به گزارش خبرنگار ایرنا، سید رحمان سیدزاده روز دوشنبه با اعلام این خبر اظهار داشت: با توجه به بررسیهای انجام شده در خصوص اجرای پروژه معروف به بایوجمی و مخاطرات احتمالی زیست محیطی آن، دستور توقف این طرح صادر شد.
وی خاطرنشان کرد: به گفته کارشناسان افزودن یک ماده شیمیایی به تالاب انزلی که محیطی منحصر به فرد، پیچیده و دینامیک دارد، میتواند مخاطرات زیست محیطی را ایجاد کند.
دادستان انزلی تصریح کرد: براساس دستورالعمل نحوه نظارت و پیگیری حقوق عامه، اقداماتی که سبب تخریب محیط زیست یا تغییرهای وسیع در نظام زیستی شود مستلزم ورود دادستانها و برخورد قانونی لازم است و این موضوع نیز طی نامهای به سازمان حفاظت محیط زیست استان گیلان ابلاغ شده است.
دادستان انزلی با اشاره به اعلام نظر صریح و کارشناسی برخی از اساتید تراز اول کشور در زمینه محیط زیست و کارشناسان مربوطه تصریح کرد: برابر بررسیهای صورت گرفته و با توجه به وجود گونههای مختلف جانوری، گیاهی و وضعیت پیچیده، دینامیک و شکننده تالاب انزلی، اجرای پروژه «احیای تالاب انزلی به روش زیست پالایی تسریع یافته و افزایش حجم آبگیری تالاب انزلی» از طریق ریختن دیاکسید تیتانیوم در تالاب ممکن است، ضررهای جبران ناپذیری بر انسان، محیط زیست، زیستمندان و سایر موجودات زنده داشته باشد.
وی حفظ حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم را از وظایف دادستانی برشمرد و تاکید کرد: مقرر شد همزمان با ابلاغ دستور توقف اجرای این طرح، از ریختن هر گونه ماده شیمیایی به ویژه نانو ذره دی اکسید تیتانیوم یا هر اقدام دیگر، تا زمان اثبات بیضرر بودن کامل آن برای تمام مولفههای شبکه غذایی تالاب اعم از پلانکتون، موجودات کف زی، ماهیان و نهایتاً انسان، توسط مجریان طرح یا هر شخص حقوقی یا حقیقی دیگر خودداری شود.
دادستان انزلی در پایان تاکید کرد: ادامه اجرای این طرح پیش از اثبات بی ضرر بودن، به منزله تهدید علیه محیط زیست و آلودگی آن محسوب میشود که ضرورت اقدام قانونی علیه افراد حقیقی و حقوقی را اجتناب ناپذیر میکند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، طرح تصفیه و زیست پالایی تالاب انزلی به منظور کاهش عمق لجن به روش بایوجمی با اعتبار ۸۵۰ میلیاردی ابتدا به صورت آزمایشی در استخرهای حاشیه تالاب انجام شد و بر اساس تفاهم نامهای که با شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان منعقد شد. بر اساس این طرح قرار بود ۲۰۰ هکتار از تالاب بین المللی انزلی ایزوله و از بخشهای دیگر تالاب جداسازی شود و از این ماده برای کاهش لجن در آن محدوده استفاده شود.
در تفاهم با شرکت علمی پژوهشی اصفهان قید شده که در اجرای هر آزمونه (پایلوت)، سازمان و کمیته نظارت اگر به این جمع بندی برسند که اثرات این واکنشها برای تالاب مخرب است جلوی آن گرفته شود.
اما آنچه از شواهد امر و نظر کارشناسان این حوزه بر میآید کمک به زیست پالایی با استفاده از فناوری نوینی که اگرچه در فضای مصنوعی جواب داده، اما قابل اطمینان در محیط طبیعی نیست و به دلیل ابهامات موجود مدیران شرکت مربوطه اعلام کرده اند که تضمین میدهند هر جا اثرات منفی این طرح محرز شود حاضربه جبران خسارت خواهند بود.
تالاب انزلی بعنوان یکی از زیست بومهای ارزشمند جهان، مهار کننده سیلهای ویرانگر، تعدیل کننده آب و هوای منطقه و زیستگاه گونههای زیادی از آبزیان، پرندگان و گیاهان سال ۱۳۵۴ در فهرست تالابهای بین المللی رامسر به ثبت رسید.
علاوه بر تاثیرات اقلیمی، تالاب انزلی از مراکز مهم جذب گردشگر گیلان محسوب میشود و معیشت جمعیت قابل توجهی از ساکنان حاشیه تالاب از نظر کشاورزی، صیادی و تامین مواد اولیه صنایع دستی به حیات آن وابسته است.
فاضلابهای صنعتی، خانگی، بیمارستانی، ضایعات کشتارگاهی، سموم کشاورزی، پسماندها و نخالهها، گیاهان مهاجمی چون آزولا و سنبل آبی، تصرف اراضی و ساخت و ساز در حریم تالاب، آتش زدن نیزارها با هدف تصرف، ورود رسوبات از رودخانهها و انتقال آلودگی از دریا و کاهش میزان آب موجود، حیات تالاب انزلی را به شدت به خطر انداخته است.
این معضلات تالاب انزلی را سال ۱۹۹۳ در فهرست تالابهای در معرض خطر (مونترو) قرار داد.
رعایت حقابه تالاب، مدیریت رسوبات، پساب و پسماند، آبخیزداری در حوضه تالاب، جلوگیری از تصرف اراضی تالابی و برداشت بی رویه آب از تالاب از الزامات است.
۷۴۷۱/۶۰۳۰
نظر شما