به گزارش ایرنا از رسانه های عراق، 'طالب الحسینی' مدیركل شركت ملی راه آهن عراق اعلام كرد: بدلیل اهمیت اتصال راه آهن میان عراق و سوریه از طریق محور (عكاشات، التنف، خنیفیس) و متصل كردن آن به شبكه ریلی ایران، مذاكراتی در این خصوص با طرف سوری انجام شده است.
وی گفت: با طرف های ایرانی و سوری برای برگزاری نشست سه جانبه و بحث پیرامون بررسی اجرای اتصال ریلی بین سه كشور و تكمیل آنچه كه در نشست دو جانبه در تاریخ 7 ماه مه 2014 (17 شهریور 93) بر سر آن توافق شد، در حال مذاكره هستیم.
وی گفت: در این مذاكرات بر حركت به سمت تقویت روابط دوجانبه و افزایش سطح توقعات برای همكاری های اقصادی، تجاری، علمی و فنی در تمام بخش ها تاكید شده است.
الحسینی افزود: در این مذاكرت در زمینه انرژی و برق، حمل و نقل زمینی، دریایی، هوایی و راه آهن، به راههای همكاری مشترك در زمینه اقتصادی و غلبه بر موانع و محدودیت هایی كه مانع ارتقای حجم مبادلات تجاری و كالاهای صادراتی محلی میان دو كشور دست یافتیم.
سابقه تلاش ایران و عراق برای اتصال ریلی به یكدیگر به چند سال قبل بر می گردد.
درهمین راستا پروژه اتصال راهآهن خرمشهر به شلمچه (به طول 17 كیلومتر) در سال 90 به بهرهبرداری رسید و ادامه آن تا شهر بصره به طول 32 كیلومتر در خاك عراق باقی مانده كه به دلایل مختلف از جمله یورش داعش به عراق در 2014 میلادی (93)، این پروژه در داخل عراق با وقفه همراه بوده است.
با تكمیل 32 كیلومتر خط باقی مانده كه در سفر اخیر رئیس جمهوری اسلامی ایران به بغداد و سفر عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق به تهران، بر سر چگونگی و زمان آغاز اجرای آن توافق صورت گرفت، خط آهن خرمشهر به خط آهن سراسری عراق متصل خواهد شد و ازاین طریق جریان بزرگ تبادلات تجاری و جابجایی مسافر از ایران تا خاورمیانه برقرار می شود.
بر اساس توافقنامه ای كه بین دولت عراق و جمهوری اسلامی ایران منعقد شد، سهم ایران احداث پل 700 متری بر روی رودخانه اروند و سهم دولت عراق ساخت 32 كیلومتر خط آهن حد فاصل شلمچه – بصره است.
'علی حمود' وزیر حمل و نقل سوریه نیز اواخر دیماه 97 با بیان اینكه ایجاد اتصال ریلی میان سوریه و ایران و عراق، یكی از اولویت های كشورش است، گفت كه این اقدام یكی از سیاست های راهبردی ما برای تقویت مناسبات با تهران و بغداد است.
دولت عراق نیز بویژه در دوره عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق و بهبود شرایط امنیتی در این كشور، بیش از گذشته بدنبال تكمیل پروژه اتصال ریلی به ایران و سوریه است.
به باور ناظران، با ایجاد این شبكه، این امیدواری افزایش می یابد كه ارتباطات ملت های منطقه گسترش یابد، تبادلات فرهنگی و اجتماعی به نزدیكی هر چه بیشتر این كشورها بیانجامد، بازارها رونق یابند و فرصت های شغلی بیشتری ایجاد شود و با افزایش برخورداری ملت های منطقه، سطح صلح و دوستی و به تبع آن امنیت نیز گسترش یابد.
خاورم*4**380**
بغداد – ایرنا – كمیسیون مشترك عراق و سوریه برای تقویت روابط میان دو كشور و توسعه همكاری های مشترك در دمشق از جمله ارتباط شبكه ریلی با یكدیگر و با جمهوری اسلامی ایران را بررسی كرد.