۱۹ خرداد ۱۳۹۸، ۱۲:۲۶
کد خبر: 83345338
T T
۰ نفر
نخستین مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی فریدن راه اندازی شد

اصفهان- ایرنا- رئیس دانشگاه آزاد اسلامی فریدن گفت: نخستین مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی به مساحت ۱۵ هزار مترمربع و با هزینه افزون بر ۵۰۰ میلیون ریال در این مرکز علمی با مشارکت بخش خصوصی راه اندازی شد.

محمدرضا نادری درباغشاهی روز یکشنبه در حاشیه بازدید شماری از مسؤولان از این طرح تحقیقاتی در گفت و گو با ایرنا افزود: در این مزرعه بیش از ۳۰ نوع گیاه دارویی به روش نشا و بذرکاری کشت شده است و به منظور صرفه جویی در مصرف آب، این مزرعه به روش تیپ آبیاری می‌شود.
به گفته وی خار مریم، نعناع فلفلی، آویشن باغی و دنایی، گل گاو زبان، مریم گلی، اسطوخودوس، همیشه بهار، گل مغربی، گل ماهور، چای ترش و بادرنجوبه از جمله گونه‌های کشت شده در این مزرعه است که معیار اصلی در انتخاب گیاهان توجیه اقتصادی بوده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به ظرفیت غنی فریدن برای کاشت و تولید انواع مختلف گیاهان دارویی اشاره و بیان کرد: اقلیم، هوای پاک و طبیعت زیبا، وجود بستر گسترده برای توسعه صنعت گردشگری و تبدیل به منطقه اکو توریستی کشور و امکان دستیابی به انواع صنایع غذایی و دارویی سه مزیت عمده این منطقه برای حرکت در مسیر پیشرفت و توسعه است.
وی افزود: با توجه به کمبود آب و اقلیم مناسب فریدن باید به سمت تولید اصولی، علمی و هدفمند گیاهان دارویی حرکت کرد.
نادری درباغشاهی ادامه داد: چنانچه بتوان گونه‌های کمیاب و رو به انقراض گیاهان دارویی منطقه مانند کرفس و کنگر را کشت و تولید کرد می‌توان سریع‌تر به چشم انداز روشن اقتصادی رسید.


عضو دبیرخانه کشوری اتحادیه انجمن علمی گیاهان دارویی ایران در آئین افتتاح این مزرعه تحقیقاتی اظهار داشت: هدف از اجرای این طرح آموزش چرخه تولید شامل (کشت، داشت و برداشت)، فرآوری (روغن گیری، عرقگیری، خشک کردن) و در نهایت تجارت و ارزآوری گیاهان دارویی است.
مهرداد امید سالاری استفاده از نظرات افراد با تجربه، ریسک پذیری، اعتماد به جوانان در کنار بهره مندی از علم و روش‌های نوین را در راه اندازی طرح‌های تحقیقاتی مؤثر دانست.
رئیس انجمن گیاهان دارویی اصفهان به جنبه آموزشی طرح اشاره کرد و افزود: این مزرعه تحقیقاتی انواع مختلفی از گیاهان دارویی را شامل می‌شود بنابراین در آینده مانند بسیاری از باغ و ها و بوستان‌های مطرح کشور می‌تواند در جذب گردشگر مؤثر واقع شود.
وی توجه به فرآوری و بازار هدف را از مهم‌ترین پیوست‌های این طرح بیان کرد و گفت: خوشبختانه در فریدن و شهرهای همجوار دستگاه مورد نیاز برای خشک کردن و بسته بندی محصولات این مزرعه وجود دارد، همچنین برنامه ریزی هایی صورت گرفته که محصولات تولیدی در نهایت با برند "مزرعه گیاهان دارویی پرتیکان" روانه بازار شود.


وی هم افزایی و مشارکت نهادهای مختلف را در پیشرفت این طرح مؤثر دانست.


مجری طرح مزرعه گیاهان دارویی پرتیکان دانشگاه آزاد اسلامی واحد داران در این آئین گفت: در این مزرعه نشا و بذر گیاهان دارویی با توجه به شرایط آب و هوایی و خاک به صورت ردیفی کشت شده است. به گفته وی بخشی از زمین در این طرح تحقیقاتی کوددهی شده است تا نتایج آن در وضعیت کمی و کیفی محصول تولیدی بررسی شود.


آرزو هاشمی با بیان اینکه فرآوری نشا در بخش گیاهان دارویی بسیار اهمیت دارد، افزود: نشا گیاهان دارویی این مزرعه از استان‌های شیراز، مشهد و یزد آورده شده است که در زمان حاضر بذرها جوانه زده‌اند و نشاها در شرایط خوب است.


عضو و مدرس انجمن گیاهان دارویی افزود: در این مزرعه همزمان با کشت و کار امکان اجرای انواع طرح‌های تحقیقاتی وجود دارد.


نخستین مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی فریدن همزمان با هفته نکوداشت این شهرستان با حضور شماری از مسؤولان در زمین‌های کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی این منطقه راه اندازی شد. فریدن به لحاظ اقلیم خاص خود زیستگاه بسیاری از گیاهان دارویی، خوراکی و صنعتی است که به عقیده کارشناسان علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، نقش بسیار مهمی در تولید و عرضه محصولات فرعی مرتعی و همچنین رونق اقتصادی جوامع محلی خواهد داشت.


این مزیت خدادادی موجب شد فریدن با عرضه بیش از ۲۰۰ گونه گیاهی در نمایشگاه "روستا کانون تولید و ارزش آفرینی" در محل نمایشگاه‌های بین المللی تهران در سال ۱۳۹۵، جزو پنج شهرستان برگزیده استان اصفهان برای تخصیص غرفه قرار گیرد و به "سرزمین گیاهان دارویی"شهرت یابد.


کرفس کوهی، گون، گز و درختان پراکنده بلوط در این منطقه به وفور یافت می‌شود. انواع قنقال ها، قیاقها، گون های تیغ دار، کرک، کما و گیاهان یک ساله، از گونه‌های غالب تیپ پوشش گیاهی فریدن است. گیاهان دیگری نظیر شیرین بیان، آویشن، بومادران، موسیر، کده، بروموس، زول، لاله سرنگون، ماشک، اسپرس وحشی، جاشیر، یال اسبی، جاز، حلر، حر، قدومه، ارژن، دافنه، درمنه دشتی، چلغک، جووحشی،، خوشک، نسترن، شن، گلابی، بید، گز، پونه، تره، شوید، باریجه، کلاه میرحسن، ریواس، چای کوهی، دم گاوی، چوبک نیز در فریدن می روید.


بر اساس تحقیقات انجام شده از حدود ۸۰۰ گونه گیاهان دارویی شناخته شده در ایران بیش از ۴۰۰ نوع از این گونه‌ها درمنطقه فریدن می رویدوسعت مراتع این شهرستان بیش از ۷۰ هزار هکتار است. فریدن با دارا بودن جمعیت بیش از ۴۹ هزار نفر در ۱۴۰ کیلومتری غرب مرکز استان اصفهان واقع است.


۹۸۶۱/۶۰۲۶

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha