۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۴۰
کد خبر: 83322464
T T
۰ نفر
روند اهدا و پیوند عضو در كشور رو به رشد است

تهران- ایرنا- رئیس مركز مدیریت پیوند وزارت بهداشت گفت: در 18 سال گذشته روند پیوند عضو در كشور رو به رشد بوده و اهدای عضو نیز 60 برابر شده است، اما نقطه مطلوب محسوب نمی‌شود.

مهدی شادنوش روز سه شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره روند اهدا و پیوند عضو در كشور افزود: شاخص PMP ما (تعداد اهدای عضو در یك میلیون نفر جمعیت) كه نسبت به 80 میلیون جمعیت باید 40 باشد، در 2 سال گذشته یعنی 96 و 97 به طور میانگین در كل كشور 11.5 بوده و با عدد 40 فاصله زیادی دارد. عمده‌ترین مشكل در این زمینه، آماده نبودن زیرساخت‌های لازم بود كه به سرعت در حال رشد است.
وی ادامه داد: در زمینه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی هم رسانه‌ها فعالیت‌های گسترده‌ای انجام دادند.

*روند اهدای عضو در 2 سال گذشته ثابت بوده است
شادنوش بیان كرد: در سال 96 و 97 روند اهدای عضو در كشور ثابت بود. در پایان سال 96 و آغاز 97 مشكلات ساختاری وجود داشت كه تقریبا چند ماه اول سال با این مشكلات مواجه شدیم و زمان را از دست دادیم، اما از تیر ماه 97 این مشكلات جبران شد.
وی افزود: در 2 سال گذشته تعداد اهدای عضو در كشور ثابت ماند، اما در 2 ماه ابتدایی سال 98 با توجه به آماده شدن زیرساخت‌ها و جبران كمبودها و نواقص، روند رو به رشد اهدای عضو در كشور آغاز شده است.

*تحریم‌ها بر پیوند عضو هم تاثیر گذاشته است
رئیس مركز مدیریت پیوند وزارت بهداشت اظهار داشت: با وجود فشارها و مشكلاتی كه به خاطر تحریم‌ها برای ما ایجاد شده و برخی از مواد و امكانات مورد نیاز پیوند عضو را تحت تاثیر قرار داده، اما با تمهیداتی كه در نظر گرفته شده، روند افزایش اهدای عضو در كشور ایجاد شده و امیدواریم با توجه به فرهنگ سازی انجام شده در این زمینه، موفقیت بیشتری درباره اهدای عضو كسب كنیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر استقبال مردم هم از اهدای عضو بالاتر رفته و امیدواریم سال خوبی را از نظر كاهش لیست انتظار برای عضو در پیش داشته باشیم.

*مشكلات زیرساختی جبران شده است
شادنوش گفت: در 2 سال گذشته از نظر زیرساخت‌ها مشكلاتی در زمینه نیروی انسانی ایجاد شده بود و حتی به خاطر عدم پرداخت‌ها، مراكز شناسایی و فراهم آوری عضو دچار مشكلاتی شدند كه در حدود ماه‌های خرداد و تیر 97 تلاش كردیم این كمبودها را جبران كنیم، اما تا زمانی كه تیم‌ها دوباره آماده شدند، حدود 5 ماه ابتدایی سال 97 روند خوبی را در زمینه اهدای عضو شاهد نبودیم. به مرور روند بهتر شد و توانستیم از لحاظ تعداد اهدا حداقل به سال 96 برسیم.

*پروتكل ترابری عضو اهدایی امضا می‌شود
رئیس مركز مدیریت پیوند وزارت بهداشت بیان كرد: در سال 98 روند بهتری را در زمینه اهدای عضو آغاز كردیم و حتی در زمینه ترابری اعضای اهدایی هم كارهایی انجام دادیم. در این راستا قرار است پروتكل ترابری عضو در سراسر كشور امضا شود. این پروتكل با همكاری نیروی هوایی، نیروی انتظامی، پلیس راهور، سازمان اورژانس و مركز مدیریت پیوند اجرایی می‌شود.
شادنوش گفت: در سال 98 دو مورد ترابری عضو از رشت و یزد به تهران انجام شد. قلب انتقالی از رشت در كمتر از یك ساعت و قلب انتقالی از یزد در زمان حدود یك ساعت و 20 دقیقه به تهران انتقال یافت كه بر اساس استانداردهای جهانی و با توجه به فاصله این انتقال باید در كمتر از 3 ساعت انجام شود و زمان این دو عملیات كاملا قابل قبول بوده است.

*فقط اعضای هزار نفر از 4 هزار مرگ مغزی اهدا می‌شود
محمد آقاجانی، رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی نیز در مراسم روی اهدای عضو كه در این دانشگاه برگزار شد درباره تعداد مرگ مغزی در كشور و اهدای عضوهایی كه انجام می‌شود، گفت: سالانه چهار هزار نفر دچار مرگ مغزی قابل اهدای عضو در كشور وجود دارد كه فقط اعضای هزار نفر از این تعداد اهدا می‌شود. با اهدای اعضای افرادی كه دچار مرگ مغزی شده‌اند و دیگر امیدی به ادامه زندگی آنها نیست، می‌توان به افراد نیازمند عضو، حیات دوباره بخشید.

*اهدای عضو در ایران و جهان
31 اردیبهشت روز جهانی اهدای عضو است. اهدای عضو به این معنی است كه فرد یا ولی دم او اجازه می‌دهد تا بافت‌ها یا اعضای سالم او به شخص دیگری برای پیوند اهدا شود كه این پیوند می‌تواند زمانی كه فرد زنده است یا پس از مرگ او انجام شود. پیوندهای متداول عبارتند از كلیه‌ها، قلب، كبد، پانكراس، روده، ریه‌ها، استخوان، مغز استخوان، پوست و قرنیه. برخی از ارگان‌ها و بافت‌ها را می‌توان زمانی كه شخص اهداكننده زنده است به شخص دیگری پیوند زد، مانند یكی از كلیه‌ها یا بخشی از كبد، اما در بیشتر موارد اهدای عضو زمانی صورت می‌گیرد كه فرد اهداكننده دچار مرگ مغزی شده باشد.
در ایران اهدای عضو از فرد مرگ مغزی به طور رایگان انجام می‌شود و اگر فرد مرگ مغزی در بیمارستان دولتی بستری شده باشد، هزینه‌های بیمارستان نیز توسط دولت پرداخت می‌شود.
همه ایرانیان دارای كد ملی 10 رقمی می‌توانند از طریق وب سایت ehda.ir برای دریافت كارت اهدای عضو اقدام كنند تا هم به صورت آنلاین و آنی كارت خود را دریافت كرده و هم تمایل آنان نسبت به اهدای عضو در دسترس دست اندركاران این امر در سراسر كشور قرار گیرد.
لازم به ذكر است كه 50 درصد مرگ مغزی در كشور به دلیل حوادث رانندگی رخ می‌دهد.
اجتمام*9482*9105
۰ نفر