۲۵ خرداد ۱۳۹۸، ۱۵:۴۰
کد خبرنگار: 2038
کد خبر: 83354501
T T
۰ نفر

گمانه زنی ها از عوامل دخیل در حادثه نفت کش ها

۲۵ خرداد ۱۳۹۸، ۱۵:۴۰
کد خبر: 83354501
گمانه زنی ها از عوامل دخیل در حادثه نفت کش ها

تهران- ایرنا- حمله خرابکارانه به دو فروند کشتی نفت کش در دریای عمان، موجب شد رسانه های داخلی به بررسی و گمانه زنی نسبت به عوامل دخیل در این حادثه بپردازند.

دو فروند کشتی نفت کش در دریای عمان، روز پنجشنبه ۲۳ خرداد ماه هدف حمله خرابکارانه قرار گرفتند. بر اساس گزارش‌های منتشر شده، یکی از دو نفتکش آسیب دیده حامل پرچم پاناما و دیگری حامل پرچم جزایر مارشال بود که عازم کشور ژاپن بودند.

رسانه‌های اصلاح طلب به نقل از مقامات کشورمان به احتمال دست داشتن «گروه بی» در این اقدام اشاره کرده‌اند. رسانه‌های اصولگرا نیز آورده‌اند: عاملان حمله به نفتکش‌ها در دریای عمان، سرویس‌های امنیتی اسرائیل، عربستان و آمریکا هستند.

بررسی امروز (۲۵ خرداد) روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها و تارنماهای داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های منتسب به جریان اصلاح طلب و همچنین رسانه‌های اصولگرا به بازتاب واکنش ایران نسبت به این حادثه پرداخته‌اند. همچنین این رسانه‌ها ادعای آمریکا علیه ایران مبنی بر دست داشتن در انفجار این نفت کش‌ها را محکوم کرده و آورده‌اند: امریکا در نبود شواهد عینی، ایران را مقصر حملات در دریای عمان خواند.

رسانه‌های نزدیک به جریان اصلاح طلب به محورهایی همچون چه کسی از این انفجارها نفع می‌برد؟؛ واکنش ایران به این حادثه؛ تأثیر حادثه دریای عمان بر بازار؛ ادعای آمریکا در ارتباط با این اتفاق و تضاد گزارش ژاپن با ادعای امریکا اشاره کرده‌اند.

رسانه‌های منتسب به جریان اصولگرا نیز به محورهایی مانند واکنش‌های خارجی و گمانه زنی‌ها از مسببین این حادثه؛ ادعای آمریکا علیه ایران؛ واکنش ایران نسبت به این حادثه، انفجار نفتکش‌ها پیامی از سوی رژیم صهیونیستی به ژاپن و رد ادعای آمریکا توسط ژاپن پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

برخی از عبارات کانونی استفاده شده در این رسانه‌ها عبارتند از: بعید نیست که این حادثه کار «گروه بی» و عربستان باشد و شاید می‌خواستند اخطاری هم به ژاپن بدهند؛ تیم بی که شامل نتانیاهو، بولتون و بن‌سلمان و بن‌زاید است خواستار آن هستند که جنگی را بپا داشته؛ طرف‌های ثالثی در این اتفاقات حضور دارند که قصدشان ناامن کردن منطقه است؛ ظریف درباره توطئه جدید «تیم بی» هشدار داد؛ این خبر تنها اثری مقطعی بر قیمت‌ها داشت؛ جنگ دیپلماتیک ایران با اخبار ساختگی؛ بازار نفت درباره ناامنی در منطقه خلیج فارس بی‌تفاوت است؛ امریکا در نبود شواهد عینی ایران را مقصر حملات در دریای عمان خواند.؛ بازی با دم شیر؛ سناریو جدید علیه ایران.

گمانه زنی از دست داشتن تیم بی در این حادثه

در یادداشت منتشر شده با عنوان "پشت پرده حادثه ۲ نفتکش ژاپنی" در روزنامه آرمان می‌خوانیم: تیم بی که شامل نتانیاهو، بولتون و بن‌سلمان و بن‌زاید است خواستار آن هستند که جنگی را بپا داشته و با هزینه آمریکایی‌ها باشد. به هر حال اگر آتش جنگی در منطقه افروخته شود آمریکا مجبور خواهد بود به منظور حمایت از متحدان منطقه‌ای‌اش خواه ناخواه وارد یک جنگ فرسایشی شود.... به نظر می‌رسد دشمنان ایران در پی آن هستند که با ضربه زدن به منافع دیگر کشورها در خلیج‌فارس انگشت اتهامشان را به سوی تهران نشانه رفته تا ایران را مسئول ناامنی در منطقه خلیج فارس جلو دهند چون قبلاً از سوی تهران اعلام شده بود که اگر نفت ایران صادر نشود نفت دیگر کشورها نیز امکان صادراتش وجود ندارد. آنها از این مساله تحت عنوان یک بهانه استفاده کرده و در پی اعمال شریرانه خود با استمداد از چنین بهانه و اعلام موضع اعلامی و نه اعمالی هستند. در نتیجه حادثه مشکوک نفتکش‌های ژاپنی یک توطئه مشترک آمریکایی، صهیونیستی، عربی به سرپرستی عربستان و امارات بوده است. از سوی دیگر شورای امنیت سازمان ملل متحد در دو جلسه اخیرش به استنادات روشنی نرسیده و بدون نتیجه به جلسات خود پایان داده است.

"دیدار آبه زیر سایه حادثه عمان" عنوان گزارشی است که در روزنامه اعتماد منتشر شده است. به گزارش این روزنامه، محمود صادقی، عضو فراکسیون امید مجلس در پاسخ به این سوال که انفجار دو نفتکش ژاپنی در خلیج فارس همزمان با دیدار نخست‌وزیر این کشور با رهبری به چه معنا است، به «ایلنا» گفت که «این نکته‌ای قابل تأمل است؛ به نظر می‌آید تقریباً در همان زمانی که آقای آبه در راه دفتر رهبری بودند این دو کشتی به فاصله کوتاهی دچار انفجار شدند. با توجه به اینکه گفته شده این کشتی‌ها مرتبط با ژاپن هستند، بعید نیست که این کار «گروه بی» و عربستان باشد و شاید می‌خواستند اخطاری هم به ژاپن بدهند. ما باید عزت و صلابت خود را در مقابل امریکا حفظ کنیم.» حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز در این زمینه اظهارنظر کرده و معتقد است: «طرف‌های ثالثی در این اتفاقات حضور دارند که قصدشان ناامن کردن منطقه است و سود این موضوع به جیب‌شان می‌رود.» از همین روی پیشنهاد داد که «یک کمیته حقیقت‌یاب منطقه‌ای با حضور ایران و دیگر کشورها» شکل گیرد.

چه کسی از این انفجارها نفع می‌برد؟

در روزنامه همدلی با طرح سوالی مبنی بر اینکه "چه کسی از این انفجارها نفع می‌برد؟ " می‌خوانیم: عزام تمیمی، فعال وکارشناس انگلیسی در توئیتر خود نوشت: «وقتی ایران هیچ منفعتی در وقوع جنگ در خلیج فارس ندارد و دولت آمریکا هم به شدت به دنبال عدم شدت گرفتن تنش تا سطح جنگ است، چه کسی نفت کش‌ها را امروز مورد هدف قرار داد؟ من دست اسرائیلی را در این زمینه دور از ذهن نمی دانم، هیچکس به اندازه نتانیاهو به دنبال جنگ نیست، نسبت به افزایش تنش در منطقه خلیج فارس هشدار می‌دهم.»

شاید یادآوری یک جمله از «میشل کولون» برای اینکه بفهمیم این ماجرا به نفع کیست، مفید باشد. او در کتاب خود - «مونوپولی» - می‌نویسد: «آن که می‌خواهد جهان را رهبری کند، باید که کنترل نفت را به دست گیرد. تمامی نفت جهان، در هر کجای کره زمین.»

واکنش ایران به حادثه نفت کش‌ها

روزنامه اعتماد در مطلبی آورده است: ظریف درباره توطئه جدید «تیم بی» هشدار داد… محمدجواد ظریف، وزیر خارجه به سنت همیشه نخستین چهره ایرانی بود که در توئیتر پاسخ سناریوسازی‌ها برای مقصر جلوه دادن ایران در حادثه دریای عمان را داد. «مشکوک» عبارتی بود که رئیس دستگاه دیپلماسی برای این حملات به کار برد....توییت دوم محمدجواد ظریف در رد ادعاهای مطرح شده پیرامون دست داشتن ایران در انفجارهای دریای عمان به فاصله چند ساعت پس از توییت اول منتشر شد. این بار وزیرخارجه صراحتاً به عاملان این سناریوسازی‌ها اشاره کرد و نوشت: «اینکه ایالات متحده فوراً و بدون ذره‌ای شواهد عینی یا هر اماره‌ای به اتهام‌پراکنی علیه ایران دست می‌زند، تنها این را کاملاً آشکار می‌کند که تیم بی در حال حرکت به سوی یک نقشه جایگزین است.»

همزمان با تلاش واشنگتن برای فضاسازی رسانه‌ای پیرامون دست داشتن تهران در حوادث دریای عمان، دستگاه دیپلماسی ایران نه تنها در لاک دفاعی فرو نرفت بلکه در گام‌هایی تهاجمی، توپی را که واشنگتن تلاش می‌کرد در زمین تهران بیندازد از دروازه دور کرد. از موضع‌گیری‌های سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه در تهران تا تحرکات دیپلماتیک حمید بعیدی‌نژاد سفیر ایران در لندن و نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد. براساس گزارش توییتری حمید بعیدی‌نژاد سفیر ایران در لندن، سفارت کشورمان در لندن با ارسال یادداشتی به سازمان بین‌المللی دریانوردی، جزئیات عملیات نجات کارکنان کشتی آسیب‌دیده در دریای عمان توسط تیم‌های ایران را ارائه کرد.

به گزارش آرمان، سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه بلافاصله به این موضوع واکنش داد و نوشت: «از بروز حوادث مشکوک امروز برای نفتکش‌های تجاری مرتبط با ژاپن همزمان با دیدار نخست وزیر آن کشور با رهبر انقلاب ابراز نگرانی کرده و آن را خلاف جهت‌گیری‌ها و تلاش‌های منطقه‌ای و فرامنطقه برای کاهش تنش‌ها و آرامش در منطقه می‌دانیم. ایران از همکاری و گفت‌وگو در منطقه حمایت می‌کند».

تأثیر حادثه دریای عمان بر بازار

روزنامه شرق در مطلبی با طرح سوال مبنی بر اینکه "چرا بازار نفت درباره ناامنی در منطقه خلیج فارس بی‌تفاوت است؟ " نوشت: با یک ماه فاصله آن هم درست زمانی که شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن، در حال گفت‌وگو با رهبر ایران بود، خبر رسید که دو نفت‌کش در دریای عمان هدف قرار گرفته‌اند. اینکه دقیقاً چه اتفاقی افتاده، کماکان در حال گمانه‌زنی است؛ اما اینکه بازار نفت چقدر از این حادثه متأثر شده است، موضوعی است که شاید کمی عجیب و ریشه‌دارتر باشد. در همان اولین ساعات انعکاس این خبر، قیمت نفت در سطح جهان حدود چهار درصد افزایش داشت؛ اما با گذشت چندین ساعت تأثیر آن به دو درصد کاهش داشت تا اینکه در آخرین اخباری که از پایان معاملات نفت در بازار جهانی در روز جمعه منعکس شد، این افزایش قیمت، روند معکوس به خود گرفت و با سه درصد کاهش روبه‌رو شد؛ اما چرا بازار نفت تا این اندازه به تنش در خاورمیانه کم‌توجهی می‌کند؟ موضوعی که برخی کارشناسان هرچند درباره استمرار این اتفاق، ابراز نگرانی می‌کنند؛ اما آن را متأثر از نگاه بازار نفت به رکود سال ۲۰۲۰ می‌دانند. سایه سنگین این رکود بر عرضه و تقاضا از همین اکنون نیز قابل رصد است؛ بااین‌حال، هیچ کارشناسی نیست که تأکید نکند تنش در خاورمیانه، هم تولیدکنندگان و هم مصرف‌کنندگان نفت را دچار خسران خواهد کرد.

تارنمای فرارو نیز در مطلبی با عنوان " تحلیل قیمتی انفجار نفتکش‌ها" آورده است: شوک بازار نفت فروکش کرد. آن‌طور که فایننشال تایمز می‌نویسد، افراد کمی وجود دارند که احتمال بسته شدن تنگه هرمز و توقف عبور و مرور نفتکش‌ها از این شاهراه را باور دارند. این موضوع خود می‌تواند یکی از دلایل واکنش محدود بازار نفت به اتفاقات اخیر باشد. با این حال به باور این کارشناسان کاهش احتمال بسته شدن تنگه هرمز به این معنا نیست که خطری از سمت تنش‌های خاورمیانه بازار نفت را تهدید نمی‌کند.

انفجار دو نفتکش در دریای عمان و در نزدیکی تنگه هرمز نگرانی‌ها از امنیت عرضه را افزایش داده است. با این حال این خبر تنها اثری مقطعی بر قیمت‌ها داشت؛ در واقع در ساعات اولیه انتشار این خبر بازار با شوک مواجه شد و قیمت‌ها به سرعت رو به افزایش گذاشت. اما اوج رشد قیمت نفت تنها ۵/ ۴ درصد برای نفت برنت (نفت شاخصی که بیشتر از نفت‌خام آمریکا تحت تأثیر وقایع خاورمیانه قرار می‌گیرد) شد. تا پایان این روز اثر تنش‌ها در خاورمیانه محدودتر شد و در نهایت تا پایان روز پنج‌شنبه برنت رشد حدود ۲ درصدی را به ثبت رساند.

‏"شبه ماکت جنگ نفتکش‌ها" عنوان دیگر مطلبی است که در روزنامه اعتماد منتشر شده است. در این گزارش می‌خوانیم: دقیقاً در لحظاتی که آبه شینزو در ایران، در حال انجام ملاقات رسمی خود با رهبری بود، اخباری در رسانه‌ها مبنی بر حمله به دو تانکر نفتی منتشر شد که بلافاصله با واکنش نسبتاً شدید بازار انرژی مواجه شد، افزایش ۴ درصدی شاخص‌های مختلف نفتی حاصل شوک خبری این اتفاق بود که در ادامه با مشخص شدن ابعاد آن، برای ساعاتی تثبیت شد.

تناقض‌گویی‌های امریکا و بی‌اعتمادی متحدانش، همزمان بی‌تمایلی جامعه بین‌المللی به تنش‌زایی بیشتر در منطقه، باعث شد که تحلیلگران سهمی برای تداوم تکان‌های ناشی از این تنش قائل نباشند که نتیجه آن کاهش پله‌ای افزایش شوک قیمت نفت به حوالی مثبت یک دلار قبل از اتفاق بود. بازار انتظار دارد که تقاضا برای نیمه‌دوم سال پیش رو و حتی برای سال آینده کاهش یابد که همین کاهش باعث شده روند قیمت‌ها نزولی و در سطحی پایین‌تر از سال قبل تثبیت شود. اتفاقاتی از این جنس که دریای عمان افتاد، نمی‌تواند به‌صورت پایدار این روند را تغییر دهد.....‏به‌طور کلی در اختلال احتمالی، دنیا ضرر خواهد کرد، منتها آسیب کشورهای عربی‌، امریکا و شرق آسیا قابل مقایسه با ایرانی نیست که همین الان هم از بخش بزرگی از اقتصاد جهانی فاصله گرفته. این را بهتر از ایران آن کشورهایی می‌دانند که رهبران‌شان این روزها در پی رفع تنش از منطقه هستند. حتی تأمل فعلی امریکا بعد از آن همه رجزخانی، نتیجه درک همین خطر است. منتها باید درنظر داشته باشیم شرایط فعلی حتی در سمت ایران نمی‌تواند باثبات باشد. نباید اجازه بدهیم اقتصاد منطقه به نبود ایران عادت کند.

همچنین روزنامه اعتماد در گزارشی آورده است: روند افزایشی قیمت نفت در پی حادثه دریای عمان ادامه دارد. در این مطلب می‌خوانیم: به دنبال افزایش تنش در خلیج‌فارس و دریای عمان قیمت نفت در بازارهای جهانی رو به افزایش است. به دنبال حمله مشکوک به دو تانکر حامل نفت در دریای عمان قیمت نفت همچنان روند افزایشی داشته و به طور میانگین نزدیک به ۴.۵ درصد رشد داشت. این در حالی است که حدود یک ماه پیش حمله به نفتکش‌های سعودی بندر فجیره در سواحل امارات‌متحده‌عربی نیز موجب شده بود قیمت نفت ۱.۳۸ درصد رشد داشته باشد. این موضوع نشان می‌دهد بازار نفت تا چه میزان نسبت به ناامنی حساس است.

ادعای آمریکا در ارتباط با این اتفاق

به گزارش روزنامه اعتماد، امریکا در نبود شواهد عینی ایران را مقصر حملات در دریای عمان خواند. این روزنامه در ارتباط با ادعای آمریکا عبارات کانونی بازی با دم شیر؛ سناریو جدید علیه ایران؛ برگزید و نوشت: تنها ساعتی پس از انفجارها در دریای عمان بود که امریکایی‌ها ماهیگیری از آب گل‌آلود را آغاز کرده و انگشت اتهام را به سمت تهران نشانه گرفتند. سناریوسازی تکراری در دو سال گذشته که امریکایی‌ها و دوستان آنها در ریاض، ابوظبی و تل‌آویو هر بار بهانه جدیدی برای پیشبرد آن پیدا می‌کنند. اعتماد در ارتباط با ادعای ویر امورخارجه آمریکا نوشت: تکرار یک نمایش تکراری. مایک پمپئو ساعتی پس از آنکه رسانه‌های متفاوت به نقل از منابع آگاه در دولت امریکا، ایران را مقصر حوادث صبح پنجشنبه در دریای عمان معرفی کردند، پشت تریبون قرار گرفت و رسماً تهران را مسؤول حمله به دو نفتکش در دریای عمان معرفی کرد.

سنتکام (ستاد فرماندهی مرکزی امریکا) با انتشار ویدئویی ادعا کرد که تصویر یک قایق گشتی ایرانی را گرفته که تلاش می‌کند، مین‌های عمل نکرده را از بدنه نفتکش کوکوکا جدا کند. بعد از انفجار یک مین بر بدنه نفتکش کوکوکا، خدمه کشتی هنگام بازرسی کشتی یک مین ۸ اینچی منفجر نشده را بر بدنه شناسایی کرده‌اند.

همدلی نوشت: این اتفاق واکنش‌های متعدد جهانی را در پی داشت اما عجیب‌ترین آنها واکنش آمریکا بود. پمپئو وزیر امو رخارجه آمریکا کاملاً شتاب‌زده و در اقدامی غیر معمول آن هم تنها چند ساعت پس از ماجرا، یک کنفرانس مطبوعاتی برگزار کرد، بدون ارائه هیچ گونه سند یا شواهدی، ایران را در این ماجرا متهم کرد. شواهد و اسنادی که حتی اگر وجود داشتند، در این فاصله کوتاه امکان جمع‌آوری و اثبات آنها وجود نداشت.

به گزارش روزنامه شرق، ایالات متحده آمریکا در ساعات اولیه حادثه، این اتفاق را به ایران منسوب کرد؛ البته مانند دفعات پیش بدون هیچ دلیل و مدرکی. یک روز بعد از حادثه، ماجرای نفت‌کش‌ها شکل دیگری به خود گرفت. سنتکام ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا با انتشار ویدئویی تلاش کرد ماجرا را به ایران منتسب کند. در ویدئو یک قایق گشتی نشان داده شده که به کشتی نزدیک می‌شود و کاری انجام می‌دهد و به‌سرعت از کادر خارج می‌شود؛ اما روایت سنتکام این است که این قایق متعلق به ایران است و مینی عمل‌نکرده را از بدنه نفت‌کش کوکوکا جدا می‌کند. این نفت‌کش پیش‌تر در دریای عمان منفجر و بعد دچار آتش‌سوزی شد. هیچ نشانی روی قایق نیست که آن را منتسب به ایران کند. همچنین ویدئو بدون تاریخ، زمان و مکان مشخص است.

تضاد گزارش ژاپن با ادعای امریکا

به گزارش اعتماد، ساعتی پس از آنکه امریکایی‌ها همصدا با دوستان خود در منطقه بازی متهم شناختن ایران را پیش بردند، رئیس شرکت کشتیرانی که نفکتش آن در دریای عمان دچار سانحه شده است، گفت دو «شیء پرنده» در روز پنجشنبه به نفتکش ژاپنی در دریای عمان صدمه زدند اما خسارتی به محموله متانول وارد نشده است. خدمه نفتکش به ما گفتند چیزی در حال پرواز به کشتی نزدیک شد و آنها متوجه یک سوراخ شدند؛ سپس برخی از خدمه شاهد دومین اصابت بودند. هیچ امکانی برای اصابت اژدر به کشتی حامل ۲۵ هزار تن متانول وجود ندارد. این سخنان مقام ژاپنی ادعای امریکا مبنی بر دست داشتن ایران در مین‌گذاری به بدنه کشتی‌ها را زیر سوال برده است.

رسانه‌های اصولگرا

برخی از عبارات کانونی استفاده شده در این رسانه‌ها عبارتند از: سخنگوی کرملین به آمریکا هشدار داد؛ عاملان حمله به نفتکش‌ها در دریای عمان، سرویس‌های امنیتی اسرائیل، عربستان و آمریکا هستند؛ ناظران از نخستین ساعات وقوع حادثه سناریوی امریکایی نسبت دادن حادثه نفتکش‌ها به ایران را زیر سوال بردند؛ درست زمانیکه نخست‌وزیر ژاپن در تهران و حامل پیامی از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای متقاعد کردن ایران به مذاکره بود، نفتکش ژاپنی هدف قرار گرفت؛ امارات در پس حمله به دو نفتکش در دریای عمان قرار دارد و هدف از این حمله وادار کردن ایران به مذاکره با آمریکاست تا ترامپ در انتخابات آتی به پیروزی برسد؛ سندسازی حقوقی این بار با نفتکش؛ رسوایی سیاسی و نفتکشی ترامپ؛ ارتجاع عرب به همراه رژیم صهیونیستی و آمریکا بیشترین انگیزه را برای انجام چنین خرابکاری‌هایی دارند؛ اینکه آمریکا فوراً و بدون ذره‌ای شواهد عینی یا هر اماره‌ای (نشانه)، به اتهام پراکنی علیه ایران دست می‌زند، تنها این را کاملاً آشکار می‌کند که تیم «بی» در حال حرکت به سوی یک نقشه جایگزین است.

واکنش‌های خارجی و گمانه زنی‌ها از مسببین این حادثه

کیهان در مطلبی به هشدار روسیه پرداخت و نوشت: در حالی که تلاش‌های زیادی برای متهم کردن ایران در ماجرای انفجار ۲ نفتکش صورت می‌گیرد، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین، به آمریکا هشدار داد و تصریح کرد، با توجه به در اختیار نداشتن اطلاعات کافی درباره این حادثه، هنوز زود است که بتوان درباره این حادثه قضاوت کرد. … «کمران گسناف» کارشناس منطقه، به فارس گفت: «عاملان حمله به نفتکش‌ها در دریای عمان، سرویس‌های امنیتی اسرائیل، عربستان و آمریکا هستند.» «ابراهیم فریحات» استاد فلسطینی‌الاصل دانشگاه «جرج تاون» آمریکا نیز معتقد است رژیم صهیونیستی عامل این حمله بوده است. برخی از کارشناسان مانند «حزام الحزام» استاد دانشگاه و کارشناس عربستانی مقیم لندن نیز تأکید دارند که امارات همچنان امنیت منطقه را پس از هدف قرار گرفتن نفتکش‌ها در دریای عمان به بازی گرفته و آن را به خطر انداخته است. «حزام الحزام» استاد دانشگاه و کارشناس عربستانی مقیم لندن به شبکه الجزیره گفته امارات با حمله به نفتکش‌ها علیه ایران توطئه می‌کند و قصد دارد ایران و آمریکا را به درگیری بکشانند.

«عمر عیاصره»، تحلیلگر اردنی در گفت‌وگو با شبکه الجزیره، حادثه انفجار دو نفتکش را «مشکوک» خوانده و گفته این حادثه نمی‌تواند کار ایران باشد. خبر دیگر اینکه نشست شورای امنیت درباره انفجار ۲ نفتکش که به درخواست آمریکا برگزار شده بود، بی‌نتیجه پایان یافت.

همچنین به گزارش روزنامه جوان، ناظران از نخستین ساعات وقوع حادثه سناریوی امریکایی نسبت دادن حادثه نفتکش‌ها به ایران را زیر سوال بردند. میلیتاری‌تایمز با طرح این سوال که چه کسی از ایجاد شرایط بی‌ثبات در منطقه سود می‌برد، نوشته که در حالی که ایران اغلب اوقات به عنوان محرک کشمکش‌های منطقه نگریسته می‌شود، ولی شماری از گروه‌ها و کشورهای دیگر نیز هستند که برای حمله روز پنج شنبه انگیزه دارند. یک فرمانده فرماندهی مرکزی امریکا در منطقه که خواسته نامش فاش نشود گفته است: «من تا وقتی که اطلاعات بیشتری منتشر نشود، هیچ احتمالی را منتفی نمی‌دانم.» او گفته است: «این می‌تواند از دیگر کشورهایی که نفع‌شان در راه انداختن کشمکش با ایران است، یا امریکا یا دیگر کشورهای خلیج (فارس) باشد که می‌توانند آن را به لحاظ منطقی به ایران نسبت دهند» میلیتاری‌تایمز هرچند به کلی امکان نقش داشتن ایران را منتفی ندانسته، ولی گفته که این غیرمنطقی است که ایران دیپلماسی خودش را با حمله به نفتکشی که نفت به ژاپن می‌برد، آن‌هم در شرایطی که نخست‌وزیر آن در سفر رسمی به ایران است زیر سوال ببرد.

در مطلبی با عنوان " دیپلمات‌های عربی: اسرائیل هم در قضیه دو نفتکش متهم است" در روزنامه رسالت می‌خوانیم: «منابع دیپلمات عربی» به روزنامه الجمهوریه لبنان گفته‌اند، «حمله‌ای که در دریای عمان رخ داد، از حیث زمان وقوع و اهداف، سؤال‌برانگیز است چرا که، درست زمانیکه نخست‌وزیر ژاپن در تهران و حامل پیامی از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای متقاعد کردن ایران به مذاکره بود، نفتکش ژاپنی هدف قرار گرفت». الجمهوریه امروز شنبه (دو روز پس از حادثه) به نقل از دیپلمات‌های عربی که هویت آنان را فاش نکرد، نوشت: «قطعاً یک جناح تندرو در دولت آمریکا قصد جنگ‌افروزی دارد که دو رکن آن، مایک پامپو وزیر خارجه و جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید هستند. در مقابل اینها، یک جناح در دولت آمریکا نیز خواستار آرامش است. ظاهراً [دونالد] ترامپ با ماهیت عملگرایش، بیشتر جانب جناح آرامش‌خواه است. در نتیجه اصلاً بعید نیست که جناح تندرو از طریق مانور روی این حمله، قصد بازیابی خود و کشاندن رئیس جمهور آمریکا به جنگ مستقیم علیه ایران را داشته است».

به گزارش روزنامه صبح نو، برخی از رسانه‌ها از افشاگری یک افسر اماراتی درباره حادثه نفتکش‌ها در دریای عمان خبر دادند. این افسر اماراتی گفته است: «امارات در پس حمله به دو نفتکش در دریای عمان قرار دارد و هدف از این حمله وادار کردن ایران به مذاکره با آمریکاست تا ترامپ در انتخابات آتی به پیروزی برسد.»حزام الحزام، استاد سعودی مقیم لندن هم رژیم امارات را عامل انفجار دو نفتکش در دریای عمان دانست و تاکید کرد: «امارات با هدف قرار دادن دو نفتکش در دریای عمان، همچنان امنیت خلیج (فارس) را به بازی گرفته و ماجراجویی می‌کند و آن را به خطر می‌اندازد و این علت اعلام حالت فوق العاده‌ای است که قبلاً اعلام شده بود. همه این اقدامات برای آن صورت می‌گیرد تا آمریکا به سمت حمله به نظام ایران کشانده شود و حمایت عمان و پاکستان را هم جلب کند.» این استاد سعودی با رد اتهامات و ادعاها علیه جمهوری اسلامی ایران در این حادثه تاکید کرد که ایران با وجود تحمیل تحریم‌های اقتصادی بر این کشور ساده‌لوح نخواهد بود که حرکت کشتیرانی را با این شیوه تعطیل کند، چرا که ایران می‌تواند نفت خود را به شیوه‌های دیگری بفروشد.

کیهان در مطلبی "پشت پرده انفجار ۲ نفتکش غول پیکر در دریای عمان" اشاره کرد و نوشت: حمله به ۲ نفتکش در دریای عمان به سرعت باعث اجرای سناریوی همیشگی متهم کردن ایران شد. این در حالی است که کارشناسان و چهره‌های رسانه‌ای و سیاسی می‌گویند، ارتجاع عرب به همراه رژیم صهیونیستی و آمریکا بیشترین انگیزه را برای انجام چنین خرابکاری‌هایی دارند. ایران پس از وقوع این عملیات مشکوک، ده‌ها خدمه کشتی آسیب دیده را نجات داد. دقیقاً یک ماه پس از حمله به چند نفتکش در بندر «فجیره» امارات، سناریویی مشابه آن، در دریای عمان تکرار شده و همانند دور قبل، فرصتی برای موج سواری مثلث ارتجاع عرب، آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران به وجود آمده است.... وزارت تجارت ژاپن اعلام کرده یکی از نفتکش‌های حادثه‌دیده در دریای عمان حامل «محموله متعلق به ژاپن» بوده‌است. این حادثه همزمان با سفر «شینزو آبه» نخست‌وزیر ژاپن به تهران رخ داده و همین امر، ذهن‌ها را به سمت آن مثلث شوم برده است!

ادعای آمریکا علیه ایران

یادداشتی در روزنامه جوان با عنوان "سندسازی حقوقی این بار با نفتکش" منتشر شده است. در این یادداشت می‌خوانیم: دیدار شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن و رهبرمعظم انقلاب را حمله به دو کشتی در دریای عمان تا حدودی تحت‌الشعاع قرار داد و پیرو آن مقامات امریکایی و اروپایی و منطقه‌ای تلاش کردند، ایران را مسئول اصلی حمله به کشتی‌ها عنوان کنند. «اتهام‌افکنی علیه جمهوری اسلامی ایران» با محوریت مقامات ارشد امریکایی صورت گرفته است کمااینکه امریکا با انتشار یک فیلم که حاوی اتفاقات ساعتی پس از واقعه است، مدعی شده ایران عامل اصلی حمله به دو کشتی مذکور است. مقامات این کشور نیز سراسیمه و بدون ارائه مستندات متقن، حمله به دو کشتی نفتکش را به ایران نسبت دادند.

غربی‌ها حتی طی ۴۸ ساعت تهدید کرده‌اند که حمله ایران به دو نفتکش در دریای عمان را در جلسه شورای امنیت سازمان ملل نیز طرح و درباره تخریب مخرب ایران در امنیت منطقه غرب آسیا تصمیم‌گیری خواهند کرد.

جوان در یادداشت دیگری با عنوان "رسوایی سیاسی و نفتکشی ترامپ" آورده است: سناریوی مشترک امریکا، انگلیس و اسرائیل و عرب‌های صهیونیست برخلاف انفجارهای بندر فجیره، برای پس از دیدار آبه از تهران تکامل داشت و بلافاصله و برای سایه انداختن بر شکست ترامپ و نتایج سفر آبه، در انفجار دو نفتکش بزرگ سعودی و اماراتی خودنمایی کرد و بلافاصله تهران را متهم بدان کردند. حال آنکه محتوای دو سفر ماس و آبه و نتایج آن آنقدر برای تهران اهمیت داشت و بزرگ بود که نیازی به اقدام دیگری نداشت و فقط متحدان امریکا را بهره‌مند می‌کرد. تئاترگونه بودن و رسوایی این انفجارها آنقدر مضحک است که بلافاصله پمپئو با اقدام برای مطرح کردن آن در نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل، به دنبال مجبور کردن ایران به مذاکره است!

واکنش ایران

به گزارش کیهان، «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه کشورمان، به ادعاهای آمریکا درباره حادثه نفتکش‌ها در دریای عمان واکنش نشان داد و طی توییتی نوشت: «اینکه آمریکا فوراً و بدون ذره‌ای شواهد عینی یا هر اماره‌ای (نشانه)، به اتهام پراکنی علیه ایران دست می‌زند، تنها این را کاملاً آشکار می‌کند که تیم «بی» در حال حرکت به سوی یک نقشه جایگزین است: خرابکاری در دیپلماسی (از جمله در اقدامات شینزو آبه) و سرپوش گذاشتن بر تروریسم اقتصادی علیه ایران. من چند ماه پیش دقیقاً درباره همین سناریو هشدار دادم؛ نه به این دلیل که من یک پیشگو باشم، بلکه به این دلیل که من ذات تیم «بی» را می‌شناسم.»

انفجار نفتکش‌ها پیامی از سوی رژیم صهیونیستی به ژاپن

به گزارش روزنامه جوان: «ابراهیم فریحات» استاد فلسطینی‌الاصل دانشگاه «جرج تاون» گفت که برخی طرف‌ها تلاش دارند میانجیگری شینزو آبه را به شکست بکشانند. فریحات با بیان اینکه حمله به نفتکش‌ها در دریای عمان کار رژیم صهیونیستی بود، گفت: اسرائیل با انجام این حمله خواسته این پیام را به نخست‌وزیر ژاپن بدهد که اکنون زمان میانجیگری میان ایران و امریکا نیست. «حزام الحزام» استاد دانشگاه و کارشناس عربستانی مقیم لندن نیز به شبکه الجزیره گفت که امارات عربی متحده با حمله به نفتکش‌ها علیه ایران توطئه می‌کند و قصد دارد ایران و امریکا را به درگیری بکشاند. شبکه تلویزیونی الجزیره عربی در واشنگتن نیز گزارش کرد که احتمال دارد میان تلاش ترامپ برای فروش تسلیحات به عربستان سعودی و امارات و حمله به دو نفتکش در دریای عمان ارتباط وجود داشته باشد.

رد ادعای آمریکا توسط ژاپن

به گزارش صبح نو، ادعای آمریکا در حالی است که مدیر شرکت ژاپنی نفتکش «کوکوکا» گفته است: «خدمه کشتی موشکی را که از هوا به سمت کشتی آمده و با آن برخورد کرده، دیده‌اند. نقطه برخورد بالاتر از سطح آب است به همین دلیل نمی‌تواند مین یا اژدر باشد.» همچنین گرداننده کشتی ژاپنی گفته «نفتکش از سوی یک «حمله‌کننده پرنده» (پهپاد) مورد اصابت قرار گرفته است.» با فرض صحت این ادعا که قایق نزدیک‌شده به کشتی ژاپنی، ایرانی باشد، این حادثه در فاصله ۱۴ مایلی ایران اتفاق افتاده و بر این اساس ایران بیش از هر کشوری صلاحیت بررسی صحنه حادثه را داشته است. (تا ۱۲ مایل آب‌های سرزمینی و بعد از آن تا فاصله ۲۴ مایلی منطقه نظارت است که کشورها صلاحیت نظارت بر این مناطق همجوار را دارند.) وزیر خارجه آلمان هم درباره اسناد آمریکا گفت: «ویدئویی که توسط آمریکا برای اثبات این موضوع که ایران پشت حمله به تانکرهای نفتی در خلیج عمان بوده، ارائه شده است، کافی نیست.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha