ماجرا از اوایل سال گذشته میلادی آغاز شد كه دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریكا، اعلام كرد كه گوشیهای هوشمند ساخت شركتهای چینی نظیر هواوی و «زد.تی.ایی» از شهروندان و مقامات آمریكایی جاسوسی می كنند و اطلاعات شخصی و محرمانه بسیاری را تحویل دولت چین می دهند تا علیه آمریكا از آنها استفاده كند.
با اینكه دولت چین و شركتهای هواوی و زد.تی.ایی همگی این اتهامات را بارها رد و تكذیب كردهاند، اما آمریكایی ها همچنان به تلاش برای جلوگیری از فعالیت آنها ادامه دادند تا جاییكه دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریكا، روز 25 اردیبهشت فرمانی صادر كرد كه شركت های آمریكایی را از خرید تجهیزات مخابراتی و فناوری از هر شركتی كه «تهدیدی برای امنیت ملی» باشد، منع میكند؛ این فرمان عملا مسیر ممنوعیت استفاده از تجهیزات و خدمات هواوی را هموار كرد.
در همان زمان شبكه بلومبرگ گزارش داده بود كه تحریمهای آمریكا «ضربه مهلكی» بر هوآوی وارد خواهد كرد، چرا كه نه تنها بازار آمریكا را از آن میگیرد، بلكه شركت های آمریكایی را نیز از فروش فناوری های پیشرفته به این شركت چینی منع خواهد كرد.
با ورود هواوی به فهرست سیاه آمریكا، سخنگوی وزارت خارجه چین، واشنگتن را متهم كرد كه مدتهاست «سركوب شركت های چینی را در دستور كار خود قرار داده» و از هیچ تلاشی برای «لكهدار كردن و فشار» بر آنها فروگذاری نمی كند.
«هالین ژائو» دبیركل سازمان ملل در بخش اینترنت و ارتباطات رادیویی و مخابراتی در این خصوص اعلام كرده است كه تلاش آمریكا برای ممنوعیت نصب و استفاده از تجهیزات مخابراتی و شبكه نسل پنجم اینترنت 5G بیشتر با انگیزههای سیاسی و تجاری صورت گرفته است و در این میان نگرانیهای مربوط به امنیت سایبری و احتمال جاسوسی و نفوذ به اطلاعات و حریم خصوصی كاربران چندان پررنگ نیست.
پیشتر نیز كارشناسان و تحلیلگران خاطرنشان كرده بودند كه آمریكا تصمیم دارد ضربه مهلكی به اقتصاد و تجارت چین بزند و بدین ترتیب دقیقا دست روی بزرگترین و درآمدزاترین شركت چینی یعنی هواوی و «زد.تی.ای» كه در زمینه فناوری اینترنت 5G و گوشیهای هوشمند فعالیتهای گستردهای دارند، گذاشته است تا بدین ترتیب بتواند در جنگ تجاری با این كشور موفقیتآمیز عمل كرده باشد و مانع كسب میلیونها و میلیاردها دلار درآمد و سود این شركتها شود.
با این حال تصمیم گوگل برای تعلیق همكاری با هواوی، میتواند ضربه بسیار سختی به این شركت چینی و فروش گوشیها و دیگر خدمات رایانهای آن در دیگر كشورهای دنیا باشد؛ چراكه گوشیها دسترسی به سیستم عامل اندروید را از دست خواهند داد.
**** توقف برخی فعالیت های هوآوی از سوی گوگل
خبرگزاری رویترز به نقل از یك منبع آگاه گزارش داد كه شركت گوگل آن دسته از همكاری ها با شركت فناوری هوآوی چین را كه مستلزم انتقال سخت افزار، نرم افزار یا سرویس های فنی باشد؛ متوقف كرده است.
به نوشته تارنمای رسمی رویترز، خدماتی كه به صورت عمومی از طریق پروانه های متن باز در اختیار كاربران قرار می گیرد از این اقدام گوگل مستثنی هستند.
این اقدام به این معناست است كه نسخه های جدید گوشی های هوشمند هوآوی كه بر روی سیستم عامل اندروید اجرا می شوند، دسترسی به سرویس های محبوب گوگل همچون «گوگل پلی استور»، جی میل و یوتیوب را از دست می دهند.
اندروید یك سیستم عامل همراه است كه شركت گوگل به تلفن های هوشمند و تبلت ها و بهتازگی برای برخی رایانه ها و ساعت های مچی ارائه می كند. شركت های مختلف از كره و چین و ژاپن تا دیگر نقاط جهان از این سیستم عامل به طور گستردهای بهره میبرند.
تعلیق همكاری گوگل با هواوی، نه تنها جلوی دسترسی تلفنهای تازه شركت چینی به سیستم عامل اندروید را میگیرد بلكه مانع كاربری از خدمات محبوبی مانند گوگل پلی استور، جیمیل یا یوتیوب میشود.
یك منبع خبری طرف گفت و گو با خبرگزاری رویترز تاكید كرده است كه «هواوی تنها قادر خواهد بود به نسخه عمومی اندروید دسترسی داشته باشد و دیگر به نرمافزارهای انحصاری و خدمات خود گوگل دسترسی نخواهد داشت».
نرمافزارهای انحصاری در مالكیت انحصاری پردازندگان است و نمی توان آن ها را تكثیر و توزیع كرد، به عبارتی بر خلاف نرمافزارهای عمومی یا متن باز، امكان دسترسی به كد مبدا نرمافزارهای انحصاری وجود ندارد.
*** كاربران «گوگل اپس» همچنان قادر به استفاده از خدمات گوگل هستند
یك سخنگوی گوگل گفته كسانی كه در حال حاضر تلفن هوشمند هواوی در اختیار دارند و از «گوگل اپس» استفاده می كنند، همچنان قادر خواهند بود به خدمات و به روز رسانیهای نرمافزاری گوگل دسترسی داشته باشند.
به گفته این سخنگو، در گوشیهای فروخته شده هواوی «گوگل پلی و حفاظتهای امنیتی گوگل پلی پروتكت همچنان اجرایی خواهند بود».
هواوی هنوز واكنشی به گزارش تازه نشان ندادهاست.
علمی**2038**1485
تهران- ایرنا- یكی از جنجال برانگیزترین اتفاقاتی كه در سال 2018 میلادی رخ داد، بدون شك تلاش دولت آمریكا برای تحریم و ممنوعیت استفاده از گوشی های هوشمند و تجهیزات مخابراتی ساخت شركت چینی «هواوی» بود.