۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۹:۳۳
کد خبر: 83304052
T T
۰ نفر
روزه برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید است

تهران- ایرنا- مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: مطالعات نشان داده كه روزه گرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید است و میزان چربی های نامطلوب موجود در خون را تنظیم می كند و موجب افزایش میزان چربی های مفید خون می شود.

به گزارش ایرنا از وزارت بهداشت، زهرا عبداللهی روز یكشنبه درباره توصیه های تغذیه ای در ایام ماه مبارك رمضان افزود: روزه داران سعی كنند همانند اوقاتی كه روزه نیستند، در طول شبانه روز سه وعده غذا مصرف كنند كه این وعده ها شامل افطار، شام و سحری است.
عبداللهی درباره رعایت اصول تغذیه سالم در ماه رمضان بیان كرد: بسیاری از افراد تصور می كنند هنگام سحر باید غذاهای پرچربی و پركالری میل كنند كه در طول روز احساس گرسنگی نكنند، اما مصرف مواد غذایی پرچرب به خصوص در هوای گرم موجب تشنگی شدید و كم آبی بدن می شود. در وعده سحری باید غذای كم چرب و مواد غذایی پرفیبر مثل میوه ها و سبزی ها را مصرف كرد. مواد غذایی پرفیبر، آب زیادی در خود جذب می كنند و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب كند و احساس تشنگی دیرتر پیش می آید.
وی ادامه داد: مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و به خصوص بین غذا توصیه نمی شود. مصرف آب زیاد در وعده سحری موجب رقیق شدن شیره معده و آنزیم های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می شود، بنابراین مصرف بی رویه آن توصیه نمی شود. همچنین باید توجه شود كه مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب میوه، شیر كم چرب، دوغ بدون نمك در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن كمك می كند كه تعادل آب و الكترولیت های بدن در هنگام روزه داری حفظ شود.

*غذاهای سرخ شده و پرچرب نخورید
مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: در ماه مبارك رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود. مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب علاوه بر افزایش چربی های خون موجب سوء هاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقی می شود. همچنین مصرف زیاد چای به خصوص در وعده سحری توصیه نمی شود، زیرا چای مدر است و باعث از دست دادن آب بدن می شود.

*خیلی شیرینی نخورید
عبداللهی اظهار داشت: مصرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل كیك های خامه ای، شكلات، شیرینی های خامه دار، زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شله زرد شیرین و چرب در ایام ماه مبارك رمضان اضافه وزن و چاقی و خطر بالا رفتن قند خون را به دنبال دارد.
وی افزود: مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود. مصرف مواد غذایی شیرین با تحریك انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه كاهش قند خون می شوند. به این ترتیب مصرف مواد غذایی شیرین و حاوی قندهای ساده در وعده سحری موجب می شود شخص زودتر گرسنه شود. از آنجا كه میوه ها نیز حاوی قندهای ساده هستند توصیه می شود در وعده سحری كمتر مصرف شوند. انواع میوه را كه حاوی ویتامین ها و املاح معدنی است را باید در وعده افطار یا در فاصله افطار تا سحر مصرف كرد.

* آش رشته غلیظ و پر روغن برای افطار مناسب نیست
وی همچنین گفت: آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ كه حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف می شود، غذای مناسبی برای افطار نیست. این غذا موجب سوء هاضمه و اختلالات گوارشی دیگر می شود و بهتر است به جای آن از آش رشته رقیق و كم روغن در وعده افطار استفاده شود.
عبداللهی افزود: در خرداد ماه طول شب كوتاه تر است. بهتر است روزه داران اندكی پس از صرف افطار بسیار ساده و سبك (مثلا 30 دقیقه بعد) اقدام به صرف شام كنند و تا پیش از خوابیدن 2 لیوان چای كم رنگ، یك لیوان شیر كم چرب (كمتر از 2.5 درصد چربی) و حداقل 2 عدد میوه نیز میل كنند.

*سحری نخورید، چاق می شوید
مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بیان كرد: بر خلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها موجب كاهش وزن نمی شود، بلكه به دلیل افت شدید قند خون در طول روز موجب می شود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا كند و همین موضوع در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی می شود.

*نوشیدنی های گرم بنوشید
عبداللهی گفت: مصرف غذاهای سبك و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزی ها و نان و غلات (مانند برنج و نان) تركیب نان و پنیر و سبزی یكی از عادت های خوب غذایی هموطنان در این ایام است. بسیار توصیه می شود و بهتر است از نوشیدنی های گرم استفاده كرد. مصرف شیر گرم، فرنی یا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. همچنین استفاده از مواد غذایی آبكی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود.

*سبزی و میوه را در افطاری فراموش نكنید
عبداللهی بیان كرد: استفاده از سبزی ها و میوه ها هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینكه منبع خوبی از فیبر هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست می شود. علاوه بر این توصیه می شود در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصرف شود. سبزی ها با داشتن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می كنند.

*هنگام افطار خیلی آب ننوشید
مدیركل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود. بعد از صرف سحری نیز بسیاری از روزه داران از بیم تشنگی فراوان آب می نوشند كه عادت صحیح غذایی نیست.
وی ادامه داد: توصیه می شود برای تامین آب مورد نیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای كم رنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران كم آبی بدن نوشیده شود. یكی از عادات غذایی نادرست روزه داران این است كه به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب سرد یا نوشیدنی های سرد شروع می كنند كه توصیه می شود افطار را با نوشیدنی های گرم یا ولرم مانند آب ولرم، چای كم رنگ و شیر گرم آغاز كنند و پس از آن روزه داران می توانند از خرما یا كشمش استفاده كنند. زیرا این دو سبب كنترل اشتها می شود و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت می كند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است؛ بنابراین توصیه می شود در وعده افطار 3 تا 5 عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی ها پرهیز شود.
عبداللهی بیان كرد: روزه داران از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب كنند، چرا كه چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمك های معدنی كه بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد می شود.

*پرخوری نكنید
عبداللهی گفت: در وعده های سحر و افطار از پرخوری اجتناب كنید و تا حد امكان به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه كه فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، كشمش و انواع میوه در حد متعادل استفاده شود. افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.

*خیلی تنقلات نخورید
مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بیان كرد: روزه داران باید از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز كنند. این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب می شوند كه به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا كاهش پیدا كند. مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نیست. به طور كلی توصیه می شود به جای غذاهای چرب و سرخ كرده از غذاهای آب پز و بخارپز، كم چرب و كم نمك استفاده شود.
وی افزود: مصرف میوه رنده شده، لبنیات و به خصوص شیر كم چرب، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشیدن چای كم رنگ برای سالمندان روزه دار مفید است و می تواند تعادل آب و املاح را برقرار كند. همچنین مصرف یك لیوان شیر در هنگام افطار و سحر و مصرف یك پیاله ماست در موقع شام به كودكان و نوجوانان روزه دار توصیه می شود.

*روزه داران دانش آموز چه بخورند
عبداللهی درباره روزه دانش آموزان نیز اظهار داشت: هرچند بخش عمده انرژی دانش آموزان در زمان روزه داری باید از گروه غذایی نان و غلات تامین شود، اما مصرف مواد پروتئینی مانند انواع گوشت ها و به خصوص گوشت سفید، تخم مرغ، شیر و لبنیات برای آنها ضروری است.
اجتمام*9482*1193