۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۵:۱۱
کد خبر: 83319874
T T
۰ نفر
سگ‌كشی یا مرگ با ترحم برای حفظ جان مردم

تهران- ایرناپلاس- چند روزی است كه حامیان حیوانات به سگ‌كشی و بدرفتاری با سگ‌های بی‌پناه شهری اعتراض می‌كنند حال آنكه شهرداری حق را به جانب خود می‌دهد و می‌گوید ما برای حفظ جان شهروندان اقدام به جمع‌آوری سگ‌ها می‌كنیم و گاه ناچاریم به زندگی آنها پایان دهیم.

ماجرا از دو ویدئوی منتشر شده در شبكه مجازی آغاز شد. در ویدئوی اول، فردی كه خود را یكی از حامیان حقوق حیوانات می‌نامد، در حین فیلمبرداری گزارش می‌دهد كه مأموران شهرداری تهران در حال حمله به سگ‌های بی‌پناه و كشتن آنها بودند كه با ورود حامیان حیوانات، كار به درگیری با مأموران شهرداری كشیده شده است. این فرد در این ویدئو ادعا می‌كند كه این افراد سگ‌ها را می‌كشند و به ازای هر سگ از شهرداری پول دریافت می‌كنند. ویدئوی دوم هم مربوط به فردی است كه دنبال مأمور شهرداری سلاح در دست كه دنبال سگ‌ها می‌گردد، راه افتاده و از او می‌خواهد با سگی كه مادر است و به توله‌های خود شیر می‌دهد، كاری نداشته باشد. این دو ویدئو این روزها باعث جریحه‌دار شدن احساسات مردم و درخواست آنها برای پایان دادن به بدرفتاری و احیاناً كشتن سگ‌ها شد. حتی ظهر دیروز شنبه، معترضان به این بدرفتاری‌ها در مقابل ساختمان شهرداری تهران جمع شدند و گویا كار به درگیری نیز كشیده شده است. با این حال، مسئولان شهرداری و حتی محسن هاشمی، رئیس شورای شهر در بین تجمع‌كنندگان حاضر شده و اعلام كرده‌اند كه هیچ سگی كشته نشده است و موضوع را بررسی خواهند كرد.

9 گاز گرفتگی و گزش در 4 ماه

بدرفتاری با سگ‌های بی‌پناه كه در ادبیات شهرداری و شورای شهر به آنها سگ‌های ولگرد گفته می‌شود، در حالی در چند روز گذشته خبرساز شده است كه شهرداری دلیل این رفتار را مشاهده بیماری هاری در برخی از این سگ‌ها و همچنین حمله ‌آنها به مردم عنوان می‌كند.

حمیدرضا تحصیلی، مدیرعامل شركت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران كه جمعه با انتشار توئیتی اعلام كرده بود كه اداره دامپزشكی تهران هاری دو قلاده سگ را تأیید كرده است، در گفت‌وگو با ایرناپلاس می‌گوید: دلیل جمع‌آوری سگ‌ها علاوه بر هاری، حمله آنها به شهروندان است؛ به‌طوری كه از بهمن‌ماه تا به امروز 9 گازگرفتگی و گزش شدید و عمیق گزارش شده است كه آخرین مورد آن هم مربوط به صبح دیروز شنبه 28 اردیبهشت بوده است. به همین دلیل ما تصمیم گرفته‌ایم تا تمام سگ‌ها، حتی سگ‌های پلاك شده‌ها را جمع‌آوری كرده و آنها را مجدداً پایش كنیم.

او می‌گوید: تمام تلاش من و همكارانم در شركت ساماندهی این است كه در كنار حفظ جان شهروندان، به حقوق حیوانات احترام گذاشته شود.

در حالی كه تحصیلی از احترام به حقوق حیوانات در كنار حفظ جان شهروندان سخن گفته و اعلام می‌كند كه حامیان حیوانات می‌توانند از محل نگهداری سگ‌ها بازدید كنند كه حامیان حیوانات چنین موضوعی را تأیید نمی‌كنند. به‌طوری كه با افزایش بدرفتاری با سگ‌های بی‌پناه شهر، مجمع فعالان محیط زیست و حمایت از حیوانات ایران در نامه‌ای به پیروز حناچی، شهردار تهران، خواستار پایان دادن به این رفتار بوده و از او خواسته‌اند تا مطابق مصوبه وزارت كشور در مورد ساماندهی سگ‌های بی‌پناه شهری از سازمان‌های مردم‌نهاد كمك بگیرد.

صابر محمدی، دبیر اجرایی این مجمع در گفت‌وگو با ایرناپلاس، شركت اعضا در اعتراضات خیابانی به‌ویژه روبه‌روی ساختمان شهرداری را مردود دانسته و می‌گوید به اعضای خود خبر داده‌ایم كه اگر در این اعتراضات شركت كنند كارت عضویت آنها را لغو می‌كنیم، چرا كه معتقدیم باید از مجرای قانونی مسائل حل شود. به گفته او قرار است نماینده این مجمع با مدیرعامل شركت ساماندهی دیدار كرده و پیشنهادات خود را درباره جمع‌آوری سگ‌ها ارائه كند.

**پیمانكاران طرف قرارداد شهرداری تخصص ندارند

فرهاد مخدومی، نماینده استان تهران و البرز در مجمع فعالان محیط زیست و حمایت از حیوانات ایران است كه به نمایندگی از این مجمع قرار است با تحصیلی دیدار كند. مخدومی در گفت‌وگو با ایرناپلاس می‌گوید: یك سری گزارش‌های پراكنده‌ای از جمله فیلم دوربین‌های مدار بسته از بدرفتاری با سگ‌ها به دست ما رسیده است كه حتماً آن را در جلسه‌ای كه با شهرداری خواهیم داشت، ارائه خواهم داد.

**تكذیب سوزاندن سگ‌های در كوره

در چند روز گذشته علاوه بر جنجال‌آفرین شدن فیلم سگ‌گیری توسط مأموران شهرداری، این خبر نیز دست‌به‌دست می‌شود كه شهرداری تهران سگ‌ها را در كوره‌ای در منطقه كهریزك تهران می‌سوزاند كه مخدومی با تكذیب این خبر می‌گوید كه بررسی‌های ما نشان می‌دهد این خبر صحت ندارد و نباید با این اخبار دروغ اوضاع را متشنج كرد.

او چند انتقاد به اقدامات شهرداری تهران دارد. نخستین موضوعی كه مخدومی به آن اشاره می‌كند، این است كه پیمانكارانی كه از سوی شهرداری تهران برای زنده‌گیری و جمع‌آ‌وری سگ‌ها انتخاب می‌شوند، تخصص لازم را ندارند، حرفه‌ای نیستند و اطلاعاتی درباره لوازم زنده‌گیری و طریقه بی‌هوشی سگ‌ها ندارند. اغلب این افراد با خفت گیری با استفاده از قلاده و به طرز وحشیانه‌ای این كار را انجام می‌دهند و همین باعث جریحه‌دار شدن احساسات مردم می‌شود. از طرفی، ماشین و وسیله انتقال این سگ‌ها بسیار آلوده و كثیف است كه خود می‌تواند باعث ایجاد بیماری در آنها شود. او فیلم‌هایی را در اختیار ایرناپلاس قرار داده است كه مؤید این نكته است و حتی در تصویری كه مربوط به یك دوربین مدار بسته است فردی اقدام به كشتن سگی می‌كند كه بعد دو مأمور جمع‌آوری زباله، لاشه آن را درون كیسه‌زباله می‌گذارند.

**مرگ با ترحم

به اعتقاد او، ارگان‌هایی مثل شهرداری تهران هیچ‌وقت زیر بار موضوعی به نام سگ‌كشی نمی‌روند و ادامه می‌دهد: شهرداری طرحی به نام غربالگری دارند به این معنی كه سگ‌های مریض را از سگ‌های سالم جدا می‌كنند و بعد به زندگی آنها خاتمه می‌دهند، بدون این كه معیار مشخصی برای مریض بودن سگ‌ها داشته باشند و اسمی كه برای این كار گذاشته‌اند مرگ با ترحم است. در این میان، پناهگاه‌هایی كه برای سگ‌ها اختصاص یافته و با شهرداری كار می‌كنند، گزارش‌های خلاف واقع می‌دهند.

تخلف دیگر، پیمانكاران طرف قرارداد شهرداری كه مخدومی به آن اشاره می‌كند این است كه پیمانكاران طرف قرارداد شهرداری، سگ‌هایی كه توسط مردم و با هزینه خود آنها عقیم، پلاك شده و شناسنامه درمانی گرفته را می‌گیرند و جزو آمار خودشان حساب می‌كنند. او ادامه می‌دهد: حتی گزارش داریم كه قسمتی از گوش سگ كه پلاك دارد را می‌برند كه مشخص نشود پلاك داشته است و دوباره پلاك خودشان را می‌زنند تا آمارشان را بالا ببرند. آنها تعدادی از سگ‌هایی كه ما پلاك‌گذاری و رهاسازی كرده بودیم هم برده‌اند. من نامه دارم كه سگ‌ها را باید به ما تحویل دهند اما هنوز این كار را انجام ندادند.

**پیمانكاران ما متخصص‌اند

اما حمیدرضا تحصیلی، مدیرعامل شركت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران، در گفت‌وگو با ایرناپلاس برخی از این موارد را تكذیب می‌كند. او می‌گوید: اولاً كسانی كه به‌عنوان پیمانكار با شهرداری تهران همكاری می‌كنند، آموزش‌های اولیه را دیدند. دوما خفت گیری چیزی نیست كه فقط ما انجام دهیم . همین كشور همسایه ما تركیه این كار را انجام می‌دهد و چیز بدی نیست. فاصله مطمئن بین سگ و كاربر ایجاد می‌كند تا كاربر بتواند كار را انجام دهد. ضمن این كه ما سگ را با دارت بی‌هوش می‌كنیم و بعد برای كارهای بعدی از خفت‌گیری استفاده می‌كنیم.

البته وی غیرمتخصص بودن برخی را هم تأیید می‌كند و ادامه می‌دهد: ممكن است كسانی هم باشند كه آموزش لازم را ندیده باشند، اما چه اشكالی دارد؟ ما چرا باید برویم و كف خیابان این مسائل را حل كنیم؟ در اتاق من باز است و حامیان بیایند و با من صحبت كنند و اگر آنها بلد هستند یاد ما بدهند. من از حامیان قول گرفتم كه اگر از زمان دوره جدید مدیریت شهری فیلمی بیاورید كه شهرداری سگی را كشته است هر چه بگویند من حرفشان را قبول می‌كنم.»

تحصیلی درباره موضوع مرگ با ترحم نیز می‌گوید: اگر حیوانی بیماری سختی دارد كه قابل درمان نیست و بیماری او می‌تواند ناقل باشد، ما باید چه كار كنیم؟ آیا خود دوستان حامی حاضر هستند حیوان را به آنها تحویل بدهیم تا داخل منزل یا باغشان، نه در محیط آزاد نه در پارك بلكه در یك جای خصوصی از آن نگهداری كرده و آن را درمان كنند؟ اگر حاضر به انجام این كار هستند، ما با آنها تفاهم‌نامه امضا كنیم تا از این پس هر سگ مریض و بد حالی را به آنها تحویل بدهم.

**براساس پروتكل جهانی كار می‌كنیم

به گفته او، پروتكلی كه وزارت كشور به آنها ابلاغ كرده یك پروتكل جهانی است و در تركیه، آمریكا و كشورهای دیگر اجرا می‌شود. سگ‌هایی كه بیماری‌های سخت دارند كه تعداد آنها بسیار اندك است - حتی من نمی‌دانم كه آیا موردی داشتیم یا نه- به‌ناچار از چرخه زندگی حذف می‌شوند كه به آن «مرگ با ترحم» گفته می‌شود كه البته من روش آن را نمی‌دانم ولی بدون درد و با تزریق داروهای بیهوشی انجام می‌شود. با اطمینان می‌گویم كه شهرداری به‌هیچ‌وجه سگی را نمی‌كشد و اگر موردی اتفاق افتاد به من اطلاع دهید تا شخصاً موضوع را پیگیری كند.

او همچنین درباره سگ‌های پلاكدار و عقیم شده كه جمع‌آوری شده‌اند می‌گوید: ما 47 یا 37 سگ تك دار و قلاده دار جمع كردیم، از همان‌هایی كه گفتند عقیم‌سازی شده و پلاك خورده‌اند. اما پزشك تأیید كرده است كه 17 قلاده از آن‌ها نه عقیم شده و نه واكسن زده‌اند و همین‌طور به آن تگ و قلاده زدند. آیا این یك جنایت نیست كه ما را در مسیرمان گمراه می‌كنند؟ با این حال، او ادامه می‌دهد كه اگر نماینده‌ها بیایند سگ‌ها را تحویلشان می‌دهیم. ما با سگ تگ‌دار كاری نداریم و بالاخره باید رها شود. منتها باید بیایند تا تحویلشان بدهیم و اطمینان بدهند كه این سگ‌ها در پارك‌ها نباشند.

**دفاع تمام‌قد شورا از شهرداری

در این میان، زهرا صداعظم نوری، رئیس كمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران در گفت‌وگو با ایرنا پلاس به دفاع تمام‌قد از شهرداری تهران برخاسته و معتقد است كه شركت ساماندهی وظایف خود را در این باره به‌خوبی انجام می‌دهد و از افراد متخصص برای جمع‌آوری سگ‌ها استفاده می‌كند و حتی در دو پناهگاهی كه از سوی شهرداری در منطقه 22 و 4 تهران احداث شده است از سگ‌های جمع‌آوری شده، نگهداری می‌كنند، آن‌ها را عقیم‌سازی و واكسیناسیون می‌كنند و به خودشان غذا و به توله‌هایشان شیر می‌دهند.

صدراعظم نوری با اشاره به این كه شركت ساماندهی موظف است سگ‌های ولگرد را طوری ساماندهی كند كه علاوه بر این كه موجبات آزار و اذیت شهروندان فراهم نشود، آسیبی به سگ‌ها نرسد، می‌گوید: اخیراً مشاهده شده در پارك چیتگر و مناطق غرب تهران، افرادی مورد حمله سگ‌ها قرار گرفته و دچار جراحت شده‌اند. از جمله اقداماتی كه شركت ساماندهی كرده این است كه تلاش می‌كند این سگ‌ها را جمع‌آوری كرده و آنها را به محل‌های خاص منتقل كند. از بین این سگ‌ها، برخی دارای ویژگی‌های هستند كه می‌توانند جدا شوند و آموزش ببینند و مورد استفاده قرار گیرند.

او ضمن احترام به احساسات و نظرات مردم و حامیان حیوانات ادامه می‌دهد: این نكته وجود دارد كه برخی از این سگ‌ها ممكن است آسیب جدی به مردم بزنند و بیماری خود را به آنها منتقل كنند. به همین دلیل حتماً باید این سگ‌ها جمع‌آوری شده و كنترل شوند. این اطمینان را می‌دهیم كه شهرداری و شركت ساماندهی، سگ‌ها را نمی‌كشد، بلكه از آنها نگهداری می‌كند.

گزارش از الهام كاظمی
۰ نفر