«شیرین هانتر» روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره اصرار دونالد ترامپ برای مذاکره با ایران با وجود تشدید تنش ها و افزایش فشارها بر ایران گفت: یکی از دلایل تغییر لحن دونالد ترامپ درباره ایران، مخالفت ها در فضای داخلی آمریکا با بروز یک جنگ دیگر در خاورمیانه است.
وی با تاکید بر اینکه نه کنگره و نه مردم آمریکا جنگ دیگری در خاورمیانه از سوی ایالات متحده نمی خواهند، اظهار داشت: متحدان اروپایی و آسیایی آمریکا نظیر ژاپن و کره شمالی هم جنگ نمی خواهند. اگر جنگ دیگری پیش بیاید، آمریکا شاید مجبور شود نیروهای خود را در آسیای شرقی کم کند که این مسئله، مشکلات و نگرانی هایی را برای آمریکا و متحدانش ایجاد می کند.
این کارشناس ارشد مسائل آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا درخواست گفتوگو با تهران را میتوان عقبنشینی ترامپ از پیگیری سیاست فشار حداکثری قلمداد کرد؟ تصریح کرد: تغییر لحن ترامپ رئیس جمهور آمریکا را نباید عقب نشینی وی از سیاست فشار حداکثری از ایران قلمداد کرد. ترامپ از ابتدای ورود به کاخ سفید گفته بود که به دنبال مذاکره ای جدید با ایران است.
هانتر ادامه داد: پیگیری فشار حداکثری از سوی ترامپ برای این بوده است که تهران را به میز مذاکره با واشنگتن بکشاند. شاید برای دستیابی به این هدف، استراتژی غلطی از سوی ترامپ انتخاب شده باشد ولی هدف او از ابتدا، مذاکره با ایران بوده است.
«تیم بی» از مذاکره با ایران خوشحال نمی شوند
وی با تشریح هدف ترامپ برای مذاکره با ایران هم خاطرنشان کرد: اهداف آمریکا درباره ایران روشن است؛ پایان خصومت با اسرائیل، عدم کمک به گروه هایی نظیر حزب الله لبنان، حماس و جهاد اسلامی فلسطین و همچنین پایان خصومت با ایالات متحده. هم اکنون نیز ترامپ همین اهداف را درباره ایران دنبال می کند.
استاد دانشگاه جورج تاون واشنگتن درباره واکنش «تیم بی» به درخواست مذاکره ترامپ با ایران هم ابراز داشت: جان بولتون، اسرائیل، عربستان سعودی، امارات و بحرین از امکان مذاکره با ایران خوشحال نمی شوند. با این وجود اگر ایران آماده مذاکره با ترامپ باشد، این کشورها دیگر نمی توانند جلوی مذاکره را بگیرند.
هانتر درباره دلیل نحوه پاسخ ایران نسبت به درخواستهای مکرر ترامپ برای گفتوگو با ایران هم بیان کرد: بعضی گروه ها در ایران معتقد هستند که مذاکره با آمریکا به انقلاب اسلامی لطمه می زند و خلاف آرمان های انقلاب است. البته نگرانی از اینکه آمریکا به توافق احتمالی حاصله هم پایبند نباشد، دراین باره نقش داشته و موثر است.
وی در پاسخ به این سوال که آمریکا برای اینکه تهران را برای حضور در میز مذاکره اقناع کند، باید چه اقداماتی کند؟ یادآور شد: نکته ای که باید به آن توجه کرد، این است که ایران در موقعیت حساس تری نسبت به آمریکا قرار دارد. ایالات متحده شروطی همچون برگشت به توافق هسته ایرا قبول نخواهد کرد. آمریکا هم نمی تواند برای ایران شرطی بگذارد. اگر قرار است مذاکره ای انجام شود، مذاکره از سوی هر دو طرف باید بدون پیش شرط باشد.
آمریکا قبل از دستیابی به توافق جامع با ایران، به برجام بازنمی گردد
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی درباره احتمال بازگشت واشنگتن به برجام برای پذیرش ایران برای مذاکره با آمریکا هم عنوان کرد: همانطور که ایران از بد قولی آمریکا نسبت به تعهداتش نگران است، آمریکا هم فکر می کند که اگر به برجام بازگردد، تهران دیگر با واشنگتن مذاکره نمی کند و تغییری در سیاست های خود ایجاد نمی کند.
هانتر با بیان اینکه من گمان نمی کنم آمریکا قبل از دستیابی به یک توافق جامع با ایران، به برجام بازگردد، گفت: با این حال، ممکن است آمریکا برخی از تحریم ها را تعدیل کند. از آن گذشته، مسائل اصلی مورد اختلاف میان تهران و واشنگتن در مسئله هسته ای و برجام، هنوز حل نشده است. به همین جهت، آمریکا از برجام خارج شد اگرچه این کار ایالات متحده، اشتباه بود زیرا اعتماد ایران را به کلی از بین برد.
شاید نخست وزیر ژاپن به کم شدن تنش ها میان تهران و واشنگتن کمک کند
وی درباره سفر شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن به تهران برای میانجیگری میان ایران و آمریکا هم اظهار داشت: تا وقتی که ایران و آمریکا حاضر به حل مسائل اصلی مورد اختلاف با یکدیگر نباشند، هیچ میانجیگری نمی تواند موفقیتی کسب کند. اگر ایران حاضر به صحبت و مذاکره با آمریکا نباشد، گمان نمی کنم که ژاپن موفق شود. با این وجود، شاید نخست وزیر ژاپن بتواند به کم شدن تنش ها میان تهران و واشنگتن کمک کند.
سیام *م. ا.ت *۲۰۲۱