۱۷ فروردین ۱۳۹۸، ۱۴:۲۸
کد خبر: 83266529
T T
۰ نفر

تلاش افغان ها براي ايجاد مواضع مشترك در برابر طالبان

۱۷ فروردین ۱۳۹۸، ۱۴:۲۸
کد خبر: 83266529
تلاش افغان ها براي ايجاد مواضع مشترك در برابر طالبان

كابل - ايرنا - ششمين سفر مامور ويژه امور خارجه آمريكا براي صلح افغانستان به منطقه جنوب آسيا تلاش ها براي تشكيل هيأتي قابل قبول براي تمام افغان ها را در پيگيري مذاكره با گروه طالبان تشديد كرده است اما هنوزهم اختلاف هايي در اين مسير مشاهده مي شود.

به گزارش ايرنا، «زلماي خليل زاد» در اين دور از سفرش به كابل با مقامات دولت ، احزاب سياسي، فرماندهان سابق جهادي ، اعضاي جامعه مدني، سفيران كشورهاي اروپايي عضو ناتو مستقر در افغانستان ، نماينده سازمان ملل متحد و مردم برخي از استان ها ديدار كرد و هشدار داد كه تك روي در گفت و گوهاي صلح دليل اصلي تداوم جنگ در 40 سال گذشته بوده است.
وي در اين سفر بر تشكيل هيأتي همه شمول تأكيد كرد و يادآور شد ، اختلافاتي براي نشست قطر پيش از« لويه جرگه» و بعد از آن هنوز هم بين طرف ها وجود دارد.
مامور ويژه آمريكا براي صلح افغانستان 12 فروردين ماه به كابل آمد و در اين سفر براي رفع سوء تفاهم هايي كه نسبت به دور قبلي سفرش كه با برگزاري نشستي 16 روزه بين وي با گروه طالبان در قطر همراه شد ، اين بار ديدارهاي مفصل تري با همه مدعيان اثر گذاري بر روند صلح داشت و تأكيد كرد كه صلح آمدني است و هيچ مخالفي در كار نيست.
خليل زاد روز دوشنبه هفته قبل پس از سفر به انگليس و برخي كشورهاي منطقه و جهان به كابل آمد ؛ او هر بار پس از مذاكره با طالبان نخست به كابل مي آمد ، اما بعد از آخرين جلسات مذاكره خود با طالبان در قطر كه به مدت 16 روز در حد فاصل 6 تا 21 اسفند ماه سال گذشته انجام شد ، مستقيم به واشنگتن رفت كه سبب ناراحتي شماري از مقامات دولتي افغانستان شد و برخي حتي او را متهم به پنهانكاري و تامين منافع فردي كردند.
در ظاهر اين اتهامات باعث تنش روابط بين كابل و واشنگتن نيز شد و شايع شد وزارت خارجه آمريكا رابطه خود را با «حمدالله محب» مشاور امنيت ملي افغانستان كه خليل زاد را متهم به پنهانكاري كرده بود، قطع كرده و پس از آن هيچ مقام آمريكايي در نشستي كه محب حضور داشت، شركت نكرده است اما بعد اين اخبار به شكلي رد شد.
خليل زاد پس از آن كه وارد كابل شد و در توقف پنج روزه خود در افغانستان علاوه بر رئيس جمهوري، رئيس اجرايي دولت ، رهبران سابق جهادي، نمايندگان زنان و افزون بر آن سفر به قندهار و ملاقات ريش سفيدان اين استان با حمدالله محب هم ديدار كرد.
سفر خليل زاد به قندهار و ديدار او با بزرگان اين استان در رسانه هاي افغانستان بازتاب هاي متفاوتي داشت، برخي نوشتند كه سفر به قندهار حاوي معنا و پيامدهاي زيادي است و اين ديدار نشان مي دهد كه امريكا همچنان معتقد است كه قندهار كانون سنتي سياست و قدرت در افغانستان است و مقدرات اين كشور از سوي بزرگان اين استان رقم مي خورد.
اين منابع نوشته اند كه سفر خليل زاد به قندهار با استفاده از شگرد قديمي قدرت هاي خارجي، براي مهار كج تابي هاي كابل، از قدرت بلامنازع قندهار استفاده كند و شايد به منظور فشار بر دولت و برگزيدن چهره اي براي رياست دولت موقت به آن استان رفته باشد.
خليل زاد اين بار از طريق ويدئو كنفرانس با مردم و مقامات استان هاي «باميان»، «پروان» و «جوزجان» نيز بحث و گفت و گو كرد و از تك روي ها در مسير صلح هشدار داد.
هرچند موضوعات اصلي گفت و گوهاي خليل زاد با رهبران دولت وحدت ملي منتشر نشد و مانند سفرهاي قبلي تنها چند جمله تكراري به رسانه ها منتقل شد اما برخي كارشناسان گفتند كه اين بار حتي گفت وگوهاي اصلي دو به دو بوده است.
«احمد سعيدي» كارشناس مسائل سياسي افغانستان گفته است كه خليل زاد در اين سفر با اشرف غني و عبدالله عبدالله دو به دو در باره گفت و گوهاي صلح صحبت كرد.
يكي از خبرنگاران شبكه تلويزيون «يك» افغانستان در صفحه اجتماعي خود در باره اين بحث هاي محرمانه نوشته است : يك منبع معتبر به وي گفته است كه خليل زاد در اين گفت وگوها تأكيد كرده كه آمريكا مصمم است به برادركشي در افغانستان پايان دهد و هيچ مخالفتي در روند گفت وگوي صلح در كار نيست.
منابع خبري افغانستان افزوده اند كه بخش ديگري از مذاكرات خليل زاد با رهبران افغان تأكيد بر ايجاد هيأت مشترك از مقامات دولتي، رهبران سياسي - جهادي، احزاب، جامعه مدني و زنان بوده و او گفته است، هيچ كسي نبايد دو پا را در يك كفش كند و بگويد كه يا راه من يا جنگ.
سعيدي، بر اين باور است كه خليل ‌زاد تلاش دارد تا پيش از برگزاري «لويه جرگه مشورتي صلح» كه قرار است در ارديبهشت ماه انجام شود ، هيأت دولتي را حاوي پيام صلح به قطر ببرد، اما رئيس جمهوري تلاش دارد كه لويه جرگه داير شود و پيام اين جرگه به قطر برده شود.
اين دو خواسته اختلافات دولت با نماينده ويژه آمريكا و سياست مداران افغان را نشان مي دهد كه برخي از سياست مداران اين كار دولت را نادرست خوانده و آن را جرم تعبير كرده اند.
«حامد كرزي» رئيس جمهوري سابق افغانستان در اين رابطه گفته است كه حتي اگر دولت در مذاكرات صلح با طالبان شركت نكند، تلاش براي آوردن صلح در افغانستان از راه مذاكره نبايد متوقف شود.
كرزي افزوده است كه مذاكرات اخير با طالبان را يك تلاش ملي براي رسيدن به صلح مي داند كه متوقف كردن اين روند تنها به دليل عدم حضور دولت، جرم و اشتباه خواهد بود.
وي از دولت خواسته است كه در نشست قطر كه بين نمايندگان طالبان و سياسيون افغان برگزار خواهد شد شركت كند و از تدبير در اين مسير كار گيرد و اگر شركت نكند، آنها نمي توانند تلاش ملي براي رسيدن به صلح را متوقف كنند.
كرزي متوقف كردن نشست طالبان و سياست مداران افغان را جرم تلقي كرده و تأكيد كرده است كه به اين كار ، تن نمي دهند و نشست قطر را برگزار خواهند كرد.
پيش از اين نيز خبرهايي منتشر شد كه دولت افغانستان به مذاكره كنندگان و سياسيون افغان اجازه سفر به قطر را نخواهد داد كه با طالبان مذاكره كنند.
روزنامه «8 صبح» كه هم سو با دولت وحدت ملي است ، به نقل از «شاه حسين مرتضوي» معاون سخنگوي رياست جمهوري افغانستان نوشته است كه طي هفته جاري هيأت همه شمول براي گفت و گوي صلح تشكيل خواهد شد.
وي افزوده است كه در تركيب هيأت جديد نمايندگان دولت، احزاب سياسي، نهادهاي جامعه مدني و زنان عضويت خواهند داشت.
با توجه به اين تحولات اخير بايد منتظر ماند تا در نشست قطر كه قرار است بين نمايندگان طالبان و سياسيون افغان برگزار شود، چه كساني شركت خواهند كرد و آيا هيأت جديد كه قرار است تشكيل شود به اين نشست مي رسد .
همزمان با تلاش ها براي صلح ، جنگ هم چنان در هر شبانه روز در افغانستان از ميان مردم و دو طرف درگيري قرباني مي گيرد كه البته دولتمردان افغانستان تشديد جنگ را تلاشي براي امتيازگيري در روند مذاكره صلح تعبير مي كنند.
آساق*291*1104*