به گزارش ایرنا، هر چند هر گونه خرید و فروش و مصرف مشروبات الكلی بر مبنای آموزه های شرع مقدس و قوانین موضوعه كشورمان حرام و ممنوع است، اما در سال های اخیر اخبار متعددی از مرگ و میر و معلولیت ناشی از مصرف مشروبات الكلی تقلبی و دست ساز در رسانه ها منتشر و افكار عمومی را پریشان كرده است.
همین چند وقت پیش بود كه مسمومیت بیش از 100 نفر بر اثر مشروبات الكلی دست ساز و تقلبی در یكی از شهرستان های آذربایجان شرقی خبرساز شد و مجموعه نظام درمانی استان را به مدت چندین روز درگیر خود كرد.
هر چند در سال های اخیر اقدامات سیاسی، امنیتی و انتظامی خوبی برای كنترل ورود و قاچاق مشروبات الكلی از برخی كشورهای همسایه به عمل آمده است، اما به نظر می رسد نگاه امنیتی و قضایی صرف به عنوان راهكار جلوگیری از گسترش مصرف مشروبات الكلی جوابگو نیست و باید برای عبور از تهدیدهای این وضعیت، راهكارهای دیگری مانند افزایش همكاری بین بخشی، تدوین برنامهی راهبردی، بومی سازی فعالیت ها و تدوین سند پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی را مدنظر قرار داد.
اهمیت مقابله با گسترش مصرف مشروبات الكلی به ویژه زمانی واضح تر می شود كه بدانیم بر اساس آمار منتشر شده، بازه سنی بیشترین مصرف كنندگان آن 30 تا 39 است؛ به عبارت دیگر نیروی انسانی فعال و جوان كشور درگیر معضل استفاده از این مایع خانمانسوز هستند.
** زنگ خطر گسترش مصرف مشروبالت الكلی به صدا درآمده است
مدیر گروه سلامت روان، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد مركز بهداشت آذربایجان شرقی گفت: شیوع وابستگی به مصرف مشروبات الكلی در جمعیت عمومی بالای 15 سال جهان حدود 2.3 درصد است؛ همچنین الكل عامل مرگ و میر سه میلیون و 300 هزار نفر در جهان بوده و در پنج كشور جهان، بیش از 30 درصد مرگ و میرها ناشی از اختلالات مصرف الكل بوده است.
وهاب اصل رحیمی بیان كرد: زیان ناشی از مصرف الكل شامل یك بیماری خاص نیست بلكه مجموعهای از مشكلات اجتماعی، پزشكی و سلامت، اقتصادی و سوانح و انواع خشونتها را نیز در برمیگیرد.
وی یادآوری كرد: براساس شیوع شناسی در سال 92، شایعترین سن مصرف الكل در كشور در بازه سنی 18 تا 30 سال بوده و شیوع مصرف مستمر الكل در سال گذشته 830 نفر در هر 100 هزار نفر جمعیت گزارش شده است.
مدیر گروه سلامت روان، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد مركز بهداشت آذربایجان شرقی با بیان اینكه با موضوع بسیار جدی مصرف مشروبات الكلی در كشور مواجه هستیم، گفت: هر سال افراد زیادی جان خود را در اثر مصرف مشروبات الكلی تقلبی و دست ساز از دست میدهند و در كشور ما نیز این موضوع به دلیل عدم دسترسی قانونی به منابع تامین مشروبات الكلی بسیار جدی است و از راههای غیر استاندارد تامین میشود.
وی هشدار داد: در تمامی مشروبات الكلی دست ساز مقدار قابل توجهی متانول وجود دارد كه این مواد برای انسان بسیار خطرناك است.
اصل رحیمی با بیان اینكه در پایان سال 97، طی یك ماه 141 نفر در شهرستان اهر با متانول مسموم شدند، بیان كرد: از این تعداد 65 نفر دیالیز شدند، چهار نفر در كما به سر برده، 2 نفر فوتی و 2 نفر نیز بر اثر مصرف الكل نابینا شدند.
وی تشریح كرد: براساس آمار نوروز 98، 330 نفر به دلیل مصرف مشروبات الكلی تقلبی به مراكز سلامت استان مراجعه كردند كه از این تعداد 151 نفر دیالیز شده و هشت نفر دچار عوارض بینایی و 13 نفر فوتی گزارش شده است.
وی با بیان اینكه زنگ خطر مصرف مشروبات الكلی در آذربایجان شرقی به صدا درآمده است، گفت: سند پیشگیری مسیر صحیح برای مقابله با این مشكل را ترسیم كرده است كه با عمل به آن میتوان نتایج مطلوبی به دست آورد.
رحیمی ادامه داد: كمیته پیشگیری و مبارزه با مصرف مشروبات الكلی باید بسترسازی لازم را ایجاد كند، این كمیته متولی اصلی حوزه پیشگیری و كاهش آسیب ها و بازتوانی مصرف الكل است.
وی با بیان اینكه اكنون حدود 56 درصد جمعیت استان در سه حوزه درگیری با الكل، مواد مخدر و سیگار غربالگری شدهاند، گفت: از این تعداد 3.7 درصد افراد مشكوك و درگیر با مواد شناسایی شده و به روانشناس و پزشك ارجاع داده شدهاند.
**میانگین سنی فوتیهای ناشی از مصرف الكل 30 تا 39 سال است
مدیركل پزشكی قانونی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینكه میانگین سنی فوتیهای ناشی از مصرف الكل در استان 30 تا 39 سال است، گفت: افراد دارای تحصیلات ابتدایی در استان، بیشترین میزان فوتی را در اثر مصرف مشروبات الكلی به خود اختصاص دادهاند.
آرتین كمالی با بیان اینكه بیشترین مشكل در بحث مصرف مشروبات الكلی و فوتیهای آن، عدم آگاهی و ترس از موارد قانونی است، اظهار كرد: اكثر مسموم شدگان ناشی از مصرف الكل به دلیل ترس از پیگیری قانونی به بیمارستان دیر مراجعه میكنند.
وی ادامه داد: متاسفانه مراجعه دیرهنگام مسموم شدگان ناشی از مصرف الكل به بیمارستان به دلیل ترس از قانون، موجب فوت یا نابینایی آنها میشود.
مدیركل پزشكی قانونی آذربایجان شرقی افزود: اتانول عوارض خود را در مسموم شدگان سریع و به صورت حاد نشان میدهد، ولی متانول در بروز عوارض حدود 48 یا 72 ساعت تاخیر دارد و اكثرا عوارض خود را در بدن فرد با مشكلات گوارشی نشان میدهد.
**كمیته استانی پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی در استان فعال شود
مدیركل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان شرقی نیز با تاكید بر ضرورت فعال شدن كمیته استانی پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی در استان، گفت: افزایش تعامل، همكاری بین بخشی، تدوین برنامه راهبردی، بومی سازی فعالیت ها و تدوین سند پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی در استان باید مورد توجه جدی و عملی قرار گیرد.
علی بدرشكوهی افزود: براساس سند ملی پیشگیری، مقابله، كاهش آسیب و بازتوانی مصرف الكل، آیین نامهای تدوین و وظایف سازمانی برای كمیتهی پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی ابلاغ شده است.
وی با اشاره به اهمیت مقابله با مصرف مشروبات الكلی در آذربایجان شرقی گفت: بحث مبارزه با قاچاق، تولید، نگهداری،توزیع، خرید و فروش، مصرف الكل و همچنین درمان اعتیاد به مصرف الكل و اقدام به مداخلات موثر آموزشی، فرهنگی و تبلیغی در آیین نامه سند ملی جزء وظایف ذاتی این كمیته بیان شده است، لذا برای تحقق عملی این ماموریت خطیر باید گام های موثرتری برداریم.
مدیركل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان شرقی با تاكید بر این كه متاسفانه روند مصرف مشروبات الكلی در سطح كلان، وضعیت مناسبی را نشان نمیدهد، گفت: باید در جلسات تخصصی این موضوع را به طور مبسوط و مشروح مورد آسیب شناسی قرار داد تا راهكارهای منطقی و عملیاتی برای مقابله با آن ارائه كنیم.
وی با اشاره به نقش ارزنده رسانهها در ایجاد حساسیت مورد لزوم و تولید محتوای اثرگذار در امر پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی در سطح جامعه توام با نشان دادن آثار مخرب و ویرانگر آن، گفت: با بهرهگیری صحیح از نهاد خانواده میتوان برای مقابله جدی با این آسیب گام های استوارتری برداشت.
بدرشكوهی تاكید كرد: برای مقابله با مصرف مشروبات الكلی باید به موضوعاتی از قبیل سیاست گذاری در استراتژی، برنامه ریزی در الویت ها، ایجاد هماهنگی در انجام ماموریتها و نهایتا ارزیابی عملكرد دستگاهها در این حوزه توجه كافی شود.
وی با بیان اینكه در بحث مبارزه با مصرف مشروبات الكلی نتوانستهایم ظرفیتسازی كنیم، گفت: متاسفانه نتوانستیم در این موضوع هم راستا عمل كنیم و بیشتراقدامات به صورت جزیرهای در این حوزه انجام شده است كه معتقدم حركت هم راستا و هم افزایی تمامی دستگاهها میتواند در حل این آسیب بسیار راهگشا باشد.
وی ادامه داد: استفاده از ظرفیت «سمن»ها و گروههای مرجع و متخصصان دانشگاهی برای مواجهه منطقی جهت پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی و فرایند درمان اعتیاد به آن بایستی در اولویت كاری این كمیته قرار بگیرد.
مدیركل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان شرقی بر لزوم هم افزایی تمامی دستگاهها در راستای مبارزه با مصرف مشروبات الكلی در استان تاكید كرد و گفت: امیدوارم با اتخاذ تمهیدات عملی و همكاری تمامی دستگاهها در این راستا نتایج مطلوبی كسب كنیم.
وی با بیان اینكه مطابق آیین نامه اجرایی سند ملی پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی، مسئولیت دبیرخانه اجرای این موضوع، برعهده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی تبریز است، گفت: در كمیته ملی پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی، حدود 20 سازمان متولی تعیین شده و ما متناظر آن موضوع را به دستگاههای مربوطه در سطح استان اعلام كردیم.
وی با بیان اینكه سند ملی پیشگیری، ماموریت تمامی دستگاههای اجرایی را در راستای مبارزه با مصرف مشروبات الكلی به خوبی مشخص كرده است، گفت: سند ملی پیشگیری و آیین نامه مربوط به این موضوع مسئولیت خطیر دستگاهها را به روشنی تبیین و ابلاغ كرده است.
بدرشكوهی ضمن با اهمیت و ضروری دانستن تحقق عملی سند استانی پیشگیری از مصرف مشروبات الكلی، بیان كرد: در بحث پیشگیری از آسیبهای پنج گانه اجتماعی ما بیش از هر اقدامی نیاز به همراهی، هم افزایی و تعامل بیش از پیش دستگاهها داریم.
** مصرف مشروبات الكلی دست ساز و تقلبی در استان گسترش یافته است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی تبریز نیز گفت: متاسفانه طی سالهای اخیر مصرف الكل به ویژه مشروبات الكلی دست ساز و تقلبی در استان ما نیز گسترش یافته و نیاز است با مشاركت و سیاستگذاری، اقدامات جدی برای مقابله با این مشكل انجام شود.
عباسعلی درستی اظهار كرد: مصرف الكل یكی از مشكلات جدی حوزه سلامت در جهان محسوب میشود و كشور ما نیز مستثنی از این موضوع نیست.
وی اضافه كرد: معتقدم لازمه مبارزه با این مشكل، توجه مسئولان به نحوه سیاستگذاری در این حوزه است.
518
تبریز- ایرنا- گسترش مصرف مشروبات الكلی به ویژه از نوع دست ساز و تقلبی و خسارات جانی و مالی آن بر جامعه، پدیده شومی است كه كارشناسان معتقدند مقابله با آن در گروی آسیب شناسی، سیاستگذاری های واقع بینانه و اصولی و فرهنگ سازی و پرهیز از هر گونه پنهانكاری است.