پارسال در پي نوسان نرخ ارز، توليد فرش دستباف با فراز و نشيبهايي همراه بود. از يك سو قيمت مواد اوليه به سبب وارداتي بودن آنها و تاثير نرخ ارز به يك باره جهش يافت كه با تدبير دولت و اختصاص ارز 4200 توماني به اين گونه مواد تا حدي مشكل در اين بخش مديريت شد.
از سوي ديگر نوسان نرخ ارز و كاهش ارزش پول ملي، صادرات فرش دستباف را در سال گذشته نسبت به سالهاي پيشتر با رشد قابل توجهي مواجه كرد و فرصتهاي جديدي را براي صادركنندگان فرش ايراني به منظور شناسايي بازارهاي جديد به وجود آورد.
با اين حال پيش بيني كارشناسان اقتصادي از سال 1398 گوياي سالي سخت براي اقتصاد است و در اين شرايط، سياست مديران و فعالان بخش خصوصي حوزه فرش دستباف معطوف به توسعه توليد و صادرات شده است.
* فرش دستباف خراسان
فرش دستباف، تاريخي كهن در خراسان رضوي دارد و همواره نام اين سرزمين با تار و پود، نقش و رنگ زيبا و منحصر به فرد فرش عجين بوده چنانكه امروزه نيز نام فرش خراسان را در طرحها و نقشهاي جديد مي توان از گوشه و كنار جهان شنيد.
حتي قاليبافان اين سرزمين به واسطه تواناييهايي كه داشته اند پا را از طرحهاي رايج هميشگي فراتر نهاده و به سمت توليد فرشهاي بزرگ و تابلوفرش رفته اند كه مشتريان مشتاقي در كشورهاي مختلف پيدا كرده است.
رئيس اتحاديه صادركنندگان و توليدكنندگان فرش دستباف خراسان رضوي به خبرنگار ايرنا گفت: امسال اولويت اصلي توليدكنندگان و صادركنندگان فرش دستباف در اين استان توسعه توليد است و اين مهم نيازمند باز كردن گرههايي است كه تنها با دست دولت گشوده مي شود.
هادي مخملي افزود: ظرفيتهاي زيادي در بخش توليد فرش در خراسان رضوي وجود دارد و اين ظرفيتها از طرح و نقشه گرفته تا كارآفرين و متخصص مي تواند به صورت حداكثري در اختيار توليد قرار گيرد.
وي ادامه داد: قاليبافان و كارآفرينان حوزه فرش دستباف خراسان رضوي تاكنون به موفقيتهاي زيادي در عرصه توليد و صادرات دست يافته اند و در صورتي كه نهادهاي دولتي آنان را همراهي كنند موفقيتهايشان در اين بخش بيشتر نيز خواهد شد.
رئيس اتحاديه صادركنندگان و توليدكنندگان فرش دستباف خراسان رضوي گفت: مشكل اصلي كارآفرينان حوزه فرش خراسان رضوي اين است كه همه فشارهاي توسعه توليد بر دوش توليدكنندگان قرار مي گيرد در صورتي كه بخش اعظم اين فشارها بايد از سوي نهادهاي دولتي برطرف شود.
وي افزود: مشكل دوم توليدكنندگان فرش دستباف استان، تسهيلات بانكي است كه ميزان و نرخ سود آن به هيچ وجه براي توليدكننده توجيه اقتصادي ندارد.
مخملي پيشنهاد كرد كه مسئولان بخشي از اعتبارات كمكهاي فني و اعتباري خراسان رضوي را به توليدكنندگان فرش دستباف اختصاص دهند تا آنها بتوانند مشكل كمبود نقدينگي براي توسعه توليد را حل كنند.
وي ادامه داد: برخي توليدكنندگان و صادركنندگان فرش دستباف خراسان رضوي موفق شده اند در كشورهاي ديگر مانند قطر شعبه اي براي توليد و عرضه ايجاد كنند و توسعه اين روند نيازمند همياري دولت براي بسترسازي توليد محصولات بازارپسند و كمك به صادرات فرش است.
رئيس اتحاديه صادركنندگان و توليدكنندگان فرش دستبافت خراسان رضوي گفت: لازم است مشوقهاي صادراتي به صادركنندگان فرش پرداخت و از سوي ديگر عوامل بازدارنده صادرات فرش هم برداشته شود.
مخملي افزود: تاكنون مركز ملي فرش ايران اقدامات خوبي براي بسترسازي توسعه صادرات انجام داده است با اين حال افزايش اعزام هياتهاي تجاري در حوزه فرش به خارج از كشور يا حضور توليدكنندگان در نمايشگاههاي خارجي مي تواند در حوزه صادرات فرش موثر باشد.
وي توسعه قاليبافي را بهترين شغل براي ساكنان مناطق كم برخوردار و روستائيان ذكر و بيان كرد: راه اندازي شهرك قالي شويي در انتهاي شهرك شهيد رجايي مشهد و ساماندهي برخي از رسته هاي فرش دستباف از ديگر اقدامات براي توسعه توليد فرش است.
او ادامه داد: در صورتي كه دولت معافيتهاي مالياتي را براي توليدكنندگان فرش دستباف در نظر گيرد انگيزه لازم ايجاد مي شود تا سرمايه هاي اصلي فرش دستباف جذب كارگاههاي توليدي شود.
رئيس اتحاديه صادركنندگان و توليدكنندگان فرش دستبافت خراسان رضوي با تاكيد بر اين كه هيچ فعاليت اقتصادي در كشور بدون حمايت دولت، تسهيلات صادراتي و افزايش مشوقها رونق نمي گيرد افزود: در صورتي كه ذخاير توليدي و صادراتي فرش دستباف تقويت شود اين كالا مي تواند آينده ساز اقتصاد كشور باشد .
* برنامه دولت براي رونق توليد فرش
رئيس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي هم به خبرنگار ايرنا گفت: سال گذشته تحريمها و نوسانات نرخ ارز بر توليد و صادرات فرش در خراسان رضوي تاثير گذاشت به طوري كه منجر به كاهش ميزان صادرات در حوزه برخي بازارها مانند آمريكا، بروز مشكلات مربوط به امور بانكي و نقل و انتقال وجوهات شد.
مهدي كلالي افزود: پارسال 15 هزار و 876 كيلوگرم فرش به ارزش يك ميليون و 45 هزار و 840 دلار از خراسان رضوي صادر شد كه نسبت به سال 96 در ارزش صادراتي بيش از 100 درصد افزايش داشت.
وي ادامه داد: افزايش نرخ ارز طي سال گذشته منجر به افزايش قيمت مواد اوليه وارداتي براي توليد فرش نظير ابريشم شد و قيمت تمام شده توليد فرش صادراتي را تا 20 درصد افزايش داد.
رئيس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي گفت: از سوي ديگر افزايش نرخ ارز را مي توان به عنوان يك فرصت براي حوزه فرش در نظر گرفت به اين صورت كه رغبت صادركنندگان را براي افزايش صادرات بيشتر كرده است.
كلالي افزود: پارسال به منظور حمايت از بخش توليد 44 ميليارد و 110 ميليون ريال تسهيلات به 621 طرح ارائه شده توسط 553 نفر به صورت مستقل در استان پرداخت شد.
وي ادامه داد: بر اساس طرح پشتيباني از حوزه توليد فرش در خراسان رضوي 100 كارگاه در استان ايجاد شد و در اين راستا 40 ميليارد و 600 ميليون ريال به 159 طرح ارائه شده از سوي 656 نفر پرداخت شد.
رئيس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي گفت: پارسال مجوز براي راه اندازي هشت فقره كارگاه غيرمتمركز با اشتغالزايي براي 150 نفر در استان صادر و مجوز 17 فقره كارگاه با اشتغالزايي براي 340 نفر تمديد شد.
كلالي به مشكل بيمه قاليبافان هم اشاره و بيان كرد: با پيگيريهاي مركز ملي فرش ايران و اختصاص رديف بودجه توسط مجلس شوراي اسلامي كه به ميزان 18 هزار ميليارد ريال در سال جاري است مشكل بيمه قالي بافان بر طرف مي شود.
او ادامه داد: همزمان با اين موضوع، براساس توافق به عمل آمده مركز ملي فرش ايران با صندوق بيمه عشايري، روستايي و كشاورزان، هم اينك امكان بهره مندي قالي بافان از بيمه وجود دارد.
وي گفت: آموزش قاليبافان، طراحان و مديران كارگاهها و شركتهاي توليدي، فراهم آوردن زمينه افزايش تعداد كارگاههاي متمركز و غيرمتمركز توليد فرش، فراهم آوردن زمينه افزايش صادرات اين محصول در بازارهاي جديد از جمله روسيه، چين، آفريقا و كشورهاي عربي از مهمترين راهبردها براي رونق توليد فرش دستباف خراسان رضوي در سال 1398 است.
1922/7489
مشهد- ايرنا- دست اندركاران حوزه فرش دستباف مهمترين راهبرد برون رفت از مشكلات در اين حوزه را توسعه توليد و راهيابي فرش ايراني به بازار كشورهاي جديد مي دانند.