ارتش و دولت سوریه از اواسط سال گذشته (1397) عزم خود را برای آزاد سازی استان ادلب جزم كرده بودند ولی به دلیل مخالفت های روس ها و ترك ها این امر تاكنون محقق نشده بود تا این كه در هجدهم اردیبهشت بالاخره عملیات آزادسازی ادلب به عنوان آخرین پایگاه گروه های ترورییستی توسط ارتش سوریه آغاز شد.
از حضور گروه های تروریستی - تكفیری در استان ادلب (در شمال غرب سوریه) نزدیك به چهار سال می گذرد و قرار بوده عملیات آزادسازی این استان به عنوان آخرین پایگاه تروریست ها در آبان ماه سال گذشته انجام شود كه مخالفت روس ها و ترك ها موجب شد تا این عملیات با تاخیر چند ماهه انجام شود و عملا كار مبارزه با تروریسم در سوریه به همین دلیل به اتمام نرسد.
شرایط در استان ادلب و دو استان همجوار آن یعنی حلب و حماه در ماه های اخیر و با حملات گروه تروریستی موسوم به 'تحریر الشام' بغرنج شده است، چرا كه تروریست ها در این مدت بارها مناطق مسكونی این دو استان را هدف قرار داده و یا به مواضع ارتش سوریه حمله كرده اند.
شرایط استان ادلب و استان های همجوار آن به دلیل حملات تروریست ها از حد گذشته به میزانی كه روس ها نیز از این قضیه ناخرسند شده اند؛ در عین حال تسلیح و بازسازی گروه های تروریستی در استان ادلب نیز موجبات نگرانی نیروهای روس را فراهم كرده به حدی كه وزارت خارجه این كشور در ششم اردیبهشت ماه از تلاشهای گروه تروریستی تحریر الشام (جبهه النصره سابق) برای بازسازی خود در منطقه كاهش تنش در ادلب هشدار داد.
از قرار معلوم ارتش سوریه به دنبال ادامه عملیات خود برای آزادسازی و پاكسازی استان ادلب، شمال استان حماه و غرب حلب از دست تروریست ها می باشد و در این راه موافقت و حمایت مقامات سیاسی دمشق را نیز به طور كامل كسب كرده است.
«عماد خمیس» نخستوزیر سوریه، روز یك شنبه طی سخنرانی در پارلمان این كشور با تاكید بر ادامه عملیات آزادسازی ادلب گفت: «عملیات آزادسازی استان ادلب با همت نیروهای مسلحمان آغاز شده و هیچ دیوار و پردهای مانع آن نخواهد شد؛ هر چند بازیهای غرب و یا گروههای تكفیریِ عامل آن در این استان زیاد است ولی در نهایت نور به ادلب راه پیدا خواهد كرد... همانگونه كه وضعیت در مناطق خارج از كنترل دولت در شرق كشور نیز اینگونه خواهد شد.»
به گزارش سوریا نیوز، خمیس همچنین افزود: «سوریه برای مقابله با استعمار غرب به سركردگی ایالات متحده آمریكا وارد جنگ اقتصادی جدیدی شده و هدف دمشق در این جنگ در هم شكستن محاصره آمریكا است كه با هدف فشار اقتصادی بر سوریه و تحریك مردم كشور علیه دولت صورت میگیرد، بهویژه اینكه نشانههایی از بهبود وضعیت اقتصادی، با فعالیت دوباره صدها كارگاه و كارخانه تولیدی و نیز بهبود تدریجی صادرات سوریه آشكار شده است.»
وی در در عین حال عملیات علیه تروریست ها را هم راستا با مقابله با اقدامات آمریكا علیه سوریه دانست و گفت: «مقابله با محاصره آمریكا و همپیمانانش، در نوع خود جنگی است كه اقدامات غیر متعارفی را برای تامین نیازهای وارداتی و غیر وارداتی كشور میطلبد و نیازمند آن است كه درخصوص شیوهها و راهكارهای سرمایهگذاری و بهرهبرداری از منابع بازنگری كلی انجام شود. دولت نیز از چند ماه قبل با توجه به باورهایش به توانمندیهای موسسات و مردم خود در عبور از این مرحله و موفقیت در فائق آمدن بر پیامدهای محاصره، تلاشهایی در این زمینه انجام میدهد.»
«به رغم محاصره شدیدی، كه از سوی طرفهای متخاصم و در رأس آنها دولت آمریكا اعمال میشود، دمشق با وجود تغییر در راهكارها و شیوههای اجرایی، همچنان سیاست خود، كه مبتنی بر به حركت درآوردن چرخ تولید كشور برای توسعه كمی و كیفی كالاهای تولید داخل، تقویت فضای قانونگذاری، مدیریتی و فنی در بخشهای مختلف اقتصادی و خدماتی، آغاز عملیات توسعهای گسترده برای بهبود محیط كار و خدمات در بیشتر استانها به ویژه در مناطق تازه آزادشده است را دنبال میكند.»
سال گذشته (1397) پرونده شماری از گروه های تروریستی - تكفیری با آزادسازی بسیاری از مناطق سوریه به ویژه در غوطه شرقی، غوطه غربی (در استان ریف دمشق)، درعا و قنیطره در جنوب و البوكمال و بخش های شرقی استان حمص در شرق و پیش از آن در استان دیرالزور و الرقه و دیگر نقاط سوریه با شكست تروریست ها بسته شد و فقط پرونده تروریست ها در استان ادلب و شمال حماه باز ماند.
شرایط در ادلب آنقدر بغرنج شده كه بالاخره روس ها نیز برای آزادسازی این استان از دست تروریست ها چراغ سبز هرچند كم فروغی دادند.
'الكساندر لاورنتیو' نماینده روسیه در سوریه درخصوص مقابله با اقدامات تروریست های تكفیری در شمال غرب سوریه گفت: حملات نظامی علیه تروریستها در ادلب ادامه دارد و هماهنگیها برای تشكیل كمیته قانون اساسی سوریه هم در حال انجام است.
به گزارش 'المیادین'، در عین حال نیز جنگنده - بمب افكن های روس در روزهای اخیر بارها اقدام به بمباران 'قلعه المضیق' از مراكز مهم گروهك تروریستی - تكفیری تحریر الشام و برخی مناطق محل استقرار تروریست ها در استان ادلب كرده اند.
استان ادلب اهمیت ویژه ای برای هر دو جبهه تكفیری - غربی - عربی از یك سو و ارتش سوریه و جبهه مقاومت اسلامی از سوی دیگر دارد، چرا كه این استان آخرین پایگاه گروه های تروریستی - تكفیری در سوریه به شمار می رود و با آزادسازی آن، تقریبا تمام خاك سوریه از لوث تروریست ها پس از 9 سال اشغال خارج خواهد شد.
استان ادلب از ابتدای بحران سوریه تا اواسط آن (بحران سوریه اسفند ماه سال 1389 / 2011 آغاز شد)، استانی امن به شمار می آمد، اما 14 هزار عنصر تروریستی از سراسر جهان كه در تركیه تجمع كرده بودند، تجهیز و سازماندهی شدند، در هشتم فروردین ماه 1394 به استان ادلب حمله كردند و به سرعت تمام خاك این استان را به غیر از دو شهرك شیعه نشین 'فوعه و كفریا' در 10 كیلومتری شمال شهر ادلب را اشغال كردند.
طی دو سال گذشته و با آغاز عملیات همه جانبه ارتش سوریه و جبهه مقاومت اسلامی به مواضع تروریست ها در سوریه و شكست آنها در اكثر جبهه ها، بازماندگان گروه های تروریستی با تحویل سلاح های سنگین و نیمه سنگین خود و فقط به همراه سلاح سبك از مواضع خود عقب نشینی و رهسپار استان ادلب شدند.
می توان گفت كه استان ادلب در چهار سال گذشته به محل تجمع تمام گروه های تروریستی حاضر در سوریه به غیر از 'داعش' تبدیل شده و اگر عناصر این گروه ها تسلیم نشده یا تكلیف آنها روشن نشود، دستاوردهای زحمات چند ساله جبهه مقاومت اسلامی و ارتش سوریه به هدر خواهد رفت.
در چند ماه گذشته تركیه سعی كرده تا از هر راه ممكن عملیات آزادسازی ادلب را به تاخیر بیندازد و در این اقدام از روسیه نیز كمك گرفته است، اما انتظار می رود با توجه به آغاز عملیات آزادسازی استان ادلب از سوی ارتش سوریه اگر مشكل خاصی پیش نیاید این استان نیز همانند دیگر استان های سوریه در آینده نزدیك از دست تروریست ها آزاد شود.
خاورم*1275**1144
تهران - ایرنا - چند روز پیش (هجدهم اردیبهشت) بود كه رسانه های سوری از آغاز حملات ارتش سوریه به مواضع گروه تروریستی تحریر الشام در استان ادلب خبر دادند اقدامی كه با تاخیر حدود 10 ماهه انجام شد.