'گنگ شوانگ' سخنگوی وزارت امور خارجه چین عصر امروز دوشنبه در نشست خبرنگاران داخلی و خارجی اظهار كرد قاطعانه و با جدیت، آمریكا را به ترك رفتارهای تحریكآمیز دعوت میكنیم و از این كشور می خواهیم دست از تنش آفرینی در آب های چین بردارد.
واكنش چین به تنش آفرینی آمریكا در حالی است كه پیشتر «جان ریچاردسن» فرمانده عملیات نیروی دریایی آمریكا بر تداوم گشتزنی نیروهای آمریكایی در دریای چین جنوبی تاكید كرده بود.
وی ضمن رد تحریك آمیز بودن تحركات آمریكا در این منطقه تاكید كرد كه حراست از آب های آزاد و بین المللی یكی از اهداف حضور ناوهای آمریكا در دریای جنوبی است.
آمریكا در سال جاری میلادی دستكم تا كنون سه بار اقدام به تحرك دریایی در آب های دریای جنوبی چین كرده است.
دریای جنوبی چین دریایی حاشیهای است كه بخشی از اقیانوس آرام به شمار میآید و ناحیهای در حدود 3 و نیم میلیون كیلومتر مربع از سنگاپور تا تنگه تایوان را دربر میگیرد این دریا پس از پنج اقیانوس جهان بزرگترین ناحیه دریایی جهان است.
جزیرههای واقع بر دریای جنوبی چین و همچنین خود دریا، مورد جدال كشورهای مختلف هستند به همین علت حتی نامهای متفاوتی برای اشاره به این دریا به كار میرود كه البته «دریای جنوبی چین» نام پذیرفته شده بینالمللی، حداقل در انگلیسی و زبانهای اروپایی است.
جمهوری خلق چین تقریبا بر كل دریا و كشورهای ویتنام، فیلیپین، مالزی، برونئی و تایوان هریك بر بخشهایی از آن ادعای مالكیت دارند، همچنین این كشورها بر سر جزایر غنی از نفت و گاز اسپراتلی و پارسل اختلاف دارند.
ایالات متحده این دریا را از آبهای بینالمللی میداند و بر حق قانونی كشتیها و زیر دریایی هایش در رفت و آمد در این دریا تاكید میورزد و مخالف ساخت تاسیسات دریایی توسط چین در این آب راهه است.
**آساق**1904**
پكن- ایرنا- همزمان با حضور رزمناو آمریكایی در اطراف جزایر مورد مناقشه «اسكاربروگ شوال» واقع در دریای چین جنوبی، پكن از واشنگتن خواست به اقدامات تنش آفرین پایان دهد.