به گزارش ايرنا، شنيدن خبر هجوم ميليون ها ملخ هاي صحرايي به كشور و استان كرمان در كنار استانهايي مانند فارس ، سيستان و بلوچستان، بوشهر و هرمزگان ترس و دلهره اي را در دل هر شنونده ايجاد مي كند.
هجوم ملخ ها به مزارع كشاورزي مساوي با از بين رفتن محصولات و به خطر افتادن امنيت غذايي مناطق است كه البته با تدابير مسئولان و كارشناسان جهاد كشاورزي اين مهم در استان كرمان در حد قابل قبولي مديريت شده است.
ملخ صحرايي كه پس از طي هزاران كيلومتر از عربستان به خليج فارس و سپس ايران رسيده اكنون با گارد ويژه حفاظت مزارع در استان كرمان روبرو شده است.
رئيس سازمان جهادكشاورزي جنوب استان كرمان با اشاره به اعلام سازمان فائو مبني بر اينكه وضعيت ايران از حالت زرد به نارنجي تبديل شده است، گفت: وضعيت ايران هم اكنون در حالت نارنجي و اين موضوع كاملا درست است.
سعيد برخوري افزود: ملخ هاي زيادي از بهمن ماه سال گذشته وارد ايران شده است و اين امر وضعيت هشدار است.
به گفته برخوري تخم گذاري ملخ ها دور از چشم كارشناسان كشاورزي و كشاورزان موجب تشكيل دسته هاي ميليوني ملخ و در نتيجه از بين رفتن محصولات كشاورزي مي شود.
وي اضافه داد: جنوب استان كرمان از بهمن سال گذشته با هجوم ملخ هاي صحرايي دست و پنجه نرم مي كند.
وي با بيان اينكه ملخها از شبه جزيره عربستان به سمت كشور ما آمده اند تصريح كرد: امسال كشور عربستان به دليل مختلف با ملخ هاي صحرايي مبارزه نكرد و همين امر سبب شد از بهمن ماه سال گذشته اين ملخ ها وارد ايران شوند كه بخشي از جنوب استانهاي فارس، كرمان و هرمزگان را درگير اين آفت كند.
وي افزود: تالاب جازموريان و سرسبزي مراتع جاذبه بسيار خوبي براي حضور ملخ هاي صحرايي به شمار مي رود.
وي اظهار داشت: جنوب استان كرمان از بهمن ماه سال گذشته در حال رديابي و مبارزه با ملخ صحرايي است و تاكنون حدود هزار و 400 هكتار از اين منطقه سمپاشي شده است.
برخوري با بيان اينكه مزارع قبل از رسيدن تخم ملخ ها به مرحله پورگي يعني قبل از يافتن قدرت پرواز سم پاشي مي شود اظهار داشت : وضعيت هجوم ملخ ها در مزارع جنوب كرمان تحت كنترل است .
وي تاكيد كرد: ملخ ها تاكنون هيچ خسارتي به مزارع كشاورزي نرسانده و در حال حاضر در حال مبارزه با اين آفت در مراتع هستيم.
**عاقبت ورود ملخ هاي صحرايي به جنوب استان كرمان
رئيس سازمان جهاد كشاورزي جنوب استان كرمان گفت: اين ملخ ها در دسته هاي چند صد هزار تايي از عربستان و خليج فارس عبور كرده و به هرمزگان آمده اند و اكنون جنوب استان هاي كرمان و فارس را درگير كرده اند.
برخوري با بيان اينكه تالاب جازموريان در جنوب استان كرمان يكي از ميزبانان سنتي اين ملخ بوده است، افزود: با توجه به خشك شدن تالاب در سال هاي گذشته و كمبود علوفه در اين منطقه اين نگراني وجود داشت كه دسته هاي ملخ به مزارع و باغ هاي شهرستان هاي جنوبي هجوم ببرند.
وي تصريح كرد: تاكنون 700 هكتار از مزارع جنوب استان براي مقابله با ملخ هاي مهاجر سمپاشي شده و گروه هاي اعزامي از سازمان جهاد كشاورزي جنوب استان و وزارت جهاد كشاورزي در منطقه حضور دارند و سازمان غذا و كشاورزي ملل متحد فائو نيز در رصد و كنترل اين افت با ما همكاري مي كند، پس جاي نگراني نيست.
** برنامه ريزي براي زمين گير كردن ملخ ها در جنوب كرمان
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي جنوب كرمان از آمادگي كامل اين سازمان براي زمين گير كردن ملخ هاي صحرايي خبر داد و گفت: تمهيدات لازم براي مبارزه با ملخ هاي صحرايي در هفت شهرستان جنوبي استان كرمان اتخاذ شده است.
مجيد فرخي افزود: يك فروند هواپيماي سمپاش و 10 دستگاه ماشين مجهز به دستگاه سم پاش در منطقه جازموريان آماده مبارزه با ملخ صحرايي است.
وي بيان كرد: با توجه به هجوم ملخ صحرايي به برخي استان هاي همجوار خليج فارس و نظر به هشدار سازمان حفظ نباتات مبني بر آمادگي كامل براي مبارزه در دشت جازموريان، با پيگيري به عمل آمده، ديده بانان و دستگاه هاي مبارز مستقر هستند و جاي هيچگونه نگراني نيست.
** شبكه هاي پيش آگاهي مبارزه با آفت ملخ در كرمان فعال شده است
معاون توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان گفت: هم اكنون شبكه هاي پيش آگاهي و مراقبت مبارزه با آفت ملخ در كرمان فعال شده است.
محمدرضا پورخاتون افزود: ملخ هاي صحرايي يكي از آفاتي هستند كه كشورهاي مختلفي را گرفتار كرده اند.
وي با اشاره به اينكه جمعيت ملخ ها در عربستان كنترل نشده تصريح كرد: بي شك اين كم كاري، موجب سرايت جمعيت زيادي از ملخ ها به ساير كشورها مي شود.
پورخاتون با بيان اينكه طي 2 روز گذشته گزارشي از مركز خدمات كشاورزي در منطقه دولت آباد كرمان مبني بر مشاهده ملخ هاي مهاجر دريافت شد گفت: بلافاصله كارشناس كشاورزي به اين منطقه اعزام شدند.
وي تصريح كرد: پس از مشاهده و تاييد وجود ملخ هاي صحرايي مهاجر به صورت محدود در پنج هزار هكتار از اراضي منطقه دولت آباد سم و پاشي و كانون كوبي از صبح امروز آغاز شد.
پور خاتون تاكيد كرد: هم اكنون سم پاشي و كانون كوبي ملخ صحرايي مهاجر در اراضي كشاورزي دولت آباد با موفقيت انجام شده است.
وي با تاكيد بر اينكه زيرساخت ها به منظور مقابله با ملخ صحرايي در استان كرمان آماده است از مردم و كشاورزان خواست در صورت مشاهده موارد مشكوك در زمينه وجود ملخ ها مراتب را از طريق شماره تلفن هاي 09133991088 مديريت حفظ نباتات و 32521034 اطلاع دهند.
وي افزود: مبارزه با ملخ هاي صحرايي به عنوان آفت مزارع طي سال گذشته در استان كرمان با موفقيت انجام شد.
پورخاتون با اشاره به اينكه هم اكنون باغات و مزارع از نظر وجود آفت ملخ صحرايي مورد بررسي قرار مي گيرند تصريح كرد: در صورت افزايش جمعيت ملخ هاي صحرايي از حد مجاز مبارزه شيميايي عليه اين آفت انجام مي شود.
بر اساس اعلام مسئولان، براي مبارزه و جلوگيري از بروز خسارت جدي به مزارع كشاورزي ناشي از شيوع اين آفت، نياز به حداقل بيش از 120 ميليارد ريال نقدينگي است كه از ستاد مديريت بحران درخواست شده كه در صورت تامين اين رقم مي توان با اين ميهمان ناخوانده مبارزه اي اساسي داشت و از گسترش آن جلوگيري كرد.
سازمان خوارو بار كشاورزي ملل متحد(فائو) نيز در گزارش خود آورده است:برخي ازگروههاي ملخ صحرايي به سمت عربستان حركت كرده و درماه مارس درآنجا تخم گذاري كردند،سپس به سمت جنوب غرب آسيا حركت كرده و گروههاي بزرگتر تشكيل داده و گياهان زراعي، باغي و حتي علف هاي هرز را مي خورند، اين نوع ملخ قدرت پرواز بسيار زيادي دارد و در يك شبانه روز مي تواند تا 150 كيلومتر پرواز كند.
اين نوع از ملخ ها در مسير عبور خود با تغذيه از سبزينه هاي مختلف از جمله جنگل ها، باغهاي ميوه، علوفه، غلات، صيفي و مراتع را از بين مي برند و با توجه به قدرت تخريبي بالايي كه دارند باعث قحطي در منطقه نيز مي شوند.
همچنين ملخ صحرايي مي تواند 6 تا 20 ساعت بدون وقفه با سرعت وزش باد 12 تا 120 كيلومتر برساعت پرواز كند.
بر اساس اعلام فائو و كارشناسان بخش كشاورزي، ملخ هاي صحرايي آفت هايي خطرناك براي كشاورزي كشور محسوب مي شوند كه در صورت تداوم حضور آنان مي توانند امنيت غذايي را نيز مختل كنند.
گزارش: نجمه حسني
3029/7450/ 5054
كرمان - ايرنا - بعد از اعلام هجوم ملخ ها به استانها و آشكار شدن نشانه هايي از هجوم اين آفت در مناطق شمالي و جنوبي استان كرمان متوليان بخش كشاورزي نيز تدابير و گارد حفاظتي ويژه اي را در برابر هجوم ملخ ها به مزارع و باغات اين استان طراحي و اجرايي كردند.