ظرفیت مردم برای مبارزه با مواد مخدر به کار گرفته شود

ارومیه- ایرنا- مواد مخدر به عنوان یک بلای خانمان سوز نه تنها فرد بلکه کانون گرم خانواده و جامعه را مورد هدف می دهد و این در حالی است که استفاده از ظرفیت های مردمی کلید مبارزه و پیشگیری از اعتیاد به شمار می رود.

به باور بسیاری از کارشناسان یکی از عوامل مهم گرایش فرد به اعتیاد، نبود روابط اجتماعی مستحکم میان اعضای خانواده و داشتن روابط اجتماعی ناسالم در میان گروه های اجتماعی آسیب پذیر است؛ بنابراین نهاد خانواده در مرحله نخست با کنترل فرزند خود بیشترین تاثیر را در پیشگیری از اعتیاد دارد.

به ویژه آنکه دروازه ورود به دنیای سیاه اعتیاد، استعمال دخانیات به شمار می رود و حساسیت خانواده ها نسبت به سیگار و قلیان باید بیش از پیش افزایش یابد.

از سوی دیگر مقابله با این پدیده اجتماعی به تنهایی از عهده مسئولان بر نمی آید و علاوه بر والدین، سازمان های مردم نهاد نیز به عنوان بازوی کمکی حاکمیت می توانند با آن مبارزه کنند.

بسیاری از مسئولان امر و از جمله فرماندار ارومیه نیز اتخاذ رویکرد اجتماعی نسبت به معضل اعتیاد را ضروری عنوان می کنند و معتقد هستند که شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر به عنوان سیاستگذار این امر سال هاست که بحث اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر را مطرح کرده است.

علیرضا ملامحمدی زاده با بیان اینکه سازمان‌های مردم نهاد می‌تواند سهم بسزایی در این مورد داشته باشد، افزود: آمادگی داریم تا به فعالیت‌هایی چون جمع آوری معتادان و توانمندسازی خانواده‌های دارای معتاد، مجوزهای لازم را اعطا کنیم.

یکی از اعضای انجمن معتادان گمنام با بیان اینکه شناخت نداشتن جامعه از سازمان‌های مردم نهاد یکی از موانع رشد و توسعه این نهادهای اجتماعی است، گفت: با معرفی این ظرفیت‌ها به خانواده‌ها و به ویژه کسانی که در دام اعتیاد گرفتارند می‌توان قدم‌های مثبتی در مسیر کاهش این آسیب اجتماعی برداشت.

وی با اشاره به اینکه اصلی ترین چالش معتادان پس از ترک، دوری از مواد مخدر است افزود: سازمان‌های مردم نهاد بستر امنی را برای افرادی که از اعتیاد پاکسازی شده اند فراهم می‌کند و این افراد پس از سم زدایی با اشتراک تجارب خود زمینه نجات سایر افراد گرفتار در دام اعتیاد را فراهم می‌کنند.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان غربی نیز با بیان اینکه اعتیاد باعث می‌شود تمامی روابط و ابعاد زندگی فرد معتاد دچار اختلال شود و به طبع آن خانواده نیز از این آسیب مصون نخواهد بود افزود: از این رو خانواده اولین و مهمترین نقش را در درمان و پیشگیری خواهد داشت و انگیزه‌های لازم را در فرد بیمار ایجاد خواهد کرد.

پریسا علیلو «خانواده درمانی» را مهم دانست و گفت: خانواده درمانی نه تنها سرعت بهبودی و موفقیت در درمان را باعث می‌شود بلکه عوارض و آسیب‌هایی که خانواده را تهدید می‌کند نیز به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

وی ادامه داد: خانواده‌هایی که از این آسیب رنج می‌برند باید توجه داشته باشند که مهارت‌های لازم را کسب و از تجربه های سایر خانواده‌های مبتلا و مشاوران مربوطه بهره لازم را داشته باشند.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری گفتگو و یادآوری نقش اعضای خانواده، تشخیص روش‌های مفید برای تقویت ارتباط خانوادگی و اعتماد به یکدیگر را از موارد مؤثر در مبارزه و پیشگیری از اعتباد دانست و افزود: اعضای خانواده هرچند دچار این بیماری نیستند اما به جهت اینکه تلاش بی وقفه‌ای برای اصلاح وضعیت دارند، رفتارشان دچار تغییر می‌شود.

وی ادامه داد: این تغییرات اگر کنترل شده نباشد دور از انتظار نیست که فرد بیمار انگیزه خود را از دست بدهد یا اینکه حتی از سایر اعضا خانواده دچار این بیماری شوند.

وی با بیان اینکه الگوهای ناهنجار و ناسازگار خانواده از اصلی ترین گرایش های افراد به مواد مخدر است، گفت: بنابراین همه اعضای خانواده باید تحت درمان اولیه قرار گیرند و در طول درمان به آنان یادآوری شود که تحکیم روابط و اجتناب از درگیری عاطفی برای درمان اعتیاد امری ضروری است.

«علیلو» شکیبایی را عنصر اصلی در پروسه درمان اعتیاد دانست و گفت: بهبود ارتباط و تعامل صادقانه و مشاهده تغییرات مثبت به ترمیم این شکاف بین فرد معتاد و خانواده کمک می‌کند و مدت زمانی طول خواهد کشید تا خانواده بتواند تعادل خود را حفظ و شیوه‌های مقابله را اجرایی کند.

وی در خصوص لزوم تفاوت در نوع برخورد با گروه های مختلف، گفت: باید توجه داشت که شیوه و نوع درمان در افراد بزرگسال و نوجوانان متفاوت است و درمان مناسب نسبت به هر بیمار و خانواده وی انتخاب می‌شود؛ نظارت سختگیرانه در افراد معتاد و خصوصاً نوجوانان اثر عکس دارد و اینگونه رفتارها باید به مداخله مؤثر تغییر و تعادل پیدا کند.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری افزود: در نهایت مسئولیت بازگشت فرد به اعتیاد بر عهده خود اوست و شخصاً باید کنترل و جلوگیری کند و بتواند به موقع مانع لغزش مجدد شود.

وی در آخر با ضروری دانستن ارایه خدمات اجتماعی مناسب، گفت: بر همین اساس دفتر بانوان و خانواده استانداری در تلاش است که امکان برخورداری همه خانواده‌های آسیب دیده و بیماران از مزیت های مشاوران متخصص فراهم گردد و نتایج به صورت آماری تدوین و تصمیم های اصلاحی اتخاذ گردد.

فرمانده انتظامی آذربایجان غربی نیز با اشاره به اینکه کاهش ۲۵ درصدی تعداد معتادان، تکلیف قانونی بر اساس برنامه ششم توسعه است، گفت: یکی از راه های پیشگیری از اعتیاد و کاهش مصرف مواد مخدر، استفاده از توان و ظرفیت های مردمی است و بدون بهره گیری از مشارکت مردم و نهادهای اجتماعی رسیدن به این هدف امکان پذیر نیست.

وی با بیان اینکه با توسعه ظرفیت های مردمی می توانیم مبارزه و پیشگیری از اعتیاد را به همه مناطق گسترش دهیم، افزود: تا زمانی که از این ظرفیت ها بهره نبریم، مبارزه با اعتیاد در دایره ای محدود خواهد بود و نتیجه قابل توجهی در بر نخواهد داشت.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر آذربایجان غربی اقدامات نمادین و برگزاری مقطعی نمایشگاه را در مبارزه با اعتیاد ناکافی دانست و گفت: با برگزاری نمایشگاه های دایمی در نقاط پرخطر شهر و برگزاری کلاس های آموزشی می توانیم به نتیجه مطلوب تر برسیم.

وابستگی به مواد مخدر یکی از چالش‌های عمده در سطح بین الملل و کشور ایران می‌باشد و بازگشت مجدد به اعتیاد عامل مهمی‌در زمینه مبارزه با مواد مخدر در نظر گرفته می‌شود.

۹۹۳۹/‏۳۰۷۲

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha