بر اساس گزارش فنی آژانس بین المللی انرژی اتمی، تولید اورانیوم با غنای پایین ایران در ماه جاری به ۱۲ کیلوگرم در ماه رسیده که سه تا چهار برابر ماه های قبل است. این میزان نشان میدهد که بیشتر از هر زمان دیگری برجام به زمان مرگ خود نزدیک است اما آنچه حتمی به نظر میرسد این است که اروپا هیچ گونه اراده جدی برای حفظ برجام و عمل به تعهد خود در راهاندازی بازار مالی با ایران ندارد.
گویی اروپاییها در عصر کنونی، همچنان نمیتوانند خود را از سلطه چند دههای آمریکا نجات دهند و با وجود رغبت به رقابت و مقابله با خواستههای رئیس کاخ سفید، جرات ایستادگی در برابر زیاده خواهی های دونالد ترامپ را ندارند. این امر در موقعیتی که نخست وزیر ژاپن در آستانه سفر به تهران در چهارشنبه هفته جاری است، بیش از هر زمان دیگری موجب سرافکندگی و خجالت زدگی اروپاییها شده است.
ادعای بدون عمل آلمان مبنی بر پایبندی اروپا به توافق هستهای
همانند اظهارات اکثر مقامهای سیاسی اروپایی طی چند سال گذشته، وزیر امورخارجه آلمان در آستانه سفر امروز خود به تهران، طی اظهاراتی که در سفر منطقهای خود به بغداد رفته است، شنبه شب در دیدار با عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت منطقه تاکید کرد که آلمان به شدت خواهان برقراری ثبات در منطقه است. ماس با بیان اینکه قصد دارد در روزهای آتی به ایران سفر کند، گفت که در دیدار با مقامات ایرانی نیز درباره ثبات خاورمیانه رایزنی خواهد کرد. وی افزود: ما میخواهیم به مقامات ایرانی درباره پایبندی آلمان و اروپا به توافق هستهای اطمینان دهیم و اروپا به منظور حفظ این توافق طرحی را برای کاهش تأثیر تحریمها و انجام تراکنشهای مالی با ایران راهاندازی کرده است. وزیر امور خارجه آلمان در دیدار خود با نخست وزیر عراق همچنین بر حمایت کشورش از نقش متعادل بغداد در منطقه به ویژه در شرایط کنونی منطقه و تنش میان آمریکا و ایران تاکید کرد. ماس گفت: ثبات منطقه برای آلمان بسیار مهم است و ما از به هم خوردن آن به شدت نگران هستیم. وی همچنین در بدو ورود به بغداد نسبت به تشدید تنشها با ایران هشدار داد و گفت که در "فضایی آکنده از تحریک و سوءظن" ممکن است جنگی آغاز شود که به نفع هیچکس نیست.
ایراد چنین اظهاراتی را از سوی وزیر امور خارجه کشور آلمان به هیچ عنوان نمیتوان موضوعی جدید ارزیابی کرد. در حقیقت، تاکنون در عرصه زبان و ذهنی زیباترین واژگان را رهبران سیاسی اروپایی در باب حمایت از برجام ابراز داشتهاند اما در عرصه معادلات عینی و میدانی تاکنون هیچ گونه کنش جدی از سوی اروپاییها انجام نگرفته است. بنابراین، میتوان ادعای کنونی وزیر امور خارجه آلمان را همچون دیگر اظهارات مقامهای سیاسی اروپایی وعده هایی توخالی ارزیابی کد.
انتقاد شدیداللحن ظریف از عملکرد اروپاییها و ستیزهجویی واشنگتن با تهران
عملکرد ضعیف کشورهای اروپایی در زمینه عمل به وعدههای خود در برجام و توافقات خود با ایران، موجبات انتقاد شدید وزیر امور خارجه کشورمان شد. به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف صبح روز یکشنبه در جریان بازدید از مدرسه راهنمایی علامه حلی شماره ۳ در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه امروز (دوشنبه) همتای آلمانی شما به تهران خواهد آمد و از دیگر سو در روزهای اخیر شاهد مطرح شدن انتقاداتی از سوی کشورهای اروپایی به تهران هستیم با توجه به این موضوع، چه صحبتهایی باید در تهران با وزیر امور خارجه آلمان صورت بگیرد، اظهار کرد: اروپاییها اصلاً در موقعیتی نیستند که به ایران انتقاد کنند حتی در موضوعاتی که ارتباطی به برجام ندارد. این دیپلمات ارشد کشورمان با تاکید بر اینکه سیاستهای اروپا در منطقه ما چیزی به جز خسارت به همراه نداشته است، گفت: در حال حاضر برخی از کشورهای اروپایی مثل آلمان فروش سلاح به عربستان برای بمباران مردم یمن را متوقف کردهاند ولی برخی از آنها همچنان به این کار ادامه میدهند. وی تصریح کرد: در مجموع غرب به رژیمهای خودکامه در منطقه ما اجازه داده است که جنایت انجام دهند و لذا ضروری است که در جریان گفتگو با آنها این مسائل مطرح شود.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه در متن برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ وظیفه اروپاییها و طرفهای عضو برجام در مورد ایران بیان شده است و آنها وظیفه دارند که شرایط عادی سازی تبادلات اقتصادی ایران را فراهم کنند، خاطرنشان کرد: آنها باید پاسخ دهند که در این مسیر چه اقداماتی انجام دادهاند. ظریف افزود: در برجام، اقدام مهم نیست و نتیجه مهم است و آنها باید بگویند که از اقداماتشان چه نتایجی گرفتهاند، اینکه بگویند ما تلاش کردهایم و نشد ما هم از این به بعد میتوانیم تلاش کنیم و بگوییم نشد. وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه صحبتهای خود در جمع خبرنگاران در مورد اهداف سفر نخستوزیر ژاپن به تهران و وزیر خارجه آلمان به ایران و برخی از مباحثی که در ارتباط با این دو سفر مطرح شده است، گفت: در شرایطی که دولت آمریکا از یک طرف فشارهای خود علیه ایران را افزایش میدهد و از طرف دیگر به دروغ میگوید که تمایل به مذاکره دارد جمهوری اسلامی ایران باید نگرش ها و واقعیت ها را برای دنیا و جامعه بینالملل بیان کند.
عقب ماندن اروپاییها از قافله حل پرونده تهران
همراستا با انتقادات شدیداللحن وزیر امور خارجه کشورمان از عملکرد کشورهای اروپایی در وفای به تعهدات خود، تارنمای خبری تحلیلی لوبلاگ در مطلبی با درج اینکه سفر وزیر خارجه آلمان به ایران نشان میدهد اروپاییها به فکر راهکاری عملی برای نجات برجام افتاده اند و برنامه سفر نخست وزیر ژاپن به تهران این کشورها را خجالت زده کرده است، نوشت: اروپا باید برای برجام ایستادگی کند، حتی اگر چنین چیزی به معنی هزینه دادن در روابط با ایالات متحده باشد.
«الدار ممدوف» مشاور سیاسی سوسیال دموکراتها در کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا در نوشتاری با عنوان «سه کشور اروپایی مجری عملی تحریمهای ایالات متحده علیه ایران؟» افزود: در حالی که تنش در خلیج فارس بی وقفه به سمت بحران پیش میرفت، به تازگی چرخشی امیدوارانه صورت گرفت. در این میان تلاشهای چندگانه بین المللی برای کاهش تنش میان ایالات متحده و ایران و همچنین بیمیلی دو طرف برای آغاز جنگ از دلایل مؤثر در کاهش تنش بوده است. پیشنهاد"سرگئی ریابکوف" معاون وزیر خارجه روسیه برای تشکیل جلسه اضطراری طرفهای باقیمانده در برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) همراه با سوئیس، عراق و عمان که تلاش میکنند بار دیگر کانالهایی برای گفتگو میان واشنگتن وتهران داشته باشند وسفر پیش روی "شینزو آبه" نخست وزیر ژاپن، به تهران پس از دیدار با "دونالد ترامپ"، همه از تلاش بازیکنان زیادی که به طور جدی متعهد به اجتناب از جنگ هستند، خبر میدهد.
در ادامه گزارش درج شده در این تارنمای خبری تحلیلی آمریکایی میخوانیم: "هایکو ماس" وزیر امور خارجه آلمان، آخرین شخصیت مهمی است که سفر خود به تهران با هدف نجات برجام را اعلام کرده است. انتظار میرود وی روز دوشنبه ۱۰ ژوئن (۲۰ خرداد) با "محمد جواد ظریف" همتای ایرانی اش ملاقات کند. هرچند این سفر باید زودتر از این انجام میشد اما بازهم حرکت خوبی است. لازم به ذکر است بلافاصله پس از اعلام برنامه سفر "آبه" به تهران، که امضا کننده برجام هم نیست، به نظر میرسد طرفهای اروپایی برجام از این حرکت وی خجالت زده شدهاند و در تلاش هستند اقدامی عملی برای وضعیت پیش روی کنونی انجام دهند. لازم به یادآوری است اتحادیه اروپا دارای مسئولیت ویژهای در حفظ برجام است، چرا که برای تأمین امنیت خود، ۱۲ سال مذاکرات دیپلماتیک را سرمایه گذاری کرده و برجام را بهعنوان یک موفقیت چند جانبه مؤثر میداند. اما "ماس" قرار است چه پیامهایی به نمایندگی از اتحادیه ۳ کشور اروپایی به همتایان ایرانی خود ارائه دهد تا آنها را متقاعد سازد که در توافق بمانند؟
منبع: روزنامه روزان؛ ۱۳۹۸، ۰۳، ۲۰
گروه اطلاع رسانی **۹۱۱۷**۲۰۰۲
نظر شما