در اين راستا تاكنون كشورهايي چون چين، پاكستان و... براي ميانجيگري بين تهران و رياض اعلام آمادگي كردهاند. ميانجيگري كه به قرائت بهرام قاسمي، سخنگوي وزارت امور خارجه، عربستان حاضر به پذيرش آن نيست. اما حال خبرها حكايت از آن دارد كه كشور ثالثي مياندار ايران و عربستان خواهد بود. عراق با محوريت عادل عبدالمهدي، نخست وزير اين كشور، به ميانجيگري خواهد پرداخت و بسياري سفر اخير وي به تهران را نيز بيعلت نميدانند. رسانههاي عراقي گفتهاند كه عبدالمهدي در سفر خود به تهران پيشنهاد ميانجيگري را به مقامات ايراني خواهد داد تا در سفر آينده خود به عربستان و گفتوگو با مقامات رياض نظر مقامات ايران را نيز براي مقامات سعودي تشريح كند.
**از تهران تا رياض
روابط جمهوري اسلامي ايران با عربستان سعودي همواره داراي نوساناتي بوده و در مقاطع مختلف دستخوش تغيير و تحولاتي شده است. شايد بتوان بهترين دوره روابط دوكشور را در زمان دولت سازندگي مرحوم آيتا... هاشمي رفسنجاني و ملك عبدا... پادشاه سعودي دانست كه روابط گرمي ميان تهران و رياض برقرار بود. البته شايد بتوان گفت در دولت اصلاحات نيز روابط ايران و عربستان متعادل بود، اما حدودا بيش از يك دهه است كه روابط دو كشور به تيرگي گراييده است.
در اين راستا شايد بتوان نقطه عطف تيرگي روابط 2كشور كه حتي در مقاطعي منجر به روابط خصمانه گشت را به دي ماه سال 94 و در جريان حمله نيروهاي خودسر به سفارت عربستان در تهران و كنسولگري اين كشور در مشهد دانست كه واكنشهاي تند سعوديها را به دنبال داشت. از آن زمان تا كنون روابط ايران و عربستان صرفا در حد روابط ديپلماتيك ادامه داشته و هر از گاهي سخن از ارتباط در سطح وزرا يا سران به ميان آمده، اما هيچگاه روابط 2 كشور از سطوح ديپلماتيك بالاتر نرفته است. البته ناگفته نماند كه مقامات كشورمان همواره منادي صلح و دوستي در منطقه بوده و هستند و در راستاي حق همسايگي و همزيستي مسالمت آميز كشورهاي منطقه را به صلح و دوري از جنگ و اقدامات خصمانه دعوت كردهاند.
در همين راستا رئيسجمهور كشورمان آذرماه سال گذشته در جريان كنفرانس وحدت اسلامي در تهران خطاب به عربستان اعلام كرد: «حاضريم از منافع مردم شما در برابر تروريسم و تجاوزگران و ابرقدرتها بدون هيچ چشمداشتي دفاع كنيم» اما سعوديها هميشه از سر خصومت و بازبان تهديد با ايران سخن گفتهاند. البته تهديد آنها نيز به پشتوانه آمريكاييهايي است كه اكنون آنها را دوشيده و كنار گذاشتهاند. حال كه سعوديها در باتلاق يمن گير كردهاند به فكر منطقه و همسايگان خود افتادهاند و درصددند كه با ميانجيگري روابط خود را با تهران از سر بگيرند. براي اين ميانجيگري نيز تا كنون افراد و كشورهاي مختلفي واسطه شدهاند.
شهريور 97 بود كه پاكستان از احتمال ميانجيگري ميان تهران و رياض خبر داد؛ اسفندماه سال گذشته نيز رسانههاي معتبر سعودي خبر ميانجيگري چين ميان تهران و رياض را منتشر كردند؛ اين مساله حتي به عراق و مقتدي صدر رهبر جريان صدر عراق نيز كشيده و وي از ميانجيگري خبر داد، اما اكنون همگان از ميانجيگري عبدالمهدي نخست وزير عراق كه ميان ايرانيها و عربستانيها داراي احترام است خبر ميدهند.
**ميانجيگري عبدالمهدي
يك رسانه عراقي اعلام كرد كه نخستوزير عراق پيشنهاد ميانجيگري ميان تهران و رياض را به ايرانيها مطرح خواهد كرد. ايسنا نوشت، پايگاه خبري موازين نيوز به نقل از يك منبع آگاه اعلام كرد كه عادل عبدالمهدي، نخست وزير عراق كه به تهران سفر كرده به دنبال نزديك كردن روابط ميان ايران و عربستان است. اين منبع آگاه گفته است كه عبدالمهدي در اين سفر، پيشنهاد ميانجيگري بغداد ميان تهران و رياض به منظور بهبود روابط دو كشور را مطرح خواهد كرد.
وي همچنين اعلام كرده كه نخست وزير عراق در سفر قريب الوقوع خود به رياض كه قرار است هفته آينده انجام شود پاسخ ايرانيها را به سعوديها منتقل خواهد كرد. اين منبع مطلع گفته است كه در باره امكان موفقيت اين ميانجيگري خوشبين هستيم. عادل عبدالمهدي، نخستوزير عراق روز شنبه وارد تهران شد و با مقامات عاليرتبه كشورمان از جمله
مقام معظم رهبري و رئيسجمهوري ديدار و گفتوگو كرد.
منبع: روزنامه آرمان؛ 1398،01،19
گروه اطلاع رساني**2059**2002
تهران- ايرنا- طي سالهاي اخير مساله ميانجيگري ميان ايران و عربستان بسيار مطرح شده و در مقاطع مختلف از كشورهاي متفاوتي براي اين ميانجيگري نام برده شده است. از طرف ديگر از آنجايي كه هر دوكشور از جايگاه و نفوذ قابل توجهي در منطقه برخوردارند كارشناسان معتقدند كه بدونه حضور و همكاري هر 2 كشور نميتوان برخي امور منطقه را به سامان رساند.