۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۰:۵۴
کد خبر: 83289992
T T
۰ نفر
رسانه ها در شرایط بحران نقش ویژه ای دارند

تهران- ایرنا- تعدادی از كارشناسان و تحلیل گران منابع طبیعی در یك نشست تخصصی با اشاره به وقوع سیل اخیر در كشور دلایل بروز آن را بررسی و به نقش انكارناپذیر رسانه ها در شرایط بحران اشاره كردند.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، وقوع سیل اخیر در بسیاری از استان های كشور در چند دهه گذشته بی سابقه بوده است و خسارات و آسیب های متعددی را نیز بر مناطق سیل زده وارد كرده است.
اقلیم شناسان و كارشناسان منابع طبیعی مسائل متعددی را به عنوان دلایل بروز این مخاطره و تشدید آن مطرح می كنند. در این خصوص یك نشست تخصصی با عنوان «تغییرات اقلیمی و رسانه‌ها با تاكید بر سیل فروردین 98» در دانشكده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.
در این نشست محمد فاضلی، مشاور وزیر نیرو و استاد دانشگاه شهید بهشتی، صادق ضیائیان، رئیس مركز ملی خشكسالی سازمان هواشناسی كشور، هادی خانیكی، رییس كرسی ارتباطات علم و فناوری یونسكو در دانشگاه علامه طباطبی و علی احمدی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی حضور داشتند.

**جامعه دانشگاهی دلایل بروز مخاطرات طبیعی را بررسی كنند
هادی خانیكی در این نشست اظهار داشت: با توجه به حساسیت های سیل و عواقب این موضوع برای جامعه، پژوهشكده و كرسی ارتباطات این دانشگاه نیز وارد تحقیق و بررسی این موضوع شده است.
خانیكی ادامه داد: از هنگام وقوع سیل تاكنون تمامی نهادهای رسمی و غیررسمی به سیل های اخیر و مشكلات آن پرداخته اند، از این رو دانشگاه ها نیز باید در حد توان خود به این وادی وارد شوند.
به گفته خانیكی، انجمن های علمی، دانشگاه ها و نهادهای غیردولتی باید در خدمت جامعه قرار گیرند و به مسائل حساسی مانند وقوع بلایای طبیعی رسیدگی كنند.
وی معتقد است كه درچند دهه گذشته سیل در ایران به ندرت رخ داده است، به همین دلیل برگزاری نشست های بررسی این بلایای طبیعی می تواند برای دانشگاه و رسانه ها منجر به خلق فرصت های اجتماعی و ارتباطی شود.

** تغییر اقلیم از پدیده های بد خیم
فاضلی نیز اظهار داشت: تغییر اقلیم از جنس پدیده‌های بدخیم است، به عبارت دیگر این پدیده ها مانند سلول های سرطانی سال ها مخفی می مانند و به طور ناگهانی آشكار می شوند.
به گفته مشاور وزیر نیرو، در پدیده های بدخیم معمولا ایجاد كننده مشكل همان حل كننده مسئله است، بطور مثال كشورهای صنعتی مانند آمریكا و چین یعنی همان انتشاردهندگان گازهای گلخانه ای در حال رفع این مشكل برآمده اند.
فاضلی یادآورشد: مسائل بدخیم هنگامی ایجاد می شود كه حكمرانی كشورها برای رویكرد همه در كنار یكدیگر آماده باشند، از این رو رسانه ها در این شرایط تأثیر بسیاری دارند.
وی خاطرنشان كرد: باید روزنامه نگاران فاجعه در كشور پرورش یابند و در عرصه های مختلف حضور پیدا كنند، اما در حال حاضر روزنامه نگاران بحران زیر مجموعه گروه اجتماعی قرار گرفته اند كه بیشتر به موضوعات پربازدید می پردازند.

** مطالبه گری از مسئولان اولویت رسانه ها باشد
صادق ضیائیان نیز دراین نشست عنوان كرد: در حال حاضر با توجه به بارش های اخیر مناطق گرم و خشك بیشتر و مناطق معتدل بسیار كمتر شده اند.
وی به انتشار گازهای گلخانه ای در كشور اشاره كرد و یادآورشد: انتشار این گازها در كشورهای مختلف تا سال 2018 افزایش دی اكسید كربن بسیاری را به همراه دارد كه برای جوامع مخرب است.
ضیائیان خاطر نشان كرد: ادامه افزایش گازهای گلخانه ای در سال های آینده، دمای هوا را به 5 تا 7 درجه می رساند و باران را 10 تا 20 درصد كاهش می دهد.
وی افزود: افزایش دما در سال های آینده و رشد جمعیت مشكلات جدی را برای جوامع بشری ایجاد می كند.

**انتشار اخبار نادرست سبب نگرانی جامعه می شود
در پایان این نشست نیز علی احمدی اظهار كرد: اذهان عمومی در ایران وقوع بلایای طبیعی را باور ندارند و گمان می كنند این بحران ها تنها برای سایر كشورها ایجاد می شود.
وی افزود: در ایران مسئولان و رسانه ها حساسیت لازم برای آموزش و اطلاع رسانی در خصوص بحران ها را ایجاد نكرده اند، از این رو باید با آموزش و اطلاع رسانی صحیح مردم را برای مقابله با بحران ها آماده كنند.
به گفته احمدی، سیاستمداران و رسانه ها هر كدام در شرایط بحران به دنبال متهم كردن دیگری هستند اما تمام این اتهامات توجیهی برای كم كاری خود محسوب می شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به آماده نبودن مسئولان و رسانه ها در شرایط بحران اظهار كرد: اگر اطلاع رسانی بحران در رسانه های رسمی به صورت جدی انجام شود، خبرهای منفی فضای مجازی تأثیر چندانی در مردم ایجاد نمی كرد.
احمدی ادامه داد: مورد توجه قرار گرفتن اخبار فضای مجازی بیشتر به پایین بودن سواد رسانه ای مردم مربوط می شود، انتشار اخبار نادرست باعث نگرانی مردم می شود.
این استاد دانشگاه معتقد است دقت در تصمیم گیری‌ها و انتخاب افراد در شرایط بحرانی و شناسایی نیازهای واقعی مردم به دور از هیجانات در شرایط بحرانی اهمیت بسیاری دارد.
به گزارش ایرنا سیل اخیر در استان های گلستان، لرستان و خوزستان رخ داده و خسارت های بسیاری را در این مناطق برجای گذاشته است.

**9484**1601**