خبرگزاری رسمی ژاپن " کیودو" روز چهارشنبه با انتشار گزارشی دراین زمینه نوشت: یکسال پس از گذشت نخستین دور از گفت وگوهای مستقیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با " کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی درسنگاپور کشورهای عضو آسه آن بی میلی خود را برای حمایت آمریکا در اعمال فشار بیشتر بر پیونگ یانگ به دلیل منافع و روابط اقتصادی آینده خود با این کشور نشان دادهاند.
طبق این گزارش " اعضای ۱۰ گانه اتحادیه آسه آن شامل مالزی، اندونزی، سنگاپور، تایلند، برونئی، میانمار، ویتنام، کامبوج، لائوس و فیلیپین، همزمان با اینکهاحتمال درگیری نظامی پیونگ یانگ با واشنگتن کمتر شده، در تلاش برای بهبود روابط خود با کره شمالی بودهاند."
کیودو نوشت: در عین حال، چند شرکت در آسه آن توجه کافی به پتانسیل اقتصادی کره شمالی کرده و کالاها را به کشور شمال شرقی آسیا منتقل میکنند تا ارتباطات با پیونگ یانگ را تقویت کنند، حتی اگر چنین اقدامی طعنامه های تحریمی شورای امنیت سازمان ملل علیه کره شمالی را نقض کند.
درنخستین دور از گفت وگوهای واشنگتن- پیونگ یانگ در ۱۲ ژوئن سال گذشته، دونالد ترامپ و کیم جونگ اون موافقت کردند که آمریکا تضمینهای لازم امنیتتی را به کره شمالی برای " خلع سلاح کامل هستهای در شبه جزیره کره" ارائه دهد. اما در دومین دور گفت وگوها در روزهای ۲۷ و ۲۸ فوریه سال جاری میلادی در هانوی پایتخت ویتنام هریک از رهبران دو کشور بر دو موضوع لغو برنامههای هستهای پیونگ یانگ از یکسو و تقاضای کره شمالی برای رفع تحریمها از سوی دیگر تاکید کردند که این موضوع فاصلهای را میان آنها ایجاد کرد.
"درحالیکه مذاکرات خلع سلاح هستهای هنوز به نتیجه نرسیده بود، کره شمالی اقدامات تحریک آمیز علیه ایالات متحده مانند شلیک موشکهای بالستیک کوتاه برد را آغاز کرد. اما ترامپ که برخی تحلیلگران میگویند او میخواهد ازنتایج روند خلع سلاح هستهای در کمپین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال آینده مشاهده کند، همچنان رویکرد سازشکارانه در قبال کره شمالی را حفظ کرده و ابراز امیدواری کرده است که گفت وگوها ادامه یابد. البته به نظر میرسد پیونگ یانگ نیز تمایلی برای پایان دادن به گفت وگوها با واشنگتن ندارد تا اهداف نهایی خود را برای کسب تضمینهای امنیتی به منظور احیای رکود اقتصادی خود به دست آورد."
یک دیپلمات در پکن از کشورهای آسه آن به کیودو گفت: پس از دور نخست گفت وگوها میان آمریکا و کره شمالی، روابط ترامپ و اون همچنان خوب مانده است و انتظارنمی رود تنشهای نظامی در روابط دو کشور افزایش یابد. موشکهای کره شمالی سلاح هستهای پیونگ یانگ تهدید علیه کشورهای ما نیست بلکه آنچه نگران کننده است این است که آیا بروز جنگ میان آمریکا و کره شمالی امنیت منطقه را تهدید میکند؟ اگر احتمال این موضوع دوردست باشد، بنابراین دلیل ندارد که کشورهای آسه آن، رویکرد سخت گیرانه ای با کره شمالی داشته باشند که به روابط با این کشور لطمه بزند.
"شاون هو" یکی از پژوهشگران وابسته به دانشکده مطالعات بین الملل Rajaratnam سنگاپور این دیدگاه را مطرح کرد که "از نظر کشورهای عضو آسه آن، این موضوع مهم است که آنها در سیاست خارجی خود در قبال پیونگ یانگ، بی طرف باقی بمانند. تمام اعضای ۱۰ کشور عضو آسه آن با کره شمالی روابط دیپلماتیک دارند.
این تحلیلگر مسائل منطقه جنوب شرق آسیا افزود: البته روابط کره شمالی با اندونزی و ویتنام درپرونده قتل کیم جونگ نام برادر ناتنی رهبر کره شمالی رو به وخامت رفت چرا که دو زن اندونزیایی و ویتنامی به عنوان متهمان و عاملان این قتل در ۱۳ فوریه ۲۰۱۷ در فرودگاه کوالالامپور دستگیر و زندانی شدند. اما پس از آنکه هر دو این متهمان در پی حکم دادگاهی در مالزی از زندان آزاد شدند، روابط پیونگ یانگ با جاکارتا و هانوی نیز به حالت عادی خود بازگشت.
براساس این گزارش روابط ۴۰ ساله کوالالامپور و پیونگ یانگ نیز تحت الشعاع این موضوع قرار گرفته بود با اظهارات اخیر ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی مبنی بر آمادگی این کشور برای احیای روابط مالزی با کره شمالی جان تازه ای گرفته است.
براساس تحقیقات این اندیشکده " در هرصورت در میان مسائل خلع سلاح هستهای برخی از تجار کشورهای آسه آن تمایل به استفاده از پتانسیلهای تجاری پیونگ یانگ دارند. البته آنها معتقدند که به دلیل تحریمهای شورای امنیت معاملات تجاری گستردهای را نمیتوانند با کره شمالی داشته باشند."
شأن هو گفت: با این وجود نمیتوان گفت که هیچ شرکتی از کشورهای آسه آن در شرایط تحریمی کنونی نیز با کره شمالی روابط تجاری ندارند. طبق گزارش سازمان ملل برخی شرکتها از جمله یک شرکت مستقر در سنگاپور و شریک آن در سالهای اخیر برای تجارت کالاهای لوکس به کره شمالی متهم شدند.
کیودو درعین حال نوشت: ژاپن، همسایه کره شمالی که از ضرر و زیان ناشی از برنامه هستهای پیونگ یانگ بشدت نگران است، اقداماتی را برای اجرای کامل قطعنامههای اقتصادی تحریمی سازمان ملل علیه پیونگ یانگ به منظور اعمال فشار به این کشور برای کنار گذاشتن برنامههای سلاح کشتار جمعی را پیگیری کرده است.
نظر شما