تغذيه صحيح در ماه مبارك رمضان مانند ساير وقت ها ، به معني رعايت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه غذايي است، تنوع به معني استفاده از گروه هاي غذايي اصلي شامل نان و غلات، شير و لبنيات، سبزي ها، ميوه ها، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزها و تعادل به اين معني كه از همه گروه هاي غذايي به مقدار كافي مصرف و از كم خوري و پرخوري پرهيز شود.
در اين ماه بهترست از غذاهاي سرخ شده و پرچرب استفاده نشود، زيرا علاوه بر افزايش چربي هاي خون موجب سوء هاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقي مي شود، با رعايــت تـنوع و تعادل در مصرف غذا نيازهاي تغذيه اي شامل آب، املاح، ويتامين ها، پروتئين و انرژي مورد نياز بدن تامين مي شود.
** تغذيه مناسب در وعده افطاري
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي گيلان درباره تغذيه سالم و مناسب در وعده افطاري گفت: توصيه مي شود كه افطار با نوشيدني هاي گرم و يا ولرم مانند آب ولرم، چاي كمرنگ و شيرگرم آغاز شود.
محمد عباسي استفاده از نان، پنير ، سبزي، خرما يا كشمش را از عادات خوب غذايي روزه داران در ماه مبارك رمضان عنوان و اضافه كرد: مصرف خرما يا كشمش موجب كنترل اشتها مي شود و از پرخوري هنگام افطار جلوگيري مي كند، ضمن اين كه مصرف خرما در تنظيم قندخون بسيار مفيدست، البته از مصرف بيش از حد خرما مانند ساير شيريني ها بايستي خودداري شود.
وي با بيان اين كه مصرف مواد غذايي سنگين، ديرهضم، پرچرب و سرخ كرده هنگام افطار مناسب نيست، اظهار داشت: توصيه مي شود به جاي غذاهاي پرچرب و سرخ كرده از غذاهاي آب پز و بخارپز استفاده شود.
عباسي بيان داشت: آش رشته غليظ به همراه پياز داغ كه حاوي روغن زيادست به وفور در افطار مصرف مي شود كه غذاي مناسبي براي اين وعده نيست زيرا موجب سوء هاضمه و اختلالات گوارشي ديگري مي شود، به جاي آن بهترست از آش رشته رقيق و كم روغن استفاده شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي گيلان اضافه كرد: استفاده از مواد غذايي آبكي مانند سوپ ، آش، حليم بدون روغن و مايعات به هنگام افطار موجب حفظ تعادل آب و املاح روزه دار مي شود و در فاصله افطار تا سحر بهترست از انواع ميوه كه حاوي ويتامين ها و املاح معدنيست و براي سلامت بدن مفيدست، استفاده شود.
وي ادامه داد: مصرف مايعاتي مانند آب آشاميدني، آب ميوه، شير كم چربي، دوغ بدون نمك در فاصله افطار تا هنگام خوابيدن كمك مي كند كه تعادل آب و الكتروليت هاي بدن در هنگام روزه داري حفظ شود.
وي با تاكيد بر اين مطلب كه روزه داران بايستي از مصرف تنقلات زياد در فاصله افطار تا سحر پرهيز كنند، خاطر نشان كرد: تنقلات ديرهضم بوده و موجب مي شود كه به هنگام سحر به دليل پري معده ميل به غذا كاهش يابد.
** تغذيه مناسب در وعده سحري
برخلاف تصور برخي افراد، روزه بدون سحري نه تنها موجب كاهش وزن نمي شود، بلكه به دليل افت شديد قند خون در طي روز موجب مي شود تا روزه دار در زمان افطار تمايل بيشتري براي خوردن غذاهاي شيرين و چرب پيدا كند و همين موضوع در نهايت منجر به اضافه وزن و چاقي مي شود.
خيلي ها فكر مي كنند كه هنگام سحر بايد غذاهاي پرچربي و پركالري بخورند كه در طول روز احساس گرسنگي نكنند، ولي بايستي بدانيم كه مصرف مواد غذايي پرچربي به ويژه در هواي گرم موجب تشنگي شديد و كم آبي بدن مي شود.
عباسي در ادامه گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان داشت: توصيه مي شود كه در وعده سحري از مواد غذايي پرفيبر مانند ميوه ها و سبزي ها استفاده شود كه منبع سرشاري از فيبرند، مواد غذايي پرفيبر آب زيادي را در خود جذب مي كند و بدن مي تواند آن را به آهستگي جذب كرده و تشنگي ديرتر احساس شود.
وي با بيان اين كه مصرف آب به مقدار زياد در وعده سحري به ويژه بين غذا توصيه نمي شود ، خاطرنشان كرد: اين كار موجب رقيق شدن شيره معده و آنزيم هاي گوارشي شده و روند هضم غذا مختل مي شود، ضمن اين كه مصرف مواد غذايي شيرين نيز در وعده سحري توصيه نمي شود.
وي اظهار داشت: در وعده سحري از خوردن غذاهاي خشك مانند كوكو سيب زميني ، كوكو سبزي، كتلت و انواع كباب، زولبيا، حلواهاي شيرين و چرب، غذاهاي تهيه شده با ادويه جات زياد، سس مايونز، خامه، سوسيس، كالباس و ديگر غذهاي آماده به دليل ايجاد تشنگي خودداري شود.
عباسي مهمترين زمان براي نوشيدن آب كافي را يك ساعت بعد از افطار تا نيم ساعت قبل از سحري عنوان و تصريح كرد: مصرف ميوه مانند هندوانه، خربزه، طالبي و آبميوه تازه با شربت هاي كم شيرين حاوي خاك شير و تخم شربتي در فاصله افطار تا سحر از تشنگي در طول روز جلوگيري مي كند.
7286/2007
رشت - ايرنا - رعايت برنامه صحيح در ايام ماه مبارك رمضان از اهميت ويژه اي برخوردار است تا هم بتوان عادات غذايي غلط را اصلاح كرد و هم از بركات معنوي اين ماه بهره مند شد.