به گزارش بامداد جمعه ايرنا به نقل از انديشكده 'كارنگي اروپا'(Carnegie Europe)، شايد آمريكا و ناتو روسيه را تهديدي جدي بدانند و يا از افراط گرايي در خاورميانه نگراني هايي داشته باشند اما مطمئنا رشد شتابان چين اساسي ترين ترس آنان است. پس زمينه رشد جهاني چين و افزايش اعتماد به نفس پكن نويد تغييرات جدي در محيط استراتژيك نظام بين الملل را مي دهد كه آمريكا از آنها بخوبي آگاهي دارد.
امروز نشست شوراي آتلانتيك با حضور وزيران خارجه عضو برگزار شد و چين يكي از نگراني هاي آشكار و پنهان آمريكا و اعضاي اين سازمان بود.
پكن بودجه نظامي سال جاري خود را 7.5 درصد افزايش داده است، رقمي كه اگر چه درصد رشد آن كمتر از سال 2018 است اما نشان مي دهد كه پكن به دنبال تقويت نيروهاي نظامي و تبديل ارتش به نيروي برتر در برابر چالش هاي پيش رو است.
بودجه نظامي اين كشور در سال جاري ميلادي با 7.5 درصد رشد نسبت به سال گذشته به 177.6 ميليارد و 610 ميليون دلار افزايش يافته است كه با اين حساب، درصد رشد آن نسبت به افزايش 8.1 درصدي سال 2018 ميلادي اگرچه كاهش يافته است اما اصل بودجه حدود 12 ميليارد دلار افزايش نشان مي دهد.
از سال 2012 تا 2018، ميزان بودجه نظامي چين هر سال به ترتيب 11.2، 10.7، 12.2، 10.1 و 7.6، 7 و 8.1 درصد افزايش داشته است اما اين رشد براي سال جاري 7.5 درصد بوده است.
چين قصد دارد تا سال 2035 ميلادي به يك ارتش مدرن دست يابد براي همين از ميزان نيروهاي نظامي خود 300 هزار نفر كاسته است و بودجه بيشتري را روي تسليحات جديد هزينه مي كند.
درياي جنوبي چين (South China Sea) يكي از مناطق درگيري هاي احتمالي دو طرف خواهد بود.
در سال 2019 ميلادي تنش ها ميان آمريكا و چين در درياي جنوبي بيشتر خواهد شد زيرا چين به سوي استقرار بيشتر نيروها و تسليحات و ساخت جزاير مصنوعي خواهد رفت تا بتواند نيروي بازدارندگي اش را در مقابل آمريكا كامل كند.
در ماه فوريه امسال (بهمن 1397) مايك پمپئو وزير خارجه آمريكا در سفر منطقه اي خود گفت كه ما در درياي جنوبي حضور مي يابيم تا اطمينان حاصل شود كشتيراني آزاد برقرار است.
ماه سپتامبر سال 2018 (شهريور 1397) نيز ناوهاي چيني ناو ديكتاتور آمريكا را مورد تعقيب قرار دادند تا از منطقه نزديك به حريم جزاير متعلق به چين دور شود و نزديك بود كه برخوردي هم ميان آنها صورت گيرد.
اقتصاد قدرتمند چين و امكان نفوذ سياسي-اقتصادي بيشتر پكن در اروپا يكي ديگر از ترس هاي آمريكا و برخي همپيمانان اروپايي واشنگتن است.
چين به سرعت در حال افزايش فعاليت هاي اقتصادي خود در اروپاست، برخي از اين سرمايه گذاري ها استراتژيك هستند و ممكن است موجب وابستگي كشورهاي اروپاي شرقي و كشورهاي بالكان به چين شود.
پكن در حال گسترش حضور فيزيكي خود در اروپاست، اين حضور با سرمايه گذاري هاي عظيم پكن در سراسر اين قاره همراه شده است. به عنوان مثال، در حال حاضر شركت هاي دولتي يا شركت هايي چيني كه توسط دولت هدايت مي شوند(state-owned or state-controlled firms )، ده درصد از كل حجم مبادلات بنادر اروپايي را در اختيار دارند.
همچنين اين نگراني وجود دارد كه چين زماني بخواهد از زيرساخت هاي خود در اروپا عليه ايالات متحده و يا اروپا استفاده نظامي كند.
نفوذ اقتصادي در حال رشد چين مي تواند به نفوذ سياسي نيز تبديل شود، همانطور كه رقابت بين آمريكاي شمالي و چين افزايش مي يابد، تلاش هاي پكن براي جدايي بيشتر اروپا از ايالات متحده بيشتر مي شود. تلاش هاي پكن براي ايجاد روابط با كشورهاي مركزي و شرقي اروپا با استفاده از چارچوب همكاري 16 + 1، كه در قالب آن شانزده كشور اروپايي روابط خود با چين را بسيار گسترش مي دهند در اين راستا درك مي شود.
تمايل دولت ايتاليا براي تقويت روابط با چين دغدغه ديگري براي ناتو است، اين موضوع افتراق سياسي در اروپا را تشديد مي كند.
دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا بارها از تهديد چين سخن گفته است، در مقابل چين متذكر شده كه سياست هاي آمريكا سرشار از انديشه هاي منسوخ شده از جمله تفكر جنگ سرد و بازي 'مجموع صفر' است و در مقابل چين مسير توسعه صلح آميز و سياست دفاعي غيرتجاوزكارانه را پيش مي گيرد و در توسعه نيروي راهبردي خود بسيار خويشتندار است.
شبد**9460**1455**
روايت انديشكده اروپايي از نگراني عميق آمريكا براي رشد جهاني چين
۱۶ فروردین ۱۳۹۸، ۵:۱۶
کد خبر:
83265080
تهران- ايرنا- انديشكده كارنگي اروپا از نگراني عميق آمريكا از رشد جهاني چين و جا ماندن ايالات متحده از اين ماراتن رقابتي حكايت كرد.