۱۸ خرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۲۸
کد خبرنگار: 2534
کد خبر: 83344121
T T
۰ نفر

اما و اگرهای استعفای وزیرآموزش و پرورش

۱۸ خرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۲۸
کد خبر: 83344121
اما و اگرهای استعفای وزیرآموزش و پرورش

تهران- ایرنا- استعفای سیدمحمد بطحایی از سمت وزارت آموزش و پرورش برای کاندیداتوری در مجلس و موافقت رئیس جمهوری با استعفای وی، مورد بررسی و تحلیل رسانه های داخلی قرارگرفته است.

دفترسخنگوی دولت اعلام کرد سیدمحمد بطحائی وزیرآموزش و پرورش به دلیل شرکت در انتخابات مجلس از سمت خود استعفا داده است. به گزارش روز جمعه پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، «حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی» رئیس جمهوری به دنبال درخواست استعفای سیدمحمد بطحائی وزیرآموزش و پرورش به منظور نامزدی در انتخابات مجلس شورای اسلامی، ضمن تشکر از زحمات وی در دوران مسئولیت این وزارتخانه، با درخواست استعفای وی موافقت کرد.


به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی امروز شنبه ۱۸ خرداد ماه رسانه‌های داخلی اعم از خبرگزاری‌ها، روزنامه‌ها و تارنماها نشان می‌دهد که واکنش رسانه‌های دو جریان سیاسی کشور نسبت به موضوع استعفای وزیرآموزش و پرورش مشابه هم بوده و هر دو طیف سیاسی از استعفای بطحائی برای شرکت در انتخابات مجلس دچار شگفت زدگی شده و این عمل را غیرعادی، باور ناپذیر، غیرمنطقی و بی سابقه تلقی می‌کنند.



رسانه‌های اصلاح طلب


برخی از محورهای کانونی که این رسانه‌ها در اخبار و گزارش‌های خود نسبت به این موضوع به کار برده‌اند، عبارتند از: گره زدن استعفای ناگهانی وزیر آموزش و پرورش به مسائلی چون انتخابات مجلس و… غیرقابل باور است؛ بی‌برنامگی در حوزه آموزش و پرورش همچنان ادامه دارد؛ غیرمنطقی‌ترین دلیل استعفایی که در عمرم شنیده‌ام استعفای وزیر آموزش و پرورش بود؛ تحلیل و تصور بطحائی از درخواست استعفا به حسن روحانی این بود که رئیس‌جمهور با استعفا موافقت نخواهد کرد؛ دلیل اصلی این استعفا، مشکلاتی بود که در مسیر آموزش‌وپرورش وجود داشته؛ اینکه می‌گویند وزیر به دلیل شرکت در انتخابات مجلس از وزارت استعفا داده کذب محض است؛ دلیل استعفای وزیر هنوز هم در پاره‌ای از ابهام به سر می‌برد و برخورد شتابزده دولت برای توجیه این موضوع نشان دهنده اختلافات موجود در دولت است؛ توجیحات دولت در رابطه با استعفای بطحائی رد گم کردن است؛ پررنگ‌ترین دلیل استعفای بطحائی عدم پرداخت مطالبات و بودجه برای طرح رتبه‌بندی است.



واکنش نمایندگان مجلس به استعفای بطحائی


روزنامه ایران در این باره نوشت: استعفای ناگهانی وزیر آموزش و پرورش خبری نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت و البته گره زدن این اتفاق به مسائلی مثل انتخابات مجلس یا به بن‌بست رسیدن نظام رتبه‌بندی معلمان و حتی پیش کشیدن مشکلات شخصی و خانوادگی برای خیلی‌ها غیر قابل باور است. موضوعی که موجب شد تا فعالان سیاسی هم در صفحات مجازی خود به آن واکنش نشان دهند. اولین واکنش به استعفای وزیر آموزش و پرورش را نمایندگان اصولگرا در مجلس شورای اسلامی داشتند. آنها انگشت انتقاد را به سمت دولت گرفتند. جبار کوچکی‌نژاد نماینده مجلس در حساب کاربری توئیترش نوشت: «وزیر آموزش پرورش به علت عدم همکاری هیأت دولت با ایشان در جهت حل مشکلات فرهنگیان استعفا داده است.» بعد از او هم محمدمهدی زاهدی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نکاتی را درباره استعفای بطحائی در صفحه شخصی توئیترش نوشت: «ظاهراً با استعفای وزیر آ.پ موافقت شده است. وزیر پیشنهادی باید حمایت دولت برای انجام ارائه لایحه رتبه بندی، تعیین تکلیف معلمان حق التدریس، نهضتی و جامانده؛ تقویت دانشگاه فرهنگیان، یکسان‌سازی حقوق فرهنگیان بازنشسته، پرداخت مطالبات معلمین مدارس خارج را داشته باشد.»


برای برخی از نمایندگان مجلس هم دلیل استعفا به خاطر نمایندگی مجلس بی‌معنا بود. از سوی دیگر سید حمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین در مجلس هم به مشکلات وزارت آموزش و پرورش اشاره کرد و نوشت: حجم انبوه مطالبات معوق معلمان، انباشت مشکلات و مسائل معیشتی و صنفی فرهنگیان، تضییع حقوق و شأن آموزگاران و حالا وزارتخانه‌ای که با موافقت رئیس‌جمهور بدون وزیر و با سرپرست اداره می‌شود، نشان از آن دارد که بی‌برنامگی در حوزه آموزش و پرورش همچنان ادامه دارد… به کجا می‌رویم؟! در این میان فعالان اصلاح‌طلب هم از استعفای بطحائی شگفت زده شدند.


عبدالله رمضان زاده سخنگوی دولت اصلاحات این استعفا را غیرمنطقی‌ترین استعفا دانست و نوشت: غیر منطقی‌ترین دلیل استعفایی که در عمرم شنیده‌ام استعفای وزیر آموزش و پرورش بود. معصومه ابتکارمعاون رئیس جمهور در امور بانوان و خانواده هم به عملکرد وزیر اشاره‌ای داشته و تأکید کرد: هنوز هم امیدوارم تکذیب شود، ولی خواستم در هر صورت از اقدامات ارزشمند سیدمحمد بطحائی در حذف آزمون‌های زائد ابتدایی، کاهش استرس‌ها و افزایش ساعات ورزش و مهارت‌های زندگی و مهارت حرفه‌ای خصوصاً برای دختران، اجرای برنامه‌های گفت وگوی بین نسلی تشکرکنم و امیدوارم که این گام‌های خوب استمرار یابد.


روزنامه شرق زیرعنوان "استعفایی که جدی نبود اما جدی شد" نوشت: براساس اخباری که به «شرق» رسیده است، وزیر مستعفی آموزش‌وپرورش اوایل هفته‌ای که گذشت، درخواست استعفای خود را به حسن روحانی داده بود اما تحلیل و تصورش این بود که رئیس‌جمهور با استعفا موافقت نخواهد کرد و او برای پیگیری درخواست‌ها و انتظاراتش از نفر اول دولت فرصتی به دست خواهد آورد اما برخلاف انتظارش با استعفای او موافقت شد و حالا باید جدی جدی از دولت کنار برود. برخی اخبار تأیید نشده هم حکایت از آن دارد که رایزنی‌هایی برای عدم پذیرش استعفا از سوی رئیس‌جمهور انجام شده تا شاید وزیر دوباره به محل وزارتش برگردد؛ ماجرایی که البته احتمالش ضعیف است و باید استعفا را تمام‌شده فرض کرد.



علت استعفای وزیر آموزش و پرورش


روزنامه شرق به نقل از خبرگزاری تسنیم می‌نویسد: یک منبع آگاه در هیأت دولت با اعلام خبر استعفای وزیر، درباره علت آن نیز عنوان کرد که علت این استعفا دلایل شخصی بوده است و مشخص نیست که رئیس‌جمهور با استعفای وی موافقت می‌کند یا خیر. در همین خبرتسنیم نیزآمده بود جبار کوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با تسنیم، درباره دلایل استعفای بطحائی گفت: دلیل اصلی این استعفا، مشکلاتی بود که در مسیر آموزش‌وپرورش وجود داشته؛ ازجمله طرح رتبه‌بندی فرهنگیان که باید طبق قانون اجرا می‌شد و وزیر هرچه تلاش کرد، موفق نشد مصوبه انجام آن را از دولت بگیرد.


او افزود: «مطالبات فرهنگیان و بازنشستگان ازجمله موارد دیگر است که آموزش‌وپرورش را دچار چالش کرده است. همچنین به‌خاطر مسائل و حواشی که اخیراً در مدارس پیش آمد، نیاز بود تا معلمان پرورشی جذب کند که مجوز این کار را به وزیر ندادند.


روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با استفاده از میان تیتر "چالش در وزارت آموزش و پرورش" درباره دلایل این استعفا نوشت: با اینکه مسئولین دولتی بر شرکت کردن بطحائی در انتخابات مجلس تاکید دارند اما این موضوع به هیچ عنوان قانع کننده به نظر نمی‌رسد! برای بررسی این موضوع با یک منبع آگاه در روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش به گفت و گو نشستیم؛ این شخص که نخواست نام او فاش شود از استعفای برخی مدیران در وزارت آموزش و پرورش طی ۱۰ روز گذشته پرده برداشت و گفت: «یکی از دلایل استعفای آقای بطحائی موضوع مطالبات معلمان و طرح رتبه بندی که قرار بود پیش از این اجرا شود اما در حال حاضر مخالفت‌هایی با اجرای آن شده، بود. البته این‌ها یکی از دلایل استعفای وزیر بود و این استعفا دلایل دیگری نیز داشته، اما اینکه می‌گویند وزیر به دلیل شرکت در انتخابات مجلس از وزارت استعفا داده کذب محض است چرا که هیچکس وزارت را برای مجلس رها نمی‌کند!»


با این وجود دلیل استعفای وزیر هنوز هم در پاره‌ای از ابهام به سر می‌برد و برخورد شتابزده دولت برای توجیه این موضوع نشان دهنده اختلافات موجود در دولت است.


"علیرضا سلیمی" دبیرکمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با آفتاب یزد درباره این موضوع می‌گوید: «مشخص است که توجیحات دولت در رابطه با استعفای بطحائی رد گم کردن است چرا که تاکنون سابقه نداشته که وزیری برای شرکت در انتخابات مجلس استعفا بدهد! چون وزیر برای خدمت به مردم دستش بسیار بازتر است تا یک نماینده مجلس!»


آرمان درباره دلیل اصلی استعفا نوشت: از زمان انتشار خبر استعفای بطحائی گمانه‌های زیادی درباره چرایی این تصمیم منتشر شد که پررنگ‌ترین دلیل عدم پرداخت مطالبات و بودجه برای طرح رتبه‌بندی است. عدم تأمین بار مالی لازم برای اجرای رتبه‌بندی فرهنگیان را یکی از دلایل اصلی استعفای وزیر عنوان کردند. به گفته "فرج کمیجانی" دبیرکل مجمع فرهنگیان ایرانی اسلامی، طرح رتبه‌بندی در جلسه روز یکشنبه هیأت دولت طرح شده که هیأت دولت آن را رد کرده است و بطحائی در اعتراض به این موضوع استعفا داده است. ایسنا نوشت: «دلایل مختلفی از جمله شرکت در انتخابات مجلس، عدم پرداخت مطالبات فرهنگیان و ناکامی در رتبه‌بندی معلمان در سال جاری، برای این استعفا ذکر شده است.» یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره دلایل استعفای بطحائی به تسنیم گفت: دلیل اصلی این استعفا، مشکلاتی بود که در مسیر آموزش و پرورش وجود داشته از جمله طرح رتبه‌بندی فرهنگیان که باید طبق قانون اجرا می‌شد و وزیر هرچه تلاش کرد موفق نشد مصوبه برای انجام آن از دولت بگیرد.



غیرعادی بودن استعفای بطحائی برای شرکت در انتخابات مجلس


به گزارش آرمان، دفتر سخنگوی دولت اعلام کرد «سیدمحمد بطحائی، وزیر آموزش و پرورش به دلیل شرکت در انتخابات مجلس از سمت خود استعفا داده است. به دنبال استعفای بطحائی، رئیس‌جمهوری نیز پیش از موعد مقرر ثبت نام برای کاندیداتوری مجلس موافقت کرده است. … اما دلیلی که اعلام شد قانع کننده نبود چرا که بطحائی به خوبی می‌داند خروج از وزارت آموزش و پرورش برای حضور در بهارستان چندان منطقی نیست و از سوی دیگر او هیچ‌گاه خود را در قالب عضو یک حزب سیاسی تعریف نکرده که اکنون بخواهد با اتکا به جریانات سیاسی در انتخابات حضور داشته باشد و کلید ورود به مجلس را دریافت کند. بنابراین به سادگی نمی‌توان پذیرفت که استعفای بطحائی برای انتخابات مجلس باشد.


ایلنا نوشت: "شاپور محمدزاده" (معاون وزیر و رئیس معاون نهضت سوادآموزی وزارت آموزش و پرورش) در گفت‌وگو با ایلنا، درباره شائبه‌های مطروحه درباره استعفای سید محمد بطحائی و باورپذیر نبودن استعفا به خاطر نمایندگی مجلس گفت: رسانه‌ها علت استعفای آقای بطحائی را حضور در انتخابات مجلس اعلام کردند، اما برخی این را باور نکردند. این مساله کمتر اتفاق افتاده که یک شخص وزیر باشد و بعد بخواهد نماینده مجلس شود، من هم این را قبول دارم، اما چیزی که حداقل من از او شنیده‌ام، علت استعفا به خاطر شرکت در انتخابات بوده است.



انتخاب سرپرست وزارتخانه آموزش و پرورش


خبرآنلاین به نقل از تسنیم نوشت: چند روز پیش خبر استعفای سید محمد بطحائی، وزیر آموزش و پرورش، برای شرکت در انتخابات مجلس در رسانه‌ها اعلام شد. در همین راستا، پس از طرح اسامی مختلف برای تصدی پست وزارت آموزش‌وپرورش، انتخاب مجتبی زینی‌وند به عنوان سرپرست این وزارتخانه شنیده می‌شود. زینی‌وند پیش از این معاون وزیر و رئیس سازمان مدارس غیردولتی بود و پیش از آن نیز به عنوان مدیرکل مدارس غیردولتی فعالیت می‌کرد.



رسانه‌های اصولگرا


برخی از محورهای به کار رفته در گزارش‌های این جریان رسانه‌ای عبارتند از: دلیل استعفای آقای بطحائی، نمایندگی مجلس نبوده است؛ وزیرآموزش پرورش به علت عدم همکاری هیأت دولت با ایشان در جهت حل مشکلات فرهنگیان استعفا داد؛ آیا بطحائی پیش از این نمی‌دانست ممکن است دولت برای تأمین بار مالی رتبه‌بندی معلمان همکاری کافی را نداشته باشد؟؛ آیا قابل قبول است که بطحائی از وزارت چشم بپوشد تا در معرض انتخاب مردم قرار بگیرد که حالا شاید او را انتخاب کنند و شاید هم نه؛ علت اعلامی کناره گیری برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس عنوان شده است. چیزی که جسارتا شیفتگی خدمت را به ذهن متبادر نمی‌کند بلکه تشنگی قدرت را می‌رساند.


رسانه‌های منتسب به جریان اصولگرا بر این باورند که بطحائی به دلیل اختلافات با هیأت دولت مجبور به استعفا شده و اینکه دولت در مواجهه با نارضایتی‌ها از آموزش و پرورش به ویژه از سوی معلمان، نسخه استعفای وزیر را با هدف کسب رضایت نسبی فرهنگیان پیچیده است.


پشت‌پرده استعفای وزیر آموزش و پرورش


روزنامه کیهان در مطلبی درباره دلایل استعفای وزیر آموزش و پرورش به نقل از کارشناسان و نمایندگان مجلس می‌نویسد: سخنگوی دولت می‌گوید بطحائی برای شرکت در انتخابات مجلس از سمت خود استعفا داده و به همین خاطر رئیس‌جمهور نیز پیش از پایان موعد مقرر ثبت‌نام برای نمایندگی مجلس با استعفای وی موافقت کرده اما نمایندگان و اعضای کمیسیون آموزش مجلس درباره پشت‌پرده استعفای بطحائی نظر دیگری دارند.


کیهان در ادامه گزارش با میان تیتر "وزیر دولت یا وکیل ملت؟ " می‌افزاید: کارشناسان و نمایندگان مجلس و به‌خصوص اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس که ارتباط مستمر با وزیر آموزش و پرورش دارند پشت‌پرده این استعفا را به‌گونه‌ای دیگر روایت می‌کنند. "محمدمهدی زاهدی" عضوکمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس می‌گوید: «کمتر کسی است که وزیر باشد و استعفا دهد تا نماینده شود و اصلاً تاکنون سابقه نداشته است و بنده هم یقین دارم دلیل استعفای آقای بطحائی، نمایندگی مجلس نبوده است.»


"جبارکوچکی‌نژاد" نایب رئیس‌کمیسیون آموزش و تحقیقات شورای اسلامی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشته است: «سیدمحمد بطحائی وزیر آموزش پرورش به علت عدم همکاری هیأت دولت با ایشان در جهت حل مشکلات فرهنگیان استعفا داد.» حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنور، نماینده مردم قم درباره دلایل استعفای بطحائی می‌گوید: «آقای بطحائی مدت‌هاست که برای چند موضوع با مجموعه ریاست جمهوری و دولت چالش دارد.» …"قاسم جعفری" سخنگوی کانون دانشگاهیان ایران اسلامی در این باره می‌گوید: «واقعیت‌هایی برای استعفای آقای بطحائی وجود دارد. یک احتمال این است که گروه‌های فشار (دوستان اصلاح‌طلب) که احساس می‌کردند، او حرف گوش‌کن نیست و در مقدمه‌چینی‌های انتخاباتی به آنها کمک نخواهند کرد و ممکن است طبق نظر آنها مهره‌چینی را انجام ندهد، به‌خاطر همین فشار آوردند که آقای بطحائی وزارت را ترک کند.» سخنگوی کانون دانشگاهیان ایران اسلامی در ادامه می‌افزاید: «احتمال دوم این است که آقای بطحائی در زمان رأی اعتماد، برنامه‌هایی را از جمله نظام رتبه‌بندی معلمان ارائه کرده است که دولت، سازمان برنامه و بودجه و شخص رئیس‌جمهور برای تحقق این برنامه‌ها او را همراهی نکرده است که همین امر سبب شده تا او آرام صحنه را خالی کند.»



گمانه زنی‌ها برای دلایل اصلی استعفا


وطن امروز نوشت: گمانه‌زنی‌ها درباره دلایل استعفای بطحائی متفاوت بود؛ برخی افراد در آموزش‌وپرورش تأمین نشدن منابع مالی لازم برای اجرای رتبه‌بندی فرهنگیان را یکی از دلایل اصلی استعفای وزیر عنوان کردند. به گفته فرج کمیجانی، دبیرکل مجمع فرهنگیان ایرانی اسلامی، طرح رتبه‌بندی در جلسه روز یکشنبه هیأت دولت طرح شده که هیأت دولت آن را رد کرده و بطحائی در اعتراض به این موضوع استعفا کرده است. از سویی جبارکوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس دلیل استعفای بطحائی را همراهی نکردن دولت برای حل مشکلات فرهنگیان عنوان کرد. او گفت: آموزش‌وپرورش هنوز نتوانسته مطالبات مربوط به حق‌التدریس معلمان را پرداخت کند. از طرفی رتبه‌بندی فرهنگیان بار مالی زیادی را نیاز دارد که ۲ هزار میلیارد تومان به آن اختصاص یافته و عدم تأمین کامل بار مالی باعث اجرای ناقص طرح و نارضایتی فرهنگیان می‌شود. دولت باید ۱۶۰۰ میلیارد به آموزش‌وپرورش می‌داد تا مطالبات فرهنگیان را پرداخت کند و این کار هم انجام نشد و همکاری دولت با بطحائی در شب عید هم همکاری خوبی نبود. با همه اینها اما سؤالی که مطرح می‌شود این است که آیا بطحائی پیش از این نمی‌دانست ممکن است دولت برای تأمین بار مالی رتبه‌بندی معلمان همکاری کافی را نداشته باشد؟


"بازی انتخابات وسط امتحانات! " عنوان گزارشی در روزنامه وطن امروز است که در بخشی از آن می‌خوانیم: استعفای وزیر بزرگ‌ترین وزارتخانه دولت و یکی از حساس‌ترین وزارتخانه‌ها آن هم در ایام امتحانات پایان سال گمانه‌زنی‌های زیادی را در پی داشت که پیش پا افتاده‌ترین آنها تصمیم سیدمحمد بطحائی برای شرکت در انتخابات مجلس بود. اختلاف بطحائی با نوبخت بر سر اعتبار طرح رتبه‌بندی معلمان، اختلاف با هیأت دولت به علت تصویب نشدن طرح فرهنگیان، عدم امکان اجرای برنامه‌های فرهنگیان و فشار از سوی برخی اعضای دولت از دلایل استعفای بطحائی عنوان شده است اما در متن استعفا و پذیرش آن اعلام شده اصرار بطحائی برای نمایندگی مجلس و شرکت در انتخابات اسفند ۹۸ دلیل استعفای آقای وزیر بوده است؛ این دلیل از آن جهت مضحک به نظر می‌رسد که کمتر کسی حاضر می‌شود به‌خاطر کاندیداتوری نمایندگی مجلس (که نتیجه انتخابات آن غیرقابل پیش‌بینی است) جایگاه وزارت را رها کند. حتی اگر در متن استعفای بطحائی این مورد هم باشد، باز هم خیلی غیرمنطقی به نظر می‌رسد که وزیری به خاطر جایگاه نمایندگی (که به دست آوردن آن تضمین شده نیست) استعفا کند.


در بخشی از گزارش جوان با میان تیتر "استعفا یا برکناری؟!" آمده است: یک گمانه دیگر هم در این میان می‌تواند مطرح و ارزیابی شود و آن اینکه آنچه روی داد نه استعفا بلکه یک برکناری بود. یک بار خبر دولت را مرورکنیم: «یک وزیر برای شرکت در انتخابات مجلس در ساعات پایانی مهلت مقرر برای استعفای مسئولان، استعفا می‌کند.» این خبر خیلی عادی‌تر از آن است که برای اعلامش و اتفاقش اینگونه آشفتگی خبری روی دهد، خود وزیر اعلامی نکند و متن استعفایی هم درکار نباشد. ربیعی سخنگوی دولت البته سرانجام ظهر جمعه در گفت‌وگویی تلویزیونی گفته که «آقای بطحائی در ابتدای هفته استعفای خود را به رئیس‌جمهور داده و علت این مسئله را حضور در مجلس اعلام کردند. رئیس‌جمهوری هم بنابر درخواست ایشان موافقت خود را اعلام کردند.»، اما آنچه روی داد به صحنه‌سازی برای یک برکناری زودهنگام قبل از استعفا هم شبیه است.


ربیعی در این گفت‌وگو نکته جالب توجه دیگری را هم گفته: «اختصاص ۲ هزار میلیارد تومان در بودجه امسال برای رتبه‌بندی معلمان» اتفاقی که گرچه برای حل مشکلات معلمان خوشایند است، اما انجام آن در سال انتخابات شبهه‌برانگیز است و می‌تواند به مانوری برای جلب رأی فرهنگیان تعبیر شود.



عجیب بودن استعفا از وزارت برای رفتن به مجلس


به گزارش مشرق به نقل از تسنیم، اواخر هفته گذشته خبراستعفای سیدمحمد بطحائی از وزارت آموزش وپرورش در فضای مجازی منتشر شد، خبری که البته یک بار دیگر مشابه رویه همیشگی این وزارتخانه با تکذیب معاونت اطلاع‌رسانی مواجه شد و آنها خبر پذیرش استعفای بطحائی را رد کردند و درست چند ساعت بعد از این تکذیب، دفتر سخنگوی دولت از پذیرش استعفای بطحائی توسط رئیس‌جمهور خبر داد!


اما این ماجرا از چند جنبه قابل نقد و بررسی است؛ نخست اینکه آیا واقعاً بطحائی آنگونه که از سوی دفتر دولت اعلام شده است، برای شرکت در انتخابات مجلس استعفا داد؟! هرچند که درباره صحت این موضوع تردیدهایی وجود دارد به ویژه آنکه استعفا از وزارت برای رفتن به مجلس عجیب جلوه می‌کند، از سوی دیگر بسیار بعید است که بطحائی پیش‌بینی نکرده باشد که او شانس چندانی برای رأی آوردن در مجلس نیز ندارد!


واکنش‌ها به این موضوع در دو طیف سیاسی کشور نیز یکسان بود به گونه‌ای که اغلب افراد استعفای بطحائی با هدف شرکت در انتخابات مجلس را فریب افکار عمومی می‌دانند که پوششی است برای کنار زدن محترمانه بطحائی از پست وزارت آموزش و پرورش.


خبرگزاری فارس به نقل از مطلبی در سرمقاله روزنامه رسالت نوشت: لابد در خبرها خوانده‌اید که وزیر آموزش و پرورش استعفا داد و استعفایش نیز پذیرفته شد. اقدامی که انگار نه انگار از سوی متولی آموزش و پرورش این کشور صورت می‌گیرد. گمانه‌ها برای علت استعفا به تعداد سیاسیون و چه بسا بیشتر است. علت اعلامی کناره گیری برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس عنوان شده است. چیزی که جسارتا شیفتگی خدمت را به ذهن متبادر نمی‌کند بلکه تشنگی قدرت را می‌رساند.


وزیری که نقد را در دست دارد و می‌تواند برای چند میلیون نفر نسخه شفابخش بپیچد و به غایت اثرگذار باشد، به امید نسیه نمایندگی مجلس، طلب عفو کند و از ادامه مسیر سر باز بزند؟! اما برخی معتقدند پشت پرده این استعفا عدم تأمین بودجه‌های لازم برای پرداخت معوقات، وضع معیشتی فرهنگیان، نظام رتبه بندی، انتصابات و دلایل دیگر است که سبب شده بطحائی از آموزش و پرورش دل بکند که در این فروض نیز بهانه و زمان خوبی انتخاب نشده است. به راستی صداقت مگر نجات بخش نیست؟


فقط سر کلاس مدرسه باید آموزش داد که دروغ بد است یا با متناقض نبودن رفتارهایمان هم باید آموزش داد؟


سیاسی کاری‌ها پرورش دهنده کدام خوی و خصلت در مردم می‌شود؟ اگر به این نتیجه رسیده‌اید که این دولت و دولتمردانش، مرد میدان نیستند بیایید در آخرین لحظات حضورتان اقدامی کنید که در آن رنگ و بوی آموزش و پرورش باشد نه سیاست ماکیاولیستی.



گمانه زنی‌های برای دلایل استعفای بطحائی


تسنیم می‌نویسد: با بررسی و تحلیل این موضوع به نظر می‌رسد، بطحائی استعفا داده اما شرکت در انتخابات مجلس فقط یک بهانه برای رفتن اوست، تجربه گذشته نشان داده، هنگامی که رئیس‌جمهور به تغییر وزیر در آموزش وپرورش تصمیم می‌گیرد، نسخه استعفا را می‌پیچد و در گذشته این اتفاق برای علی‌اصغر فانی افتاد و امروز برای بطحائی تکرار شد!


از سوی دیگر با نزدیک شدن به انتخابات مجلس و اهمیت کسب رضایت فرهنگیان برای جلب آرای آنها، یکی دیگر از گمانه‌هایی است که برای رفتن بطحائی مطرح می‌شود تا او از وزارت آموزش و پرورش برود و تا حدودی رضایت فرهنگیان جلب شود و پس از آن فضا برای جلب آرای آنها فراهم شود؛ به هر حال گزینه انتخابی رئیس‌جمهور برای سرپرستی این وزارتخانه می‌تواند تا حدود زیادی این ابهامات سیاسی را روشن کند.


در بخش دیگری از این گزارش آمده است: جنبه دوم در این ماجرا، بازی با افکار عمومی بود، به گونه‌ای


که معاونت اطلاع‌رسانی آموزش‌وپرورش در اقدامی عجیب خبر پذیرش استعفای بطحائی را تکذیب کرد و پس از تأیید آن توسط دفتر سخنگوی دولت آن را از روی سایت خود حذف کرد! از سوی دیگر نزدیکان سیدمحمد بطحائی با توییت‌های مختلف آن هم چند ساعت مانده به اعلام خبر رسمی تأیید استعفای او از سوی دولت، سعی در مهندسی افکار عمومی داشتند تا القا کنند بطحائی برای مطالبات فرهنگیان و به ویژه رتبه‌بندی کناره‌گیری کرده است. … به نظر می‌رسد دولت یکبار دیگر در مواجهه با نارضایتی‌ها از آموزش وپرورش به ویژه از سوی معلمان، نسخه استعفای وزیر را پیچید در شرایطی که احتمال تغییر اوضاع با این روش بسیار ضعیف است و این مسئله تنها می‌تواند با هدف کسب رضایت نسبی فرهنگیان انجام شده باشد.


صبح نو درباره دلیل اصلی استعفا می‌نویسد: گمانی‌زنی‌های فراوانی درباره علت استعفای بطحائی مطرح شده است. برخی‌ها علت آن را گریز از فشارکاری در دو سال آخر دولت روحانی می‌دانند؛ فشاری که می‌تواند اعتبار وزرای دولت را کاهش دهد؛ اما بدیهی است که باوجود آنچه دولت اعلام کرده است (شرکت در انتخابات مجلس)؛ کسی پست وزارت را برای شرکت در انتخاباتی که نتیجه آن مشخص نیست، رها نمی‌کند. در واقع حتی اگر بطحائی در انتخابات مجلس اسفند ماه نیز شرکت کند، نمی‌توان آن را دلیل اصلی استعفای وی قلمداد کرد.


بطحائی در حالی استعفای خود را به دولت تسلیم کرد که حتی قبل از تأیید آن؛ حلقه نزدیک به روحانی به‌دنبال جانشین برای آن بودند. به‌نظر می‌رسد بطحائی که با حمایت و تاکید حزب عدالت و توسعه به صندلی وزارت تکیه زده، حالا با بروز اختلافاتی در این بین مجبور به استعفا شده است.



انتخابات مجلس «پوشش» برای استعفایی از قبل برنامه‌ریزی شده


روزنامه جوان در مطلبی با عنوان "انتخابات، پوششی برای استعفا؟ " نوشت: روال عادی اینگونه است که افراد از سمت پایین‌تر برای کاندیداتوری در انتخابات سمت بالاتر استعفا کنند، به همین دلیل استعفای یک وزیر برای نماینده مجلس شدن غیرعادی می‌نمود، خصوصاً که او مستقیم هم نماینده مجلس نخواهد شد و باید روند انتخابات را طی کند. آیا قابل قبول است که بطحائی از وزارت چشم بپوشد تا در معرض انتخاب مردم قرار بگیرد که حالا شاید او را انتخاب کنند و شاید هم نه؟! خبرهای دیگری هم رسید که این دلیل را رد می‌کرد و انتخابات مجلس را در حد یک «پوشش» برای استعفایی از قبل برنامه‌ریزی شده تقلیل می‌داد. مجتبی ذوالنور، نماینده مردم قم در مجلس کسی بود که بحث پوششی بودن انتخابات مجلس برای این استعفا را مطرح کرد. او گفت: «این استعفا در پوشش کاندیداتوری در انتخابات صورت گرفته است ولی دلایل دیگری دارد.»


محمدمهدی زاهدی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس هم در مورد انتخابات مجلس به عنوان دلیل استعفا گفت: «فکر می‌کنم اینکه سخنگوی دولت اعلام کرده آقای بطحائی برای انتخابات مجلس استعفا کرده، اصلاً صحت نداشته باشد. هرچند از نظر همترازی جایگاه نماینده مجلس مثل وزیر است ولی کار وزیر اجرایی است و کمتر کسی است که وزیر باشد و استعفا کند تا نماینده شود.


**گروه نشریات خبری


**پژوهشم **۹۰۵۴** ۱۷۳۲