به گزارش ایرنا، منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار یکی از مناطق آزاد هفت گانه جمهوری اسلامی ایران است که در راستای اهداف اقتصادی کشور، از افزون بر ۲۶ سال پیش در مجاورت شهر چابهار و در حاشیه دریای عمان تأسیس شده است.
با توجه به تعریف مناطق آزاد و علل ایجابی آن، سازمان منطقه آزاد چابهار تمام تلاش و همت خود را به کار گرفته تا نقش شایسته ای در حد توان و امکان برای توسعه و رشد اقتصاد ملی و منطقهای ایفا کند.
در آستانه اقتصاد و تجارت هزاره سوم، اکنون منطقه آزاد چابهار زیرساختهای لازم برای تبدیل شدن به یک منطقه آزاد پویا را درحد قابل قبولی فراهم کرده است.
این منطقه نه تنها در اقتصاد ملی نقش مؤثر داشته بلکه در استان سیستان و بلوچستان نقطه اتکاء مهم و اساسی مردم و روزنه امید به زندگی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی شده است.
**آشنایی با چابهار
بندر چابهار با مساحت ۱۰ هزار کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۳۰۰ هزار نفر در جنوب استان سیستان و بلوچستان و جنوبی ترین نقطه شرق کشور، در مجاورت دریای عمان (مکران) در نزدیکترین فاصله با آبهای آزاد جهان یعنی اقیانوس هند قرار گرفته و بزرگترین بندر اقیانوسی ایران است.
موقعیت خلیجی این بندر و همچنین وجود آبهای عمیق و بریدگیهای طبیعی، فضایی مناسب را برای اسکلههای با عمق زیاد و مختصات لنگرگاهی مطلوب به منظور پهلوگیری کشتیهای عظیم اقیانوس پیما فراهم ساخته به طوری که این بندر از قابلیت تبدیل شدن به مگاپورت برخوردار است.
به بیان دیگر چابهار دروازه ترانزیت شرق ایران و یک منطقه استراتژیک برای توسعه صنعت ترانزیت محسوب میشود. این ویژگی ممتاز در دیگر مناطق ساحلی جنوب ایران و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس دیده نمیشود.
بنابراین بسیار حائز اهمیت است که موقعیت جغرافیایی ایران و جنوب شرق کشور به ویژه بندر چابهار را از منظر منافع ملی نگریسته تا در گستره مبادلات تجاری با استفاده از استعدادهای طبیعی منطقه و پتانسیل ایجاد شده توسط سازمان منطقه آزاد چابهار، ارتباطات اقتصادی با کشورهای همسایه و نیز کشورهای آسیای میانه را تقویت کرده و در نهایت اهداف عالیهای چون محرومیت زدایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، حضور در بازارهای جهانی، ایجاد اشتغال مولد، صادرات محصولات صنعتی و ارائه خدمات عمومی را محقق سازیم.
**مزیتهای اختصاصی منطقه آزادچابهار
موقعیت جغرافیایی راه بردی در کنار آبراههای بین المللی و نزدیک به خطوط بین الملل کشتیرانی، بزرگترین بندر تجاری ایران در خارج از تنگه هرمز، نقطه اتصال کریدور شرق ایران به آبهای آزاد، نزدیکترین بندر به بازارهای آسیای میانه و افغانستان، دسترسی آسان به سوختهای فسیلی، مصالح ساختمانی و مواد معدنی گوناگون در شرق ایران، ارتباط چند وجهی حمل و نقل از طریق هوا، زمین و دریا، تسهیلات فروش و اجاره بلند مدت برای سرمایه گذاران خارجی، واقع شدن در امن ترین و نزدیکترین مسیر به بازارهای جهانی، نزدیکی به کشورهای پرجمعیت در حال رشد در جنوب آسیا (هند و پاکستان)، واقع شدن این منطقه در بزرگترین بندر اقیانوسی ایران (چابهار) با دسترسی بلافصل به سرزمین اصلی کشور و نزدیکی به بزرگترین منابع انرژی جهان در خلیج فارس از مزیتهای مهم اختصاصی منطقه آزاد چابهار است.
**فرصتهای آینده چابهار
به گزارش ایرنا ارتقا منطقه آزاد چابهار و تبدیل آن به کانون اصلی حمل و نقل و ترانزیت در چهارچوب توسعه محور شرق کشور، اتصال به شبکه ریلی و شبکه گاز کشور، امکان احداث صنایع پایین دستی با شروع به کار صنایع سنگین از جمله پتروشیمی و فولاد و احداث فرودگاه بین المللی از جمله فرصتهای آینده در چابهار است.
**تسهیلات، مزیتها و مشوقهای قانونی در منطقه آزاد چابهار
مقررات خاص برای اشتغال نیروی انسانی در منطقه آزاد و امکان دسترسی به نیروی انسانی ماهر، بهره ور و ارزان، صدور محصولات بدون پرداخت عوارض گمرکی، استفاده از قانون ارزش افزوده برای انتقال کالاهای تولید شده در منطقه آزاد به سرزمین اصلی تا ۱۰۰ در صد تولیدات، مقررات خاص جهت بیمه و تأمین اجتماعی در مناطق آزاد، معافیت مالیاتی ۲۰ ساله کلیه فعالیتها در تمام زمینهها، امکان مشارکت با سرمایه گذاران خارجی بدون محدودیت در نسبت مشارکت، مالکیت ۱۰۰ در صد سرمایه گذاران خارجی نسبت به اعیان مستحدثه در اراضی استیجاری، امکان داشتن ۱۰۰ درصد سهام شرکتهای ثبت شده توسط سرمایه گذاران خارجی، آزادی انتقال ارز به خارج از کشور بدون هیچ محدودیت، آزادی کامل ورود و خروج اصل سرمایه و سود حاصل از فعالیتهای اقتصادی، حمایت و ضمانت سرمایههای خارجی، تجویز تأسیس بانک و بیمههای خارجی، برخورداری از مقررات خاص در صادرات، واردات و امور گمرکی و عدم نیاز به روادید و سهولت در صدور مجوز ورود و اقامت خارجیان از جمله مشوقهای قانونی در منطقه آزاد برای فعالیت اقتصادی است.
معافیت ورود ماشین آلات و مواد اولیه مصرفی واحدهای تولیدی از عوارض ورودی گمرکی، آزاد بودن صادرات محصولات تولیدی هر منطقه از مقررات عمومی صادرات و واردات، امکان استفاده از نیروی کار خارجی به میزان ۱۰ درصد کل نیروی کار منطقه آزاد چابهار، قوانین و مقررات انعطاف پذیر در زمینه نیروی کار شاغل در منطقه، مجاز بودن تخلیه، بارگیری، ترانزیت و ترانشیپ و معافیت آن از عوارض و حقوق گمرکی به استثنای هزینههای انبار و جابه جایی مجاز بودن خرده فروشی کالا، صدور ویزای ۶ ماهه برای سرمایه گذاران خارجی با قابلیت تمدید و صدور ویزا در فرودگاه از طریق نمایندگی وزارت امور خارجه از دیگر مزایای چابهار برای سرمایه گذاران است.
**راهبردهای منطقه آزادچابهار
تجهیز و تقویت تأسیسات و امکانات بندری چابهار، تا حصول به ظرفیت ۶ میلیون تن تخلیه و بارگیری سالانه، تقویت شبکههای زیربنایی و رفاهی مرتبط با ترانزیت در طول محورشرق، تا حصول به ظرفیت ترانزیت بصورت سالانه ۶ میلیون تن کالا، تجهیز ناوگان و زمینه سازی برای گسترش خدمات حمل و نقل در طول محور، تجهیز مراکز عمده جمعیتی در طول محور به امکانات و تأسیسات اقامتی- رفاهی و فنی- پشتیبانی و استفاده از امکانات منطقه آزاد چابهار و مناطق ویژه شرق کشور در فعال سازی محور از جمله راهبردهای منطقه آزاد چابهار است.
۳۰۴۳ **6081
نظر شما