۹ تیر ۱۳۹۸، ۹:۱۱
کد خبرنگار: 1918
کد خبر: 83374061
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

روابط عربستان و امارات با ایران تابع روابط تهران و واشنگتن است

تهران - ایرنا - یک کارشناس مسائل جهان عرب تاکید کرد: روابط عربستان و امارات با ایران تابعی از روابط تهران و واشنگتن است و نوع روابط ایران و آمریکا سمت و سوی روابط این کشورها با تهران را مشخص می کند.

«علی اکبر اسدی» روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، در خصوص ادعای عربستان سعودی و امارات مبنی بر تلاش این دو کشور برای عدم افزایش تنش با ایران و آمادگی برای مذاکره با ایران گفت: عربستان سعودی و امارات متحده عربی در چند سال گذشته رویکرد خصمانه‌ای علیه ایران در سال‌های اخیر داشته‌اند، به ویژه پس از ولیعهدی محمد بن سلمان در عربستان، ریاض و ابوظبی هماهنگ‌تر با یکدیگر عمل می‌کنند.

وی با بیان اینکه محمد بن سلمان و محمد بن زاید هماهنگ‌تر و مسنجم‌تر تلاش می‌کنند تا در مقابل ایران قرار بگیرند، اظهار داشت: جنگ یمن نمود عینی و عملی همکاری عربستان و امارات برای مقابله و حذف عملی شرکای منطقه‌ای ایران بوده است. تلاش عربستان و امارات برای مقابله با ایران موجب شده تا این دو کشور، همکاری تنگاتنگی با واشنگتن در جهت رویارویی با تهران و پیشبرد تحریم‌های چندجانبه ایران داشته باشند. برخی از اخبار و شواهد نیز حاکی از همکاری این دو کشور برای مقابله با نفوذ منطقه‌ای ایران است.

تغییر توان نظامی انصارالله عربستان و امارات را نگران‌تر کرده است

این کارشناس مسائل خلیج فارس ادامه داد: آنچه در مواضع رهبران عربستان و امارات بازتاب داشته این است که به زعم‌آنها ایران مهمترین تهدید منطقه‌ای و حتی بین‌المللی است تا از این طریق، زمینه برخورد با ایران را فراهم کنند.

اسدی با اشاره به مواضع یکی، دو ماه اخیر رهبران عربستان سعودی و امارات تصریح کرد: در یکی، دو ماه گذشته شاهد تحولاتی هستیم که نشان می‌دهد آنها احساس می‌کنند با تشدید تنش‌ها و افزایش بحران در منطقه، آسیب جدی و گسترده‌ای از سوی ایران دریافت می‌کنند. تغییر در توان نظامی و تهاجمی انصارالله یمن از طریق پهپادهای تهاجمی و موشک‌های کروز و مورد هدف قرار دادن نقاط دوردست این دو کشور، موجب شده تا ریاض و ابوظبی احساس خطر و نگرانی بیشتری کنند.

عربستان و امارات لحن خود را نسبت به ایران تغییر داده‌اند

وی با بیان اینکه انصارالله در ماه‌های گذشته موازنه نظامی را در صحنه نبرد تغییر داده و به دامنه حملات خود افزوده است، خاطرنشان کرد: پس از افزایش حملات انصارالله و ناکامی‌های عربستان و امارات در دفاع از خویش در برابر آن حملات، رهبران سعودی و اماراتی به صورت محسوسی لحن خود را نسبت به ایران تغییر داده‌اند و این مسئله، در کنار نگرانی‌هایی است که آنها نسبت به افزایش تنش میان ایران و آمریکا دارند.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی افزود: علیرغم تلاش عربستان و امارات برای شعله‌ورتر کردن تنش دو کشور و حداقل ایجاد جنگ محدود برای ضربه زدن به ایران، نوع کنش ترامپ پس از مورد هدف قرار گرفتن پهپاد آمریکایی توسط ایران موجب شد تا آنها به طرف مصالحه با ایران متمایل شوند. البته این سکه، روی دیگری هم دارد و آن، فرستادن سیگنال به ترامپ است که اگر سیاست سرسختانه‌تری نسبت به تهران اتخاذ نکنی، ما به ایران نزدیک می‌شویم.

تلاش عربستان و امارات افزایش تخاصم میان ایران و آمریکا است

اسدی درباره رویکرد عربستان سعودی و امارات برای ایجاد تنش و درگیری میان ایران و آمریکا ابراز داشت: یک دیدگاه این است که آن کشورها با توجه به آسیبی که از جنگ میان ایران و آمریکا می‌بینند، نمی‌توانند طرفدار جنگ باشند چراکه در صورت بروز جنگ گسترده، یکی از اهداف مهم ایران ضربه زدن به تأسیسات آمریکا در این کشورها است. دیدگاه دوم این است که این دو کشور برای ایجاد جنگ محدود و افزایش تخاصم میان تهران و آمریکا تلاش می‌کنند تا امکان آشتی و بهبود مناسبات میان ایران و آمریکا غیرممکن باشد.

وی مهمترین رویکرد کنونی در میان کشورهای منطقه را مدیریت بحران و جلوگیری از افزایش تنش دانست و بیان کرد: تنش‌ها و بحران در میان کشورهای منطقه به گونه‌ای است که رفع تخاصم ۱۰۰ درصدی میان کشورهای منطقه به ویژه عربستان و امارات با ایران ممکن نیست و رسیدن به آن، نیازمند چندین سال زمان است بنابراین تنها کاری که کشوهای منطقه می‌توانند انجام دهند، جلوگیری از افزایش بحران و تشدید تنش‌ها یا به عبارتی، مدیریت بحران در منطقه است.

عربستان و امارات دو بازیگر جدی معامله قرن هستند

این پژوهشگر مسائل بین‌الملل درباره رویکرد عربستان سعودی و امارات نسبت به طرح معامله قرن یادآور شد: با توجه به روابط گسترده عربستان و امارات با آمریکا و فشار ایالات متحده به این دو کشور، قاعدتاً هم ریاض و هم ابوظبی دو بازیگر جدی در پیشبرد طرح معامله قرن هستند اما حساسیت‌ها نسبت به این طرح و مسئله فلسطین در میان اعراب بسیار بالا است.

اسدی اضافه کرد: این حساسیت‌ها ممکن است خود را به شکل اعتراضات گسترده و خشونت خود را نشان دهد و رهبران عربستان و امارات هم نسبت به این مسئله نگرانی جدی دارند و همین حساسیت موجب شده تا ریاض و ابوظبی هم بسیار محتاطانه عمل کرده و جدی باشند و ملاحظات خود را درباره مسئله فلسطین در قالب طرح آشتی عربی دنبال کنند.

وی درباره چشم‌انداز روابط ایران و عربستان در میان مدت هم عنوان کرد: تنش‌ها در روابط میان این دو کشور با ایران ادامه پیدا می‌کند. طرفین می‌توانند در بلندمدت می‌توانند رویکرد کاهش تنش و مدیریت بحران را در پیش بگیرند تا طرفین به سطح درگیری نرسند. البته روابط عربستان و امارات با ایران تابع و نسبت مستقیمی با روابط تهران و واشنگتن دارد یعنی نوع روابط ایران و آمریکا بر روابط عربستان و امارات با تهران اثرگذار است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha