۲۶ خرداد ۱۳۹۸، ۹:۱۲
کد خبر: 83349423
T T
۰ نفر

طمع استخرداران در برابر جان شهروندان

۲۶ خرداد ۱۳۹۸، ۹:۱۲
کد خبر: 83349423
طمع استخرداران در برابر جان شهروندان

تهران - ایرنا - ۱۹ نفر از شهروندان تهرانی که برای شنا به استخری زیرمجموعه شهرداری رفته بودند، خیلی خوش شانس بودند که زنده ماندند و سر از بیمارستان درآوردند.

رئیس اورژانس تهران ۲۰ خرداد جاری از مسمومیت ۱۹ نفر در استخر فرهنگسرای بهمن پایتخت خبر داد و اعلام کرد که این افراد به علت استنشاق بیش از حد گاز کلر راهی بیمارستان شدند.

نایب رئیس هیأت شنا، شیرجه و واترپلو استان تهران موضوع کلرزنی و استفاده از شوینده‌های ضدعفونی کننده در استخر فرهنگسرای بهمن را به عنوان دلایل این حادثه عنوان و تاکید کرد: با ورود بازرسان این استخر به صورت موقت پلمب شد تا این موضوع بررسی کامل‌تری شود.

مجید نقاشلو اظهار داشت: این مسمومیت به علت استفاده بیش از حد کلر و مواد شوینده در نزدیکی استخر بوده است.

وی همان زمان با بیان اینکه استخر به صورت خصوصی اداره می‌شد، تصریح کرد: شنیده‌ها نیز حاکی است که مدیر مجموعه برای توضیحات بیشتر در بازداشت قرار دارد.

به گزارش ایرنا صورت مساله البته خیلی پیچیده نیست؛ استخرداران به جای تخلیه به موقع آب استخر و انجام سایر ملزومات برای فرآیند بهداشتی سازی استخر، کار ساده و ارزان‌تری را در پیش می‌گیرند؛ میزان کلر بیشتر یا روزهای بیشتری کلر به آب می‌زنند تا برایشان به صرفه تر شود و به زعم خودشان سود بیشتری ببرند، با آنکه می‌دانند استفاده بیش از حد کلر خطرساز است.

ممکن است در برخی موارد ضعف نظارت بر عملکرد فعالان استخرها هم حادثه ساز شود، مانند موضوع استخر فرهنگسرای بهمن که گفته شده به علت سهل انگاری یکی از کارکنان ۱۹ نفر از شهروندان مسموم شدند.

چه کسی اینجا مسئول است؟ متولیان و ناظران چه کسانی هستند و چرا هر سال با شروع فصل گرما، این حوادث مسمومیت‌ها در استخرها هم بیشتر می‌شود اما کسی بازخواست نمی‌شود؟ که اگر بازخواست و مجازات درخوری همراه داشت، این حوادث همچنان در حال تکرار نبود.

آمارها نشان می‌دهد که از سال گذشته تاکنون مسمومیت هایی ناشی از استاندارد نبودن مصرف کلر در استخرهای یاخچی آباد، فرهنگسرای بهمن و چند مجموعه خصوصی دیگر در سطح استان گزارش شده است.

کلر چیست و چرا استفاده می‌شود

در دانشنامه ویکی پدیا آمده است: کُلُر (انگلیسی: Chlorine) عنصر شیمیایی و اکسیدکننده قوی است که برای سفیدسازی پارچه‌ها و به عنوان ضد عفونی‌کننده رایج در استخرهای شنا مورد استفاده قرار می‌گیرد و دارای بوی بسیار بد، خفه‌کننده و بسیار سمی است.
پرواضح است که نحوه و میزان استفاده از این ماده سمی بدون لحاظ استانداردها و نکات ایمنی باشد جان انسان‌ها را به خطر می‌اندازد.

بر اساس اطلاعاتی که خبرنگار ایرنا از دست اندرکاران امور استخرها در تهران گرفته، سال هاست صاحبان استخرهای سطح شهر برای ضدعفونی کردن آب از ماده‌ای به نام کلر استفاده می‌کنند و هر چند روز یکبار این عمل (کلرزنی) را انجام می‌دهند.

گفته می‌شود میزان استفاده از آب (تعداد استفاده افراد برای شنا) نیز در مدت زمان انجام کلرزنی نقش دارد و هرچه استفاده افزایش یابد در مدت زمان کوتاهتری باید کلرزنی انجام شود.

کلرزنی به سه روش قرص کلر، قطره‌ای (تزریق در مخزن آب) و کلر گازی در مجموعه‌های آبی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آنچه مشخص است اینکه موضوع کلرزنی استخرها نیاز به بررسی بیشتری دارد چرا که دیده شده برخی مدیران مجموعه‌ها برای کسب درآمد بیشتر هیچ زمان آزادی را برای گندزدایی و ضدعفونی کردن آب استخرها لحاظ نمی‌کنند و مدام با کلرزنی زیاد جان مردم را مورد تهدید قرار می‌دهند.

‬ متولیان امور استخرها می‌گویند: براساس استاندارد، علاوه بر کلرزنی باید به طور متوسط هر ۱۵ روز بخشی از آب استخرهای عمومی تخلیه و آب جدید جایگزین شود. به عنوان مثال برای یک استخر با حجم معینی از آب به طول ۲۵ و عرض ۱۲.۵ متر می‌بایست ۴۵ کیلوگرم کلر هر سه روز یکبار اضافه شود اما مشکل از آنجا شروع می‌شود که این رویه هم رعایت نمی‌شود.

محمدحسن ابراهیمی کارشناس و مسئول یکی از استخرهای شهر تهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به استاندارد نبودن و قیمت‌های بالای مواد ضدعفونی کننده (غیر از کلر) در بازار اظهارداشت: بیشتر عواقب کلرزنی زیاد در استخرها باعث عفونت ریوی، خشکی پوست، بیماری‌های پوستی، عفونت گوش، سوزش چشم و برخی اندام‌های دیگر بدن و حالت تهوع برای مراجع کنندگان می‌شود.

به گفته وی در حال حاضر بیشتر کلرهای مصرفی وارداتی از کشور چین و برخی از نمونه‌های آن نیز تولید داخل است.

این کارشناس ورزشی به سختی آب و بالا بودن املاح در آب استخرهای جنوب تهران اشاره و بیان کرد: این سختی، باعث قلیایی و بازی شدن آن این استخرها می‌شود که بهترین راه حل برای از بین بردن سختی ph آب کلرزنی بیش از حد آب است که البته این موضوع می‌تواند برای انسان‌ها مضر باشد.

وی در خصوص اینکه آیا در آب استخرها نیز از مواد شوینده مثل وایتکس استفاده می‌شود؟ گفت: استفاده از این محلول به دلیل قیمت بالا و مقرون به صرفه نبودن از سوی مدیران مجموعه‌ها رایج نیست، این مواد بوی زننده‌ای نیز دارند که قبل از ورود شناگران به استخرها حس می‌شود.

این کارشناس گفت: همچنین استفاده بیش از حد یا کلر یا به کار گیری قرص کلر (به صورت جامد) مشکل ایجاد می‌کند زیرا به علت استراحت ندادن آب بین سانس‌های پربازدید گند زدایی به خوبی صورت نمی‌گیرد.

متولی نظارت کیست؟

آنطور که متولیان می‌گویند نهادهای مختلفی مثل وزارت بهداشت و فدراسیون نجات غریق مسئولیت نظارت بر ابعاد بهداشتی و نیز فعالیت نجات غریقان استخرها را برعهده دارند اما نقش وزارت ورزش اینجا محوری است به طوری که تیم‌های بازرسی باید با محوریت و هماهنگی ادارات کل ورزش و جوانان استان‌ها با همکاری سایر نهادها ازجمله نیروی انتظامی (اداره اماکن) به وظیفه خود رسیدگی کنند.

نایب رئیس هیأت شنای استان تهران با بیان اینکه در اصل موضوع رسیدگی بهداشتی و ناجیان استخرها از طریق این ۲ نهاد وزارت ورزش و فدراسیون نجات غریق رسیدگی می‌شود و هیأت شنای استان هیچ دخالتی ندارد اظهارداشت: درصدد هستیم با برگزاری جلسات مختلف با این نهادها در تابستان بتوانیم از موازی کاری‌ها بکاهیم و در این خصوص اقدامات خوبی انجام دهیم.

به گفته نقاشلو برای رعایت نظافت و بهداشت مجموعه آبی استان در ایام تابستان، بازرسان همه روزه ضمن بازدید نمونه‌هایی از آب استخرها را خواهند گرفت تا هیچ تهدیدی برای شناگران وجود نداشته باشد.

این درحالی است که اداره کل ورزش و جوانان استان نیز متولی است و تیم‌های بازرسی دارد.

محمد حسن ابراهیمی یک کارشناس و مسئول یکی از استخرهای شهر تهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: براساس اطلاعاتی که در اختیار داریم اکنون ۶ واحد اداره ورزشی و جوانان تهران (شمال غرب، شمال شرق، جنوب غرب، جنوب شرق، شهری رو شمیرانات) مسئول نظارت و بازرسی بر استخرها هستند.

این کارشناس اتفاق اخیر در مجموعه استخر شنای فرهنگسرای بهمن را مربوط به اسیدشویی و بهداشت محیط استخر عنوان کرد که بازرسی می‌بایست به این موضوع ورود جدی کند.


طرح ضربتی بازدید از استخرها

مدیرکل ورزش و جوانان استان تهران از اجرای طرح ضربتی بازدید از اماکن ورزشی و آبی تهران در ایام تابستان (طرح غنی سازی اوقات فراغت) خبر می‌دهد و می‌گوید: باتوجه به در پیش بودن تعطیلات تابستانی نظارت و کنترل دقیق بر کیفیت آب استخرها در این استان در دستور کار جدی قرار دارد.

رضا گلمحمدی با بیان اینکه طرح نظارت از مجموعه‌های ورزشی آبی با همکاری بازرسان وزارت بهداشت و این نهاد در تابستان به شدت رصد خواهد شد گفت: اگر متولیان استخرها به نکات لازم توجه نکنند یا ناجی نداشته باشند حق فعالیت ندارند و بشدت با آنان برخورد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در ایام تابستان تفریحات آبی یکی از پرمخاطب ترین ورزش‌ها برای خانواده‌ها به شمار می‌رود خاطرنشان کرد: پیش از تابستان جلسه‌ای با مالکان استخرهای فعال برگزار و نکات ایمنی و بهداشتی به آنها تذکر داده شد.

مدیرکل ورزش و جوانان استان تهران همچنین به مسمومیت تعدادی از شهروندان در استخر فرهنگسرای بهمن اشاره کرد و افزود: این موضوع در حال پیگیری است و پرونده آن به زودی تکمیل خواهد شد.

گلمحمدی با بیان اینکه متولی نظارت از مجموعه‌های ورزشی دولتی، شهرداری‌ها و بخش خصوصی اداره کل ورزش و جوانان استان تهران است گفت: مجموعه آبی فرهنگسرای بهمن دارای مجوز قانونی بوده ولی سهل نگاری نیروی این مجموعه هنگام نظافت باعث شده تا تعدادی از شهروندان مسموم شوند.

وی ادامه داد: نظارت از مجموعه‌های آبی توسط چهار گروه از جمله بهداشت آب و محیط وزارت بهداشت، اداره کل ورزش، اداره اماکن نیروی انتظامی در بحث مکان و ترافیک اطراف مجموعه‌ها و نیز فدراسیون نجات غریق که صلاحیت و تعداد ناجیان در استخرها را نظارت می‌کنند پیگیری می‌شود.

به گزارش ایرنا در حال حاضر بیش از ۴۰۰ مجموعه آبی زیرنظر شهرداری، مجموعه‌های دولتی و خصوصی در سطح پایتخت فعالیت دارند که بنا بر اعلام متولیان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران در بازه زمانی سال گذشته تاکنون بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ بازدید از مجموعه‌های تحت اختیار این اداره کل انجام شده است.

تهرا م/‌۷۲۴۷/‌‬ ۱۰۰۸

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha