به گزارش ایرنا، در طول دو سال اخیر سعودی ها همواره به دنبال سفر یك مقام بلندپایه ایرانی به عراق، این رویكرد را نسبت به بغداد در پیش گرفته و معمولا یكی از مسوولان یا هیاتی بلندپایه را برای توسعه همكارهای اقتصادی به عراق اعزام كرده اند.
این تقلید مو به مو سعودی ها از سیاست های اقتصادی ایران نسبت به عراق فقط منحصر به چارچوب عمومی این همكاری ها نمی شود بلكه حتی در جزییات نیز می كوشند از ایران دنباله روی كنند كه بارزترین گواه آن مسئله روادید سفر بین دو كشور است.
بعد از این كه تهران در جریان سفر اخیر «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران به توافق مهمی با بغداد مبنی بر رایگان كردن روادید سفر اتباع دو كشور دست یافت، سعودی ها نیز اعلام كرده اند كه در خصوص روادید سفر اتباع عراقی، آماده اعطای تسهیلات ویژه هستند.
یك هیات بلند پایه اقتصادی متشكل از یكصد فعال اقتصادی سعودی كه در بین آنها 9وزیر قرار دارند به سرپرستی وزیر تجارت و سرمایه گذاری عربستان سعودی امروز چهارشنبه وارد بغداد می شود و یكی از اهداف آن امضای توافقنامه ای در خصوص اعطای تسهیلات در مسئله روادید سفر اتباع عراقی به عربستان سعودی است.
«عبدالعزیز الشمری» سفر سعودی در بغداد، با اعلام این خبر، در اظهاراتی كه در رسانه های سعودی و عراقی منتشر شده امروز چهارشنبه گفته است كه دو كشور تلاش می كنند در دو ماه آینده، اعطای روادید سفر به اتباع عراقی برای سفر به عربستان سعودی را آغاز كنند.
وی اضافه كرده است كه عربستان سعودی نیز كنسولگری خود را (برای اعطای روادید) به طور رسمی در عراق افتتاح می كند.
تاكنون سفر اتباع عراقی به عربستان سعودی فقط منحصر به مناسبت های حج و عمره و یا سفرهای رسمی بوده و سفرهای خارج از این دو چارچوب برای اتباع عراقی به عربستان سعودی میسر نبوده است.
سعودی ها اصولا از زمان اشغال كویت توسط رژیم صدام در 1990 تا 2017 به مدت 27 سال روابط خود را با عراق به حال تعلیق در آوردند و تنها در جریان سفر «عادل الجبیر» وزیر امور خارجه وقت سعودی به بغداد در اوائل 2017 این روابط به طور رسمی از سرگرفته شده است.
سعودی ها در طول دو سال اخیر، به توسعه روابط خود با عراق شتاب كم سابقه ای داده اند كه به اعتقاد كارشناسان، عادی سازی كم سابقه روابط سعودی با عراق نتیجه فشارهای آمریكایی ها بر این كشور حاشیه خلیج فارس بوده است.
گزارش ها حاكیست كه آمریكایی ها به منظور كاستن از حجم روابط نزدیك بغداد و تهران، ریاض را تحت فشار گذاشتند تا مناسبات را با عراق تقویت كرده و به این ترتیب خلاء حضور عربی را در این كشور جبران كند، به امید اینكه این رویكرد از حجم و عمق روابط بغداد و تهران بكاهد.
گفته می شود كه روی آوردن دیگر كشورهای عربی متحد آمریكا به گسترش كم سابقه مناسبات خود با عراق از جمله دو كشور مصر و اردن نیز تحت همین فشار واشنگتن صورت گرفته است.
برهمین اساس در ژوئن 2017 تحت فشار آمریكا، شورای عالی هماهنگی روابط عربستان و عراق با حضور ملك «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی، «حیدر العبادی» نخست وزیر وقت عراق و در حضور «ركس تیلرسون» وزیر امور خارجه وقت امریكا گشایش یافت.
برهمین اساس، طی این مدت هر گامی كه دو كشور جمهوری اسلامی ایران و عراق برای گسترش مناسبات فی ما بین برداشته اند، مشابه آن را سعودی ها نسبت به عراق در پیش گرفته اند.
طبق اعلام رسانه های سعودی و عراقی قرار است در سفر هیات بلندپایه سعودی، چند یادداشت تفاهم امضا شود كه از آن به «مهم» یاد شده و گفته شده است كه تعدادی طرح اقتصادی و تجاری به اجرا در می آید.
سعودی ها اعلام كرده اند كه سفر هیات بلندپایه سعودی به بغداد در راستای شورای عالی هماهنگی روابط دو جانبه صورت می گیرد.
علاوه بر وزیر تجارت و سرمایه گذاری سعودی، وزیران فرهنگ، محیط زیست و آب و كشاورزی، انرژی و صنایع و منابع معدنی، آموزش و پرورش و اطلاع رسانی به علاوه «ثامر السبهان» وزیر مشاور در امور كشورهای حوزه خلیج فارس این هیات را همراهی می كند.
مدیران كل گمرگات، حمل و نقل و تجارت خارجی نیز از دیگر مسوولان مهم همراه این هیات یكصد نفره، هستند.
همزمان با اعلام آمادگی سعودی ها برای بازسازی گذرگاه مرزی «عرعر» بین عراق و عربستان سعودی در استان نجف، سفیر این كشور در عراق نیز گفته است كه انتظار می رود در ژوئن آینده این گذرگاه مرزی گشایش یابد.
همزمان با آخرین روز سفر رسمی حسن روحانی به بغداد (20 تا 23 اسفند 97)، هیات اقتصادی – تجاری بلندپایه ای از عربستان سعودی به سرپرستی «ماجد القصبی» وزیر تجارت و سرمایه گذاری سعودی وارد بغداد شد.
اكنون كه «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق نیز آماده سفر قریب الوقوع به تهران می شود، وزیر تجارت و سرمایه گذاری سعودی بار دیگر در راس همین هیات وارد بغداد شده هرچند كه اصولا عبدالمهدی در برنامه اش، سفر به ریاض را نیز گنجانده است.
سفیر سعودی در بغداد گفته است كه روابط بین ریاض و بغداد در این برهه بهترین ایامش را سپری می كند.
مقامات بلندپایه عراق همواره تاكید كرده اند كه عراق محلی برای تلاقی و پیوند بین كشورهای مختلف باشد بر همین اساس این كشور خواهان روابط متوازان و عادی با همه كشورهای منطقه و دنیا است.
خاورم *10*353*380*
بغداد – ایرنا – عربستان سعودی اخیرا به طرز واضح و آشكاری، تكاپو برای عادی سازی روابط بویژه در حوزه اقتصاد با عراق را در پیش گرفته است.