به گزارش ایرنا، «محسن بهاروند» دستیار وزیر و مدیركل آمریكای وزارت امور خارجه بامداد امروز (دوشنبه) در صدر هیاتی عازم كاراكاس شد تا ضمن رایزنیها درباره شرایط ونزوئلا، راههای تقویت و گسترش همكاریهای سیاسی و اقتصادی بین دو كشور را بررسی كنند.
رویكرد ایران در توسعه مناسبات سیاسی و اقتصادی با كشورهای آمریكای لاتین همچون ونزوئلا، بولیوی، نیكاراگوئه و ... كه سیاست مبارزه با سلطهجویی را در اهداف خود دنبال میكنند، از سالیان گذشته همچنان رو به جلو بوده و در حال گسترش است.
رویكرد استقلال طلبانه بسیاری از كشورهای آمریكای لاتین و مخالفت با سیاستهای سلطه جویانه بویژه در مقابله با آمریكا، سبب شده تا كاخ سفید از هر تلاشی برای دخالت در این كشورها حتی با تهدید به حمله نظامی و برهم زدن دولت قانونی كوتاهی نكند.
آغاز بحران داخلی در ونزوئلا از ژانویه سال 2019 میلادی كلید خورد كه «خوان گوایدو» رئیس مجمع ملی ونزوئلا خود را ریاست جمهوری خود خوانده این كشور معرفی كرد.
پس از این اعلام گوایدو، دولت ترامپ كه پیشتر مخالفت خود را با دولت «نیكلاس مادورو» رییس جمهوری ونزوئلا اعلام كرده بودند، فشارها علیه كاراكاس را افزایش داد و كنارهگیری مادورو از قدرت و برگزاری انتخابات زودهنگام را خواستار شد.
با وجود فشار آمریكا و برخی متحدانش، ایران، روسیه و چین ضمن تاكید بر قانونی بودن دولت مادورو، دخالتهای خارجی در این كشور و تهدید به استفاده از زور و حمله نظامی را خلاف منشور ملل متحد و قوانین بینالمللی دانسته و نسبت به این مساله هشدار دادهاند.
با وجود فشار مضاعف و تحریمهای گسترده مالی و نفتی آمریكا علیه دولت مادورو، ایران عزم خود را برای توسعه مناسبات سیاسی و اقتصادی با این كشور دو چندان كرده است.
گسترش روابط تهران با كشورهای آمریكای لاتین از سالیان گذشته رو به رشد بوده و دو كشور تلاش دارند این روند همچنان بهبود یافته و در بخشهای مختلف توسعه یابد.
اهمیت حضور در آمریكای لاتین بویژه توسعه مناسبات اقتصادی را میتوان در تلاش دیگر كشورها بویژه آمریكا كه پیشتر این منطقه را به حیاط خلوت خود تبدیل كرده بود، دانست.
چین و روسیه نیز از سالیان گذشته، دامنه حضور در این منطقه را گسترش دادهاند، از جمله مناسبات سیاسی و اقتصادی و حتی نظامی این كشورها در ونزوئلا دو چندان شده و تلاش كردهاند با سرمایهگذاری و افزایش میزان مبادلات تجاری، جایگاه خود را در این كشور مستحكم سازند.
** ضرورت حفظ مناسبات سیاسی و اقتصادی با ونزوئلا
مدیركل آمریكای وزارت امور خارجه اسفند سال گذشته در گفت وگو با یكی از نشریات داخلی، اعلام كرده بود كه ایران برنامههای متعددی برای توسعه روابط اقتصادی با آمریكای لاتین دارد زیرا امكانات و ظرفیت خوبی در این كشورها برای توسعه مناسبات اقتصادی فراهم است.
با این حال، بهاروند تاكید كرده كه به جز موضوعهای اقتصادی، نباید سرمایه سیاسی ایران در روابط بینالملل، فراموش شود. بنابراین در روابط با آمریكای لاتین علاوه بر روابط اقتصادی و تجاری، نفوذ سیاسی در این منطقه نیز مطرح كه آن جزیی از سرمایه سیاسی ایران است و باید حفاظت شود.
كاراكاس از جمله كشورهایی است كه ضمن داشتن روابط سیاسی بسیار نزدیك با تهران، نسبت به دیگر كشورهای آمریكای لاتین روابط تجاری بیشتری در بخش دریافت خدمات فنی و مهندسی از ایران دارد. همچنین ساخت خانه در ونزوئلا از سوی شركتهای ایرانی در سالیان گذشته، سود خوبی برای آنها به همراه داشت.
نتایج توسعه روابط اقتصادی با ونزوئلا سبب شد تا خط پروازی تهران - كاراكاس در سال 2006 راهاندازی شود كه البته به دلیل نداشتن توجیه اقتصادی، فقط نزدیك به هفت ماه فعال بود.
با این حال در سفر بامداد امروز بهاروند و هیات همراه، قرار است درباره بازگشایی خط پروازی بین تهران و كاراكاس نیز مذاكره شود.
دولتمردان ونزوئلا با توجه به اجرای برخی پروژه در این كشور از سوی شركتهای ایرانی، اعلام كردهاند، جمهوری اسلامی ایران از معدود كشورهایی بوده كه به انتقال فناوری به ونزوئلا كمك كرده است.
با توجه به این مساله، ایران به عنوان كشوری كه در آنجا منافع سیاسی و استراتژیك زیادی دارد، به بحران داخلی این كشور ورود پیدا كرده و تلاش دارد همراه با كشورهایی همسو همچون روسیه و چین با حل این مشكلات، منافع سیاسی و ژئوپولیتیك خود را در منطقه آمریكای لاتین حفظ كند.
سیاستهای همسو در ایران و ونزوئلا سبب شده تا دو كشور بر لزوم تدوین راهكارهای مناسب برای ورود به دوره جدیدی از همكاریهای سیاسی - اقتصادی تاكید كنند.
براین اساس، ترسیم نقشه راه روابط اقتصادی با هدف ایجاد تحرك جدید، از برنامههای مقامات دو كشور است.
ایران و ونزوئلا از كشورهای مهم و تاثیرگذار در اوپك هستند كه تولیدات آنها در قیمت نفت و مواضع اوپك بسیار تاثیرگذار بوده و همین مساله، اهمیت همكاریهای متقابل علیه اقدامات سلطهگرانه آمریكا نسبت به كشورهای مستقل را بیشتر كرده است.
حجت الاسلام والمسلمین 'حسن روحانی' رئیس جمهوری ایران اواسط بهمن سال گذشته هنگام دریافت استوارنامه «كارلوس آنتونیو آلكا لاكوردونس» سفیر جدید ونزوئلا تاكید كرد: ایران پشتیبان دولت قانونی آقای مادورو بوده و معتقدیم مردم ونزوئلا با وحدت و ایستادگی در كنار دولت، این توطئه را نیز مانند توطئههای قبلی خنثی خواهند كرد.
روحانی به روابط خوب تهران و كاراكاس اشاره كرد و افزود: مناسبات دو كشور در سالهای اخیر بسیار خوب و صمیمانه بوده و در دوره مادورو نیز ادامه یافت.
وی تصریح كرد كه ایران همچون گذشته به توسعه روابط خود با كشور دوست ونزوئلا در زمینههای سیاسی و اقتصادی ادامه خواهد داد.
اروپام ** 2023 ** 1071
تهران - ایرنا - هرچند در ماههای اخیر ونزوئلا با بحران دخالت خارجی و در نتیجه با مشكلات سیاسی و تحریمی مواجه شده، اما تهران و كاراكاس بی توجه به این مسایل، برنامه دو جانبه توسعه مناسبات بویژه در بخش اقتصادی را پیش گرفته اند.