به گزارش ايرنا،ساخت و سازهاي غير كارشناسي و غير قانوني در بستر و حريم رودخانه ها كه گاهي به دليل ناآگاهي مردم از عواقب و خطرات روبروي آن صورت مي گيرد، با بارندگي هاي شديد باعث واكنش طبيعت به اين نوع دست درازي مي شود و مسير خود را از ميان خانه هاي مردم انتخاب مي كند.
يكي از دلايل اصلي افزايش خسارت هاي سيل در سالهاي اخير تصرف بستر و حريم رودخانه ها ،مسيل ها، ايجاد اعياني و دخل و تصرف غير مجاز توسط اشخاص مي باشد.
به گفته كارشناسان جمعيتي كه در معرض تهديد سيل قرار دارد بيشتر از ساير پديده هاي طبيعي ديگر است و در سال هاي گذشته مبالغ بسياري صرف جبران خسارات ناشي از سيل شده است.
بر اين اساس برنامه ريزي و انجام اقدامات جامع جهت پيشگيري و كاهش خسارات سيل در قالب طرح هاي مطالعاتي و اجرايي از اهميت بسزايي برخوردار است.
طبق اصل 45 قانون اساسي و قانون توزيع عادلانه آب مصوب 1361 حدبستر و حريم رودخانه جزو انفال و ثروت عمومي محسوب مي شود و هرگونه دخل و تصرف و ساخت و ساز در بسترو حريم زيست محيطي رودخانه ها ممنوع است.
قوانين و مقررات براي ساخت و ساز در حريم رودخانهها تكاليف مشخصي دارد و قوانين اين بخش از اراضي را متعلق به دولت ميداند، اما بعضي از سودجويان و شايد هم عدهاي از مردم نا آگاه بدون توجه به قوانين در جستجوي بهره برداري از اراضي جذاب(از نظر اكولوژيك و اقتصادي) حاشيه رودخانه ها به هر قيمتي هستند.
اين امر نه تنها موجب خسارات جاني و مالي فراواني ميشود، به محيط زيست نيز آسيب وارده كرده و در بلندمدت، ويژگي هاي اكولوژيك منطقه را دستخوش تغييرات نامطلوبي خواهد كرد.
برداشت بي رويه شن و ماسه از بستر رودخانه و خانه سازي درحريم موجبات تعرض به رودخانه را به وجود مي آورد و تعادل و پايداري آن را برهم ميزند.
در حالي اين روزها ميزان خسارات سيل به چندين استان كشور در صدر اخبار قرار گرفته است كه بسياري از اين مشكلات و خسارات به اقدامات كارشناسي و آگاهي به جامعه قابل پيشگري است.
يكي از استان هاي آسيب ديده از سيل اخير لرستان است كه به دليل شدت بارندگي هاي اخير و بهره مندي از رودخانه در شهرهاي اين استان اين فرصت الهي با ساخت و سازهاي غيركارشناسي ويرانگر خانه و كاشانه هاي بسياري بوده است.
**47 هزار و 155 واحدمسكوني و تجارت در لرستان خسارت ديد
معاون هماهنگي امور اقتصادي استانداري لرستان با بيان اينكه در سيل اخير 47هزارو144 واحد مسكوني خسارت ديد گفت: تعداد كل جاده هاي بين شهري قطع شده 12 مورد است كه 2 مورد وصل و مابقي در دست اقدام مي باشند.
گودرز اميري اظهار داشت: تعداد جاده هاي بين روستايي قطع شده يك هزار و 47 مورد بود كه 528 مورد وصل و 519 مورد در دست اقدام مي باشند.
وي افزود: تعداد روستاهاي با قطعي برق در اثر سيل يك هزار و 145 روستا بوده كه برق يك هزار و 9 روستا وصل و تعداد 136 روستا در دست اقدام مي باشد.
وي تعداد روستاهايي كه با قطع گاز مواج شدند را 167 روستا اعلام كرد و گفت: تاكنون گاز 162 روستا وصل شده است.
اميري اظهار داشت: تعداد كل روستاهاي با قطعي آب شرب روبرو شدند 796 روستا بود كه تاكنون آب 701روستا وصل و 95روستا در دست اقدام است.
معاون استاندار لرستان بيان كرد: تعداد 18 شهر و حدود 1200روستا در جريان سيلاب در اين استان دچار خسارت شد.
وي افزود: تعداد واحدهاي مسكوني شهري خسارت ديده در استان 13 هزار و 859 واحد(2 هزار و 751 تخريبي و11 هزار و 108 تعميري) بوده است.
اميري عنوان كرد: تعداد واحدهاي مسكوني روستايي خسارت ديده از سيل در استان21 هزار و 668 واحد(11 هزار و 161 تخريبي و10 هزار و 507 تعميري) است.
به گفته وي تعداد واحدهاي تجاري شهري خسارت ديده در استان 11 هزار و 264 واحد(2 هزار و 373 تخريبي و هشت هزار و 891 واحد تعميري) هستند.
اميري با بيان اينكه تعداد واحدهاي تجاري روستايي خسارت ديده در استان 364 واحد(215 تخريبي و 149تعميري) گزارش شده اظهار داشت: 47 هزار و 155 واحد (16 هزار و 500 واحد تخريبي و 30 هزار و 655واحد تعميري)مسكوني شهري، روستاي و تجاري در استان خسارت ديد.
معاون هماهنگي امور اقتصادي استانداري لرستان گفت: تعداد خودروهاي آسيب ديده بر اثر سيل در استان نيز 409 دستگاه است.
**نخستين مرحله تسهيلات بلاعوض به سيلزدگان لرستان پرداخت شد
مديركل بنياد مسكن لرستان گفت:نخستين مرحله تسهيلات بلاعوض معيشتي به مبلغ 50 ميليون ريال به حساب سيلزدگان اين استان واريز شد.
مسعود رضايي افزود: ارزيابي خسارات وارده به واحدهاي مسكوني مردم سيل زده استان در حال انجام است و پرداخت تسهيلات و اعتبارات بلاعوض پيگيري مي شود.
وي اظهار داشت: امروز برخلاف اينكه هنوز مصوبه دولت به بانكها ابلاغ نشده است، اما با مساعدت رئيس بنياد مسكن كشور اولين سري از كمكهاي بلاعوض معيشتي به حساب آسيب ديدگان از سيلاب واريز شد.
وي بيان كرد:پرداخت خسارت در 2 نوع اسيب به واحد مسكوني و آسيب به اسباب و اثاثيه مردم كه در قالب تسهيلات و كمكهاي معيشتي پرداخت ميشود.
رضايي تصريح كرد: در بخش معيشتي 150 ميليون ريال تسهيلات قرض الحسنه و 50 ميليون ريال كمك بلاعوض صورت ميگيرد كه پرداخت كمكهاي 5 ميليون توماني بلاعوض از محل منابع داخلي بنياد مسكن لرستان آغاز شده است.
مديركل بنياد مسكن لرستان با تاكيد بر اينكه در مجموع سقف تسهيلات پرداختي به واحدهاي شهري820 ميليون ريال و براي واحدهاي روستايي700 ميليون ريال است، افزود: براي واحدهاي احداثي شهري 500 ميليون ريال تسهيلات قرض الحسنه و120 ميليون ريال بلاعوض به علاوه 150 ميليون ريال تسهيلات قرض الحسنه معيشتي و50 ميليون ريال بلاعوض معيشتي پرداخت ميشود.
رضايي يادآور شد: در بخش روستايي براي واحدهاي احداثي400 ميليون ريال تسهيلات قرض الحسنه و 100 ميليون ريال كمك بلاعوض به علاوه 150 ميليون ريال تسهيلات قرض الحسنه معيشتي و 50 ميليون ريال بلاعوض معيشتي پرداخت ميشود.
وي افزود: ماهيت خسارتي كه در واحدهاي مسكوني پلدختر است از نوع تعميري است و به ازاي هر واحد تا سقف 400 ميليون ريال وام تعميري و بلاعوض پرداخت مي شود.
7274/6060
خرم آباد - ايرنا- ساخت و سازهاي غير مجاز در بستر رودخانه ها ، مهمان ناخوانده اي را به درون خانه ها روانه كرد تا مهاجمانه صاحب خانه را حيران تاراجش كند.