به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ كارگران آمریكایی در اول می 1886 میلادی در اعتراض به پایین بودن میزان دستمزد، سختی شرایط كار و افزایش ساعت های كاری، به اعتصاب دست زدند. این اعتصاب چهار روزه كارگران با دخالت پلیس به خاك و خون كشیده شد و در این واقعه بسیاری از كارگران كشته و زخمی شدند. چند روز پس از این رویداد، دادگاه چند تن از رهبران كارگران را محاكمه و به مرگ محكوم كرد.
این اعتراض به نقطه عطفی برای احقاق حق تمام كارگران ستمدیده در سراسر جهان تبدیل شد. بدین شكل دومین كنگره بین المللی كارگران پاریس در 1889میلادی، روز نخست ماه می را به عنوان روز جهانی كار و كارگر نامگذاری كرد و از آن پس در بسیاری از كشورهای جهان، این روز برای قدردانی از كارگران گرامی داشته می شود.
در ایران نیز در جهت تكریم مقام والای كارگر، این قشر زحمت كش و به تعبیری پل پیشرفت اقتصادی، 11اردیبهشت «روز جهانی كار و كارگر» و پنجم تا یازدهم اردیبهشت ماه به عنوان هفته كارگر نامگذاری شده است. با توجه به این نامگذاری امید می رود این ایام فرصتی فراهم تا به مطالبه ها و مشكلات كارگران رسیدگی شود.
روز كارگر بر پایه قانون كار، روز تعطیل رسمی برای كارگران محسوب می شود و كارفرمایان حق ندارند در این روز كارگران را وادار به كار كنند. همچنین این زمان فرصتی مغتنم برای ارج نهادن به كار صادقانه و دلسوزانه در جامعه است تا با انجام دادن راهكارهایی چون تامین امنیت شغلی، بهداشت و رفاه، بیمه و خدمات درمانی، عدالت در پرداخت دستمزدها و تنظیم روابط كاری مناسب، زمینه های استفاده هرچه بیشتر این قشر زحمتكش را از تمام ظرفیت فكری و جسمی خویش برای بارور كردن سرمایه و تولید كشور مهیا ساخت.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت روز كارگر با «علیرضا محجوب» دبیر كل خانه كارگر و رییس فراكسیون كارگری مجلس شورای اسلامی به گفت وگو پرداخته است.
- متن این گفت وگو را در ادامه می خوانیم:
**ایرنا: مهمترین دغدغه كارگران را با توجه به اینكه در روز كارگر به سر می بریم، چه می دانید؟
***محجوب: موضوع های معیشتی و آینده، دغدغه های به روز كارگران كشور است. اینكه كارگران چه نوع قراردادی و در بخش خصوصی یا دولتی كار می كنند، خیلی به عنوان دغدغه مطرح نیست اما وضعیت معیشت مهمترین مساله آنهاست.
**ایرنا: با توجه به اینكه در ایران قوانین خاصی برای كارگران وجود دارد. چرا این قوانین برای آنها اجرا نمی شود؟
***محجوب: ما نمی توانیم بگویم قوانین اجرا نمی شود، اجرا می شوند اما 2 نوع دارند؛ یعنی یا به شكل حداقلی هستند یا حداكثری كه در كشور به شكل حداقلی آن توجه دارند. بنابراین اینگونه می توان تفسیر كرد كه قوانین مربوط به كارگران كه باید حداكثری اجرا شوند تا آثار حداقلی داشته باشند متاسفانه چون حداقلی اجرا می شوند، آثار حداقلی هم ندارند.
**ایرنا: چرا در شرایطی كه خط فقر در تهران رقمی بالا اعلام می شود اما حقوق كارگران حداقلی در نظر گرفته شده است؟
***محجوب: این گفته ها بر پایه آن چیزی كه به صورت واقعی وجود دارد و عددی كه سازمان ملل متحد برای خط فقر هر فرد در نظر می گیرد، محسوب می شود. بنابراین آن چیزی كه كارگران بناشده است، دریافت كنند 2 سوم این مبلغ است، نه سه سوم كه اگر این مبلغ سه سوم هم دریافت كنند، به معنای آن نیست كه وضعیت معیشت آنها خوب شده بلكه می توان گفت بهتر از خط فقر است. بنابراین كارگران وضعیت مناسبی ندارند كه باید با مقوم های مختلفی اصلاح و قانون محكم شود.
**ایرنا: فعالان كارگری به لحاظ سیاسی در چه شرایطی به سر می برند و فعالان كارگری چه افراد و تشكل هایی هستند؟
***محجوب: فعالان كارگری از نظر ما تشكل هایی مانند شورای اسلامی كارگر، انجمن های صنفی، انجمن های اسلامی، نمایندگان كارگر و ... هستند. ما نمی گویم اینها در بند هستند اما آن چیزی كه وجود دارد این افراد حمایت نمی شوند و حوزه این افراد در عرصه های اعتراضی مانند اعتصاب مسدود است.
**ایرنا: در حال حاضر مجلس شورای اسلامی در خصوص رسیدگی به وضعیت و معیشت كارگران چه اقدام هایی انجام داده است؟
***محجوب: اكنون مجلس شورای اسلامی، قانون شوراهای اسلامی كار را در دست اصلاح دارد. همچنین در حوزه مسایل معیشتی یك طرح در ارتباط با افزایش حقوق وجود دارد كه در ماده 41 آمده «همه ساله» كه بعضی از افراد از همه ساله تفسیر می كنند كه سالی یك نوبت باید افزایش پیدا كند. بنده امیدوارم كه طی یك استفساریه یا طرحی كه داده شده است این موضوع اصلاح شود. موضوع دیگری كه باید به آن اشاره كرد، قانون بودجه و كارت الكترونیك برای تخفیف كارگران است كه از جمله اتفاق هایی مهمی محسوب می شود كه اگر دولت آن را انجام دهد، باعث تقویت سفره كارگران خواهد شد.
**ایرنا: با توجه به اینكه امروز روز كارگر است برای این روز چه اقدامی انجام شده است؟
***محجوب: ما در روز كارگر، كارگران را با توجه به قانون اساسی به راهپیمایی دعوت می كنیم.
**ایرنا: آیا این دعوت به راهپیمایی نیاز به مجوز ندارد؟
***محجوب: این كار نیاز به مجوز ندارد زیرا با توجه به قانون اساسی و اینكه در گذشته شورای تبلیغات اسلامی مصوب كرده است، روز كارگر یك روز ملی محسوب می شود، نه اینكه آن را یك روز تصادفی فرض كنیم و بخواهیم برای آن درخواست مجوز راهپیمایی داشته باشیم. بنابراین این زمان از همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی به رسمیت شناخته شده است اگرچه عده ای در یك یا 2 نوبت و به اشتباه برای راهپیمایی در این روز درخواست مجوز داشته اند و این تصور اشتباه پیش آمده است كه راهپیمایی در این روز نیاز به مجوز دارد در صورتی كه ما درخواستی برای مجوز نداده ایم.
در ادامه با «حسن صادقی» معاون دبیركل خانه كارگر و رییس اتحادیه پیشكسوتان كارگری نیز به گفت وگو پرداختیم.
- متن این گفت وگو را در ادامه می خوانیم:
** مهمترین دغدغه كارگران در شرایط فعلی را چه می دانید؟
***صادقی: دغدغه ای كه جامعه كارگری دارد وضعیت اقتصادی است كه از اقتصاد تك محصولی نشات می گیرد. اگر ما به طرفی حركت كنیم كه تحولات اقتصادی كشور فاصله گرفتن از اقتصاد تك محصولی باشد و بتوانیم اقتصاد متنوع چندمحصولی در حوزه صنعت، كشاورزی و ... را گسترش دهیم، در آن شرایط كشور دغدغه ای به نام تحریم ندارد كه در معیشت كارگران تاثیر بگذارد. بنابراین اگر اقتصاد كشور متكی بر تولید باشد، مشكل كارگران نیز حل خواهد شد.
**ایرنا: این اقتصاد تك محصولی كه به آن اشاره كردید، چگونه بر زندگی كارگران تاثیر می گذارد؟
***صادقی: اقتصاد تك محصولی تاثیر زیادی بر روی زندگی كارگران می گذارد. وقتی كه اقتصاد پویا نباشد و محصولی به نام نفت همه كاره اقتصاد شود، كارگران امنیت معیشتی ندارند و نمی توانند شغل پایدار داشته باشند، در نتیجه اقتصاد خانواده و رفع آن در خطر می افتد. بنابراین آن چیزی كه به عنوان نماینده كارگران دغدغه ای برای آنها می دانم، خروج از اقتصاد تك محصولی است.
**ایرنا: با توجه به شرایط اقتصادی پیش آمده، چگونه می توان شرایطی ایجاد كرد كه وضعیت كارگران تغییر كند؟
***صادقی: وقتی آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری بر موضوع مهمی همچون رونق تولید اشاره دارند، باید همه چیز را در تولید متصور شد. اگر ما در تولید محصولات كشاورزی صادرات داشته باشیم، دیگر ترامپ نمی تواند ما را تهدید كند. بنابراین در چنین شرایطی كارگر ایرانی امنیت شغلی پیدا می كند و با ایجاد درآمدی كه برای او حاصل می شود و از این فقر مزمن كه گرفتار آن است، رهایی می یابد. همچنین در چنین شرایطی برای مقام كارگر ارج و منزلت قایل می شوند زیرا تولید در دستان زحمتكش این افراد است یا اینكه در حوزه صنعت اگر به مرز رونق برسیم كه در دهه 70خورشیدی داشتیم كه با وابستگی زیاد به نفت این صنعت از رونق افتاد، دیگر كارگرانی با چنین وضعیت اقتصادی نخواهیم داشت. اگر شرایطی ایجاد كنیم كه تولید رونق پیدا كند و كارفرماها محصولات خود را صادر كنند، اینگونه مجبور نمی شوند كه به كارگران حقوقی كمتر از 2 میلیون تومان پرداخت كنند. بنابراین طبیعی است كه كارگران نباید چنین حقوقی دریافت كنند بلكه این حقوق باید بیش از 3 میلیون تومان باشد زیرا این قشر در تامین 60 درصد از معاش خود موفق هستند و 40درصد معاش آنها با مشكل روبرو است.
**ایرنا: وضعیت اقتصادی كارگران چه تاثیری بر زندگی اجتماعی آنها گذاشته است؟
***صادقی: این وضعیت باعث شده است تا كارگران علاوه بر شغل خود به كارهای دیگری هم مشغول شوند. بنابراین اگر بتوانیم تمركز خود را بر تولید بگذاریم، وضعیت كارگران ارتقا خواهد یافت.
پژوهشم9370**2002**9131
در گفت وگو با فعالان كارگری مطرح شد؛
معیشت، دغدغه اصلی كارگران كشور است
۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۵۶
کد خبر:
83298743
تهران- ایرنا- فعالان كارگری با اشاره به اینكه معیشت، دغدغه اصلی كارگران كشور است، می گویند: موضوع معیشتی از مهم ترین مسایل كارگران به شمار می رود. بنابراین دغدغه ای كه جامعه كارگری دارد وضعیت اقتصادی است كه از اقتصاد تك محصولی نشات می گیرد.