پخت کلوچه از آن دست سنتهایی است که در رگ و خون هر ایرانی ریشه دوانیده و زنان و دخترانش در این حرفه بسیار خِبره اند، بانوان همدانی نیز کم از این هنر ندارند، هنری که با پخت انواع کلوچههای سنتی، برندی برای این خطه شده است.
در این وادی اما تنور کلوچه همه فصلها در ملایر گرم است، گرمی آن را هم افرادی رقم زدهاند که موی سپید کرده این هنر هستند و شیرینی آن با اعتبار و اصالت خانوادگی آنها قوام خورده و میخواهند نسل به نسل این سنت را دست به دست کنند.
کلوچه ملایر امروز دیگر نامی نیست که در محلهها و خانههای قدیمی با دیوار کاهگِلی آمیخته باشد، آوازه کلوچه سنتی ملایر به بسیاری از استانها و شهرهای صاحب نام در پخت شیرینی و کلوچه رسیده است و طولی نمیکشد که برندی برای شهر جهانی انگور میشود، مسیری پر فراز و نشیب که قناد قدیمی شهرم پا در این مسیر گذاشته و با کوله باری از تجربه در حرفه قنادی بسیار مصمم است تا برند کلوچه سنتی ملایر را به آنسوی مرزها برساند.
«حاج عباس ترکاشوند» نامی آشنا در حرفه قنادی است که از سال ۷۸ فعالیتش را در شهر ملایر آغاز کرد و با ارائه شیرینیهای با کیفیت برای جلب اعتماد مردم تلاشهای زیادی را متحمل شد تا امروز نام وی برای تمامی شهروندان ملایری نامی قابل اطمینان باشد و به پشتوانه این اعتماد ایدههای نویی برای پخت انواع کلوچه و شیرینی دارد تا همشهریانش بتوانند به راحتی به انواع شیرینیها و کلوچه دسترسی داشته باشند.
مثل همیشه استقبال گرمی از ما داشت و با یک لیوان چایی و شیرینی و کلوچه با عطر و بویی دلپذیر پذیرای ما بود، حاج عباس هرگز خود را رئیس نمیداند و کارگرانش را همکاران خود خطاب میکند و محیطی گرم و صمیمی را برایشان مهیا کرده است و این شاید رمز موفقیت وی در کارش باشد، به خوبی فوت و فن کار را بلد است و از سال ۶۳ کار قنادی را در کنار شهید مدافع حرم «سعید شاملو» آغاز کرده و در این حرفه در شهرهایی همچون نهاوند، تهران، اصفهان، یزد، شیراز، لار، بندرعباس، گراش لار و تبریز فعالیت کرده تا اینکه به ملایر رسیده است.
فعالیت ۴۸ واحد کلوچه پزی سنتی دارای مجوز در ملایر
حاج عباس ریاست اتحادیه قنادان و صنوف وابسته ملایر را نیز عهده دار است و از فعالیت ۴۸ واحد کلوچه پزی سنتی دارای مجوز در این شهر خبر میدهد و میگوید: از سال ۹۱ تا ۹۳ صدور مجوز در این حرفه شدت بیشتری گرفت و به عنوان یک شغل به آن نگاه شد، در حالی که کلوچه پزی کارآفرینی خوبی در این شهر دارد و امسال استقبال بسیار خوبی به ویژه در روستاها برای اخذ جواز کلوچه پزی شده است.
وی با بیان اینکه برای برند سازی کلوچه سنتی ملایر غفلت کردهایم، بسیار امیدوار است که در آینده نزدیک کلوچه ملایر برند کشوری شود و کسب این هدف بزرگ به کمک و حمایت مسئولان نیازمند است.
حاج عباس در صدد است همکاران فعال خود در حرفه کلوچه پزی که دارای مجوز هستند را در یک سفر آموزشی به استان گیلان، مازندران، لاهیجان و شهرهای همجوار ببرد تا از نزدیک با چند و چون تهیه، تولید و فروش کلوچه لاهیجان به عنوان یک برند کشوری آشنا شوند و با عزم جدی تری در راه معرفی و برندسازی کلوچه سنتی ملایر و البته صادرات گام بردارند.
وی قصد دارد در آیندهای نزدیک نخستین کارگاه پخت کلوچه سنتی را در بسته بندیهای شکیل و مشتری پسند در شهرک صنعتی سامن راه اندازی کند و از این طریق گام بلندی برای برند سازی این سنت دیرینه ملایریها بردارد.
او در این باره ادامه میدهد: ماشین آلات این کارگاه را از ماشین سازی امیری واقع در لاهیجان که بهترین دستگاههای پخت کلوچه را در دنیا میسازد، خریداری کردم که فقط مختص تهیه کلوچه است.
ترکاشوند البته این دوستی نزدیک خود با سازنده ماشین آلات پخت کلوچه به عنوان فردی موفق را بهترین فرصت برای همکارانش در صنف کلوچه پزی میداند و ادامه میدهد: در این تور آموزشی به صورت اصولی از این ظرفیت استفاده میکنیم و قول میدهم این سفر در تابستان امسال محقق شود.
البته شهر جهانی انگور برگ برندهای در بِرَند سازی کلوچه سنتی ملایر برای حاج عباس است که در این باره میگوید: ما میتوانیم شیره انگور را جایگزین شکر در پخت کلوچه کنیم و با استفاده از فرآوریهای انگور و کشمش، پردهای روی کلوچههای معروف کشور بکشیم.
رئیس اتحادیه قنادان و صنوف وابسته ملایر یادآور شد: در مرحله نخست کارگاه کلوچه پزی انواع کلوچههای مغزدار و بدون مغز و کلوچه سنتی ملایر، در مرحله دوم میشکا و میکادو و در مرحله سوم انواع شیرینیهای سنتی و صنعتی بشقابی و انواع باقلوای استانبولی، لبنانی، ترکی، یزدی و قزوینی در بسته بندیهای شکیل و مورد پسند مشتری تهیه و تولید میشود.
ترکاشوند از همکاران کلوچه پز مجوزدار خواست: پایه و اساس کار خود را به صورت حرفهای بنا کنند و همکاری لازم را به عمل آورند تا بتوانیم کلوچه سنتی ملایر را جهانی کنیم.
تجهیزات به روز پخت کلوچه در ملایر
حاج عباس طبیعی بودن و استفاده از مایه خمیر به جای جوش شیرین در تهیه خمیر کلوچه را برتری مهم کلوچه سنتی ملایر نسبت به سایر کلوچههای ایران دانست و بیان کرد: از نظر تجهیزات و ماشین آلات در پخت کلوچه به روز هستیم، اما از نظر مواد اولیه همان مواد سنتی و طبیعی استفاده میشود.
وی گفت: در برنامه داریم واحدهایی که در پخت کلوچه از آب استفاده میکنند، به روال قبل و استفاده از شیر برگردند.
رئیس اتحادیه قنادان و صنوف وابسته ملایر تاکید کرد: در برخی واحدهای کلوچه پزی ملایر مشاهده شده که به اسم کلوچه سنتی ملایر، کُماج های همدان و کلوچهای شبیه شیرمال تهیه و به مشتریان عرضه میشود که این روند به کلوچه سنتی ملایر ضربه میزند.
ترکاشوند با بیان اینکه کلوچه پزی سنتی از قدیم الایام همزمان با عید نوروز مرسوم بوده و توسط بانوان ملایری انجام میشد ادامه داد: اگر مسئولان در برندسازی این محصول به ما کمک کنند، کارآفرینی بالایی دارد و حتی با مبل و منبت در ایجاد اشتغال برابری میکند و زنان هم میتوانند در منزل خود به این حرفه بپردازند.
رئیس اتحادیه قنادان و صنوف وابسته ملایر از اشتغال بیش از ۱۵۰ تن در حرفه کلوچه پزی در این شهرستان خبر داد و اظهار داشت: از سال ۷۸ نسبت به اعتماد سازی و فرهنگ سازی در این شهر تلاش کردیم.
ترکاشوند ادامه داد: در راستای اعتماد سازی از مردم سوال کردیم چرا شیرینی را در دیس می خرند و از خرید شیرینی در جعبه خودداری میکنند، آنها پاسخ دادند شیرینیهایی که در جعبه چیده میشود، بی کیفیت ترین شیرینی هاست که در این زمینه اعتماد شهروندان را جلب کردیم و بهترین و با کیفیت ترین شیرینیها را در جعبه به مردم عرضه کردیم.
وی بیان کرد: در عرضه کلوچه سنتی ملایر نیز باید این اعتمادسازی را ایجاد کنیم.
حاج عباس همچنین با افتخار عنوان کرد: استفاده کلوچه سنتی ملایر به عنوان یک چاشنی در سفره صبحانه مردم برتری و مزیت دیگر کلوچه این شهرستان است که در سلامتی هم مفید و قابل استفاده است.
ترکاشوند با بیان اینکه در کنار پخت کلوچه باید پخت شیرینی نیز مد نظر قرار گیرد ادامه داد: حدود هفت سال پیش بین ۱۷۰ تا ۲۰۰ تن شیرینیهای بشقابی غیرمجاز و بدون پروانه ساخت وارد شهر ملایر میشد که با حمایت اداره صنعت، معدن و تجارت و مرکز بهداشت ملایر، این رقم در سال ۹۸ به زیر یک تُن و نیم رسید که قابل تقدیر است.
صحبتهای حاج عباس به اندازه کلوچه سنتی ملایر شیرین و دلنشین است و امید در دلش همواره زنده، تا بتواند راهی هموار برای جوانان جویای کار در شهرش ایجاد و برند کلوچه سنتی را به نام شهر جهانی انگور ثبت کند، همت بلندی که تلاش وی را برای حفظ و ماندگاری کلوچه سنتی ملایر تحسین کردیم.
۷۵۲۸/۲۰۸۷
نظر شما