر یك نفر) شایع تر از دختران (از هر 189 نفر یك نفر) است.
والدین كودكان مبتلا به اوتیسم نگرانی های زیادی دارند و به دلیل ناشناخته بودن این بیماری، با چالشهای بسیاری در سطح جامعه مواجه میشوند. والدین باید بدانند كه این اختلال به كمك افراد آگاه و مشاوره، كاملا قابل كنترل است و به راحتی میتوان مهارت های ارزشمندی را به این كودكان آموخت.
در صورت مشاهده علایم غیر طبیعی در كودك، بدون تعلل به مراكز درمانی مراجعه كنید و كمك بخواهید. در صورتیكه تشخیص داده شد كه كودك به اوتیسم مبتلاست، وارد مرحله بعدی می شوید. هرچه زمان تشخیص زودتر باشد، كودك شانس بیشتری برای یادگیری و رشد طبیعی دارد.
* در مورد اوتیسم بیشتر یادبگیرید و مطالعه كنید
هر چه در مورد اوتیسم بیشتر بدانید، راحتتر می توانید با كودك خود ارتباط برقرار كنید و او كمتر صدمه میبیند. شما باید در زمینه اوتیسم متخصص شوید و بدانید كودك شما از چه می هراسد و به چه چیز پاسخ مثبت میدهد.
* كودك خود را با همان شرایط بپذیرید
باید بپذیرید كه كودك شما عادی نیست و او را با هم سالانش و با افراد عادی مقایسه نكنید. از او به اندازه خودش انتظار داشته باشید.
* نا امید نشوید
بدانید كه مسئول این كودك به طور كامل شما هستید و هیچ فردی غیر از شما نمیتواند پشتیبان او باشد
* برای كودك خود برنامه بریزید
كودكان مبتلا به این اختلال از داشتن یك برنامه منظم غذایی، تفریحی، استراحت و آموزشی لذت میبرند؛ چرا كه ذهن آنان كاملا سازماندهی شده است.
* او را تشویق كنید و جایزه بدهید
در صورتی كه كودك شما مهارتی را فراگرفت یا در كاری موفق بود، او را تشویق كنید و جایزهای هر چند كوچك برایش تهیه كنید. این كار به او برای آموختن انگیزه میدهد.
* به كودك احساس امنیت دهید
در خانه فضایی را به كودك بیمار اختصاص دهید كه او در آنجا احساس آرامش و امنیت كند. اجازه دهید همیشه حمایت شما را در برابر سایرین احساس كند.
كودك را در محیط های شاد قرار دهید. او را درگیر كارهای ساده كنید و حس مسئولیت پذیری كودك را تحریك كنید و هرگز او را سرزنش نكنید
* جدیدترین دستاوردهای علمی در زمینه اوتیسم
محققان به تازگی راهكار غیر تهاجمی جدیدی را برای تشخیص زودهنگام اوتیسم و اختلالات وابسته به آن در كودكان با استفاده از بزاق ابداع كردند. در این تحقیقات 32 فاكتور RNA (ریبونوكلئیك اسید) در بزاق شناسایی شد كه امكان تشخیص بیماری اوتیسم در كودكان را در اختیار میگذارد. به اعتقاد محققان با استفاده از این فاكتورها میتوان یك آزمون غیرتهاجمی و مبتنی بر نشانگرهای زیستی را به منظور تشخیص اوتیسم توسعه داد.
محققان دانشگاه استنفورد برنامه جدیدی را برای عینك هوشمند گوگل توسعه دادند كه كودكان اوتیسم را در تشخیص احساسات اطرافیان بر اساس حالات چهره آنها یاری میكند.
این برنامه قادر است با اسكن چهره افراد، 8 حالت اصلی چهره شامل شادی، اندوه، عصبانیت، نفرت، تعجب، ترس، بی تفاوتی و تحقیر را تشخیص دهد. این نرم افزار با استفاده از صدها هزار تصویر از چهره افراد در حالت های مختلف آموزش داده شده است و حالت چهره افرادی را كه كودك اوتیسم با آنها تعامل میكند، تشخیص داده و احساس آنها را برای كودك نمایش میدهد.
محققان موسسه تحقیقاتی رنسلر پلی تكنیك آمریكا با استفاده از یك الگوریتم بر مبنای تركیبات خون موفق به پیش بینی اوتیسم در سنین بسیار پایین شدند. این آزمایش دقتی بالغ بر 88 درصد دارد.
گروهی از محققان دانشگاه بوستون روش جدیدی را برای تشخیص بیماری اوتیسم در سن سه ماهگی ابداع كردند. بر اساس این تحقیقات صرفا با اندازه گیری فعالیت مغزی كودك با استفاده از یك نوار مغزی در سن سه ماهگی می توان احتمال ابتلای كودك به اوتیسم را پیش بینی كرد.
بیماران مبتلا به اوتیسم مستحق بهرهمندی از حقوق بنیادین بشر و زندگی اجتماعی، به دور هرگونه تبعیض هستند. خانواده و جامعه را برای آنان مهیا كنیم.
علمی * 9259* 3063
به مناسبت روز جهانی اوتیسم
مبتلایان به اوتیسم حق بهرهمندی از زندگی اجتماعی دارند
۱۳ فروردین ۱۳۹۸، ۱۷:۴۳
کد خبر:
83263224
تهران- ایرنا- دوم آوریل (سیزدهم فروردین) به منظور افزایش آگاهی عمومی، كمك به افراد مبتلا به اوتیسم و ایجاد انگیزه و استفاده از نهایت توان و قابلیت این افراد، روز جهانی اوتیسم نامگذاری شده است.