به گزارش روزنامه روزان، دولت آمریکا موضوع را به شورای امنیت کشاند که البته اعضای دیگر شورای امنیت تاکید کردند که هیچ سند روشنی درباره ارتباط ایران با این حملات وجود ندارد و در نتیجه شاهد شکست اولین تلاش ضدایرانی آمریکا در سطح بین المللی بودیم.
به تبعیت از آمریکا کشورهای عربستان، امارات و انگلستان نیز ایران را بدون هیچ سند و مدرکی به انجام دادن این اقدام متهم کردند. با تمام این اوصاف در رد این ادعاها میتوان به سه مسئله مهم اشاره کرد. اولین مسئله اینکه همزمان شدن حمله به کشتیهایی به مقصد ژاپن، آنهم در شرایطی که نخست وزیر این کشور برای اولین بار در تاریخ بعد از انقلاب ۱۳۵۷ در تهران حضور دارد، رخدادی بسیار مشکوک و قابل تامل است که نشان میدهد دستهای پنهانی پشت مسئله حضور دارند.
دومین مسئله قابل توجه این است که تیم «بی» یعنی همان تیم چهار نفره بنیامین نتانیاهو، محمد بن سلمان، محمد بن زاید و جان بولتون، بر خلاف رویکرد دونالد ترامپ که به شدت مخالف ورود به درگیری نظامی با ایران است، این افراد بسیار راغب هستند تا تحولات را به سمتی پیش ببرند که درگیری نظامی میان دو کشور اتفاق بیفتد. سومین مسئله نیز این است منتصب کردن اقدام حمله نفتکشها از سوی آمریکا و متحداناش به ایران، در همان دقایق اولیه بعد از حادثه، نشان دهنده آن است که حتی پیش از وقوع رخداد، این کشورها از مسئله آگاه بودند و برای بعد از آن نیز نقشه راهی را طراحی کرده بودند تا از طریق آن ایران را در کانون اتهامات و فشارهای جهانی قرار دهند.
انگشت اتهام واهی آمریکایی هایی به سوی ایران
مقام های سیاسی دولت آمریکا، از همان دقیقه اول پس از انتشار اخبار حمله به کشتیهای نفتکش در دریای عمان، انگشت اتهام را به سوی تهران دراز کردند. در مهمترین واکنش، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بامداد جمعه در توئیتی خصمانه ایران را مسئول حمله به دو نفتکش در دریای عمان دانست و نوشت: ارزیابی آمریکا این است که ایران مسئول حملات دریای عمان است.همچنین، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بامداد جمعه در پیامی توئیتری نوشت: «با اینکه از سفر نخستوزیر شنیزو آبه به ایران برای دیدار با آیتالله خامنهای قدردان هستم اما احساس میکنم که همچنان حتی برای گمانهزنی درباره حصول توافق زود است. نه ما آمادهایم؛ نه آنها.»
همچنین، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی در روز پنجشنبه هفته گذشته، اظهار داشت: قصد داریم در شورای امنیت تصمیماتی بگیریم تا ایران را به میز مذاکره بازگردانیم. ایران باید مذاکره را با مذاکره جواب بدهد. او افزود: تحلیل آمریکا این است که حمله امروز به نفتکشها کار ایران بوده و ایران قصد دارد جریان نفت را دچار مشکل کند. پمپئو همچنین خود را در جایگاه نماینده کشورهای جهان قرار داد و اظهار داشت: اقای ظریف شاید فکر کند این حملات مضحک است اما دنیا چنین فکری نمیکند.
علاوه بر ترامپ و پمپئو؛ پاتریک شاناهان، وزیر دفاع موقت آمریکا و سرپرست پنتاگون، نیز دیروز جمعه در واکنش به حملات به دو نفتکش در دریای عمان در صفحه توئیتر خود نوشت: «حملات مداوم و بیجهت ایران در منطقه، تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی محسوب شده و آزادی ناوبری در دریاهای آزاد را به خطر میاندازد.»
در واکنشی دیگر از آمریکایی ها، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در بیانیهای در واکنش به حادثه دو نفتکش در دریای عمان با تاکید بر آمادگی ایالات متحده برای حفاظت از آبهای آزاد، اذعان کرد که جنگ با ایران به نفع آمریکا و باقی جهان نخواهد بود. سنتکام، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در بیانیهای با اشاره به اینکه حملات امروز تهدیدی روشن برای آزادی رفت و آمد و تجارت در آبهای آزاد محسوب میشود، مدعی شد که آمریکا و متحدانش تمام تدابیر لازم را برای دفاع از منافع خود اتخاذ خواهند کرد.
همدلی لندن با ادعاهای پمپئو
وزیر امور خارجه انگلیس در ادعاهایی بیاساس ایران را مسئول حملات به دو نفتکش در دریای عمان دانست. جرمی هانت، وزیر خارجه انگلیس روز جمعه در بیانیهای در واکنش به حملات به دو نفتکش در دریای عمان گفت: این مسئله بسیار نگرانکننده است و در زمانی رخ داده که تنشها در اوج خود هستند. من با پمپئو در ارتباط بودهام. ما هوشیارانه و با دقت به ارزیابی این مسئله خواهیم پرداخت اما تا آن زمان باید حرف شریک آمریکاییمان را باور کنیم. وی در ادامه ادعاهای خود افزود: ما این مسئله را بسیار جدی خواهیم گرفت و پیاممان به ایران این است که اگر واقعاً در این مسئله دخیل بودهاند، این کار یک اقدام به شدت نابخردانه است که موجب افزایش تنشها میشود و تهدیدی جدی را علیه صلح و ثبات در منطقه عرضه میدارد.
همراهی سپرده وار عربستان و امارات با اتهامات واهی واشنگتن
متعاقب طرح اتهامات واهی و تکراری آمریکا علیه ایران در حوادث مختلف منطقه، مقامهای سیاسی دو دولت عربستان و امارات نیز به صورتی سرسپرده وار ادعاهای واهی واشنگتن را تایید کردند. در همین ارتباط، «عادل الجبیر» وزیر مشاور دولت عربستان سعودی در امور خارجی، در گفتگو با شبکه تلویزیونی «سی ان ان»، مدعی شد عربستان سعودی با «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا درخصوص این موضوع، که ایران مسئول حمله به دو نفتکش در دریای عمان است، متفق القول است. الجبیر این را هم گفت که عربستان سعودی در حال انجام تحقیقات درباره حادثه عمان است و بهزودی مدارک و اسنادی در این باره ارائه خواهد کرد. این وزیر سعودی درخصوص تنش میان واشنگتن و تهران، اظهار داشت که عربستان سعودی متحد آمریکا است و در صورت وقوع جنگ با ایران، کنار آمریکا میایستد. وی با اعلام عربستان سعودی همگام با آمریکا، برای تشدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران گام برمیدارد، گفت: «ما با دوستان و همپیمانانمان از جمله آمریکا، درباره تدابیری که باید اتخاذ شود، رایزنی میکنیم. بسیار مهم است که جهان پیامی قوی برای ایران ارسال کند با این مضمون، که اقدامات خصمانه ایران و حملات آن به کشتیهای تجاری و تجهیز گروههای انصارالله و حزب الله به موشک ها غیرقابل قبول است.»
علاوه بر سعودی ها، «انور قرقاش» وزیر دولت امارات در امور خارجه این کشور در توئیتی مدعی شد: «مقبولیت وزیر امور خارجه ایران در حال کاهش است». وی افزود: «اشاره ظریف به «تیم بی» مسخره است و مقبولیت او روز به روز کاهش مییابد». قرقاش در پایان نیز نوشت: «روابط عمومی جایگزینی واقعی برای سیاستهای سازنده نیست. توقف تشدید وضعیت فعلی نیازمند اقدامات عاقلانه است نه کلمات توخالی».
واکنش ایران به ادعاهای واهی و مغرضانه
ادعاهای مطرح شده از سوی مقامهای سیاسی آمریکا و همراهی لندن و برخی رهبران عرب، با واکنش جدی وزارت خارجه کشورمان همراه بود. در مهمترین واکنش، محمدجواد ظریف در توئیت خود در واکنش به اتهام زنی آمریکا علیه ایران مبنی بر دست داشتن در حملات به دو نفتکش در دریای عمان نوشت: «ایالات متحده فوراً و بدون ذرهای شواهد عینی یا هر امارهای، به اتهام پراکنی علیه ایران دست میزند، تنها این را کاملاً آشکار میکند که تیم بی در حال حرکت به سوی یک نقشه جایگزین است: خرابکاری در دیپلماسی (از جمله در اقدامات شینزو آبه) و سرپوش گذاشتن بر تروریسم اقتصادی علیه ایران.» وی در توییت دیگری افزود: «من چند ماه پیش دقیقاً درباره همین سناریو هشدار دادم؛ نه به این دلیل که من یک پیشگو باشم، بلکه به این دلیل که من ذات تیم بی را میشناسم.»
علاوه بر این، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، در واکنش به اتهام زنی بی اساس وزیر امور خارجه آمریکا اظهار داشت: مسئولیت تأمین امنیت تنگه هرمز، بر عهده جمهوری اسلامی ایران است و نشان دادیم که در سریعترین زمان ممکن به کمک ملوانان کشتیهای دچار سانحه رفتیم و آنها را نجات دادیم. وی افزود: ظاهراً برای آقای پمپئو و سایر دولتمردان آمریکایی متهم کردن ایران در حادثه مشکوک و تأسفبار برای نفتکشها راحتترین و سادهانگارانه ترین کار است. در حالیکه نخست وزیر ژاپن برای کاهش تنشها، با نفر اول جمهوری اسلامی ایران در حال دیدار است کدام دستهای پنهان به دنبال اثرگذاری بر این تلاشها در منطقه است و چه کسانی از آن سود میبرند؟! موسوی ادامه داد: آقای پمپئو! این تشکیک نه تنها شوخی و خنده دار نیست بلکه نگران کننده و هشدار آمیز است.
در سطحی دیگر، نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد به اظهارات نماینده آمریکا در شورای امنیت پاسخ داد. به گزارش ایسنا، ایران اعلام کرد: اظهارات فتنهجویانه نماینده آمریکا علیه ایران در جلسه ۲۳ خرداد شورای امنیت سازمان ملل نماد دیگری از عملیات روانی ایرانهراسانه این کشور بود. ایران قاطعانه ادعای بی اساس آمریکا در ارتباط با حوادث ۲۳ خرداد تانکرهای نفتکش را رد کرده و آن را با شدیدترین لحن ممکن محکوم میکند.
انتقاد شدیداللحن دبیرکل سازمان ملل
دبیرکل سازمان ملل متحد با محکوم کردن حمله به کشتیهای غیرنظامی، خواستار روشن شدن عوامل و مسئولان حادثه آتش سوزی روز پنجشنبه دو نفتکش در دریای عمان شد. آنتونیو گوترش در نشست شورای امنیت که با موضوع همکاریهای سازمان ملل و اتحادیه عرب برگزار شد، افزود: من با نگرانی عمیق متوجه حادثه صبح پنجشنبه در تنگه هرمز شدم. من هر گونه حمله علیه کشتیهای غیرنظامی را محکوم میکنم. واقعیتها باید مستقر و مسئولیتها مشخص شود. اگر چیزی وجود داشته باشد که جهان نتواند از عهده آن بر آید، یک درگیری عمده در منطقه خلیج خواهد بود. وی با اشاره به موضوع این نشست، اظهار کرد: از روز نخست، همکاری با سازمانهای منطقهای به منظور پیشگیری از درگیری و ایجاد صلح پایدار در اولویت برنامههای من قرار داشته است. گوترش ادامه داد: ما میدانیم که هیچیک سازمان یا کشوری نمیتواند چالشهای پیچیدهای را که دنیای امروز ما با آن روبه رو است، حل کند. مشکلات جهانی به راهحلهای جهانی نیاز دارد و به همین دلیل است که مشارکتها برای به حداکثر رساندن تاثیر بر زندگی مردم و پیشبرد نظم جهانی بر اساس قوانین بینالمللی ضروری است.
ارزیابی دولت ژاپن از حمله به نفتکشهای این کشور
وقوع حمله به دو کشتی نفتکش که به مقصد ژاپن بودند اما پرچم کشورهای دیگری بر روی آنها بود، با واکنش و تحلیل مقامهای سیاسی ژاپنی همراه شد. رئیس شرکت ژاپنی که نفتکش متعلق به آن در دریای عمان دچار حادثه شد میگوید حمله اژدری در کار نبوده و خسارت وارده ناشی از اصابت ۲ شیء پرنده است. به گزارش مهر به نقل از رویترز، «یوتادا کاتادا» رئیس شرکت کشتیرانی ژاپنی که نفتکش آن در دریای عمان دچار حادثه شد؛ میگوید ۲ شیء پرنده این سانحه را رقم زدهاند حال آنکه ظاهراً هیچ آسیبی به محموله متانول بارگیریشده نرسیده است. به گفته وی، نفتکش «کُکوکا کوریجس» پس از بازگشت خدمه، در حال عزیمت به بندر «خورفکان» امارات است. کاتادا ادامه داد: خدمه میگویند شیء پرندهای به سمت کشتی آمد و سوراخی در آن به جای گذاشت. وی همچنین تاکید کرد که هیچ احتمالی مبنی بر اینکه کشتی حامل ۲۵ تن متانول، مورد اصابت اژدر قرار گرفته باشد؛ وجود ندارد. علاوه بر این، وزیر صنعت ژاپن دیروز -جمعه- اعلام کرد که حمله به دو نفتکش در دریای عمان در نشست وزرای انرژی گروه ۲۰ بررسی خواهد شد.
نظر شما