در این تحقیقات به جای استفاده از ویروس غیرفعال، محققان توانستند با بهرهگیری از نانوذرات طلا ابزارهای ویرایش ژن را به طور ایمن به مدلهای آزمایشگاهی HIV و بیماریهای خونی وراثتی برسانند.
این اولین بار است که نانوذرات طلای حامل CRISPR به منظور ویرایش ژنها در یک زیرمجموعه کمیاب ولی قدرتمند از سلولهای بنیادی خون که منبع تمام سلولهای خون محسوب میشود، با موفقیت و بدون هرگونه اثر سمی مورد استفاده قرار میگیرد.
به گفته محققان نانوذرات طلا به این دلیل جایگزین مناسبی برای ویروسهای غیرفعال هستند که سطح آنها امکان اتصال سایر مولکولها را به سادگی فراهم میکند. در واقع محققان این کرههای کوچک (با ابعادی یک میلیون برابر کوچکتر از دانههای نمک آشپزخانه) را بهگونهای مهندسی کردهاند که به سادگی از غشای سلول عبور کرده، از اندامکهای سلول که نوعی مکانیزم دفاعی هستند اجتناب کرده و مستقیما به سراغ هسته میرود تا ژنها را ویرایش کند. در این شیوه جدید نانوذرات طلا ظرف ۶ ساعت توسط سلولها جذب میشوند و در طول ۲۴ تا ۴۸ ساعت ویرایش ژنتیکی به وقوع میپیوندد.
بر اساس نتایج این تحقیقات بین ۱۰ تا ۲۰ درصد از سلولها وارد فرآیند ویرایش ژنتیکی شدند که شروع خوبی محسوب میشود. اما محققان امیدوارند این میزان تا ۵ درصد افزایش یابد. گام بعدی محققان افزایش میزان ویرایش ژنها در هریک از سلولها است تا میزان تاثیرگذاری این شیوه درمانی افزایش یابد.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Materials منتشر شده است.
علمی**۹۲۵۹** ۱۰۵۵
نظر شما