به گزارش ايرنا، سيل پديده اي طبيعي و قدرتمند بوده و حركت خروشان آن شوخي بردار نيست اما در عين حال مي توان با هوشياري و مديريت تهديد اين پديده طبيعي را به فرصت تبديل و از وقوع بحراني جبران ناپذير جلوگيري كرد.
امروزه پيشرفت فناوري به بشر كمك كرده است تا بسياري از بلاياي طبيعي را پيش بيني و مديريت كند و از خسارت آن بكاهد. در اين خصوص هشدارهاي سازمان هواشناسي را مي توان قدم اول در مديريت بحران سيل دانست، اين سازمان با پيش بيني بارندگي هاي شديد و وقوع سيل در قالب اخطاريه هايي به مسئولان و مردم اين موضوع را گوشزد مي كند.
بنابراين ديگر بارندگي هاي شديد و جاري شدن سيلاب را نمي توان غيرمترقبه دانست و حوادث قابل پيش بيني و نيازمند مديريت هستند.
به دنبال اخطاريه هواشناسي مبني بر ورود موج بارشي به استان هاي كشور از جمله سمنان براي مقابله با احتمال سيلاب و وضعيت نامساعد جوي وضعيت آماده باش اعلام و به همت مسئولان و گروه هاي امدادرسان، تمهيداتي نيز براي كمك رساني و كاهش آسيب ها انديشيده شده است.
با توجه به اينكه در چند هفته گذشته صحنه هاي دردناكي از وقوع سيل و سرازير شدن آب به خانه هاي مردم در نقاط مختلف كشور مشاهده شد، مديريت مواجهه و مقابله با حوادث به منظور پيشگيري از هر گونه خسارت مالي و جاني ضروري است.
مواجهه با حوادث و بلاياي طبيعي هم چون سيل در نقاطي مانند مناطق كوهستاني به دليل شرايط خاص اين نقاط، از جمله دور بودن از نيروهاي امدادي و نبود دسترسي به امكانات لازم تمهيدات خاص و ويژه اي نياز دارد.
مشاركت سريع همه دستگاه هاي امداد رسان براي نجات و پاكسازي آبگرفتگي ها و جلوگيري از ترددهاي غيرضروري در كنار مشاركت مردمي، جملگي اقدام هايي است كه مي تواند آثار و خسارت هاي جاني و مالي سيل را كاهش دهد.
مردم نيز قبل و هنگام وقوع هر نوع حادثه طبيعي بايد به توصيه ها و هشدارهاي مسئولان و هواشناسي توجه و همكاري لازم به منظور كاهش خسارت ها را مدنظر داشته باشند.
شهروندان و روستاييان بايد با توجه به حجم زياد بارش ها و پيش بيني آبگرفتگي معابر و جاري شدن رواناب و سيلابي شدن مسيل ها و طغيان رودخانه هاي فصلي در بسياري از نقاط استان سمنان از قرارگيري در مناطق حادثه خيز خودداري كنند چرا كه با همكاري مردم بي شك هيچ اتفاق ناگواري رخ نمي دهد و جامعه به سلامت از اين پديده قدرتمند عبور مي كند.
** بارش باران حتي با شدت كمتر، خطر جاري شدن سيل را دارد
يكي از سه عضو نويسندگان گزارش هاي تغيير اقليم سازمان ملل متحد در ايران در گفت و گو با ايرنا به سيل هاي اخير در كشور اشاره كرد و گفت: رودخانه ها و زمين به علت شدت بارش ها و جاري شدن سيلاب در هفته هاي گذشته در كشور اشباع شدند.
محمد رحيمي افزود: اشباع شدگي منابع آبي و رودخانه هاي كشور سبب مي شود تا بارش باران در روزهاي آينده طبق پيش بيني هواشناسي حتي با شدت كمتر از بارش هاي گذشته، جاري شدن سيل را در پي داشته باشد.
اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: مديريت بحران با توجه به هشدارهاي هواشناسي، تمهيدات لازم را قبل از وقوع خطر به منظور حفظ جان و مال مردم اتخاذ كند.
وي تصريح كرد: پيش بيني هاي هواشناسي در كشورهاي توسعه يافته نيز مي تواند با خطا همراه باشد.
عضو هيات علمي دانشگاه سمنان يادآور شد: اين پيش بيني ها به خاطر ماهيت علمي داراي خطاهايي است.
** تمهيدات با وقوع هر گونه خطر احتمالي انديشيده شد
مديركل دفتر مديريت بحران استانداري سمنان در گفت و گو با ايرنا گفت: تمهيدات لازم براي مقابله با وقوع جاري شدن سيلاب با توجه به هشدارهاي هواشناسي در اين استان اتخاذ شده است.
ايرج رئيسيان با اشاره به اينكه موج چهارم بارش ها وارد استان سمنان مي شود، افزود: دستگاه هاي مختلف خدمات رسان آمادگي مقابله با هرگونه شرايط بحراني را دارند.
وي ادامه داد: ستاد مديريت بحران در شهرستان ها هم فعال بوده و فرمانداران شهرستان هاي استان بعد از ارسال اخطاريه هواشناسي مبني بر احتمال جاري شدن سيلاب، جلسه ها و بازديدها را از نقاط حساس و خطرآفرين مانند پل ها، زيرگذرها و جاده هاي دسترسي انجام مي دهند.
مديركل دفتر مديريت بحران استانداري سمنان خاطرنشان كرد: در صورت وقوع هر حادثه اي در زمان بارش ها در چند روز آينده، تمهيدات لازم براي بازسازي معابر و حضور به موقع نيروهاي امدادي و خدماتي با هدف كمك رساني به روستاييان و شهروندان استان سمنان در نظر گرفته شده است.
** نقاط آسيب پذير استان سمنان شناسايي شد
رئيسيان با بيان اينكه نقاط آسيب پذير در هنگام وقوع باران هاي رگباري شديد و وقوع سيل در اين استان به منظور رفع خطرهايي احتمالي رصد و شناسايي شدند، تصريح كرد: دستگاه هاي متولي مانند راهداري، راه و شهرسازي، بخش هاي خصوصي پيمانكاري و نيز شهرداري ها و نيروهاي امدادي و خدمات رسان براي مقابله با هر گونه خطر احتمالي آمادگي لازم را دارند.
وي بيان كرد: 2 نقطه آسيب پذير محور تهران به مشهد به منظور جلوگيري و مقابله با هرگونه خطر احتمالي شناسايي شده است.
رئيسيان اظهار داشت: نظارت و كنترل بر اين نقاط آسيب پذير در محدوده سرخه به آرادان و ميامي به سبزوار با هدف پيشگيري از بروز مشكلات براي مردم و مسافران محور مواصلاتي تهران به مشهد تشديد مي شود.
مديركل دفتر مديريت بحران استانداري سمنان به ساير نقاط آسيب پذير در هنگام بارش هاي شديد رگباري و وقوع سيل اشاره و اضافه كرد: گردنه ها، روستاهاي كوهستاني، روستاهاي بخش حسين آباد كالپوش شهرستان ميامي، دهستان هاي جنوبي شهرستان دامغان، روستاهاي شمال شهرستان مهديشهر و شهر بسطام از جمله نقاط آسيب پذيري هستند كه تحت كنترل مي باشند.
** در نظر گرفتن 62 نقطه براي اسكان اضطراري
مديركل دفتر مديريت بحران استانداري سمنان با بيان اينكه اين ستاد 62 نقطه در كل استان را براي اسكان اضطراري در نظر گرفت، يادآور شد: با توجه به ميزان بارنگي ها اگر منطقه اي با تهديد سيل روبرو شود، براي تخليه اضطراري چاره انديشي شده است.
رئيسيان تاكيد كرد: اگر شرايط به گونه اي باشد كه نياز به تخليه ساكنان مناطقي از استان داشته باشيم مشكلي در زمينه اسكان وجود ندارد.
** سامانه بارشي از جمعه سمنان را فرا مي گيرد
سرپرست اداره كل هواشناسي استان سمنان در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: سامانه بارش زا از بعد از ظهر جمعه با ناپايداري جوي در استان همراه است.
ايرج مصطفوي افزود: بر اساس تحليل آخرين الگوهاي پيش يابي، با ورود سامانه بارشي فعال به اين استان، از بعد از ظهر جمعه بيست و سوم فروردين تا دوشنبه، بارش شديد باران، رگبار و رعد و برق، گاهي وزش باد شديد و تندباد و در برخي نقاط تگرگ پيش بيني مي شود.
وي تاكيد كرد: احتمال جاري شدن سيل در نواحي مركزي، جنوبي، شرقي و شمالي استان سمنان بيش از ساير نقاط وجود دارد.
سرپرست اداره كل هواشناسي استان سمنان تاكيد كرد: با توجه به حجم زياد بارش ها و پيش بيني آبگرفتگي معابر و جاري شدن رواناب و سيلابي شدن مسيل ها و طغيان رودخانه هاي فصلي در بسياري از نقاط استان تمهيدات لازم صورت گيرد.
** مسوولان هشدارها را جدي بگيرند
دانشيار حوزه اقليم شناسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد سمنان در گفت و گو با ايرنا گفت: مسئولان استان سمنان هشدارهاي سازمان هواشناسي را جدي بگيرند و به روستاييان به ويژه در مناطق كويري و ارتفاعات اطلاع رساني كنند.
سعيد كاميابي افزود: براساس نقشه پيش يابي هواشناسي و پيرو اطلاع رساني شماره 10 اين سازمان، سامانه بارش زايي استان سمنان را تحت تاثير قرار مي دهد كه شدت آن در روز در مناطق غربي استان است.
وي بيان كرد: فعاليت اين سامانه بارشي از روز يكشنبه هفته آينده سبب شدت بارش ها در شرق استان سمنان مي شود.
اين دانشيار حوزه اقليم شناسي اضافه كرد: موج بارندگي ها در نقاطي چون مسيل ها و آبرفت ها به خاطر افزايش تقويت، سبب جاري شدن سيلاب مي شود.
كاميابي با اشاره به تحليل مدل هاي اقليمي، تصريح كرد: استان سمنان بارش هاي مطلوبي در اين هفته دارد.
دانشيار حوزه اقليم شناسي با بيان اينكه آغاز ترسالي رابطه مستقيمي با مدت بارش هاي دارد، خاطرنشان كرد: در صورت متناوب بودن بارش ها تا سال آينده مي توان گفت ترسالي آغاز شده اما اين بارندگي ها شدت خشكسالي هاي را مي كاهد.
** سيلاب ناشي از بارش ها در كوير شديدتر خواهد بود
كاميابي اظهارداشت: باتوجه به پيش بيني هواشناسي، اثر بارش ها در مناطق كويري بيشتر است و آبروهاي اصلي اين مناطق سيل آسا تر هستند.
وي يادآور شد: گل رودبار سمنان، حبله رود گرمسار، مسير شاهرود به طرود و مسير دامغان به سمت كوير حاج علي قلي از ظرفيت بيشتري براي وقوع سيل در هفته آينده برخوردار هستند.
دانشيار حوزه اقليم شناسي گفت: احتمال رانش دوباره زمين با شدت بارش ها در روز يكشنبه در روستاهاي حسين آباد كالپوش شهرستان ميامي دور از انتظار نيست.
كاميابي تاكيد كرد: افراد در مناطق كويري و رانندگان در جاده هاي كناره رودخانه ها هوشياري كامل را داشته باشند.
به گزارش ايرنا، سامانه بارشي جديد فردا جمعه بيست و سوم فروردين 98، وارد كشور و بارش ها در روز شنبه آينده تقويت مي شود.
روز يكشنبه نيز در نيمه شرقي كشور و روز دوشنبه در نوار شرقي سامانه بارشي فعال است و دوشنبه شب هم اين سامانه بارشي از مرزهاي كشور خارج مي شود.
9891/7408
سمنان- ايرنا- باتوجه به ورود سامانه بارشي جديد به كشور، مسئولان نسبت به آمادگي براي مقابله با خطرهاي جاري شدن سيلاب هشدار دادند.