۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۸:۴۰
کد خبر: 83292212
T T
۰ نفر

تشخيص زودهنگام راهكار درمان سرطان ها

۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۸:۴۰
کد خبر: 83292212
تشخيص زودهنگام راهكار درمان سرطان ها

كرمانشاه- ايرنا- پزشكان متخصص رشته هاي خون و سرطان معتقدند كه با تشخيص زودهنگام و خودمراقبتي مي توان از بروز بسياري از بيماري هاي غيرواگير مانند ديابت، سرطان ها، بيماري هاي قلبي و عروقي و ساير موارد پيشگيري كرد.

به گزارش خبرنگار ايرنا؛ بيماري سرطان كه در پزشكي «كانسر» اطلاق مي شود، از تكثير مهار نشده سلول‌ها پديد مي‌آيد. در يك جاندار سالم، هميشه بين ميزان تقسيم سلول، مرگ طبيعي سلولي و تمايز، سلولي تعادلي وجود دارد.
سلول‌هاي سرطاني از ساز و كارهاي عادي تقسيم و رشد سلول‌ها جدا مي‌افتند. علت دقيق اين پديده نامشخص است و احتمال تأثير عوامل ژنتيكي در ايجاد اختلال در فعاليت سلو ل‌ها ‌وجود دارد. علاوه بر اين مي‌توان از تآثيرمواد راديو اكتيو، مواد شيميايي و سمي يا تابش بيش از حد اشعه‌هايي مانند نور آفتاب و ... در ابتلا به سرطان نام برد.

**70 درصد مرگ ها در دنيا براثر سرطان است
مسئول بيماري هاي غيرواگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه در اين ارتباط به خبرنگار ايرنا گفت: سرطان شامل انواع تومورهاي بدخيم مي‌شود اين اتفاق زماني مي افتد كه يكي از سلول‌هاي بدن، در اثر عوامل مختلف ( محيطي، ژنتيكي و...) ، دچار رشد غيرطبيعي سلول‌هاي در گير مي‌شود. اين فرايند در نهايت منجر به توليد تومور مي‌شود كه آن قسمت را از كار مي‌اندازد و به قسمت‌هاي ديگر نيز انتشار مي يابد.
دكتر ويدا صنيعي افزود: تومورها خود به 2 دسته بدخيم و خوش خيم تقسيم مي‌شوند كه نوع بدخيم آن‌ها مي‌تواند با گسترش زيادي به قسمت‌هاي ديگر بدن سرايت كند. اين تومور توسط سيستم لنفاوي و گردش خون در بدن انتقال پيدا مي كنند و موجب درگير شدن ساير قسمت‌ها مي شود در اين صورت اتخاذ شيوه هاي درماني جراح- شيمي درماني – راديوتراپي وايمونوتراپي توصيه مي گردد.
وي با بيان اينكه درمان سرطان بدون جراحي غيرممكن و يا مشكل خواهد بود، گفت: اما تومورهاي خوش خيم مي توانند بسيار بزرگ هم باشند.
وي اظهار داشت: سرطان بيماري پيش رونده است و گفته مي‌شود 70 درصد مرگ‌هاي ناشي از سرطان در دنيا در كشورهاي در حال توسعه رخ مي‌دهد.
به گفته او همچنين احتمال بروز سرطان در سنين مختلف وجود دارد ولي با افزايش سن احتمال ابتلا به سرطان زيادتر مي‌شود.
اين پزشك كارشناس بهداشتي در ادامه گفت: تفاوت‌هاي بارزي در ميزان وقوع مرگ و مير ناشي از انواع سرطان در سراسر دنيا وجود دارد. سرطان پستان و پروستات هنوز به ترتيب از شايع‌ترين انواع سرطان در زنان و مردان است و موارد سرطان ريه در زنان در حال افزايش است.
صنيعي افزود: همچنين موارد تومورهاي سيستم گوارشي (مري – معده – روده بزرگ ) از شيوع در مراتب بعدي قرار دارند.

**تغذيه مناسب عامل مهم در پيشگيري از سرطان
اين كارشناس درادامه با بيان اينكه امروزه افزايش موارد سرطان اجتناب ناپذير است و براي جلوگيري از ابتلا به آن مي‌توان كارهاي زيادي انجام داد، گفت: بر اساس بررسي‌هاي تازه عواملي مانند چاقي، مصرف زياد گوشت قرمز، مصرف دخانيات و ... عوامل خطر مؤثر در ايجاد سرطان ها مي باشد.
صنيعي افزود: به منظور افزايش اميد به زندگي اصلاح سبك زندگي بهتر مانند كاهش وزن و سيگار نكشيدن، توليد موادغذايي سالم و تغذيه مناسب مي‌تواند تأثير مهمي در عدم ابتلا به اين بيماري داشته باشد. وي توصيه كرد كه دنبال كردن يك روش زندگي سالم مي‌تواند خطر ابتلا به سرطان را در طول زندگي يك فرد از 50 درصد به 30 درصد كاهش دهد.

**سرطان و تشخيص زود هنگام آن
مسئول بيماري هاي غير واگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه در ادامه در مورد تشخيص زودهنگام سرطان نيز گفت: انجام معاينات دوره اي، به تشخيص زود هنگام سرطان كمك مي كند و اگر سرطان در مراحل اوليه شناسايي شود، امكان پيشگيري از پيشرفت و يا درمان آن بيشتر است.
صنيعي افزود: علائم زير مي توانند نشانه‏هايي از وجود سرطان باشند. اگر هر يك از علائم زير را در خود يافتيم، حتماً با پزشك خود مشورت كنيم؛ تغيير در خال هاي پوستي - زخم هاي پوستي كه بعد از 2 هفته بهبود نيافته اند - سرفه يا گرفتگي صدا براي مدت طولاني(بيشتر از سه هفته)، اختلال بلع يا سوءهاضمه براي مدت طولاني و تغيير در اجابت مزاج مانند يبوست مزمن يا اسهال مزمن.
او همچنين توصيه كرد در صورت استفراغ يا سرفه خوني، وجود خون در ادرار و مدفوع، خونريزي از نوك پستان و خونريزي غيرطبيعي ازدستگاه تناسلي، بي اشتهايي يا كاهش وزن بي دليل و وجود توده يا برآمدگي در پستان يا هر نقطه ديگر از بدن بايد حتما به پزشك مراجعه كرد.

**محيط سالم و پيشگيري از سرطان
مدير حوزه سلامت معاونت اجتماعي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه نيز در مورد ارتباط محيط سالم و پيشگيري از سرطان نيز گفت: تماس با دود سيگار يكي از علل ابتلا به سرطان است و ممنوعيت مصرف سيگار در محيط هاي سربسته، يكي از موثرترين روش هاي پيشگيري از سرطان پيشگيري از مواجهه با دود سيگار است.
دكتر حسين بيگلري در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: با استفاده از وسايل حفاظتي مانند كلاه، عينك آفتابي و كرم ضد آفتاب مي توان از ابتلا به سرطان پوست پيشگيري كرد.
او گفت: با استفاده از وسايل حفاظتي مانند دستكش، ماسك و ... مي توان از مواجهه با برخي مواد شيميايي كه سرطان زا هستند، پيشگيري كرد.

**پيشگيري از سرطان و زندگي اجتماعي و معنوي سالم
اين كارشناس حوزه سلامت در ادامه گفت: استرس و تنش باعث تضعيف سيستم ايمني بدن مي شود و امكان ابتلا به سرطان را افزايش مي دهد.
بيگلري با بيان اينكه مي توان با مديريت استرس، احتمال ابتلا به سرطان را كاهش داد، افزود: مهارت حل مساله، از اساسي ترين مهارت هاي كاهش استرس است.
وي تصريح كرد كه براي تامين، حفظ و ارتقاي سلامت خود، خانواده و اطرافيان مسووليت فردي، خانوادگي و اجتماعي داريم و از اين رو قرار گرفتن در طبيعت، هم نشيني با افرادي كه آرامش دارند، نظم دادن به امور زندگي و پرهيز از مكان هاي پر سرو صدا باعث كاهش استرس مي شود.
وي اضافه كرد: ارتباط با دوستان و فاميل در پيشگيري از سرطان و روند بهبود بيماران مبتلا به سرطان موثر است.
وي توضيح داد: شناخت خود و پذيرش هر آنچه كه هستيم در تقويت سيستم ايمني بدن موثر است و همچنين داشتن اهداف واقع گرايانه در كاهش استرس و تقويت سيستم دفاعي تاثيرگذار مي باشد.
وي همچنين گفت: نداشتن خواب كافي قدرت دفاعي بدن را پايين مي آورد و اگر خود را دوست بداريم و به جسم و روان خود احترام بگذاريم و همچنين با خود، ديگران و محيط زيست مهربان باشيم مي توانيم به سلامت خود كمك زيادي كنيم.

**پيشگيري از سرطان و شيوه زندگي سالم
مدير حوزه سلامت معاونت اجتماعي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه در ادامه با بيان اينكه فعاليت بدني منظم احتمال ابتلا به سرطان را كاهش مي دهد، گفت: با داشتن روزانه 30 دقيقه و يا هفته اي 150 دقيقه ورزش، از ابتلا به سرطان مي توانيم پيشگيري كنيم.
بيگلري افزود: استفاده از دخانيات مانند سيگار و قليان خطرناك است و موجب انواع سرطان مي شود.
وي اظهار داشت: حفظ وزن مناسب بدن در پيشگيري از سرطان و حتي در روند بهبود بيماري موثر است ، در صورت اضافه وزن، آهسته وزن كم كنيم.
وي با توصيه بر اينكه بايد غذا را در كمال آرامش صرف كنيم و در حالت اضطراب و استرس غذا نخوريم، گفت: با خوردن روزانه پنج وعده ميوه و سبزي از ابتلا به سرطان پيشگيري كنيم. مصرف مواد داراي فيبر نظير ميوه و سبزي و سبوس گندم در پيشگيري از سرطان موثر است.
او ادامه داد: براي پيشگيري از سرطان در هر وعده غذايي، مقداري مواد پروتييني نظير سفيده تخم مرغ، ماهي، لبنيات، گوشت بدون چربي، آجيل بدون نمك و حبوبات مصرف كنيم.
او گفت: برنزه نمودن پوست به وسيله نور خورشيد يا لامپ هاي موجود در سالن هاي زيبايي سبب بروز سرطان پوست مي شود.

**سرطان ها عامل مرگ 10 درصد از مردم كرمانشاه
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه در ادامه سخنان خود با اشاره به اينكه در سال 97 مرگ 10 هزار نفر در استان كرمانشاه ثبت شد، گفت: 10 درصد از اين مرگ ها به دليل سرطان بوده است.
ابراهيم شكيبا با بيان اينكه ما هم اكنون از سمت ابتلا به بيماري هاي واگير به سمت بيماري هاي غيرواگير پيش مي رويم، افزود: بيماري هاي غيرواگيري نظير سرطان، قلبي عروقي و ديابت همگي قابل پيشگيري هستند و با رفتارهاي غذايي صحيح مي توان از بروز آنها جلوگيري كرد.
او بر خودمراقبتي تاكيد كرد و گفت: شهروندان بايد سواد سلامت خود را ارتقا دهند و به مقوله سلامت خود و خانواده هايشان اهميت دهند.
او به ارتباط سرطان و بهبود كيفيت زندگي بيماران و خانواده ها اشاره كرد و گفت: سرطان بيماري مسري نيست، جراحي باعث پخش شدن سرطان نمي شود و اطلاع از تشخيص بيماري، وضعيت بيمار را بدتر نمي كند.
وي اظهار داشت: اگر بيمار مبتلا به سرطان دوست داشت بيشتر از وضعيت جسمي خود باخبر گردد، او را از اين حق محروم نكنيم.
وي يادآوري كرد كه كه با تقويت مهارتهاي خودكنترلي و كاهش استرس واثرات آن مي توان از خطر بروز سرطان ها تا حدي پيشگيري كرد.
شكيبا افزود: ورزش، ترك دخانيات، مصرف نكردن الكل، اصلاح شيوه تغذيه اي، كاهش چاقي در جامعه و مديريت استرس از مهمترين عوامل پيشگيري سرطان در دنياست.
او اظهار داشت: تشخيص زودرس و غربالگري به موقع براي هر سن و جنس در پيشگيري از سرطان و يا درمان آن نقش به سزايي دارد.
استان كرمانشاه 2 ميليون تن جمعيت ساكن در 34 شهر و 2 هزار و 622 روستا دارد.
3033/8066