«تتسورو کاتو» "Tetsuro Kato" به خبرگزاری فرانسه می گوید: "دیپلماسی شاتل ممکن است برای کاستن تنش ها کافی باشد."
به اعتقاد او، آبه "نیازمند یک نمایش دیپلماتیک است همزمان که در مورد روسیه و کره شمالی با بن بست مواجه است. " اما تحلیلگران هشدار دادند که انتظارات در زمان حاضر کم است.
کاتو می گوید: "ژاپن هرگز نقش فعالی در مشکلات منطقه غرب آسیا ایفا نکرده است. من انتظار زیادی از روش های دستیابی به نتیجه ندارم. انتظار نتیجه گیری سریع از این دیدار غیر واقع گرایانه است. "
خبرگزاری فرانسه در این زمینه می نویسد، شینزو آبه نخست وزیر ژاپن این هفته در یک ماموریت دیپلماتیک نادر، با امید به کاهش تنش میان جمهوری اسلامی ایران و واشنگتن متحد کلیدی توکیو، به ایران سفر خواهد کرد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، سال گذشته از توافق هسته ای مهم با ایران خارج شد. واشنگتن اکنون با اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران و اعزام نیروهایش به منطقه، فشار نظامی و اقتصادی را بر ایران با توقف خرید نفت این کشور از سوی متحدان واشنگتن از جمله ژاپن تحمیل کرده است.
مقامات دولتی ژاپن می گویند آبه با فهرستی از درخواست ها در تهران حاضر نخواهد شد و یا اینکه پیامی از سوی واشنگتن را ارائه نخواهد کرد، به جای آن ژاپن به عنوان یک واسطه خنثی عمل خواهد کرد.
«مایکل بوساک» "Michael Bosack" مشاور ویژه برای روابط دولتی در شورای یوکوسوکا در مطالعات آسیا و اقیانوس آرام(Yokosuka Council on Asia-Pacific Studies) می گوید: چنین اقدامی می تواند مفید باشد.
او به خبرگزاری فرانسه می گوید: "ژاپن هیچیک از ابزار تاریخی و مذهبی دیگر به عنوان واسطه های بالقوه را دارا نیست … (و) تمایل خود را برای مسیر ارتباطی خود در سیاست خاورمیانه نشان داده است."
آبه سه روز به تهران سفر و در این سفر با رهبر جمهوری اسلامی ایران و رئیس جمهوری این کشور دیدار خواهد کرد؛ از سال ۱۹۸۷ میلادی تاکنون نخستین بار است که نخستین وزیر ژاپن از ایران دیدار می کند.
در مقابل چنین پیش زمینه ای، مقامات می گویند ژاپن با نقش میانجیگری که در دیدار ماه اوت خود با ترامپ بر عهده گرفت امیدوار است که میزان تنش ها را کاهش دهد.
یوشیدا سوگا(Yoshihide Suga) سخنگوی دولت ژاپن می گوید: ما معتقدیم که بسیار مهم است در سطح رهبری از ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای بخواهیم برای پیوستن به توافق هسته ای و ایفای نقش سازنده برای ثبات منطقه تنش ها را کاهش دهد.
تحلیلگران ایرانی براین باورند که آبه می تواند انتقال دهنده پیام ها بین دو طرف باشد.
«ابراهیم رحیم پور» معاون پیشین وزیر امور خارجه به روزنامه شرق گفت: "سفر آقای آبه درست بعد از دیدار ترامپ از ژاپن انجام میشود؛ بنابراین آمریکاییها علاقهمند هستند از این کانال استفاده کنند."
او گفت: "ایران حقوق و مواضع خود را اعلام کرده و طرف مقابل هم قادر است پیغامهایی را که میتواند پیام رئیسجمهور آمریکا باشد، اعلام کند." اما در حالی که ژاپن روابط بلندمدتی با تهران و روابط گرمی با واشنگتن دارد، کارشناسان می گویند که آبه درقبال هر دو طرف قدرت نفوذ کمی دارد و میانجیگری یک مبارزه سخت خواهد بود.
«توبیاس هریس» (Tobias Harris) تحلیلگر گروه مشاوره "تنئو"(Teneo ) در یادداشتی درباره سفر آبه به تهران نوشت: سفر نخست وزیر ژاپن با موانع قابل توجهی مواجه است و بعید به نظر می رسد که بتواند ارمغانی داشته باشد.
به اعتقاد او، "در حالیکه ژاپن روابط خوبی با هر دو طرف دارد، این روابط لزوماً" به نفوذ تبدیل نمی شود."
خبرگزاری فرانسه می نویسد: ژاپن تنها پیام رسان نیست بلکه منافع خود نیز در معرض خطر قرار دارد: قبل از تحریم مجدد ایالات متحده، توکیو حدود پنج درصد نفت مورد نیاز خود را از ایران وارد می کرد و از افزایش قیمت نفت رنج خواهد برد.
همچنین با توجه به رکود دیپلماتیک اخیر ناامیدکننده توکیو، این سفر به آبه نقش نادری به عنوان دولتمرد بین المللی ارائه می دهد.
تلاش های امسال برای حل و فصل یک تنش بلندمدت با روسیه در مورد یک رشته از جزایر در حال اجرا است. ژاپن نیز خود را در حلقه مهمترین چالش های دیپلماتیک در حیاط خلوتش یعنی کره شمالی است.چنین روندی به این معنا خواهد بود که خود ژاپن دارای چالش های دیپلماتیک با روسیه و کره شمالی بر سر موضوعات امنیتی است.
اروپام **۶۹۸۴**۲۰۴۰
نظر شما