به گزارش رسانههای آمریکایی، "رابرت اینهورن"، مشاور سابق منع اشاعه هستهای و کنترل تسلیحات وزارت خارجه آمریکا و از اعضای ارشد اندیشکده آمریکایی بروکینگز، در این رابطه گفت: به اعتقاد من، واشنگتن باید واقع بینانه تر عمل کند. در هر مرحله از مسیر، باید (برای کره شمالی جبران خسارت کرد اما، این جبران خسارت تنها زمانی ارزش دارد که کره شمالی آماده بازگشت به مذاکرات باشد.
"داگلاس پال"، معاون اندیشکده آمریکایی کارنگی، با اشاره به متوقف شدن مذاکرات هستهای کره شمالی و آمریکا پس از نشست هانوی، گفت، واشنگتن باید رویکردی انعطاف پذیرتر از رویکرد اتخاذ شده در نشست هانوی داشته باشد. تقریباً همیشه امکان برگزاری نشست وجود دارد اما، موفقیت نشست مستلزم اتخاذ موضعی نرم تر از سوی دولت ترامپ است.
اینهورن نیز معتقد است واشنگتن برای دستیابی به توافق بر سر خلع سلاح هستهای باید در قبال کره شمالی رویکردی گام به گام یا تدریجی و مرحله به مرحله اتخاذ کند. این رویکرد از نظر کره شمالی، رویکردی مطلوب و شامل اقدامات پیونگ یانگ در زمینه خلع سلاح هستهای به همراه دریافت پاداش و مشوق تا تکمیل روند انحلال برنامه هستهای اش است.
اینهورن خاطر نشان کرد، آمریکا برای شروع باید چیزی بیشتر از انحلال مجتمع یونگ بی ون از کره شمالی بخواهد و به جای این تقاضا، خواستار توقف تولید مواد شکافت پذیر پیونگ یانگ شود. انحلال یونگ بیون، اقدامی نیست که سزاوار پاداشی مهم از سوی آمریکا باشد.
مواد شکافت پذیر، عنصر کلیدی بمبهای اتمی است. انفجارهای هستهای حاصل آزاد سازی انرژی مواد شکافت پذیر در یک واکنش زنجیرهای فوق العاده سریع است. یونگ بیون، محل استقرار راکتورهای هستهای است که قادر به تولید مواد شکافت پذیر هستند. گفته میشود، کره شمالی راکتورهای تولید مواد شکافت پذیر دیگری نیز در سراسر کشور دارد.
به گفته این کارشناس آمریکایی، مذاکرات گام به گام درباره خلع سلاح هستهای باید در نشستهای کاری انجام شود که در نامه ترامپ مطرح شد. جنبه مثبت نامه ترامپ به کیم گفتن این موضوع است که "استیون بیگان، نماینده ام را برای دیدار با همتایش میفرستم و شما میتوانید اطمینان داشته باشید به شخصه، ایدههایی که بیگان مطرح میکند را قبول دارم. امیدوارم شما به این ایدهها نظری مثبت داشته باشید.
بیگان فردا (پنجشنبه) به سئول سفر و با مقامات کره جنوبی دیدار میکند. ترامپ و "مایک پمپئو"، وزیر خارجه آمریکا نیز پس از پایان نشست گروه ۲۰ در تاریخ ۲۹ ژوئن (۸ تیر) به سئول می روند.
"رابرت منینگ"، از اعضای ارشد اندیشکده شورای آتلانتیک، سخنانی که بیگان چندی پیش در این اندیشکده درباره درک ضرورت یک رویکرد منعطف از سوی واشنگتن و پیونگ یانگ و تاکید بر این رویکرد به عنوان تنها راه پیشبرد دیپلماسی گفته بود، نهضتی در شکستن بن بست دیپلماتیک در مذاکرات آمریکا و کره شمالی بود.
گرچه بیگان قبل از نشست ترامپ و کیم در هانوی ویتنام گفته بود، واشنگتن می تواند رویکرد گام به گام در زمینه خلع سلاح هسته ای کره شمالی اتخاذ کند اما، این رویکرد در این نشست جامه عمل نپوشید.
نظر شما