۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۴:۰۷
کد خبر: 83307512
T T
۰ نفر
گمانه زني ها نسبت به توقف اجراي برخي تعهدات ايران در برجام

تهران-ايرنا- نامه حسن روحاني رئيس جمهوري كشورمان به سران پنج كشور عضو برجام مبني بر توقف اجراي برخي تعهدات جمهوري اسلامي ايران در برجام، و گمانه زني ها درخصوص اين تعهدات، مورد توجه رسانه هاي داخلي قرارگرفت.

به گزارش گروه نشريات خبري؛ بررسي امروز چهارشنبه 18 ارديبهشت رسانه هاي داخلي نشان مي دهد كه در سالروز خروج يك طرفه آمريكا از برجام، نامه اي از سوي حسن روحاني به 5 كشور شامل فرانسه، آلمان، روسيه، چين و انگليس، مبني بر تصميم جمهوري اسلامي ايران درخصوص برجام، ارسال شده است.
رسانه هاي منتسب به جريان اصلاح طلب در مطالب حود در اين باره مي نويسند: در نخستين گام واكنش برجامي ايران به بدعهدي‌هاي امريكا؛ به اصل پايبندي به حفظ محدوديت ذخاير اورانيوم و آب سنگين پايان مي‌دهد. اين گام نخستين گام تهران است و به گفته منابع آگاه، گام بعدي ايران در فاصله 2 ماه پس از گام نخست و آن هم در شرايطي كه 1+4 به شروط ايران پاسخ مثبت نداده باشند، اجرايي خواهد شد. برخي از كارشناسان پيش‌بيني‌ مي‌كنند كه گام دوم سطح غني‌سازي و راكتور آب سنگين اراك را شامل شود.
پيام تصميم جديد ايران در برجام؛ منافع برجام؛ عواقب خروج ايران از برجام؛ گفت‌وگوي برجامي ظريف با لاوروف در مسكو؛ پيشنهاداتي جهت واكنش متقابل ايران؛ احتمال بازگشت تحريم ها با توقف بخش هايي از برجام؛ تاثير برجام بر فروش نفت؛ برخي محورهاي مورد بررسي در اين رسانه ها است.
رسانه هاي نزديك به جريان اصولگرا نيز نسبت به پيش بيني اقدام ايران در برجام آورده اند: پيش‌بيني‌ها بيشتر مربوط به موضوع تامين سوخت مورد نياز برنامه هسته‌اي كشور است. به عبارت دقيق‌تر، ايران مي‌تواند نخستين گام براي لغو تعهدات برجامي خود را از موضوع غني‌‌سازي آغاز كند.
آن ها همچنين به موضوع هاي ديگري همچون؛ اقدام متقابل ايران در برجام؛ عملكرد دولتمردان در برجام؛ نقش اروپا در برجام و سخنان رييس جمهور در هيات وزيران؛ اشاره كرده اند.
رسانه هاي اصلاح طلب
................................
** نامه روحاني به گروه 1+4
روزنامه ايران در مطلبي با عنوان 'پايان صبر ايران' نوشت: خبرنگار «ايران» مطلع شده تهران مهلتي 2 ماهه به طرف هاي برجامي داده است. رئيس جمهوري كشورمان در نامه‌اي به سران پنج كشور عضو برجام، تصميم جمهوري اسلامي ايران مبني بر كاهش تعهدات برجامي‌اش و متزلزل كردن يكي از پايه‌هاي مهم اين توافق را اعلام مي‌كند. به گزارش «ايران»، حسن روحاني در نامه خود به سران پنج كشور انگليس، فرانسه، آلمان، روسيه و چين به طور مشخص با ذكر سابقه تأكيد مي‌كند كه ايران تا چه حد خويشتنداري كرده و فرصت‌ها را از دست داده است. نامه روحاني، نامه‌اي سياسي خواهد بود و متعاقب آن محمدجواد ظريف در نامه‌اي به «فدريكا موگريني» مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، جزئيات فني و حقوقي اين اقدام ايران را تشريح خواهد كرد. متن نامه ظريف به موگريني جزو اسناد محرمانه كميسيون مشترك برجام خواهد بود و تنها خبر آن منتشر خواهد شد. يك منبع آگاه وزارت امور خارجه با اعلام اين جزئيات گفت كه امروز سفيران 5 كشور به وزارت خارجه دعوت مي‌شوند تا سيد عباس عراقچي معاون سياسي وزير امور خارجه تصميم ايران را به آنها اعلام كند. بر اساس تصميم اخذ شده، ايران بعد از انجام اولين اقدام واكنشي دو ماه به اروپا فرصت مي‌دهد تا تعهدات خود را اجرايي كند. در صورت اجراي تعهدات ايران به حالت اوليه برگشته و تعهدات برجامي خود را تمام و كمال اجرا خواهد كرد. اما اگر تعهدات طرف مقابل برجام در اين فرصت دو ماهه اجرا نشود، ايران مرحله بعدي اقدام خود را اعلام خواهد كرد.

تيتر نخست روزنامه اعتماد در تيتر نخست خود به نامه رييس جمهوري خطاب به سران چين، روسيه، فرانسه، بريتانيا و آلمان، اختصاص داد و عنوان 'اولتيماتوم ايران' را برگزيد.
در اين مطلب آمده است: سرانجام كاسه صبر ايران لبريز شد. يك سال پس از روزي كه دونالد ترامپ، رييس‌جمهور امريكا حساب خود را از ايران و 1+4 در توافق هسته‌اي جدا كرد، تهران با استفاده از مكانيسم داخل برجام دست به اقدام متقابل زد. به گزارش «اعتماد»، امروز صبح سيدعباس عراقچي، معاون سياسي وزير خارجه كه رياست تيم ايران در مذاكرات هسته‌اي را در سال‌هاي منتهي به حصول برجام در جولاي 2015 برعهده داشت با دعوت سفراي 5 كشور باقي مانده در برجام به ميدان مشق، نامه حسن روحاني، رييس‌جمهور كشورمان خطاب به سران چين، روسيه، فرانسه، بريتانيا و آلمان را به آنها تحويل خواهد داد. شنيده‌هاي اعتماد حاكي از آن است كه حسن روحاني در جامه رييس‌جمهور، تصميم هيات نظارت بر اجراي برجام كه به زبان ساده‌تر تصميم نظام جمهوري اسلامي ايران در برابر نقض عهدهاي امريكاست را به اطلاع همتاهاي خود در كشورهاي عضو توافق هسته‌اي مي‌رساند. در اين نامه، حسن روحاني از اراده سياسي ايران از نخستين روز مذاكرات تا به امروز براي حل و فصل اختلاف‌هاي هسته‌اي مي‌نويسد همچنين فرصت يك‌ ساله‌اي را به ياد بازماندگان در برجام مي‌اندازد كه تهران در اختيار 1+4 براي جبران نقض عهد امريكا قرار داد اما هيچ كدام از 5 كشور از آن استفاده نكردند.

** گمانه زني ها از اقدام متقابل ايران
براساس شنيده‌هاي «اعتماد»، تهران در نخستين گام واكنش برجامي به بدعهدي‌هاي امريكا به اصل پايبندي به حفظ محدوديت ذخاير اورانيوم و آب سنگين پايان مي‌دهد. اين گام نخستين گام تهران است و به گفته منابع آگاه، گام بعدي ايران در فاصله 2 ماه پس از گام نخست و آن هم در شرايطي كه 1+4 به شروط ايران پاسخ مثبت نداده باشند، اجرايي خواهد شد. برخي از كارشناسان پيش‌بيني‌ مي‌كنند كه گام دوم سطح غني‌سازي و راكتور آب سنگين اراك را شامل شود.
در شرايطي كه امريكا با كناره‌گيري از برجام و بازگرداندن تحريم‌هاي هسته‌اي به دنبال تحريك تهران براي ترك برجام است اما ايران در اقدامي تاكتيكي و در چارچوب توافق مصوب جولاي سال 2015 قصد دارد، صحنه بازي را عوض كند و نه فقط به تروييكاي اروپايي و اتحاديه اروپا بلكه به چين و روسيه نيز يادآوري كند كه زمان شعار سياسي و ابراز تاسف خشك و خالي سپري شده است.

در بخشي از گزارشي با عنوان ' سكوت برجامي ايران مي‌شكند' در روزنامه آرمان، آمده است: به نظر مي‌رسد، اقدامات متقابل ايران مبتني بر بندهاي 26 و 36 برجام بر كاهش تعهدات هسته‌اي استوار است. اين اقدامات به نظر نمي‌آيد در اين مرحله به معناي خروج از برجام باشد بلكه ايران بر اساس بند 26 با توجه به نقض برخي تعهدات برجامي از سوي طرف مقابل، اقداماتي را انجام مي‌دهد و البته در صورت بي‌توجهي طرف‌هاي مقابل، اين روند مي‌تواند به خروج از برجام بينجامد. آغاز غني‌سازي 67/3 درصدي، عدم پايبندي ايران به ذخيره 300 كيلوگرمي، نصب سانتريفيوژها در فردو كه مي‌تواند از نسل اول و دوم و IR-4 باشد، توليد آب سنگين بيش از 130 تن و انبار آن در خاك كشور نه كشوري خارجي، توقف اجراي پروتكل الحاقي و دسترسي‌هاي اضافي، تحقيقات درباره سانتريفيوژهاي پيشرفته و غيره از جمله اقداماتي است كه مي‌تواند در ليست اقدامات احتمالي ايران در چارچوب كاهش تعهدات هسته‌اي‌اش قرار گيرد.

همچنين به گزارش روزنامه ايران، روز چهارشنبه هفته جاري برنامه‌هاي مرحله‌اي ايران براي انجام اقدامات متقابل در برابر خروج امريكا از برجام اعلام خواهد شد. منابع آگاه تأكيد كرده بودند كه برنامه‌هاي پيش‌بيني شده در چارچوب بندهاي 26 و 36 برجام بوده و فعلاً موضوع خروج از برجام مطرح نيست.كاهش جزئي و كلي برخي تعهدات ايران و آغاز بخشي از فعاليت‌هاي هسته‌اي كه انجام آن در چارچوب برجام متوقف شده بود، اولين گام ايران در واكنش به خروج امريكا از برجام و همچنين بدعهدي كشورهاي اروپايي در اجراي تعهدات‌شان است. مقام‌هاي اتحاديه اروپا به صورت غير رسمي در جريان تصميم ايران قرار گرفته‌اند.

به گزارش روزنامه شرق سيدحسين موسويان، ديپلمات پيشين ايران، در مقاله‌اي در ميدل‌ايست نوشت: با توجه به افزايش روزافزون تحريم‌ها و فشارها و با توجه به ضعف ساير قدرت‌هاي جهاني در انجام تعهدات برجامي خود، صبر ايران رو به اتمام است و دو گزينه در پيش‌رو دارد؛ اول: خروج تدريجي از برجام و دوم: خروج فوري و هم‌زمان از معاهده ان‌پي‌تي و برجام. معاون وزير خارجه ايران گفته كه از حمايت سياسي اروپا از برجام استقبال مي‌كنيم، اما اين براي حفظ برجام كافي نيست. قرار است سه‌شنبه كارشناسان ايران و كشورهاي 1+4 در بروكسل ديدار و تحريم‌هاي آمريكا را مورد بحث قرار دهند. بر اساس بند 26 و 36 برجام، آمريكا و اروپا متعهدند كه تحريم‌هاي مرتبط با هسته‌اي را برداشته و تحريم جديدي در اين زمينه اعمال نكنند، در غير اين صورت ايران مي‌تواند از تمام يا بخشي از برجام خارج شود. اين درست است كه ايران بايد اقدام متقابل متناسبي داشته باشد، اما گزينه خروج تدريجي از برجام موجب عواقب ذيل خواهد شد....گزينه دوم براي مقابله با اقدامات آمريكا اين است كه تهران در يادداشتي رسمي به شش كشور امضاكننده برجام، دبيركل سازمان ملل و مديركل آژانس ضمن دادن يك مهلت زماني كوتاه، اعلام كند چنانچه قدرت‌هاي جهاني به تعهدات برجامي خود عمل نكنند، ايران از معاهده ان‌پي‌تي و برجام به‌طور هم‌زمان خارج خواهد شد. آقاي ظريف، وزير خارجه ايران، گفت كه در مقابله با تحريم‌هاي آمريكا، گزينه‌هاي مختلف روي ميز ايران است كه خروج ايران از معاهده ان‌پي‌تي يكي از آنهاست. هر دو گزينه پرخطر خواهد بود. احتمال تقابل نظامي در هر دو گزينه وجود دارد.

** پيام اقدام متقابل ايران در برجام
به گزارش روزنامه آرمان، به نظر مي‌آيد مهم‌ترين پيام اين اقدام ابتدا به آمريكا است كه به مقامات اين كشور تاكيد كند ايران بناي عقب‌نشيني از مواضعش را ندارد و پيام ديگر به سه كشور اروپايي و چين و روسيه است كه صبر ايران در برابر مماشات و تاخير اين كشورها در پياده‌سازي مكانيسمي به منظور بهره‌برداري ايران از مزاياي اقتصادي برجام به سر آمده است.

** منافع برجام
روزنامه شرق در گزارشي با طرح سوالي مبني بر 'چرا خارج نمي‌شويم؟' نوشت:حتما از خودتان مي‌پرسيد چرا از توافق خارج نمي‌شويم؟ در جواب بايد ديد خروج از توافق به نفع ماست يا استمرار آن. تاكنون اين توافق براي ايران امنيت ايجاد كرده است؛ از زير يوغ فصلنامه‌هاي بند هفت كه ايران را ناقض امنيت جهاني معرفي مي‌كرد، خارج كرده و رابطه ايران با آژانس را كه سال‌ها درگير بحران بود، نجات داد همچنين بهبودي نسبي در رابطه ايران و اروپا ايجاد كرده است.
كارشناسي نوشته تصميم جديد ايران، حامل اين پيام به آنهاست كه فروپاشي برجام بيش از آنچه فكر مي‌كرديم به ما نزديك است. آنچه پيش‌رو است قطعا به برجام صدمه وارد مي‌كند، حالا ديگر توافقي دست‌خورده داريم كه هر كسي از گوشه‌اي به آن صدمه وارد كرده است و شايد در پايان اين راه، دوباره همه سانتريفيوژهاي خاموش روشن شود و همه تعليق‌ها برداشته شود و همه آنچه در صنعت هسته‌اي به دست آورديم به روزهاي شلوغ خود بازگردد كه اگر اين شود هم باكي نيست، در شرايط فعلي كشور ايران، گويا تنها اهرم فشار به‌دست‌آوردن امتياز همين پيشرفت‌هاي هسته‌اي است كه حتما روزي دوباره روي ميز مذاكره قرار خواهد گرفت.

روزنامه اعتماد نيز در بخشي از يادداشت منتشر شده خود به منافع اقتصادي، حقوقي و سياسي برجام پرداخت و نوشت: منافع اقتصادي: برجام به دنبال رفع محدوديت ناشي از تحريم‌هاي مالي، بانكي، بيمه‌اي، موشكي و كشتيراني شوراي امنيت سازمان ملل متحد از يك طرف و افزون بر آن رفع تحريم‌هاي يك‌جانبه امريكا و اروپا در حوزه‌هاي نفتي و هواپيمايي است. روشن است با خروج غيرقانوني امريكا بسياري از منافع اقتصادي ناشي از رفع تحريم‌هاي يك‌جانبه امريكا تقليل يافته است. با اين حال به دو دليل، برجام همچنان داراي منافع اقتصادي است؛ اول آنكه همچنان امتيازات ناشي از رفع تحريم‌هاي شوراي امنيت مانند كشتيراني، بيمه و موشكي پابرجاست. ثانيا اقدامات يك‌جانبه دولت امريكا استقلال و حاكميت ساير دولت‌ها را نشانه رفته و بديهي است امريكا همدلي اين دولت‌ها را در اجراي تحريم‌هاي يك‌جانبه خود ندارد؛ چيزي كه قبل از برجام در بالاترين ميزان خود وجود داشت.
منافع حقوقي: قطعنامه‌هاي سابق شوراي امنيت فعاليت اتمي ايران و به ويژه بخش غني‌سازي آن را مغاير حقوق بين‌الملل اعلام مي‌كردند، زيرا قطعنامه‌هاي شوراي حكام آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و قطعنامه‌هاي خود شورا به كرات خواهان توقف فوري غني‌سازي از سوي ايران شده بودند. برجام، با شناسايي حق غني‌سازي با دو محدوديت موقتي در زمان و درصد غني‌سازي، براي هميشه به اين معضل پايان داده است. منافع سياسي برجام: بزرگ‌ترين منفعت سياسي و راهبردي برجام، بسترسازي براي بازگشت ايران به جامعه بين‌المللي بود كه متاسفانه قرباني كشمكش‌هاي جناح‌هاي رقيب در ايران شد. ...با بررسي منافع سه‌گانه فوق روشن مي‌شود كه با وجود كاهش قابل ملاحظه منافع اقتصادي برجام، ساير منافع آن همچنان باقي است. از اين‌رو تداوم عضويت در برجام جز در صورت رخداد جنگي «تمام‌عيار» عليه كشور، اعاده تحريم‌هاي شوراي امنيت با بدعهدي ساير طرف‌هاي برجام و حركت رقباي منطقه‌اي ايران به سوي سلاح هسته‌اي همچنان به منفعت كشور به نظر مي‌رسد. به هر حال در صورت انكار اين منافع، اين سوال مطرح خواهد شد كه در مقطع كنوني چه منفعتي در خروج يا كاهش تعهدات برجامي ايران متصور است؟

** عواقب خروج ايران از برجام
روزنامه شرق در مطلبي به 'عواقب مهم خروج از برجام' اشاره كرد و نوش: به فرض خروج كامل ايران از برجام، آمريكا سعي خواهد كرد شش قطع‌نامه ماقبل قطع‌نامه 2231 را كه شامل تحريم‌هاي اجماعي قدرت‌هاي جهاني عليه ايران است، احيا و براي تعليق غني‌سازي و آب سنگين ايران تلاش كند.
در غياب قطع‌نامه 2231، محور آمريكا- اسرائيل تلاش خواهند كرد كه كليت برنامه هسته‌اي ايران در قالب فصل هفت منشور سازمان ملل، به‌عنوان تهديد صلح و امنيت جهاني قلمداد شود.
چون ايران عضو معاهده ان‌پي‌تي است، آمريكا از اين معاهده به‌عنوان ابزار استفاده و تلاش خواهد كرد از طريق آژانس بين‌المللي، فشارهاي سنگيني براي بازرسي‌هاي غيرمعمول به ايران تحميل شود. چنانچه ايران با بازرسي‌هاي مذكور مخالفت كند، آمريكا ادعاهاي پوچ نتانياهو، نخست‌وزير اسرائيل، را تبديل به دستور كار آژانس كرده و تهران را متهم به تلاش براي ساخت بمب هسته‌اي خواهد كرد.
چهارم: با خروج از برجام، آمريكا سعي خواهد كرد كه ساير قدرت‌هاي جهاني را قانع كند كه ايران معاهده ان‌پي‌تي را نقض كرده است، بنابراين اين سناريو يك برد براي «تيم چهارنفره B» خواهد بود.

سيد محمد علي حسيني در ستون سرمقال روزنامه اعتماد نوشت: خروج از برجام را در شرايط كنوني به مصلحت نمي‌دانم و معتقدم برداشتن اين قدم در حال حاضر بيش از آنكه به‌ نفع ما باشد، به نفع دونالد ترامپ و همفكران و همراهان اوست. هنوز ظرفيت لازم براي رايزني‌هاي سياسي و توجيه افكار عمومي داخلي و خارجي براي انجام چنين اقدامي به حد اشباع نرسيده و شايد نزديك هم نشده باشد.

** گفت‌وگوي برجامي ظريف با لاوروف در مسكو
به گزارش روزنامه شرق، وزير امور خارجه شب گذشته در رأس هيئتي بلندپايه و با هدف رايزني درباره آخرين وضعيت روابط دوجانبه، جديدترين تحولات منطقه‌اي و موضوعات روز بين‌المللي، با همتاي روس خود عازم پايتخت فدراسيون روسيه شد. محمدجواد ظريف در ملاقات با سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه، مسائل دوجانبه، برجام و ساير مسائل منطقه‌اي و بين‌المللي را به بحث و بررسي خواهد گذاشت. تمديد برنامه همكاري‌هاي وزارتخانه‌هاي امور خارجه ايران و روسيه و نيز امضاي تفاهم‌نامه در زمينه تسهيلات ورودي و اقامتي براي اعضاي خدمه پروازي شركت‌هاي هواپيمايي دو كشور نيز از ديگر موضوعات محل بحث در ديدار وزراي خارجه ايران و روسيه خواهد بود.

اعتماد نيز نوشت: محمدجواد ظريف روز چهارشنبه را در مسكو مي‌گذراند و پيش‌بيني مي‌شود كه بخش مهمي از رايزني‌هاي وي با همتاي روس به مسائل برجامي اختصاص پيدا كند.

** پيشنهاداتي جهت واكنش متقابل ايران
در بخشي از ستون سرمقاله روزنامه اعتماد مي خوانيم: قطعا بايد واكنش مناسبي در قبال رفتار ظالمانه و رويه قلدرمآبانه دولت امريكا داشته باشيم. اين واكنش دست‌كم بايد داراي سه مزيت باشد؛ اول، تامين‌كننده منافع و مصالح كشور باشد. دوم، طرف امريكايي و همراهان منطقه‌اي آن را در ادامه مسير با شك و ترديدهاي جدي مواجه سازد. سوم، طرف اروپايي را هوشيار كند كه ادامه رفتار و رويه غيرمسوولانه و به‌واقع بي‌خاصيت آنان در قبال برجام براي ايران غيرقابل پذيرش و تحمل است.

در بخشي از يادداشت منتشر شده در روزنامه اعتماد آمده است: تداوم عضويت ايران در برجام و به تبع ايفاي تعهدات آن و همچنين خروج از آن، مستلزم تحليل منافع و هزينه‌هاي برجام براي كشور است. بديهي است كه هر گونه تصميم به خروج يا كاهش تعهدات برجامي كشور اولا بايد با نظرداشت تحليل اقتصادي فوق و ثانيا از طرق سازوكار پيش‌بيني شده در ماده 36 برجام انجام شود تا ايران به نوبه خود ناقض برجام شناخته نشود، زيرا برجام حق اقدام متقابل را براي طرفين شناسايي كرده است.

** احتمال بازگشت تحريم ها با توقف بخش هايي از برجام
به گزارش فرارو، فرانسه هشدار داد؛ توقف بخش‌هايي از برجام منجر به بازگشت تحريم‌هاي ايران مي‌شود. فرانسه روز سه‌شنبه هشدار داد در صورتي كه ايران اجراي بخش‌هايي از توافق هسته‌اي را متوقف كند، مجبور خواهيم بود كه تحريم‌هايي را عليه تهران اعمال كنيم. يك مقام فرانسوي روز سه‌شنبه گفت در صورتي كه ايران توافق هسته‌اي را نقض كند اروپا آماده باز اعمال تحريم‌ها خواهد بود. به گزارش رويترز، وي افزود: «ما نمي‌خواهيم كه تهران فردا اقداماتي را اعلام كند كه توافق هسته‌اي را نقض مي‌كند چون در اين حالت ما اروپايي‌ها مجبور خواهيم بود بر اساس شرايط توافق، به باز اعمال تحريم‌ها بپردازيم.»
** تاثير برجام بر فروش نفت
عباس ملكي، ديپلمات با‌سابقه‌اي عضو تيم مذاكره‌كننده قطع‌نامه 598 بوده و از نخستين مذاكره‌كنندگان ايران در ماجراي درياي خزر، در گفت و گو با روزنامه شرق در پاسخ به سوالي مبني بر ' فروش نفت ايران قبل و بعد از برجام و اكنون كه تحريم‌ها بازگشته، چه سيري داشته است؟' گفت: من آن چيزي را كه اطلاع دارم، مي‌گويم: فروش در آخرين نقطه قبل از برجام يك‌ونيم ميليون بشكه در روز بود. در آخرين نقطه قبل از تحريم‌هاي جديد به دوونيم ميليون بشكه رسيد. الان نمي‌دانم فروش چقدر است اما طيفي كه گفته مي‌شود، از 400 بشكه هست تا يك‌ونيم ميليون بشكه. حدس من اين است كه الان چيزي حدود يك ميليون بشكه صادرات داريم. بلومبرگ گفته ايران در شش ماه گذشته يك‌ميليون‌و 280 هزار بشكه در روز به‌طور متوسط صادر كرده است.

رسانه هاي اصولگرا
...........................
** نامه رييس جمهوري به سران 5 كشور
به گزارش روزنامه جوان، ايران امروز رسماً تجديدنظر در برجام را اعلام مي‌كند و نامه‌هاي روحاني به سران پنج كشور انگليس، فرانسه، آلمان، چين و روسيه هم امروز با پيك رسمي ارسال خواهد شد.

وطن امروز: بر اساس برخي گزارش‌‌هاي منتشر شده، حسن روحاني امروز چهارشنبه [يا فردا پنجشنبه] اعلام مي‌كند ايران بخش‌‌‌هايي از تعهدات هسته‌اي خود در برجام را لغو خواهد كرد. بر اساس اين گزارش، ايران در سالگرد خروج آمريكا از برجام، بر اساس بندهاي 26 و 36 توافق هسته‌‌‌اي، به خروج آمريكا از برجام پاسخ متقابل خواهد داد.

** گمانه زني از اقدام ايران
وطن امروز در گزارشي با طرح سوالي مبني بر 'اولين اقدام ايران در پاسخ متقابل برجامي به خروج آمريكا از توافق هسته‌اي و عمل نكردن اروپا به تعهداتش چيست؟' نوشت: غني‌‌سازي 20 درصد را آغاز كنيد.
در اين مطلب آمده است: پيش‌بيني‌ها بيشتر مربوط به موضوع تامين سوخت مورد نياز برنامه هسته‌اي كشور است. به عبارت دقيق‌تر، ايران مي‌تواند نخستين گام براي لغو تعهدات برجامي خود را از موضوع غني‌‌سازي آغاز كند.... موضوع غني‌‌سازي در سطح 20 درصد به عنوان نخستين پاسخ ايران به خروج آمريكا از برجام و عدم اجراي تعهدات اروپا، از آن جهت قابل تحقق است و گمانه آن تقويت مي‌شود كه پيش از اين رئيس سازمان انرژي اتمي كشورمان درباره طراحي سوخت مدرن 20 درصد مطالبي را مطرح كرده بود.... اينكه ايران در نخستين پاسخ بايد سراغ غني‌‌سازي 20 درصد برود، موضوعي است كه به غير از كارشناسان، مورد قبول و مطالبه نمايندگان مجلس در كميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي نيز هست. علاءالدين بروجردي، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي درباره مقياس پاسخ ايران به خروج آمريكا از برجام، اظهار داشت: «معتقدم با توجه به خروج آمريكا از برجام، اعمال مكرر و فزاينده تحريم‌ها و نمره ضعيف اروپا در عمل به تعهدات برجامي، غني‌‌سازي اورانيوم جداي از دانش فني كه ما در اختيار داريم يك تجارت جهاني محسوب مي‌شود و بسياري از كشورها به آن نياز دارند. همانطور كه ما زماني براي فعال نگه داشتن رآكتور تهران نياز داشتيم اورانيوم 20 درصد غني‌شده را وارد كنيم.

** نقد عملكرد دولتمردان در برجام
'يك سال پس از مرگ برجام آمريكا رفت ما مانديم و خسارت محض' عنواني است كه روزنامه كيهان در تيتر نخست خود به كار برده است. در بخشي از اين گزارش كيهان مي خوانيم: اروپا علي رغم خروج آمريكا و تعلل در انجام تعهدات خود، به ايران توصيه مي‌كنند كه در برجام بماند! دولت اما همچنان بر حفظ برجام پافشاري مي‌كند! كار به جايي رسيد كه اروپا برخي ديپلمات‌هاي ايراني را به بهانه‌هاي واهي اخراج يا بازداشت كرد. اسب سركش گستاخي و تحريم در سايه مسامحه دولت همچنان مي‌تازد. آمريكا روز شنبه باز هم ايران را در حوزه هسته‌اي تحريم كرد. اروپا هم ابراز تأسف! يكي از علل اصلي افزايش تحريم‌ها در پسابرجام، همين رويكرد منفعلانه دولت در قبال سيل نقض توافق‌ هسته‌اي بوده است. رسانه‌هاي غربي هم تشديد فشارهاي اقتصادي به ايران را نتيجه عدم واكنش تهران در پاسخ به تحريم‌هاي قبلي و جسور شدن آمريكا به واسطه انفعال ايران توصيف مي‌كنند. دولت و برجام گويا به دو يار جدا نشدني تبديل شده‌اند. رويه غلط دولت فرصت‌هاي بسياري را هدر داد و خسارات سنگيني به كشور وارد كرد. دولت بايد پاسخ دهد قرباني كردن منافع ملي پاي متاع سياسي تا كي ادامه مي‌يابد؟ معطل ماندن اجراي سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي پيامد همين رويكرد بوده است.

در بخشي از گزارش منتشر شده در روزنامه وطن امروز مي خوانيم: موگريني اخيرا اعلام كرده است اتحاديه اروپايي اعتبار تخصيص داده شده به ساختار نامرئي و نامتوازن «INSTEX» را افزايش خواهد داد! همان‌گونه كه مشاهده مي‌شود سران اروپايي بار ديگر «INSTEX» را به دستمايه‌اي براي «مهار ايران» و «استمرار بازي خود در زمين دولت ترامپ» تبديل كرده‌‌‌اند. به عبارت بهتر، آنها ساختار قطره‌چكاني‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، حداقلي و غيركاربردي INSTEX را به‌مثابه اهرمي براي جلوگيري از افشاگري دستگاه ديپلماسي كشورمان عليه فعاليت‌هاي ضدايراني مشترك «اروپا- آمريكا» قلمداد مي‌كنند. بر اين اساس آيا زمان آن نرسيده است وزارت امور خارجه كشورمان با صراحت و جرأت كامل، مختصات و جزئيات همراهي اتحاديه اروپايي با دولت ترامپ را در مواجهه با برجام و ديگر مواردي كه به ملت ايران مربوط مي‌شود، تشريح كند؟ آيا تاريخ مصرف دل بستن به اختلافات كلامي و موضع‌گيري‌‌هاي ظاهري تروئيكاي اروپا در قبال كاخ سفيد به پايان نرسيده است؟ آيا فرصت يك‌ساله ما به اتحاديه اروپايي براي احياي توافق هسته‌اي كافي نبود؟

** نقد برجام
كيهان در ستون گفت و شنود خود مطلبي با عنوان 'ارثيه برجام!' نوشت: امروز 18 ارديبهشت و اولين سالگرد درگذشت برجام است! ...خدا نيامرزدش و آتش به گورش ببارد كه چه بلاهايي به سر ملت آورد!...يك سال پيش در اين روز ترامپ از برجام خارج شد ولي برجام كه هنوز است!...آمريكا كه خارج شده و اروپا هم كه حاضر نيست به تعهداتش عمل كند، پس ديگر از برجام چه مانده است؟!...اختيار داريد! امتيازاتي كه داده‌ايم باد هوا شده و تعهداتمان هم به صورت يك‌جانبه باقي است!...بيخود نبود كه ترامپ، اول از اروپا تعهد گرفت نگذارند ايران از برجام خارج شود و بعد آمريكا را از برجام خارج كرد!...برجام وقتي زنده بود خسارت محض بود. حالا كه مرده برايمان چه دارد؟!

** نقش اروپا در برجام
' ردپاي اتحاديه اروپايي در بيانيه ضدبرجامي آمريكا؛ جبران مي‌كنيم خانم موگريني!' عنوان گزارشي است كه در وطن امروز منتشر شده است. در بخشي از اين مطلب آمده است: اخيرا وزارت خارجه ايالات ‌متحده آمريكا بر اساس بيانيه‌اي كه در سايت اين وزارتخانه قرار گرفته، محدوديت‌هاي تازه‌اي را عليه فعاليت‌هاي هسته‌اي كشورمان اعمال كرده است. با وجود مغايرت كامل و مطلق بيانيه اخير وزارت خارجه آمريكا با متن برجام، «فدريكا موگريني»، مسؤول سياست خارجي اتحاديه اروپايي و مسؤول كميته مشترك توافق هسته‌اي‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، بدون آنكه كمترين اشاره‌اي نسبت به بيانيه اخير «مايك پمپئو» كند صرفا پايبندي جمهوري اسلامي ايران نسبت به برجام را تاييد و نسبت به عدم تمديد معافيت‌هاي نفتي كشورمان توسط دولت ترامپ ابراز تاسف(!) و نگراني كرده است!
اتحاديه اروپايي نه‌تنها كمترين مخالفتي با بيانيه اخير وزارت خارجه آمريكا ندارد، بلكه ماموريت داشته است زمينه‌‌سازي لازم را درباره صدور آن انجام دهد.

روزنامه جوان: ايران امروز رسماً تجديدنظر در برجام را اعلام مي‌كند و نامه‌هاي روحاني به سران پنج كشور انگليس، فرانسه، آلمان، چين و روسيه هم امروز با پيك رسمي ارسال خواهد شد. اما اروپا نيز پس از يك سكوت 24 ساعته، ديشب دوباره «پليس بد» خود را قدقدكنان به ميدان فرستاد تا پيام فرانسه به ايران اين باشد كه اگر اجراي بخشي از برجام را متوقف كنيد، ما تحريم‌هاي بيشتري عليه شما اجرا خواهيم كرد. اين اوج وقاحت قوم بي قانون اروپايي است كه حتي وقتي ايران تأكيد مي‌كند قصد دارد بند‌هايي از خود برجام را اجرا كند و اقدام ايران در چارچوب برجام است، تهديد به تحريم بيشتر مي‌كند و از خود نمي‌پرسد كه بيشتر از آنچه كه هست، ديگر چه؟! اروپا نه نفتي از ايران مي‌خرد، نه عمليات بانكي با ايران دارد و نه هيچ شركتي از اروپا در ايران است، با اين حال تهديد بوالهوسانه خروس فرانسه نشان مي‌دهد كه آن‌ها حتي به برجامي كه قرار بود برنامه جامع اقدام مشترك باشد، از همان ابتدا اعتقادي نداشتند و اين يك بازي سرمستانه بيش نبود.

** پيام اقدام متقابل ايران در برجام
روزنامه جوان: به گمان آنچه اكنون ايران به عنوان تجديد نظر در اجراي بخشي از برجام انجام خواهد داد، اگرچه اقدامي جزئي و بخشي است، اما حاوي پيامي روشن براي غرب است كه ايران نه قرار است مادام‌العمر پايبند معاهده‌اي يك‌طرفه باشد و نه آنطور كه برخي غربي‌ها گمانه مي‌زنند، ايران در برابر خروج رسمي امريكا از برجام و خروج عملي اروپا از برجام دست و پا بسته نيست، هرچند عقلانيت و صداقت ايران ممكن است آن‌ها را به اين خطا انداخته باشد.

** سخنان رييس جمهور در هيات وزيران
صراط نيوز در مطلبي به سخنان امروز رييس جمهوري در جلسه هيات وزيران پرداخت و عنوان 'فروش كيك زرد و آب سنگين از امروز متوقف مي‌شود/مهلت 60 روزه به طرف مقابل/ ما آماده مذاكره هستيم' را برگزيد. به گزارش اين تارنما، رئيس جمهور تصريح كرد: امروز ما به سران 5 كشور اعلام كرديم كه از دو اقدامي كه تاكنون انجام مي‌داديم صرفنظر خواهيم كرد. حجت‌الاسلام حسن روحاني رئيس جمهور صبح امروز چهارشنبه 18 ارديبهشت در جلسه هيأت وزيران طي سخناني با اشاره به تصميم ايران مبني بر توقف برخي تعهدات خود ذيل برجام گفت: طبق تصميم شوراي عالي امنيت ملي، امروز از طرف من 5 نامه به سران 5 كشور باقي‌مانده در برجام ارسال شد.

همچنين مشرق نيوز در مطلبي به اين موضوع پرداخت و زير عنوان 'از امروز نه اورانيوم غني شده را مي‌فروشيم، نه آب سنگين‌مان را/ پرونده ايران را به شوراي امنيت برگردانند با اقدام بسيار قاطع روبرو مي شوند/ هيچ‌گاه تسليم قلدري نشديم و نخواهيم شد' نوشت: رئيس جمهور تصريح كرد: امروز ما به سران 5 كشور اعلام كرديم كه از دو اقدامي كه تاكنون انجام مي‌داديم صرفنظر خواهيم كرد.
پژوهشم**3211**1732
۰ نفر