۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۴:۳۲
کد خبر: 83322595
T T
۰ نفر
نقش خيام در معرفي تمدن ايراني اسلامي به جهان بررسي شد

مشهد- ايرنا- مراسمي با عنوان 'خيام در حديث ديگران' به مناسبت روز جهاني گراميداشت حكيم عمر خيام با هدف تبيين نقش وي در معرفي تمدن ايراني اسلامي به جهان روز سه شنبه با حضور دانشجويان و اساتيد در دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد.

يكي از خيام شناسان و سخنرانان اين مراسم به خبرنگار ايرنا گفت: در اين نشست با حضور اساتيد رشته هاي زبان انگليسي، روسي، عربي و فرانسه تلاش مي شود جايگاه علمي ادبي عمر خيام و نقش وي در معرفي تمدن ايراني اسلامي به جهان تبيين شود.
دكتر زهره تائبي افزود: عده اي معتقدند رباعيات ناب و درون مايه شعري خيام او را به شهرت رسانده و برخي هم بر اين باورند كه اگر ادوارد فيتز جرالد ترجمه آزاد رباعيات خيام را به زبان انگليسي در سال 1859 ميلادي منتشر نمي كرد خيام به اين اندازه در جهان شناخته شده و محبوب نبود.
وي ادامه داد: خيام را بايد در حقيقت نماد فلسفه شرق و شاعر محبوب روشنفكران جهان دانست. اگر تاريخ ادبيات جهان در طول قرنهاي متمادي نامهاي بزرگاني چون شكسپير، دانته و گوته را به خود ديده اما تاريخ ادبيات ايران يك تنه با نام بزرگاني چون فردوسي، نظامي، حافظ، سعدي و خيام بر تارك جهان مي درخشد. در ميان اينان خيام صداي بلند اعتراض انسان به تنگ آمده در تنگناي جان و جهان است، خيامي كه خود به واسطه نجوم جهان را با محاسبات دقيق مي شناسد، خيامي كه با اعداد و ارقام رياضي جهان آگاه است. خيامي كه به شناخت تن آدمي از منظر طب آشناست و همه اينها و امتيازات ديگر شخصيتي است كه از خيام فردي حكيم، دانشمند و شاعر و در عين حال كم نظير ساخته كه براي هميشه تاريخ قابل تقدير و تجليل است.
يكي ديگر از شركت كنندگان در اين همايش علمي فرهنگي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: تفكر حكيم عمر خيام نيشابوري گفتماني است كه در طول تاريخ وجود داشته و در هر زماني متفكران، انديشمندان و شاعران با اين طرز تفكر به جهان مي نگريستند كه در آثار منسوب به خيام به حد اعلي به ظهور رسيده است.
دكتر مهدي زرقاني افزود: تاكنون هيچيك از شخصيتهاي علمي و ادبي ايران زمين به اندازه عمر خيام فراخناي زمان را نپيموده و بر قله افتخار و شهرت جهاني نايستاده اند. البته هيچيك از هم دوره ايهاي حكيم خيام مثل ابولحسن بيهقي و زمخشري كه با وي هم زمان بوده اند به شاعر بودن وي اشاره اي نكرده اند.
وي ادامه داد: نخستين فردي كه يكي از رباعيهاي سروده هاي خيام را نقل كرد 'ابوفخر رازي' 60 سال پي از مرگ وي است. همچنين نخستين مجموعه اي كه 31 رباعي از اشعار خيام را ذكر كرده 'نزه المجالس' است كه تاريخ نگارش آن 130 سال پس از مرگ خيام مي باشد.
اين خيام شناس گفت: برخي مي گويند خيام اشعار خود را به صورت خصوصي تحرير كرده، مثل معارف بهاء ولد كه بعدها توسط شاگرادنش منتشر شد و برخي ديگر نيز عدم اشاعه اشعار خيام در زمان حياتش را ناشي از شخصيت فروتن، گوشه گير و دور از كبر و غرور وي مي دانند.
'غياث الدين ابولفتح عمر بن ابراهيم خيام' زاده 28 ارديبهشت 427 در نيشابور(قرن دهم ميلادي ) و درگذشته 12 آذر 510 در نيشابور است. وي فيلسوف، رياضيدان، ستاره شناس و رباعي سراي ايراني در دوره سلجوقي است. گرچه پايگاه علمي خيام برتر از جايگاه ادبي او و لقبش حجه الحق بوده ولي آوازه وي بيشتر بخاطر رباعياتش است كه شهرت جهاني دارد.
6070/1858