۱۴ تیر ۱۳۹۸، ۱۴:۰۶
کد خبرنگار: 2185
کد خبر: 83382177
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

قاب دوربین هنرمندان ، مهر ثبت جنگل‌های هیرکانی

ساری - ایرنا - کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو امروز جمعه در چهل‌ و سومین نشست خود که به میزبانی باکو برگزار شد، جنگل‌های هیرکانی را به نام ایران ثبت کرد، اقدامی که به اعتقاد ناظران و تحلیل گران تاثیرپذیرفته از قاب دوربین هنرمندانی بود که عکس و فیلم از این میراث طبیعی جهانی ثبت و منتشر کردند تا اعضای یونسکو را به انجام این کار متقاعد کنند.

به گزارش ایرنا، دبیر کل کمسیون ملی یونسکو در ایران که هم اکنون در باکو حضور دارد، با اعلام خبر ثبت جنگل‌های هیرکانی به نام ایران از سوی سازمان یونسکو از برگزاری جشن ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی به نام ایران در تهران خبر داد.
حجت‌الله ایوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در ساری با بیان اینکه مسئولان جمهوری آذربایجان نیز پیگیر ثبت جنگل‌های هیرکانی به نام خودشان بودند، اظهار داشت: پس از حدود ۲ سال پیگیری و ارائه مستندات و گزارش‌ها به یونسکو، کارشناسان و بازرسان این سازمان به این نتیجه رسیدند که جنگل‌های هیرکانی باید به نام ایران ثبت شود.
وی با اشاره به مساحت یک میلیون و ۹۰۰ هزار هکتاری این جنگل‌ها در نوار شمالی ایران از آستارا در غرب گیلان تا منطقه گلی‌داغی در شرق استان گلستان، افزود: مساحت جنگل‌های هیرکانی در ایران بسیار بیشتر از این جنگل‌ها در آذربایجان است.
دبیر کل کمسیون ملی یونسکو در ایران نقش هنرمندان ایرانی در ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی به نام کشورمان را بسیار اثرگذار توصیف کرد و گفت: یکی از پارامترهای ثبت جهانی آثار در یونسکو این است که اثر مد نظر بین مردم محلی، نخبگان و فرهیختگان مورد توجه باشد. خوشبختانه در چند سال اخیر این حساسیت در بین هنرمندان و بسیاری از اقشار دیگر دیده شد و اتفاقاً مورد توجه یونسکو نیز قرار گرفت.
ایوبی افزود: مهر ماه پارسال در کاخ نیاوران نمایشگاه عکسی با عنوان «هیرکانی، سبز ازلی» برگزار شده بود که بازدید از آن نخستین برنامه گزارشگران و کارشناسان یونسکو پس از حضور در ایران برای بررسی وضعیت جنگل‌های هیرکانی و ثبت آن به نام ایران بود و همان نمایشگاه تأثیر بسیار زیادی روی نگرش و دیدگاه کارشناسان گذاشت.

نقش جشنواره بین المللی وارش
وی تصریح کرد: نهمین جشنواره بین‌المللی فیلم وارش نیز بخش ویژه‌ای به نام جنگل‌های هیرکانی داشت که در آن فیلم‌های مختلفی در ارتباط با این جنگل‌ها و چالش‌ها و اهمیت‌های آن روی پرده رفت. ما این فیلم‌ها را نیز به عنوان مستندات و نمونه‌هایی از جایگاه این جنگل‌ها بین ایرانیان ارائه کردیم. این آثار نشان داد که جنگل‌های هیرکانی چقدر برای ایرانیان اهمیت دارد.
این مسئول ضمن قدردانی از همه فعالان محیط زیستی و افراد اثرگذار در این رویداد و ثبت جهانی، افزود: قرار است بزودی در تهران جشن ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی را برگزار کنیم و در این مراسم حتماً از هنرمندانی که با تولید آثار ارزشمند و اثرگذارشان در مسیر ثبت جنگل‌های هیرکانی نقش ایفا کردند تجلیل می‌شود. یکی از برنامه‌های احتمالی نیز اکران فیلم‌های برگزیده مرتبط با جنگل‌های هیرکانی و برپایی نمایشگاه عکس از همین هنرمندان است. این نخستین بار است که جامعه فرهنگی و هنری برای ثبت جهانی یک اثر کمک کردند.

مشخصات جنگل‌های هیرکانی ایران

عرصه جنگل‌های هیرکانی در ایران حدود ۸۰۰ کیلومتر طول دارد و عرض آن نیز در مناطق مختلف بین ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر است. این زیستگاه ارزشمند در حال حاضر محل زندگی ۲۹۶ نوع پرنده است. همچنین ۹۸ نوع پستاندار نیز در جنگل‌هایر هیرکانی ایران زندگی می‌کنند. ۱۵۰ گونه گیاهی ارزشمند نیز در این جنگل‌ها وجود دارد.

جنگل‌های هیرکانی بازمانده دوران سوم زمین‌شناسی و عصر یخبندان و غنی از نظر گونه‌های بومی و باستانی، پوشش گیاهی و تنوع زیستی با نادرترین گونه‌های جنگلی جهان شامل ۸۰ گونه درختی، ۵۰ گونه درختچه‌ای، گونه‌های بومی (اندمیک) درختی است.

این نوع جنگل‌ها در حالی که در اکثر نقاط اروپا و سیبری به دلیل سرما و یخبندان قادر به بقا نبودند و در حال حاضر فسیل‌هایی از آنها به جا مانده به دلیل اقلیم معتدل‌تر حاشیه دریای خزر به حیات خود ادامه داده است.
بر ای ثبت جنگل‌های هیرکانی به نام ایران ۱۵ نقطه از این جنگل شامل پارک ملی گلستان، جنگل ابر، جهان نما، بولا، جنگل الیمستان، جنگل واز، حوزه کجور نوشهر، چهارباغ چالوس، جنگل خشک داران، گشت رودخان، سیاه رودبار گیلان و منطقه حفاظت شده لیسار به عنوان سایت‌های منتخب معرفی شده بود.

چهل‌وسومین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو تا ۱۹ تیر در باکو ادامه خواهد داشت و ثبت آثاری از کشورهای مختلف در آن بررسی می‌شود.

ایران پیش از این دارای ۲۳ اثر تاریخی و طبیعی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو است که شامل ۲۲ اثر تاریخی و یک اثر طبیعی (بیابان لوت) بود و اکنون آثار ثبت شده ایران در این فهرست به ۲۴ رسیده است.

۹۹۲۷/‏۱۶۵۴

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha