وی در دو روز اخیر با حسن روحانی، رئیس جمهوری و محمّدجواد ظریف وزیر امور خارجه و دیگر مقامهای جمهوری اسلامی ایران ملاقات کرده است.
روابط تاجیکستان و ایران بعد از دهها سال روابط گرم و نزدیک، حدود چهار سال پیش دچار سو تفاهمهایی از هر دو طرف شد ولی مناسبتهای فرهنگی و زبانی تاریخی دو کشور آنچنان عمیق است که این مسائل نتواست خللی در روابط دو کشور ایجاد کند.
به گزارش رسانهها، وزیر امور خارجه تاجیکستان خواستار مشارکت و استفاده از بندر چابهار برای ترانزیت کالاهای خود شده است. حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، روز شنبه در صحبت با «سراج الدین مهرالدین» بندر چابهار را در انتقال کالا مهم دانسته و گفته است، "ایران میتواند امن ترین و بهترین مسیر ترانزیتی برای کالاهای تاجیکستان باشد. "
بندر چابهار به گفته کارشناسان میتواند مسیر ارزان انتقال بار برای تاجیکستان شود.
پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری اسلامی ایران به نقل از حسن روحانی نوشت، "جمهوری اسلامی همواره خواستار ثبات، امنیت کامل، پیشرفت تاجیکستان و تقویت روابط و همکاریهای بین کشورهاست. آمادگی داریم تا با ارائه خدمات فنّی و مهندسی در اجرای طرحهای تاجیکستان مشارکت داشته باشیم.
روحانی در ادامه به مسئله مبارزه با تروریسم هم اشاره نموده است. وی گفته است، “امروز تروریستها از عراق و سوریه خارج شدهاند و جایی نگرانی وجود دارد، که بخواهند در منطقه آسیای میانه و قفقاز فعال شوند. از این رو، ایران و تاجیکستان میتوانند همکاریهای خود را در مسیر مبارزه با تروریسم نیز بیش از پیش گسترش دهند. ”
«سراج الدین مهرالدین» نیز خواستار استفاده تاجیکستان از بندر چابهار و رشد همکاریها در بخش انرژی شده است. وی توسعه روزافزون روابط با ایران را اراده دولت تاجیکستان خواند و با اشاره به دعوت رسمی رئیس جمهور این کشور از دکتر روحانی، ابراز امیدواری کرد که رییس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران سیکا (تعامل و اقدامات اعتمادساز آسیا) که بزودی در شهر دوشنبه برگزار می شود، حضور داشته باشند.
روابط دو کشور ایران و تاجیکستان گرم میشود
در آغاز سال جاری بود که بعضی از مقامهای تاجیکستان و ایران در گفت وگوهای خود پیام دادند، که روابط تهران و دوشنبه در حال گرم شدن است.
رؤسای جدید و قدیم مرکز تحقیقات راهبردی ریاست جمهوری تاجیکستان در همان ایام در نشستی مطبوعاتی اعلام کردند که در سال ۲۰۱۹ روابط با جمهوری اسلامی ایران احیا خواهد شد.
دلاور قادر زاده رئیس جدید این مرکز سیاست گذاری تاجیکستان در این نشست گفت: امسال سفیران جدید دو کشور تعیین میشوند و با تلاش دو طرف مناسبتهای تا اندازهای سرد شده دو کشور بهبود خواهد یافت.
رئیس سابق مرکز تحقیقات راهبردی ریاست جمهوری تاجیکستان هم گفت: تاجیکستان و ایران عزم دارند که مشکلات موجود در روابط شأن را برطرف کنند.
«خدایبردی خالق نظر اف» افزود: «دو کشور تصمیم جدی گرفتهاند که همه مشکلات در روابط بین خود را برطرف سازند. من صد درصد اعتقاد دارم، امسال مشکلاتی، که در مناسبات ما پیدا شدند، حل میشوند.»
او تصریح کرد که باور دارد، امسال تغییری در روابط پیش بیاید، ولی انتظار داریم جمهوری اسلامی ایران پیشقدم شود.
وی اظهار داشت: دیپلماتهای ایران نیز برای بهبود روابط تلاش کردهاند و انتظار داریم ایران با سرمایه گذاری بیشتر در کشور که از سال ۲۰۱۶ کمرنگ شده است در این راستا گام بردارد.
وی با بیان اینکه ما منتظریم ایران در این مورد پیشقدم شود، افزود: تاجیکستان برای بهبود روابط تلاش کرده است و از طرق مقابل نیز انتظار داریم قدمهای جدی تری از جمله سفر مقامات ایران به تاجیکستان و همچنین مذاکرات برای بهبود روابط را داشته باشیم.
پرویز محمدزاده، معاون جدید رئیس مرکز تحقیقات راهبردی تاجیکستان که پیش از این در وزارت خارجه این کشور مشغول بود، نیز اظهار امیدواری کرد؛ روابط دو کشور بهتر شوند.
وی تصریح کرد: امسال سفیران دو کشور تغییر مییابند و روابط مرحله به مرحله بهبود مییابد.
به دنبال این سخنان بود که امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان نظام الدین زاهدوف معاون سابق وزیر امور خارجه این کشور را به عنوان سفیر دوشنبه در تهران منصوب کرد. محمد تقی صابری معاون سابق وزارت خارجه سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان شد وی با پیام بهبود روابط مأموریت خود را در این کشور آغاز کرد.
صابری در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مهمترین هدف خود از این مأموریت را بهبود و تقویت روابط دو کشور فارسی زبان با اشتراکات فراوان عنوان کرد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران اولین کشوری بود که اقدام به تأسیس سفارتخانه در دوشنبه نمود وهمچنین از اولین کشورهایی بود که استقلال کشور تاجیکستان را برسمیت شناخت و اشتراکات و پیوندهای عمیق و دیرینه تمدنی، تاریخی، فرهنگی و زبانی ایجاب میکند روابط با تاجیکستان را در همه زمینهها توسعه دهیم.
روابط تهران - دوشنبه از ابتدای استقلال تاجیکستان در سال ۱۹۹۱ درحال رشد بوده است، برسمیت شناختن استقلال تاجیکستان از سوی ایران به عنوان اولین کشور در جهان دلیلی بر این مدعاست.
در جریان ناآرامیهای سالهای ۱۹۹۷-۱۹۹۲ تاجیکستان، ایران برای رفع این ناآرامیها پا پیش گذاشت و میزبانی چندین دور از مذاکرات صلح تاجیکها را بر عهده گرفت به طوری که یکی از طرفهای اصلی مذاکرات صلح به شمار میرفت.
حضور پررنگ ایران در بازسازی تاجیکستان از جمله در صحنههای اقتصادی این کشور هم بر روابط تنگاتنگ دو کشور افزود. احداث ساختمان نیروگاه سنگتوده و تونل استقلال از جمله سرمایه گذاریهای ایران در این کشور هم فرهنگ و هم زبان بوده است.
گزارش: خسرو حسینی
آساق **۱۶۶۳**۱۶۰۰
نظر شما