۲۲ خرداد ۱۳۹۸، ۱۰:۲۹
کد خبرنگار: 1934
کد خبر: 83349808
T T
۰ نفر
مدیرکل منابع طبیعی: فصل آتش سوزی در مراتع همدان زودتر آغاز شده است

همدان- ایرنا- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان گفت: فصل بحران آتش سوزی مراتع و عرصه های طبیعی این استان به علت آغاز فصل گرما، امسال ۱۵ روز زودتر از سال گذشته آغاز شده است.

اسفندیار خزایی روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: در تعطیلات عید فطر امسال تمامی تیم‌های منابع طبیعی در حالت آماده باش بودند با این وجود در سه فقره حریق ۲۰.۵ هکتار از مراتع دچار آتش سوزی شد.

وی اضافه کرد: ۲۰ هکتار از مراتعی که طعمه آتش شد در نهاوند و نیم هکتار آن در ۲ شهرستان تویسرکان و کبودراهنگ قرار داشت.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان با بیان اینکه آتش سوزی در ۲ سال گذشته روند نزولی داشته است یادآوری کرد: سال ۹۵ حدود ۴۷۸ هکتار از مراتع این استان دچار حریق شد که این آمار در سال ۹۶ به حدود ۶۱ هکتار و سال گذشته به ۴۰ هکتار تقلیل یافت.

خزایی گفت: ریزش نزولات جوی از فروردین امسال آغاز اما در اردیبهشت متوقف شد با این وجود شاهد رشد گیاهان یکساله بودیم تا جایی که رشد کامل آنها سبب تعلیف نشدن گیاهان یکساله از سوی دام‌ها و مستعد آتش سوزی شدن آنها شد.

وی افزود: بیشتر گیاهان یکساله در مرز مراتع و عرصه‌های طبیعی با مزارع کشاورزی قرار دارند همچنین این گیاهان در شروع حریم به سمت مراتع می رویند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان اظهار داشت: عامل ۹۵ درصد آتش سوزی در مراتع، انسانی است که اغلب به صورت سهوی و نادانسته زمینه بروز آتش در طبیعت را فراهم می‌آورند.

خزایی ادامه داد: گردشگران طبیعت هنگام خروج از عرصه‌های طبیعی آتش را به ظاهر خاموش رها می‌کنند در حالی که خاکستر و ذغال باقی مانده به علت قرار گرفتن زیر نور مستقیم خورشید و مجاورت با گیاهان یکساله که به مثابه بنزین می‌مانند مشتعل شده و عرصه‌های طبیعی را تا مرز نابودی پیش می‌برند.

وی اضافه کرد: تا زمان رسیدن تیم‌های یگان حفاظت منابع طبیعی به محل حریق به تناسب نوع منطقه، ۲۰ دقیقه تا یک ساعت طول می‌کشد که در این مدت زمان بخش زیادی از مراتع طعمه آتش می‌شوند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان بیان کرد: این اداره کل اقدام به شناسایی مناطق بحرانی و مستعد آتش سوزی کرده و در این مناطق بُرجک دیده بانی دایر کرده همچنین از تجهیزات جدید نظیر دمنده و آتش کوب موتوری استفاده می‌کند.

خزایی گفت: ایجاد یک هزار هکتار آتش بُر در مراتع ۱۰ شهرستان تابعه این استان پیش بینی شده است که بخشی از این کار تاکنون اجرایی شده است.

وی افزود: در صورت بروز حریق، دیگر شهرستان‌های مجاور نیز به کمک آمده همچنین طبق قانون ۴۷ حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع، موقع آتش‌سوزی در جنگل‌ها تمامی مأموران دولتی اعم از لشکری و کشوری و شهرداری‌ها موظفند به درخواست منابع طبیعی با تمامی وسایلی که در اختیار دارند در مهار آتش کمک کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان اضافه کرد: در نشستی با حضور معاون امور عمرانی استانداری همدان و مدیرکل بحران استانداری جلسه‌های توجیهی برگزار و مقرر شد مدیران دستگاه‌ها، اسامی نیروها و شماره تماس آنها را برای برقراری ارتباط در زمان اضطراری در اختیار منابع طبیعی قرار دهند.

خزایی آتش را بلای جان طبیعت دانست و اظهار داشت: دود ناشی از آتش سوزی برخی مواقع موجب بروز مشکل برای روستانشینان و خفگی و مرگ موجودات می‌شود.

وی به بهره برداران و کشاورزان توصیه کرد: با توجه به حاضر بودن این افراد در طبیعت، در صورت بروز آتش علاوه بر گزارش این موضوع به یگان حفاظت محیط زیست تا رسیدن نیروها نسبت به مهار دامنه آتش اقدام کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان ادامه داد: در کارگروه مشترکی با جهاد کشاورزی مقرر شد تبعات آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی از طریق سامانه پیامکی برای آنها ارسال شود.

خزایی اضافه کرد: آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی موجب از بین رفتن ساختمان خاک و میکروارگانیزم های موجود در خاک شده همچنین برخی بر این باورند آتش زدن علف داخل باغ سبب دور شدن حشرات موذی می‌شود.

وی افزود: نه تنها این راهکار پاسخگو نیست بلکه باید بدانیم که تمامی حشرات و گونه‌های جانوری با هدفی خلق شده‌اند و حذف یکی از آنها باعث بروز مشکل در چرخه طبیعی می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان گفت: استان همدان دارای ۴۲ هزار هکتار اراضی و ذخیرگاه‌های جنگلی و جنگل کاری دست کاشت است که با توجه به کمبود جنگل در این استان و اهمیت و ارزش ویژه آن، مراقبت از جنگل با دقت بالایی صورت می‌گیرد.

خزایی افزود: مراتع درجه یک استان نیز در دست عشایر قرار دارد و آنها نسبت به حفاظت از این مراتع توجیه شدند به گونه‌ای که سال گذشته حتی یک مورد آتش سوزی نیز رخ نداد.

وی اضافه کرد: بیشتر آتش سوزی‌ها از حریم شهر و روستا آغاز می‌شود که از نظر پوشش، مرتع درجه سه به شمار می‌رود با این وجود برای منابع طبیعی این قبیل مراتع نیز ارزشمند هستند.

۷۵۲۶/‏۲۰۸۷

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha