استاد مظهر خالقی عصر چهارشنبه در آئین اختتامیه کنگره بین المللی مشاهیر کُرد در دانشگاه کردستان اظهار داشت: این حرکت فرهنگی و انسانی قابل تقدیر بوده و اولین حامی آن مسئولان کردستان از جمله استاندار بومی و پر تلاش این استان است.
وی با بیان اینکه این کنگره، انسانی، علمی، هنری و امروزی است، افزود: اولین بار که پس از ۳۸ سال قدم به خاک وطن گذاشتم با این حرکت فرهنگی عظیم آشنا شدم و این راه انسانی را باید با کمک هم به پایان برسانیم.
این استاد پرآوازه کُرد با اشاره به اینکه آوازه هنر در ایران در دنیا برند شده است، یادآور شد: آواز و فرهنگ ایران از محدوده فولکلور گذشته و امروز به یک برند در جهان تبدیل شده است.
خالقی با بیان اینکه انسان دستکرد خلقت خداوند است، اضافه کرد: ما اخلاق و رفتار را از طبیعت گرفتیم و اگر طبیعت را میخواهیم باید دوستدار یکدیگر باشیم.
وی گفت: افکار با هم زیستن را پروردگار در وجود ما نهاده است و همه خلایق از یک ریشهایم و باید نسبت به یکدیگر مهربان باشیم تا خداوند را از خود نرنجانیم.
استاد آواز و موسیقی کُردی افزود: اینجا (سنندج) شهر و زادگاه من است و هر کسی به زادگاهش فخر میکند اما من شهرم را با زن مورخ و ادیب کُرد مستوره اردلان و آیت الله مردوخ کردستانی میشناسم.
خالقی با بیان اینکه تابع هنر و فرهنگ انسان هستم، تاکید کرد: به علت مشکلاتی که بوده، نتوانستهام دیگر خواننده همیشگی باشیم ولی آرزو میکردم امروز هم خواننده باشم.
وی موزیک و موسیقی را شامل سه بعد انسانی، تاریخی و درونی توصیف کرد و گفت: در ابتدای یک ملودی، صدایی از حنجره انسان بیرون میآید که نمادی از انسانیت و فرهنگ است.
به گزارش ایرنا، اختتامیه نخستین کنگره بین المللی مشاهیر کرد هم اکنون با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جمعی از نام آوران عرصه فرهنگ و هنر، علم و اندیشه، وزش و معرفت جهان کُرد و برخی مسئولان خارجی و داخلی در حال برگزاری است.
این کنگره ۲ روزه روز سه شنبه ۱۱ تیر با برگزاری مراسم افتتاحیه، قرائت پیامهای دکتر حسن روحانی رئیس جمهور، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق و سخنرانی بهمن مرادنیا استاندار کردستان آغاز شد و امروز هم در اختتامیه این رویداد فرهنگی از نامآوران عرصههای مختلف فرهنگی، هنری، اجتماعی، ورزشی، موسیقی و علمی کُرد تجلیل میشوند.
مسئولان استان کردستان از یکسال پیش فعالیت خود را در راستای برگزاری کنگرهای به منظور معرفی و تجلیل از مشاهیر و نام آوران کُرد آغاز کردند و در این راستا ۶ کار گروه در حوزههای علوم انسانی، زبان و ادبیات، فرهنگ و هنر، علوم پایه و مهندسی، کشاورزی و پزشکی تشکیل شد.
اعضای این کارگروهها را هم اساتید دانشگاه و افراد متخصص تشکیل داده بودند تا از هر حوزه چندین فرد نام آور و تأثیرگذار کُرد را به کمیته علمی که متشکل از هشت متخصص بود، معرفی کنند.
بعد از گذشت حدود پنج ماه از آغاز رسمی فعالیت این کارگروهها و کنکاش و بررسی در خصوص مشاهیری که در قید حیات بودند، اسامی تعیین شده به شورای راهبردی کنگره که ریاست آن بر عهده استاندار کردستان بود، ارسال شد.
محدودیتهایی همچون کهولت سن در انتخاب برخی از مشاهیر برای حضور در کنگره وجود داشت با این وجود تلاشهای بسیاری برای شرکت مشاهیری که مردم کردستان سالهاست در انتظار دیدن آنها هستند انجام شد.
تلاش برگزار کنندگان کنگره مشاهیر کُرد در دعوت و حضور چهرههای مطرحی همچون مظهر خالقی هنرمندی نام آشنای این دیار که ۳۸ سال دور از وطن بوده عاقبت به ثمر نشست و روز دوشنبه ۱۰ تیر این هنرمند عرصه موسیقی کُردی از طریق مرز باشماق پا به خاک میهن گذاشت.
برنامههای جانبی این کنگره از روز یکشنبه ۹ تیر ماه با برپایی نمایشگاههای خوشنویسی و کتاب کُردی و برگزاری شب شعر و کنسرت موسیقی آغاز شد و دوشنبه ۱۰ تیر هم نشست خبری استاندار کردستان، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس دانشگاه کردستان با هدف تشریح برنامههای کنگره برگزار شد.
از سری برنامههای جانبی کنگره در روز سه شنبه هم برگزاری کنسرت شهرام ناظری و سعدون کاکایی است که به صورت مجزا در ۲ سانس در سالن آزادی به اجرای برنامه میپردازند.
اکران فیلم سینمایی زر ساخته کاظم اوز از فیلمسازان مطرح کُرد ترکیه در روزهای ۱۱ و ۱۲ تیر در سینماهای بهمن سنندج و کردستان مریوان و برگزاری نشست تخصصی با کارگردان این فیلم از دیگر برنامههای جانبی کنگره است.
۷۳۵۵/۹۱۰۲
نظر شما