۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۹:۳۹
کد خبر: 83301390
T T
۰ نفر

دستورالعمل گردشگری بیابان لوت تدوین شد

۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۹:۳۹
کد خبر: 83301390
دستورالعمل گردشگری بیابان لوت تدوین شد

بیرجند- ایرنا- مدیر پایگاه های جهانی بیابان لوت با بیات اینكه دستورالعمل گردشگری بیابان لوت تدوین شد، گفت: تاكنون سه نوع گردشگری انبوه، ماجراجویانه و گردشگری علمی برای این اثر جهانی تعریف شده است.

مهران مقصودی روز جمعه در حاشیه بازدید از بیابان لوت در نهبندان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یكی از نیازهای مهم بعد از ثبت جهانی بیابان لوت، پژوهش در حوزه ها مختلف است.
وی ادامه داد: بیابان لوت در ابتدا به خاطر ویژگی های زمین شناختی ثبت شده و اكنون نیز پژوهش های جدید، تنوع فرهنگی در جوامع اطراف و كشف شهاب سنگ ها در عرصه بیابان روز به روز بر ارزش آن می افزاید.
مدیر پایگاه های جهانی بیابان لوت افزود: یكی از این حوزه كه نیاز به پژوهش دارد اقلیم گرم بیابان با بیش از 70 درجه گرما است چرا كه تاكنون آنچه به ثبت رسیده از طریق تصاویر ماهواره بوده و ایستگاه زمینی برای ثبت این میزان گرما نداشته ایم.
وی یادآور شد: تحقیقات در خصوص پوشش گیاهی، جانوری، زمین شناسی، فرهنگ لوت و گردشگری نیز در سایر بخش ها دنبال می شود.
مقصودی یكی از اولویت های پژوهش در بیابان لوت را پوشش گیاهی آن عنوان كرد و گفت: تاكنون اطلس پوشش گیاهی در استان های خراسان جنوبی و كرمان تهیه و برای سیستان و بلوچستان نیز قرارداد تحقیقات بسته شده است.
وی با اشاره به فرهنگ های مختلف در اطراف بیابان لوت اظهار داشت: شاعر بودن بیش از 60 درصد مردم دِهسلم نهبندان و فرهنگ های چند هزار ساله اطراف شهداد از جمله مواردی است كه جزو ارزش های ویژه بیابان لوت محسوب می شود و باید در خصوص آن پژوهش و تحقیق بیشتری انجام شود.
وی كشف 214 شهاب سنگ در عرصه و حریم بیابان را یكی دیگر از مواردی دانست كه بر ارزش بیابان لوت افزوده است و ادامه داد: 250 شهاب سنگ از 299 شهاب سنگ ثبت شده در بولتن جهانی مربوط به بیابان لوت بوده كه نشان از ارزشمندی این بیابان دارد.
مدیر پایگاه های جهانی بیابان لوت یكی دیگر از اولویت های مدیریت پایگاه های جهانی بیابان لوت را تعیین ظرفیت گردشگری این محل عنوان كرد و گفت: مكانی كه ثبت میراث جهانی شود را نمی توان بدون مدیریت برای گردشگری رها كرد بلكه باید ظرفیت آن در ایام مشخص سال تعیین شود.
وی یادآور شد: اقدامات مدیریتی و محدودیت ها به نفع جامعه محلی استان های مشرف به بیابان لوت بوده و از تخریب این میراث جهانی پیشگیری كرده گرچه باید در كنار آن به توسعه پایدار نیز اندیشید.
مقصودی در بخشی دیگری با تاكید بر اهمیت نگهداری و حفظ بیابان لوت در فهرست آثار جهانی گفت: تعیین مسیرهای گردشگری در بیابان لوت، تعریف پلان مدیریت و منطقه بندی از جمله اقداماتی بوده كه توسط مدیریت پایگاه های جهانی لوت دنبال می شود.
وی با بیان اینكه آموزش، پژوهش و فراهم كردن زیرساخت ها نسبت به توسعه گردشگری اهمیت بیشتری دارد افزود: در حوزه آموزش نیز فعالیت هایی برای جوامع محلی، دانش آموزان، تورگردانان و غیره انجام شده است.
مدیر پایگاه های جهانی بیابان لوت با اشاره به تعریف مسیرهای گردشگری برای بیابان لوت بیان كرد: سه مسیر در خراسان جنوبی، چهار مسیر در كرمان، چهار مسیر در سیستان و بلوچستان و دو مسیر برای محققانی كه وارد بیان لوت می شوند تعریف شده كه نیاز به تصویب در شورای راهبردی بیابان لوت دارد.
مقصودی با ابراز امیدواری از بهتر شدن مدیریت بیابان لوت تصریح كرد: به منظور شناسایی و معرفی این میراث جهانی علاوه بر چاپ و توزیع كتابچه، اطلاعات ارزشمندی نیز در صفحه های مجازی و سایت بیابان لوت بارگذاری شده است.
مدیر پایگاه های جهانی بیابان لوت با اشاره به مشخص شدن مسیرهای امن برای ورود به بیابان لوت نیز اظهار داشت: این مسیرها با هماهنگی معاونت های امنیتی استانداری های همجوار بیابان لوت مشخص شده تا گردشگران از امنیت بیشتری برخوردار باشند.
وی برگزاری نخستین همایش بین المللی گردشگری بیابان لوت را نقطه آغازی برای اقدامات موثر دانست و افزود: برگزاری چنین همایش هایی در شرایط فعلی كشور و منطقه كار دشواری است اما امیدواریم كه در سال های آینده با شركت متخصصان بیشتر در حوزه های مختلف بتوان بر كیفیت این همایش افزود.
بیابان لوت به عنوان اولین اثر طبیعی ایران سال 1395 در چهلمین اجلاس میراث جهانی یونسكو به ثبت رسید و بین استان های خراسان جنوبی، كرمان و سیستان و بلوچستان مشترك است.
نخستین همایش بین المللی گردشگری بیابان لوت با همكاری میراث فرهنگی، دانشگاه بیرجند و اتاق بازرگانی، صنایع ، معادن و كشاورزی بیرجند 11 و 12 اردیبهشت ماه جاری در خراسان جنوبی برگزار شد.
این همایش دو روزه كه از روز چهارشنبه در دانشگاه بیرجند آغاز شد، بخش دوم آن پس از ارایه مقالات علمی، بازدید از عرصه بیابان جهانی لوت در شهرستان نهبندان بود.
این بازدید صبح پنجشنبه با حضور 70 میهمان داخلی و خارجی از كشورهای ایتالیا، مالزی ، افغانستان و اساتید دانشگاه های فردوسی مشهد، تهران، اصفهان، سیستان و بلوچستان و ... آغاز شد كه تا ساعت سه بامداد امروز( جمعه) داشت.
9893 * 6054
۰ نفر