۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۰۱
کد خبر: 83297564
T T
۰ نفر

جنب و جوش آبزی پروری مازندران در سیلاب بهاری

۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۰۱
کد خبر: 83297564
جنب و جوش آبزی پروری مازندران در سیلاب بهاری

ساری- ایرنا - سرریز شدن آب 10سد ، تكمیل ظرفیت ذخیره آب در 800 قطعه آببندان ، دائمی شدن روان آب و افزایش دبی آب 120رودخانه بزرگ و كوچك و بالا آمدن آب چاهها بر اثر سیل و سیلاب اواخر سال گذشته و فروردین ماه امسال، پرورش و تولید انواع ماهیان گرم آبی را در مازندران رونق داده است.

بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا و اظهارات رسمی مسئولان شیلاتی نشان می دهد كه بارندگی های اواخر سال گذشته و بویژه فروردین ماه امسال شرائط را برای گسترش آبزی پروری و رونق تولید در مازندران به عنوان یكی از ظرفیت های اصلی كشاورزی استان فراهم كرده است.
مهم ترین نگرانی پرورش دهندگان انواع ماهی گرم آبی در مازندران تا سال گذشته همواره در باره كم آبی و نفوذ خشكسالی بوده كه با آمارهای رسمی تقویت می شد . مثلا طبق آمارهای رسمی طی 10 سال اخیر میزان منابع آب استان تا 15 درصد و آبدهی رودخانه ها تا 20 درصد كاهش داشته كه در مجموع باعث روند نزولی منابع آب و كاهش 40 میلیون متر مكعب ذخیره آب های زیرزمینی ‌و كاهش آبگیری آب بندان ها و سد ها شده بود.
اگرچه كارشناسان شركت آب منطقه ای بر لزوم عملیاتی شدن برنامه ها و اهداف كارگروه ملی سازگاری با كم آبی كه سال گذشته در مازندران شكل گرفته ،همچنان تاكید دارند ، اما شرائط فعلی منابع آبی بر اثر بارندگی ها اخیر بسیار مطلوب و میزان بارش به گفته هواشناسی در مقایسه با دوره دراز مدت بی سابقه بوده است.
بر اساس اعلام هواشناسی مازندران از آغاز سال زراعی جاری ( مهر ماه سال قبل تا كنون ) حدود 660 میلیمتر باران در مازندران بارید كه نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 43 درصد بیشتر شد.
بنا بر این آمار ، در فروردین امسال حدود 91 میلیمتر بارندگی در ایستگاههای هواشناسی مازندران به ثبت رسیده است كه این میزان نسبت به فروردین سال گذشته افزایش 169 درصدی را نشان می دهد.
شركت آب منطقه ای مازندران نیز اعلام كرد كه در حال حاضر ظرفیت ذخیره 350 میلیون مترمكعبی آب پشت 10 سد بزرگ و كوچك و ظرفیت ذخیره 370میلیون مترمكعبی آب در 800 قطعه آببندان استان نیز تكمیل است.
** رونق تولید و صادرات
شیلات مازندران با دارا بودن بیش از سه هزار و 500 مركز آبزی پروری و اشتغال بیش از 6 هزار و 500 نفر بهره بردار شیلاتی جایگاه ویژه ای درفعالیت های شیلاتی كشور دارد.
طبق آمار شیلات مازندران ، پارسال 76 هزار تن انواع آبزیان پرورشی به ارزش اقتصادی یكهزار و 400 میلیارد تومان در استان تولید شد. بنا بر این آمار سال گذشته علاوه برمصرف انواع ماهیان پرورشی در داخل كشور، بیش ازهفت هزار تن انواع آبزیان مازندران به ارزش حدود 30 میلیون دلار به خارج ازكشور نیز صادر شد.
پرورش ماهیان گرم آبی از جمله كپور ، آزاد ، سفید و فیتفاك پشت سدها ، آببندان ها و مزرعه ها و پرورش ماهیان سرد آبی بویژه قزل آلا در حاشیه رودخانه های دامنه های البرز در استان مازندران انجام می شود.
رئیس هیات مدیره شركت تعاونی تولید كنندگان ماهیان گرم آبی مازندران با بیان اینكه برخی از واحد های پرورشی ماهی با مشاهده منابع آبی مناسب در تكاپوی تهیه بچه ماهی هستند، گفت: پیش بینی می شود امسال تولید به مراتب بیشتر از سال گذشته باشد.
صفدر نوازنده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از مسئولان خواست تا با رفع موانع صادراتی و افزایش سرانه مصرف ، مشكلات تولید كنندگان ماهیان گرم آبی را امسال حل كنند.
وی گفت : هم اكنون عمده تولید آبزیان استان ماهیان گرم آبی است و با توجه به وضعیت مناسب آب در آببندان ها و مزارع پرورش ماهی ، سال پر تولیدی را شاهد خواهیم بود.
رئیس هیات مدیره شركت تعاونی تولید كنندگان ماهیان گرم آبی مازندران افزایش خوراك ماهی از كیلویی 2 هزار و 800 تومان به 6 هزار تومان را از مشكلات عنوان كرد و گفت : پرورش دهندگان درتولید تامین بچه ماهی مشكلی ندارند.
معاون آبزی پروری شیلات مازندران هم وضعیت پرورش انواع ماهیان گرم آبی در آببندان ها و مزرعه های پرورش ماهی در استان را بسیار مناسب توصیف كرد و گفت: با توجه به این شرائط سالی پر رونق در تولید انواع آبزیان پیش بینی می شود.
عسگری منعمی با بیان اینكه در حال حاضر 553 قطعه آببندان با ظرفیت تولید حدود 41 هزار تن انواع ماهیان گرم آبی فعالیت پرورش ماهی را انجام می دهند، بیان داشت : امسال همه قطعات آببندان ها به دلیل پرآب شدن شرائط مناسبی برای ماهی ریزی پیدا كردند.
وی با بیان این كه سال گذشته به دلیل گرمای شدید و كم آبی وضعیت چند واحد آبزی پروری در شرق مازندران بویژه شهرستان بهشهر به مرحله هشدار رسیده بود، گفت: اكنون همه این آببندان ها وضعیت ماهی ریزی 2 برابری را نسبت به سال گذشته دارند.
این مسئول شیلات مازندران گفت كه هرساله انواع ماهی كپور ، آزاد ، سفید و فیتفاك در آببندان ها تولید و به بازار داخلی و خارجی عرضه می شود.
معاون شیلات مازندران با اشاره به این نكته كه آببندان ها به عنوان یك ظرفیت مهم منابع آبی چند منظوره كشاورزی در استان هستند ،توضیح داد: شیلات آمادگی حمایت از همه آببندان های مازندران به ویژه قطعات غیر فعال را دارد.
استفاده از آب آببندان ها برای زراعت به ویژه برنجكاری ،شكار پرندگان و محل تفریحی و گردشگری از دیگر مزیت های آببندان های مازندران است.
بیشتر آببندان های مازندران بین اهالی چند روستا به صورت هیات امنایی مدیریت می شود.
منعمی توضیح داد: اداره كل شیلات مازندران برای افزایش تولید ماهیان گرم آبی در مزارع ،آببندان ها و پشت سدها حمایت های خوبی را انجام می دهد.
وی بهسازی و لایروبی آببندان ها ،برق دار كردن ، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و برگزاری دوره های آموزشی برای اعضای آببندان ها را از جمله حمایت های شیلات عنوان كرد.
این مسئول به وجود بیش از سه هزار قطعه به مساحت 16سه هزارو 400 هكتار مزرعه پرورش ماهی در استان مازندران اشاره كرد و گفت كه سالانه حدود 16 هزار تن ماهی در این مزارع تولید می شود.
منعمی با بیان اینكه وضعیت منابع آب چاهای این مزارع بسیار مناسب است، گفت: با توجه به وضعیت مناسب آبگیری پشت سدها پرورش ماهی در پشت سدهای مازندران نیز دو چندان خواهد شد.
سالانه حدود 250تن انواع ماهی پشت سدها پرورش و تولید می شود.
6990/1654
۰ نفر