تحمل هزینه توسط فرهنگیان منطقه در طول ماه و آمد و شد با وسایل شخصی به معضل بزرگی برای کارکنان آموزش و پرورش و معلمان مدارس بخش امیرآباد تبدیل شده است.
هزینه بالای رفت و آمد، طولانی بودن مسیر، بروز حوادث احتمالی در جاده و تحمل رنج سفر از مشکلات اصلی رفت و آمد معلمان در این مسیر است.
نمونه ای از خطری که فرهنگیان این منطقه را تهدید می کند در هشتم خرداد سال ۹۱ رخ داد، فرهنگیان منطقه در حال عزیمت به مدارس محل خدمت خود در روستای کوه زر با خودروی شخصی، در جاده دامغان- جندق دچار سانحه شدند که در این حادثه چهار فرهنگی جوان به دلیل شدت جراحات در دم جان باختند.
برای جلوگیری از حوادث این چنینی، رفت و آمد فرهنگیان نیازمند ساماندهی بهتر از سوی مسئولان است.
هم اکنون فرهنگیان برای حضور در کلیه مدارس روستایی بخش امیرآباد مجبور به طی کردن مسیر با وسیله شخصی یا تاکسی تلفنی هستند که هزینه گزافی برای آنان به دنبال دارد.
روستاهای کوه زر، شیمی، توچاهی، معلمان، فرات و حسینان بیش از ۱۰۰ کیلومتر از شهر امیریه فاصله دارند و فرهنگیان برای حضور در محل خدمت، مجبور به حرکت ۲ ساعت زودتر از زمان مقرر هستند.
روستاهای جنوبی بخش امیرآباد به دلیل جمعیت زیاد، دارای هشت مدرسه ابتدایی و متوسطه هستند.
رفت و آمدی که انرژی معلمان را می گیرد
یکی از معلمان بخش امیرآباد دامغان گفت: رفت و آمد در این مسیر، مشکل بسیار بزرگی است در حالی که روزانه بیش از سه ساعت از وقت ما در مسیر مدرسه طی میشود.
وی اضافه کرد: تردد در این مسیر، هر روز با خودروی شخصی یکی از همکاران انجام میشود و روزانه حدود ۱۵۰ هزار ریال کرایه پرداخت میکنیم.
این فرهنگی شاغل تصریح کرد: خستگی راه و فشار روانی عبور و مرور در جاده در انرژی ما برای حضور در کلاس درس نیز تأثیر منفی بسیار زیادی دارد.
والدین یکی از دانش آموزان روستای رشم گفت: فرزند من هر روز توسط سرویس آموزش و پرورش برای حضور در مدرسه به روستای معلمان رفت و آمد میکند.
وی ادامه داد: فاصله تا خانه و خطرهای احتمالی برای دانش آموزان مهمترین مشکلات این رفت و آمد است که برای کسب علم فرزند خود این امر را با جان و دل پذیرفتیم.
مادر این دانش آموز خاطر نشان کرد: در ابتدا، ماهانه ۲۰ درصد هزینه رفت و آمد توسط خانوادهها پرداخت میشد که به لطف پیگیری مسئولان آموزش و پرورش منطقه، اینجا به جایی در حال حاضر به صورت رایگان انجام میشود.
هزینه ماهانه ۲۱۰ میلیون ریالی برای انتقال دانش آموزان
رئیس آموزش و پرورش منطقه امیرآباد در گفت و گو با ایرنا، افزود: تعداد ۲۲ دستگاه سرویس کار انتقال و جا به جایی روزانه دانشآموزان را برعهده دارند که در این راستا در مجموع ۲۹۸ دانشآموز از دورترین نقاط روستایی به مدارس منتقل میشوند.
حمیدرضا هروی ادامه داد: برای انتقال این تعداد دانش آموز به صورت روزانه به مدارس، ماهانه مبلغ ۲۱۰ میلیون ریال از محل اعتبارات اداره کل و منطقه پرداخت میشود.
وی تصریح کرد: در سالهای گذشته ۲۰ درصد از کل مبلغ رفت و آمد توسط والدین پرداخت میشد که با توجه به مشکلات اقتصادی موجود در منطقه، در سال تحصیلی جاری سهم اولیا حذف و کل هزینه رفت و آمد از محل اعتبارات اداره کل و اداره منطقه تأمین و پرداخت شد.
هروی اظهار داشت: کلیه سرویسهای رفت و آمد در ابتدای سال تحصیلی، زیر نظر انجمن اولیا و مربیان اداره، از طریق برگزاری مناقصه انجام و رانندگان برنده، جهت عقد قرارداد به مدارس معرفی میشوند.
وی به رفت و آمد رفت و آمد کارکنان آموزش و پرورش شاغل در روستاهای منطقه اشاره و اضافه کرد: فرهنگیان بخش امیرآباد شامل مدیر، معلم رسمی و قراردادی، جهت تردد و حضور در کلاسهای درس با سرویسهای شخصی یا عقد قرارداد با تاکسی تلفنی طی مسیر میکنند و هزینه رفت و آمد کامل با خود همکاران است و هیچ گونه کمک هزینهای دریافت نمیکنند.
هروی تصریح کرد: تعدادی از فرهنگیان منطقه امیرآباد به منظور ارائه خدمات و تدریس، روزانه ۱۲۰ کیلومتر مسیر را با وسیله شخصی تا محل کار طی میکنند از هیچ امتیازی برخوردار نیستند.
وی به راه حل پیشنهادی برای برون رفت از این مشکل اشاره کرد و افزود: فرمانداری و شهرداری دامغان میتوانند با تخصیص یک دستگاه مینی بوس به عنوان سرویس کارکنان منطقه کوه زر و یک دستگاه ون برای کارکنان منطقه معلمان، همکاری کنند.
هروی گفت: تعدادی مینی بوس متعلق به هنرستان کشاورزی امیریه در شهر موجود است که علت استفاده نکردن آن برای فرهنگیان، نبود راننده و ممنوعیت تردد خودروهای دولتی مانند مینی بوس در مسیر بالای ۲۰ کیلومتر است.
رئیس آموزش و پرورش بخش امیرآباد دامغان گفت: یکی دیگر از راههای خارج شدن معلمان از مشکلات عبور و مرور، سکونت در منطقه و حوزههای کاری آنها است.
امکان اسکان در منطقه برای فرهنگیان وجود ندارد
یکی از ساکنان روستای شیمی دامغان گفت: روستای شیمی در ۱۰۰ کیلومتری جنوب دامغان و در بخش امیرآباد قرار دارد که به دلیل نبود امکانات مناسب، فاقد سکونت است و ما ساکنان این روستا به دلیل شغل و دیگر عوامل مجبور به سکونت در این منطقه هستیم.
وی ادامه داد: روستای شیمی از نظر امکانات تنها دارای برق است و از آب، گاز، و وجود مرکز درمانی مناسب محروم است.
این مرد روستایی افزود: این روستا دارای ۱۲۰ خانوار است که بیشتر دانش آموزان ابتدایی آن دارای مدرسه مناسب هستند و برای تحصیل در مقطع متوسطه به دیگر روستاها منتقل میشوند.
مدیر یکی از مدارس روستای معلمان نیز در گفت و گو با ایرنا، گفت: دبیران برای تدریس در بخش امیرآباد به صورت چرخشی در بسیاری از روستاها تدریس دارند که به همین دلیل قادر به سکونت در منطقه نیستند.
احسان زارع افزود: مدیران و فرهنگیان ثابت مدارس نیز به دلیل نبود فضا برای سکونت در هر هفته، ۲۱ نفر از کارکنان با وسیله شخصی به مدارس این روستا رفت و آمد میکنند.
وی تصریح کرد: مدرسه روستای معلمان دارای ۶۴ دانش آموز از روستاهای حسینان، معلمان، سینگ و رشم است که برای حضور در مدرسه به وسیله سرویسهای آموزش و پرورش به این روستا منتقل میشوند.
یک هزار و ۳۵۹ دانشآموز شامل ۷۳۹ دانشآموز پسر و ۶۲۰ دانشآموز دختر در ۳۵ آموزشگاه شهری و روستایی منطقه امیرآباد تحصیل میکنند، ۲۱۰ فرهنگی شامل آموزگار، دبیر و کادر اجرایی و آموزشی کار تعلیم و تربیت دانشآموزان این منطقه را برعهده دارند.
بخش امیرآباد به مرکزیت شهر امیریه زیر مجموعه شهرستان دامغان و در ۸۵ کیلومتری شرق مرکز استان سمنان قرار دارد، این بخش بزرگترین بخش استان سمنان از لحاظ جمعیت است و ۱۲ هزار نفر جمعیت دارد.
۹۸۵۶/۶۱۰۳